Cine are interes sa loveasca in Biserica?

Cine are interes sa loveasca in Biserica? Mareste imaginea.

Incepand de duminica trecuta si pana la ora la care scriu aceste randuri, in fiecare seara, fara exceptie, postul de televiziune Prima TV a difuzat cate un material la emisiunea Focus "dedicat" Bisericii. Sub pretextul ca le pasa de "amaratii" care sunt jefuiti ca-n codru de "inalti prelati" care "sfideaza turma cand coboara din limuzine de lux", respectivul post de televiziune reincalzeste campania de denigrare a Bisericii dusa in ultima vreme. Evident, principalul subiect este tot setea de inavutire a clericilor, care a facut ca Biserica sa stranga, "de-a lungul anilor, o avere fabuloasa, de peste 3 miliarde de euro"!!! Bani neimpozitati, cum altfel.



Am si obosit sa tot demontez astfel de afirmatii facute pe baza de speculatie si manipulare. Sunt convins ca oricat de multe si de concrete date as oferi, nu voi face decat sa conving tot pe cei care stiu deja care este realitatea. Insa pe cei care dezinformeaza, respectiv pe cei care se lasa dezinformati, oricum nu-i intereseaza adevarul. Primii sunt teleghidati sa "combata" intr-un anume fel si, oricat de multe argumente si dovezi le-ai oferi, vor spune acelasi lucru. Cea de a doua categorie o reprezinta de obicei acea parte de public care are nevoie sa-si alimenteze anticlericalismul/ anticrestinismul sau sa-si justifice lipsa practicariii credintei (pe principiul: "De ce sa merg la biserica, nu vezi, draga, ce se spune la televizor ca fac popii? Eu am credinta mea, o port in suflet!").

Dar campania aceasta mi-a trezit o anumita curiozitate, cu privire la cei care se afla in spatele ei. Cercetand structura actionariatului postului Prima TV (conform site-ului oficial al CNA), este lesne de observat ca, in sirul de proprietari (o firma detinuta de alta firma, detinuta la randu-i de alta firma etc.) sunt doar entitati juridice din Marea Britanie, Germania, Olanda si Luxemburg. Nimic altceva decat firme occidentale. E limpede pana si pentru un neinitiat ca exista o directiva din acest spatiu geo-politic, de a se lovi in Biserica majoritara din Romania. In ce scop? Evident, pentru decredibilizarea ei, spre a-i reduce cat mai mult capacitatea de reactie si influenta sa in societate. De ce s-a reluat taman acum aceasta campanie, dupa o perioada de relativa liniste? Nici macar un naiv nu poate crede ca nu are legatura cu pozitia transanta a Bisericii cu privire la unele modificari ce se doresc a fi aduse in Constitutie - in "spirit european"! -, cum ar fi, in primul rand, legalizarea "casatoriilor" intre homosexuali. De altfel, avertizam intr-un articol anterior, ca si in alte pozitii exprimate public, ca Biserica va deveni tinta unor atacuri si mai inversunate in viitorul apropiat. Atacuri ce nu se vor opri pana cand nu va fi redusa la tacere sau popularitatea sa adusa la un nivel la care sa nu mai conteze in societate. Nu are nici o importanta ca Biserica este mai mult decat o "institutie" pentru romani, dupa cum nu conteaza nici opinia acestora cu privire la valori ca familia traditionala. Important este sa se implementeze anumite politici "europene", ca si cum a fi european echivaleaza doar cu a accepta ca normalitate pacate si practici impotriva firii. Daca asa inteleg "europenii" sa ne trateze, inclusiv prin canalele media pe care le detin, sa nu se mai mire cand vor sesiza o puternica crestere a curentului anti-UE in randurile populatiei din Romania, tara cu un grad ridicat de religiozitate.

Intamplator sau nu, fata de structura actionariatului inregistrat in data de 17.04.2012, in data de 20.06.2013, postul Prima TV apare ca fiind detinut si de o firma ce poarta numele ErsteSBS Holding. Sa fie acest lucru responsabil de faptul ca Prima TV si-a schimbat politica editoriala si a capatat, brusc, apetenta pentru a ataca Biserica? Ce a adus nou acest Erste Holding? Pe de alta parte, nu am putut sa nu-mi amintesc, cu acest prilej, ca, de curand, o anume Erste Foundation(coincidenta de nume?) a fost implicata in sustinerea financiara a propagandei homosexuale in Romania. La protestul unei parti a societatii civile din Romania (protest practic deloc mediatizat in presa nationala), aceasta fundatie a reconfirmat sprijinul sau pentru actiunile unor persoane din categoria LGBT (adica lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali). N-ar fi nici o problema ca o fundatie finanteaza ce crede de cuviinta cu banii sai, daca aceasta Erste Foundation nu s-ar numara, in cadrul Erste Group, printre detinatorii uneia dintre cele mai mari banci din tara, BCR. Iar majoritatea clientilor acestei banci, romani fiind, cu siguranta nu pot avea aceleasi convingeri cu Erste Foundation in privinta propagandei homosexualitatii.

De cand crede Moscova in lacrimi?

Dincolo de aceasta permanenta hartuire a Bisericii (deocamdata prin presa, dar urmeaza a fi angrenate in acest proces si anumite institutii ale statului roman - daca persoanele din conducere nu vor avea verticalitatea de a se opune unor ordine "din afara"), se contureaza o perspectiva destul de sumbra cu privire la starea de spirit a societatii romanesti. Pe de o parte, ni se induce, treptat, ideea ca este nevoie sa renuntam la "pretentia de suveranitate" si se iau decizii la nivel politic care sunt rodul nu vointei alesilor nostri (cu atat mai putin a poporului), ci efectul unor directive "pretioase" venite pe firul scurt. Asa se poate ca un consiliu local sa declare cetatean de onoare o victima a inchisorilor comuniste, iar titlul sa fie retras, ulterior, la interventia unor institutii straine, asa se poate ca o comisie parlamentara sa voteze in unanimitate pentru casatoria traditionala la revizuirea Constitutiei, iar dupa interventia "de mai sus" sa se revina la o pozitie contrara samd. Astfel de cazuri reflecta un mod de lucru ce tinde a se generaliza. Daca ne mai uitam si prin supermarketuri si vedem ca, spre exemplu, aproape toate fructele si legumele le importam (noi, care am fost si mai putem fi "granarul Europei"), ba pana si banalele scobitori nu mai suntem in stare sa le producem, e foarte usor sa dam crezare acelor voci care avertizeaza ca Europa nu are nevoie de noi decat ca piata de desfacere. Daca se va mai accepta si exploatarea - nu de catre statul roman! - a unor bogatii naturale, utilizandu-se tehnologii cu risc ridicat din punct de vedere ecologic, inseamna ca se va da cu totul apa la moara celor care deja declara ca nici cizma sovietica nu apasa atat de greu pe grumazul poporului roman.

Si apropo de fosta URSS. Putina lume a comentat sau sesizat comentariile lui Aleksandr Dughin, considerat unul dintre "cei mai influenti ganditori geopolitici ai Rusiei de astazi", declaratii din care spicuiesc: "Romania s-ar putea uni cu Moldova in care sa fie reintegrata si Transnistria. Proiectul eurasiatic, Comunitatea Economica Eurasiatica, incepe sa capete popularitate. Din ce in ce mai multe tari din spatiul ex-sovietic devin interesate de acest proiect. La fel, exista interes din partea unor tari din Europa de Est si tari cu influenta la nivel regional, adica Turcia si Iranul. Grecia se gandeste la posibilitatea iesirii din Uniunea Europeana. Despre posibilitatile apropierii de Comunitatea Economica Eurasiatica vorbeste premierul maghiar Viktor Orban. In fond, proiectul eurasiatic este o stea in ascensiune pe cand Uniunea Europeana este o stea cazatoare. Veti vedea ca a treia veriga a lantului regional al apropierii de noua alianta va fi Romania." Cu alte cuvinte, este un semnal foarte clar ca vecinul de la rasarit nu va ezita nici o secunda sa exploateze nemultumirile romanilor fata de UE. Mai mult, Dughin vorbeste despre acest proiect euro-asiatic ca fiind construit pe demnitate nationala si pe "valorile ortodoxe". Ce poate fi mai seducator pentru o Romanie careia i se prezinta, astfel, idei cu mult mai familiare decat un "amalgam ciudat in care se imbina Babilonul si Sodoma" (ca sa citez pana la capat pe Aleksandr Dughin)?

Sigur ca, pentru a cita un celebru film rusesc, noi stim bine ca "Moscova nu crede in lacrimi". Istoria ne este cel mai bun pedagog in acest sens. Dar daca responsabilii de acest proiect (inca) numit Uniunea Europeana nu se vor trezi la timp si nu vor tine cont de specificul, de doleantele si de sensibilitatile romanilor, pe viitor orice este posibil. Chiar si ceea ce acum pare o utopie. Faptul ca domini spatiul politic si pe cel mediatic iti poate crea iluzia ca esti stapan pe situatie si ca poti forta nota oricat doresti. Ca poti dicta schimbari chiar si impotriva vointei majoritatii. Altfel nu se explica unele decizii care scot din sarite (ca sa folosesc un eufemism) majoritatea populatiei din aceasta tara. Insa intotdeauna "mamaliga" explodeaza cand te astepti mai putin.

pr. Constantin Sturzu

Sursa: 
ro/puncte-de-vedere/cine-are-interes-sa-loveasca-biserica">doxologia.ro

.

Despre autor

pr. Constantin Sturzu pr. Constantin Sturzu

Senior editor
170 articole postate
Publica din 25 Iunie 2013

16 Iulie 2013

Vizualizari: 3830

Voteaza:

Cine are interes sa loveasca in Biserica? 5.00 / 5 din 4 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • George ParaschivaPostat la 2013-07-13 18:38

    Un articol foarte bun si bine documentat , nu am fost de acord de la bun inceput cu aderarea la UE nimic bun nu sa intamplat, o alianta intre tarile balcanice ar fi fost cea mai buna alianta. Sunt satul de acesti oameni ce arunca cu noroi din stanga si din dreapta in Sf. Biserica si ii denigreaza imaginea. Vor veni vremuri din ce in ce mai grele , va trebui sa fim tari si sa ne pastram credinta in Dumnezeu.

  • Stefan Mihai MartinescuPostat la 2013-07-13 18:05

    Excelent răspuns dedicat celor care se cred ”cetățeni europeni” înainte de a fi români. Din păcate tânăra generație are numai o atitudine ”politic corectă” azi întocmai ca acea a ”cetățenilor europeni” împotriva Bisericii și a duhovnicilor ei. Iata de exemplu cam ce produce scoala de jurnalism din Cluj: http://roxanabadea.wordpress.com/2013/07/07/mortea-supranaturala/ Se pare că a prins din plin in randul generatiei tinere propaganda păgânilor care au ajuns să subjuge România după cum vor ei.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Newsletter

Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro