Rusia iubita

Rusia iubita Mareste imaginea.

Iubesc Rusia lui Andrei Rubliov, cel care a pictat cea mai frumoasa reprezentare a Sfintei Treimi, considerata practic o teofanie de care sfantul s-a invrednicit.

Iubesc Rusia lui Dostoievsi, cel care in romanele lui, indeosebi in “Fratii Karamazov”, a surprins o mare parte din mostenirea si frumusetea Ortodoxiei rusesti.

Iubesc Rusia Ortodoxa, pravoslavnica, a staretilor de la Optina (Macarie, Nicon, Ambrozie si toti ceilalti sfinti), prin care s-a luminat tot Rasaritul crestin, si prin care Rusia s-a aratat demna de supranumele pe care si l-a luat: “A treia Roma”.

Iubesc Rusia Sfantului Ioan Maximovici, a Sfantului Siluan Athonitul si a cuviosului Sofronie Saharov, luminatori care au luminat toata lumea plecand de pe acel pamant binecuvantat.

Iubesc Rusia, tara in care ultimul tar, Sfantul Nicolae al II-lea, si-a iubit atat de mult poporul si a simtit responsabilitatea sfanta pe care a avut-o pentru el, incat a suferit martiriul impreuna cu toata familia lui, luptand pana la moarte impotriva caderii tarii pe mainile bolsevicilor.

Iubesc Rusia marturisitoare, plina de jertfele episcopilor, preotilor si milioanelor de credinciosi care au sfintit cu sangele lor pamantul ei atat de intins, peste care s-a abatut prigoana cea mai cumplita. Prin sangele lor, al martirilor, Rusia s-a reinfratit atunci cu Romania, unde sute de mii au fost ucisi cu salbaticie in numele aceleasi credinte intunecate.

Nu iubesc insa Rusia lui Lenin, a lui Stalin, a lui Hrusciov si a celui din urma, cu voia dumneavoastra, Putin. Ei sunt parte a unei istorii macabre, din care caldura poporului rus a disparut in Siberiile inimilor inghetate ale acestor conducatori.

Nu iubesc Rusia care foloseste Sfanta Ortodoxie pentru pentru a separa popoarele.

Nu iubesc acea Rusie care sustine autoritati separatiste fatis comuniste, care discuta despre sinteza dintre comunism si Ortodoxie si care incearca reabilitarea lui Stalin. Nu iubesc acea Rusie care ne spune ca Armata Rosie ne-a eliberat si ca trebuie sa-i fim recunoscatori.

Nu iubesc Rusia care porneste la razboi impotriva fratilor ei in neam si credinta.

Nu iubesc decat Rusia pravoslavnica, asa cum nu iubesc decat Romania pravoslavnica. Pentru ca in lipsa credintei in Hristos, nicio natiune nu este demna www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/inima-omului-poate-altar-128865.htmlde numele de “popor”.

Iubesc, in concluzie, poporul lui Dumnezeu rus unit cu poporul lui Dumnezeu roman, infratit in rugaciunea pentru “pacea a toata lumea”, pentru pacea cea adevarata, a lui Hristos, care “covarseste toata mintea”. In lipsa chemarii numelui lui Hristos si in lipsa prezentei Acestuia in inimile noastre, toata pacea noastra nu este decat un razboi ce asteapta sa se intample.

Acum, cand Rusia neiubita isi arata din nou fata hada care ne aminteste dureros de rautatea ei, Rusia iubita este din nou persecutata, din nou calcata in picioare si zdrobita.

Stiind ca nu exista dorinta mai mare a vrajmasului decat aceea de a o stinge si a o urati, sa nu lasam Rusia iubita in uitare, in nepomenire, sa nu lasam ca actiunile intunecate ale persecutorilor ei sa intunece, in noi, chipul ei frumos.

Probabil ca ne vom infrati, din nou, in sange si suferinta; daca va fi asa, se va dovedi iarasi ca dragostea lui Hristos trece dincolo de granite si infrateste oamenii acolo unde conteaza cu adevarat, in suflete.

Paul Cocei

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
115 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Septembrie 2014

Vizualizari: 2383

Voteaza:

Rusia iubita 5.00 / 5 din 4 voturi.

Cuvinte cheie:

rusia

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE