Martor ocular la venirea Sfintei Lumini

Martor ocular la venirea Sfintei Lumini Mareste imaginea.

Parintele Mihail Piticas este preot misionar in cadrul Protopopiatului Fagaras si, in acelasi timp, este medic primar radiolog la spitalul din oras, dedicandu-si intreaga activitate celor aflati in suferinta. Parintele Mihail ne-a impartasit cateva impresii de martor ocular de la extraordinarele momente pe care le-a trait la Ierusalim, cu ocazia unui pelerinaj in Israel.

- Preacucernice parinte Mihail Piticas, in urma cu cativa ani ati calatorit in Israel. Cat de mult v-a marcat acest pelerinaj la Locurile Sfinte?

- Am avut ocazia sa vizitez cateva locuri foarte importante, pomenite in Sfintele Evanghelii, care m-au impresionat foarte mult, dar cel mai mult m-a marcat Sarbatoarea sarbatorilor, Invierea Domnului. Am reusit sa vad Sfanta Lumina care vine de peste 2000 de ani la ortodocsi si care semnifica de fapt pogorarea Mantuitorului nostru Iisus Hristos la iad si scoaterea din suferinta a protoparintilor nostri.



In Biserica Invierii sunt de fapt mai multe biserici: biserica ortodoxa in care slujesc grecii, biserica catolica, biserica in care slujesc coptii, sunt mai multe altare.

Sunt si grotele unde au fost descoperite cele trei cruci de pe Golgota. In fine, e un spatiu imens acolo. Am stat cam la 12-15 metri de Sfantul Mormant, de vineri dimineata pana sambata cand a venit Sfanta Lumina. In jurul orei doua dupa-amiaza, a venit Patriarhul Ierusalimului Diodoros, care era era pe vremea aceea, a intrat in Sfantul Mormant, dar inainte de aceasta l-au verificat ca sa nu aiba asupra sa vreo sursa de foc. Patriarhul a desigilat Mormantul, a intrat cu cele doua mari buchete de lumanari in Sfantul Mormant, s-a asezat in genunchi si a inceput sa se roage. Pe Sfantul Mormant se pusese cu o zi inainte de sigilare niste vata care, in timpul rugaciunii, se imbiba cu o roua cereasca. Si ce se intampla apoi?

Vine Sfanta Lumina pe deasupra Mormantului, pe deasupra preotului, se aprind cele doua buchete de lumanari din mainile Patriarhului Ierusalimului si, in acelasi timp, se aprinde si vata de pe Mormant. Apoi iese Patriarhul din Sfantul Mormant si in Camera Ingerilor sunt doua orificii facute in peretii din dreapta si din stanga prin care Patriarhul da Lumina celor din afara. De la acestia, Sfanta Lumina se imprastie apoi in toata biserica aceea mare. Eu cred ca erau o mie de oameni in biserica atunci cand am fost eu la Ierusalim. In cinci minute s-au aprins lumanarile la toata lumea. Dar ceea ce voiam sa va spun este ca in acest interval de timp, de sambata dimineata de la ora 9,30 cand s-au deschis cele doua porti mari de la biserica si pana la ora 14,00 a tot intrat lume acolo, si am simtit ca a crescut spatiul in sine, daca va puteti inchipui, pentru a-i cuprinde pe toti cei intrati acolo.

Modul in care apare Sfanta Lumina este deosebit de la an la an si sunt minuni dumnezeiesti care se produc an de an. Eu personal am avut in maini doua buchete a cate 33 de lumanari si am tinut in cate o mana ambele buchete, trecandu-mi mana cealalta prin flacara, apoi am trecut cele doua buchete peste fata si haine. E o lumina calduta careia i-am simtit si mireasma.

- Si cum a venit Sfanta Lumina?

- La inceput au fost cateva strafulgerari, ca niste descarcari de biltz. Au aparut un fel de fulgere mici care au coborat din cupola Bisericii Invierii spre Sfantul Mormant. Acolo Patriarhului Ierusalimului i s-au aprins instantaneu cele doua buchete de lumanari si a apoi a dat Lumina Sfanta mai departe spre cei prezenti prin cele doua orificii din peretele de la Sfantul Mormant. Apoi s-a aprins singura si o candela la intrarea in Sfantul Mormant unde sunt cinci randuri de candele. Toate candelele erau stinse pana in acel moment. Venind Sfanta Lumina, candela din mijlocul randului de jos s-a aprins singura si-apoi, ceea ce am vazut eu, a plecat un disc de lumina de marimea unei farfurii pe deasupra credinciosilor si cred ca s-a dus la Piatra Mirungerii, dar nu pot sa spun exact.

Era foarte multa lume iar eu ma aflam cam la 15 metri de Sfantul Mormant in Biserica Invierii. In decurs de cateva minute toata lumea de-acolo era cu buchetele de lumanari aprinse, luand Sfanta Lumina de la unul la altul. Am avut fericirea, cum va spuneam, sa-mi trec mainile si fata prin aceasta Lumina, prin aceasta flacara lunga de 15-20 de cm care nu arde in primele minute. Nici barba mea, nici hainele mele nu au luat foc in contact cu Sfanta Lumina. Dar nu exista cuvinte pentru a descrie cu adevarat ceea ce simti in acele momente.

Dorina Zdroba

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 6515

Voteaza:

5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE