Cel mai vechi imn inchinat Maicii Domnului

Cel mai vechi imn inchinat Maicii Domnului Mareste imaginea.

In randuiala Vecerniei zilelor de rand din Postul Mare intalnim cel mai vechi imn liturgic inchinat Maicii Domnului, "Sub milostivirea ta” (greaca:Ὑπὸ τὴν σὴν εὐσπλαγχνίαν; latina: Sub tuum praesidium): "Sub milostivirea ta scapam, Nascatoare de Dumnezeu. Rugaciunile noastre nu le trece cu vederea in nevoi, ci din primejdii ne izbaveste pe noi, una curata, una binecuvantata".

Aceasta rugaciune se regaseste, atat in riturile liturgice rasaritene, cat si apusene, de-a lungul timpului, existand mai multe variante textuale. Cea mai veche forma a acesteia, initial scrisa in limba greaca si folosita in cadrul slujbelor din perioada Craciunului de catre crestinii copti, dateaza de la anul 250 d.Hr.. Pe langa textul in limba greaca, vechi versiuni pot fi intalnite in limbile copta, siriaca, armeana si latina.

Imnul "Sub milostivirea ta” descoperit pe un papirus din secolul al III-lea

Textul acestei rugaciuni a fost descoperit in anul 1917 printre papirusurile egiptene achizitionate de Biblioteca John Rylands din Manchester. Pe un fragment de papirus masurand 18 cm/ 9,4 cm, se afla aceasta scurta rugaciune scrisa in limba greaca.

C.H. Roberts a publicat pentru prima data acest document in 1938. Initial, acesta a datat papirusul in secolul al IV-lea, gandind ca este imposibil sa intalneasca referirea la Fecioara Maria ca "Theotokos” (Nascatoare de Dumnezeu) inainte de acest secol (vom vedea insa ca expresia Teotokos era folosita in Alexandria inainte de anul 250 d.Hr.). Insa colegul acestuia E. Lobel, impreuna cu care a colaborat la editarea papirusului Oxyrhynchus, bazandu-si argumentele numai pe analiza paleografica, a sustinut ca textul nu poate fi mai vechi de secolul al III-lea, fiind cel mai probabil scris intre anii 250 - 280 d.Hr.

Fiind o rugaciune in care se invoca ajutorul si mijlocirea Maicii Domnului s-a afirmat ca a aparut intr-un loc in care comunitatea crestina se afla intr-o primejdie iminenta, probabil in contextul persecutiilor ( din timpul lui Valerian sau Deciu).

 Imnul "Sub milostivirea ta” - insemnatate teologica

Descoperirea si daterea acestei rugaciuni sunt de mare importanta intrucat ofera liturgistilor informatii pretioase cu privire la dezvoltarea cultului Maicii Domnului in primele secole crestine.

Asemenea celorlalte rugaciuni liturgice vechi, imnul "Sub milostivirea ta", este caracterizat de o simplitate si concizie a expresiilor. De asemenea, imnul contine si referinte biblice, ultimul cuvant "binecuvantata”, trimitand la salutul Elisabetei: "Binecuvantata esti tu intre femei” (Luca 1,42)

Mai mult, acest imn sintetizeaza trei adevaruri de credinta fundamentale: 1. alegerea speciala a Maicii Domnului de catre Dumnezeu ("una binecuvantata”); 2. pururea fecioria Maicii Domnului ("una curata”); 3. numele de Theotokos - Nascatoare de Dumnezeu - adresat Maicii Domnului.

Termenul Theotokos prezent in textul acestei rugaciuni, in timpul secolului al III-lea, cu 200 de ani mai devreme de precizarea sa teologica in contextul ereziei lui Nestorie ( Sinodul al V-lea Ecumenic de la Efes din anul 431) i-a creat probleme lui C. H. Roberts, editorul textului egiptean, legate de datarea rugaciunii.

De altfel, termenul Theotokos nu este insa o inovatie a secolului al V-lea. In timpul secolului al IV-lea, termenul era destul de popular in Alexandria (find intalnit la Sfantul Alexandru al Alexandriei, Sfantul Atanasie, Sfantul Serapion de Thmuis, Didim cel Orb), precum si in Arabia, Palestina, Capadocia (Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie de Nazianz) si chiar in randul arienilor (Asterie Sofistul).

Mai mult, termenul poate fi intalnit chiar in secolul al III-lea, in scrierile scolii din Alexandria. Potivit marturiei istoricului bisericesc Socrates, Origen l-ar folosit in comentariul sau - din pacate pierdut - la Epistola catre Romani. Ucenicul acestuia, Episcopul Dionisie al Alexandriei, a folosit la randul sau termenul "Theotokos” in jurul anului 250, intr-o epistola catre Paul de Samosata. Este interesant de notat ca termenul nu a ramas doar un concept teologic, primind o dimensiune liturgica in Egipt, in aceeasi perioada. Este dificil de mentionat insa daca discursul teologic a influnetat rugaciunea liturgica sau vice-versa.

Astfel stand lucrurile, putem intelege mai bine atitudinea Sfantului Chiril al Alexandria impotriva ereziei nestoriene in secolul al V-lea, cand termenul Theotokos era deja, de mai multa vreme, parte a traditiei crestine traite si cantate in liturghia din Alexandria.

Imnul "Sub milostivirea ta” - context liturgic

Initial, rugaciunea "Sub milostivirea ta"  era folosiata in cultul coptilor, in cadrul slujbei Vecerniei oficiate in perioada Craciunului. De asemenea, rugaciunea este intalnita in riturile liturgice bizantin, roman si ambrozian.

In ritul liturgic bizantin, imnul este cantat in timpul Vecerniei zilelor de rand din Postul Mare, dupa cele trei tropare: Nascatoare de Dumnezeu Fecioara, Troparul Sfantului Ioan Botezatorul si Troparul Sfintilor Apostoli.

Contextul liturgic al cantarii este legat de incheierea slujbei de seara si de plecarea credinciosilor. Cantarea lui Simeon ("Acum slobozeste pe robul tau, Stapane, dupa cuvatul Tau in pace") in care se invoca credinta in purtarea de grija a lui Dumnezeu, este urmata,  in plan liturgic, de imnul "Sub milostivirea ta", in care invocam purtarea de grija a Imparatesei Cerurilor.

Daca, in fiecare din aceste rituri, in pofida vechimii sale, imnul Sub milostivirea ta, detine insa un loc smerit, aproape marginal, nu acelasi lucru il putem spune despre locul pe care il ocupa in inimile credinciosilor, aceasta fiind unul dintre cele mai indragite imne liturgice.

Urmand insa Bisericii Ortodoxe Ruse, in Biserica Ortodoxa Romana aceasta cantare liturgica este interpretata si in afara perioadei Postului Mare, in special la Sfanta Liturghie, in timpul impartasirii preotului.

Atat in traditia liturgica rusa, cat si in cea romana, varianta muzicala cea mai raspandita a acestui imn apartine lui Dimitrie Bortniansky.

In traditia rusa, la sfarsitul acestui imn au fost adaugate si invocarile: "Preasfanta Nascatoare de Dumnezeu, mantuieste-ne pe noi!; Sfintilor Arhangheli, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!; Toti sfintii, rugati-va lui Dumnezeu pentru noi!".

Radu Alexandru

Pe aceeaşi temă

28 Martie 2012

Vizualizari: 17587

Voteaza:

Cel mai vechi imn inchinat Maicii Domnului 5.00 / 5 din 5 voturi. 4 review utilizatori.

Comentarii (4)

  • TRAIAN IOACHIM NICULAPostat la 2012-07-06 18:51

    Multumim din inima si din suflet,domnule Radu A. Dumnezeu sa te BINECUVINTEZE!!!

  • Mihaela NistorPostat la 2012-02-29 21:05

    Documentele prezentate ne arata vechimea si autenticitatea ortodoxismului in lume. Dumnezeu sa-l binecuvinteze pe domnul Radu Alexandru pentru ca articolele domniei sale sunt bine documentate.

  • Victor SocoloviciPostat la 2012-02-29 16:45

    Multumesc pentru acest intersant articol.Inca odata, Domnul ni se arata prin mijloace pe care nu le ignoram in pacatosia noastra infinita.Miluieste-ne pe noi ,Prea Sfanta nascatoare de Dumnezeu!Amin!

  • Stefanel Radu Postat la 2012-02-29 16:38

    Multumim foarte mult pentru articol si pentru precizarile legate de contextul istoric al acestui imn atat de drag noua ortodocsilor. La manastirea Antim din Bucuresti acest imn era interpretat de corul maestrului Pantelimon Cucu (Dumnezeu sa-l ierte) care canta cu o ardoare si cu un elan pe care nu l-am mai intalnit nicaieri. Imnul era cantat la sfarsitul oricarei ierurgii iar melodia era intr-adevar compozitia lui Dimitrie Bortniansky. Imi plac foarte mult articolele domnului Radu Alexandru, sunt pline de informatii precise, foarte la obiect si intotdeauna invita pe cititor la trairea ortodoxa. Sa va dea Dumnezeu inspiratie sa scrieti multe astfel de note in viitor.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE