Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel Mareste imaginea.

Sfantul Apostol Pavel a atins pentru prima data pamantul european in anul 50 d.Hr.  la Neapoli, in acea vreme oras-port pentru Filipi. Chiar daca Neapoli a primit ulterior al nume, Christopolis (orasul lui Hristos) in timpul perioadei bizantine, numele portului modern este Kavala. In prezent este cunoscut  drept port principal al estului Macedoniei (Grecia). Orasul se afla la mai putin de 16 km de orasul antic Filipi. Mijloace de transport in comun circula regulat din Tesalonic si Filipi catre Kavala. Se poate ajune aici si cu feribotul, nu insa si cu trenul.

Neapoli - localizare si istorie

Intemeiat in sec. al VII-lea i.Hr. in calitate de cololonie a insulei Tasos, orasul a fost important atat pentru portul sau, dar si pentru pozitia sa strategica, fiind localizat pe drumul de coasta dintre Salonic si Asia Mica. Trupele lui Brutus au stationat la Neapoli in timpul bataliei de la Filippi. Apostolul Pavel a pasit pentru prima data in Europa la Neapoli in prima calatorie misionara. In secolele mai tarzii orasul a primit numele Christoupolis, si a fost incendiat de normanzii aflati in drum spre Constantinopol in 1185. Orasul s-a aflat sub stapanire otomana pana in 1912 si, cu alte trei ocazii diferite, s-a aflat sub ocupatie bulgara, incluzand inca doi ani in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

Aproape nimic nu s-a mai pastrat din orasul antic. Impresionantul apeduct aflat pe dealurile din apropierea orasului dateaza din secolul al XVI-lea,  fiind construit de Suleiman Magnificul.

Neapoli - importanta biblica

Sfantul Apostol Pavel a avut in timp ce se afla in Troa revelatia in care a vazut un barbat macedonean ce i-a cerut sa vina in tara sa:  "Si noaptea i s-a aratat lui Pavel o vedenie: Un barbat macedonean sta rugandu-l si zicand: Treci in Macedonia si ne ajuta. Cand a vazut el aceasta vedenie, am cautat sa plecam indata in Macedonia, intelegand ca Dumnezeu ne cheama sa le vestim Evanghelia.” ( Fapte 16:9-10)

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

Raspandirea rapida a crestinismului in apus a fost o consecinta a deciziei lui Pavel de a urma acestei viziuni.  Relatarea biblica este de asemenea importanta deoarece este pentru prima data folosita persoana intai plural, noi, in Faptele Apostolilor, indicand posibilitatea ca autorul scrierii, Sfantul Apostol Luca, sa-l fi insotit pe Pavel, in aceasta parte a calatoriei. Neapoli a devenit astfel principalul port prin care Pavel a trecut de mai multe ori in timpul calatoriilor intre Asia Mica si nordul Macedoniei. Nepoli este amintit in Fapte 16:11: "Pornind cu corabia de la Troa, am mers drept la Samotracia, iar a doua zi la Neapoli".

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

Din Neapoli Pavel si insotitorii sai au mers catre Filipi. Nu exista o mentiune a activitatii misionare in Neapoli. Avand in vedere  apropierea de Filipi s-ar putea subintelege  ca Apostolul Neamurilor ar fi putut propovadui si aici.

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

In a treia calatorie misionara Pavel a navigat pe directia de intoarcere, din Neapoli spre Troa. Vantul se pare ca nu i-a foat favorabil deoarece i-au trebuit cinci zile, in timp ce in prima calatorie misionara au fost necesare numai doua. (Fapte 20:6).

Obiective turistice in Kavala

Chiar daca nu s-au pastrat importante vestigii din orasul antic Neapoli, unele aflandu-se probabil ingropate sub actualul oras, nu este nimic de vazut datand din secolul I in afara portului in sine. Kavala are un Muzeu Arheologic situat la capatul vestic al portului ce contine o colectie bogata in artefacte. Cele mai vechi dintre obiecte provin din Sanctuarul Atenei (zeita protectoare a orasului Neapoli) aflat in Kavala (sec VI-V i.Hr.), incluzand doua coloane din vechiul templu. Muzeul mai cuprinde sculpturi datand din perioadele elenistica si romana, precum si numeroase amfore, urne, bijuterii si ornamente.

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel

Un alt obiectiv il constituie Biserica Sfantul Nicolae, care pastreaza o fresca ce prezinta sosirea Sfantului Apostol Pavel in Neapoli in prima calatorie misionara.

Radu Alexandru

30 Iulie 2014

Vizualizari: 5225

Voteaza:

Neapoli, primul oras european vizitat de Apostolul Pavel 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE