Pestera Sfantului Ioan Scararul

Pestera Sfantului Ioan Scararul Mareste imaginea.

Sfantul Ioan Scararul a trait la sfarsitul secolului al VI-lea si in prima jumatate a celui de-al VII-lea, fiind pomenit de crestinii de pretutindeni pentru viata sa curata, inchinata Mantuitorului Hristos. Despre Sfantul Ioan Scararul stim ca s-a nascut cu putin timp inainte de anul 579 si a trait pana spre anul 649. La varsta de 16 ani a intrat in Manastirea Sinai sub supravegherea staretului Martiriu. Dupa moartea staretului, Sfantul Ioan Scararul s-a retras intr-o pestera la poalele Muntelui Sinai, traind timp de aproape 40 de ani in meditatie rugaciune si studiu. In anul 639 era staret al manastirii, insa nu dupa mult timp s-a retras in vechea lui pestera unde si-a trait viata in meditatie si rugaciune, aici aflandu-si sfarsitul.

Pestera Sfantului Ioan Scararul

Traditia consemneaza ca loc de nevointa al Sfantului Ioan Scararul, pestera situata in Valea Tholas (Wadi Et-Tlah), aflata la aproximativ 8 km de Manastirea Sfanta Ecaterina.

Pestera Sfantului Ioan Scararul

Primele documente scrise in care pesterea este atestata, o amintesc ca loc de pelerinaj. In apropierea pesterii, in sec al XX-lea, a fost ridicat un asezamant monahal ce apartine de Manastirea Sfanta Ecaterina.

Pestera Sfantului Ioan Scararul

Dupa numele Manastirii Sinai, Sfantul Ioan a mai fost numit si Ioan Sinaitul sau Scolasticul datorita vastei sale culturi, dar mai ales a fost numit 'Scararul', datorita operei sale, nume care a devenit celebru si care s-a impus definitiv.

Pestera Sfantului Ioan Scararul

Cea mai semnificativa lucrare a Cuviosului Ioan, care a devenit un model de nevointa, atat pentru monahi cat si pentru mireni este "Scara dumnezeiescului urcus" sau "Scara Raiului". Sfantul Ioan a descris urcusul duhovnicesc catre ceruri, ca trecand prin 30 de trepte, referire clara la cei 30 de ani de viata ai Mantuitorului Iisus Hristos, inainte de a incepe activitatea publica. 'Scara' este considerata chiar de autorul ei o scriere ascetica. Primele cuvinte sunt un fel de introducere cu privire la monahism, insistand asupra lepadarii de lume si de sine. Urmatoarele 23 de capitole formeaza corpul principal al lucrarii, tratand despre pacate si virtuti intr-o ordine ce prezinta o anumita inlantuire. Inca din primele cuvintele se observa faptul ca treptele sunt privite ca niste stari ce nu pot fi lasate in urma, ci ca stari permanent ce trebuie mentinuta si adancita, iar in masura in care este adancita le poate cuprinde si pe celelalte.

Pestera Sfantului Ioan Scararul

Cuviosul Ioan Scararul este pomenit in fiecare an la data de 30 martie si in duminica a patra din Postul Mare.

Radu Alexandu

Pe aceeaşi temă

24 Martie 2017

Vizualizari: 11699

Voteaza:

Pestera Sfantului Ioan Scararul 5.00 / 5 din 4 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE