Reinhumarea parintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache

Reinhumarea parintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache Mareste imaginea.

Sambata, 15 iunie 2013, la doi ani de la sfintirea noii biserici a Manastirii “Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi” din Middletown, New York, credinciosii ortodocsi din Nord-Estul Statelor Unite au avut prilejul sa participe la un alt eveniment binecuvantat, sarbatorirea hramului bisericii, Inaltarea Domnului.


Evenimentul a capatat o importanta deosebita atat pentru vietuitorii manastirii cat si pentru credinciosi, deoarece cu aceasta ocazie a putut fi implinita si ultima mare dorinta a celui ce a fost Parintele Arhimandrit Mitrofor Doctor Vasile Vasilache, marele pastor sufletesc al romanilor din New York. Asa cum amintea Inaltpreasfintitul Nicolae in cuvantul rostit cu aceasta ocazie, "Parintele Vasile si-a dorit sa fie inmormantat in manastire pentru ca a fost calugar cu vocatie, pentru ca chiar si la parohie, acolo unde a fost, si la Southbridge, si la Windsor, si la New York, si-a continuat viata monahala. A dorit sa nu fie departe de manastire nici atunci cand trupul sau va ramane in pamant iar sufletul va merge la Domnul".


Dupa trecerea la cele vesnice, parintele a fost inmormantat in cimitirul “St. Michael” din New York, unde fiii duhovnicesti veneau mereu aducand flori si lumanari si incredintandu-se rugaciunilor parintelui. Zece ani mai tarziu, dorinta sa de a fi inmormantat in manastirea pe care a ctitorit-o este indeplinita, parintele se odihneste acum in locul unde si-a dorit atat de mult sa intemeieze o manastire romaneasca.


Ramasitele pamantesti ale Parintelui Vasile Vasilache au fost deshumate in dimineata zilei de vineri 14 iunie, in cimitirul de la New York, si sicriul a fost asezat intr-o cutie metalica pentru a fi transportat, asa cum cer normele igienico-sanitare ale statului New York.


Parintele Marius Dumitrescu, actualul paroh al Bisericii “Sfantul Ierarh Nicolae” din New York, a fost prezent impreuna cu un grup de credinciosi pentru a savarsi randuiala cuvenita. In jurul orei 13.00 ramasitele pamantesti ale Parintelui Vasile Vasilache au ajuns la Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou” din Middletown unde au fost intampinate de Preasfintitul Ioan Casian, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi, si de vietuitorii manastirii. Intrucat legile americane nu permit pastrarea sicriului in biserica, in curtea manastirii a fost instalat un cort frumos impodobit in care sicriul a fost asezat pe catafalc.

Sarbatoarea a inceput cu slujba Vecerniei, oficiata de Preasfintitul Ioan Casian, iar la sfarsitul slujbei s-a facut si randuiala parastasului. Pe cuprinsul noptii ce a urmat, la capataiul parintelui a fost citita Psaltirea, asa cum se obisnuieste in traditia ortodoxa.


Dimineata zilei de sambata a venit cu vreme frumoasa si insorita, cu toate ca in ultimele zile plouase torential. La ora 8.30 a inceput slujba Utreniei, iar la ora 10.00 a inceput Sfanta Liturghie Arhiereasca savarsita de Inaltpreasfintitul Nicolae, Arhiepiscopul Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane in Cele Doua Americi, Preasfintitul Ioan Casian si un sobor de preoti de la parohiile si manastirile ortodoxe din zona. In predica tinuta la sfarsitul Sfintei Liturghii, Inaltpreasfintitul Nicolae a vorbit despre sarbatoarea Inaltarii Domnului si despre importanta duhovniceasca a perioadei dintre Invierea Domnului si Pogorarea Duhului Sfant.

A urmat apoi slujba de reinhumare a Parintelui Arhimandrit Mitrofor Vasile Vasilache, la sfarsitul careia Inaltpreasfintitul Nicolae a evocat personalitatea parintelui si a amintit cele mai importante evenimente din viata sa. 


 

Parintele Vasile Vasilache a fost predicator al Catedralei Patriarhale din Bucuresti si secretar al Patriarhului Nicodim Munteanu intre anii 1940-1944, apoi staret al Manastirii Antim pentru cativa ani, in perioada in care acolo se formase miscarea de renastere spirituala "Rugul Aprins", a urmat apoi perioada de prigoana in care a fost izgonit la Schitul Pocrov din Muntii Neamtului si apoi inchis in anul 1959 impreuna cu alti ierarhi, preoti si intelectuali romani, victime ale regimului comunist. Este eliberat din inchisoare dupa decretul de gratiere din 1964, insa suferintele lui nu se termina aici. Doi frati ai parintelui, inchisi si ei, Parintele Arhimandrit Haralambie si Mihai au murit, primul in inchisoare iar cel de-al doilea la putin timp dupa eliberare. Intre 1964 si 1969, Parintele Vasile slujeste la parohia Bobalna din Ardeal, apoi este chemat de Inaltpreasfintitul Victorin in America. Aici este intai paroh la biserica din Southbridge, statul Massachusetts, unde era o importanta comunitate de romani macedoneni, apoi slujeste la Detroit, unde este chemat de Inaltpreasfintitul Victorin la Centrul Eparhial, iar intre 1979 si 1984 este paroh la Windsor, in Canada. In anul 1984 vine la New York ca paroh al nou-infiintatei biserici “Sfantul Ierarh Nicolae”. La New York, timp de aproape 20 de ani, parintele a desfasurat o bogata activitate cultural-misionara in randul emigrantilor romani adunandu-i pe acestia in jurul Bisericii “Sfantul Nicolae” pe care reuseste sa o sfinteasca pe 9 decembrie 1984, continua sa scrie si sa publice, iar dupa Revolutia din 1989 se implica activ in reconstruirea Bisericii “Sfantul Spiridon Vechi” din Bucuresti, demolata in timpul dictaturii comuniste, si in ajutorarea sinistratilor din Moldova dupa inundatiile din anul 1994. In anul 2001 Biserica “Sfantul Nicolae” din New York intra in posesia proprietatii lasate prin testament de Dumitru Minciu, unul dintre fiii duhovnicesti ai Parintelui Vasile. In acest loc, la Middletown, cu sprijinul Inaltpreasfintitului Victorin si, dupa trecerea acestuia la cele vesnice, cu sprijinul Inaltpreasfintitului Nicolae, noul arhiepiscop, infiinteaza Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou din Basarabi”, locul unde dorea sa-si petreaca ultimii ani ai vietii si sa fie inmormantat. Din pacate, parintele trece la cele vesnice doar 2 ani mai tarziu, fara a-si vedea dorinta implinita. Noul paroh al Bisericii “Sfantul Nicolae”, protosinghelul Ioan Casian Tunaru, actualmemte Episcop Vicar, continua lucrarile la manastire, sprijinit de enoriasii parohiei si de monahii veniti din Romania pentru a pune bazele vietii monahale de aici. In anul 2011 noua biserica a manastirii este sfintita, iar acum, doi ani mai tarziu, Parintele Vasile Vasilache este adus in locul in care si-a dorit sa astepte a doua venire a Mantuitorului.


Au trecut zece ani de la trecerea la cele vesnice a Parintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache, dar amintirea sa a ramas nestearsa in memoria celor ce au avut bucuria de a-l cunoaste. Timp de zece ani, mormantul sau din cimitirul St. Michael a fost vizitat de fiii duhovnicesti in fiecare saptamana, tot timpul avand flori proapete si lumanari aprinse. Numarul mare de credinciosi cu ochii in lacrimi care au asistat la slujba de reinhumare dovedeste cat de pretuit a fost parintele de fiii sai duhovnicesti si cat de puternica este dragostea ce inca i-o poarta.


Parintele Vasile Vasilache fost un mare pastor, un exemplu de viata duhovniceasca, de rabdare si credinta. Amintirea lui va ramane mereu vie in sufletele celor care l-au cunoscut, iar pentru cei care nu au avut bucuria de a-l cunoaste personal raman cartile pe care parintele le-a scris, carti pline de invatatura si care dovedesc inalta tinuta morala si cultura deosebita a parintelui. Asa cum a spus Inaltpreasfintitul Nicolae la slujba de reinhumare, "Sa ne rugam cu totii pentru odihna lui si pentru iertarea pacatelor, si sa-l rugam sa continue sa se roage de acolo din ceruri pentru noi, cei care ne straduim sa-i continuam misiunea aici pe pamant printre romanii ortodocsi din zona orasului New York. Sa spunem cu totii: Dumnezeu sa-l ierte si Dumnezeu sa-l odihneasca! Si sa ne incredintam cu totii rugaciunilor parintelui!"

Protosinghel Vincentiu Temirov
Manastirea “Sfantul Dimitrie cel Nou”, Middletown, S.U.A.

Pe aceeaşi temă

25 Iunie 2013

Vizualizari: 2991

Voteaza:

Reinhumarea parintelui Arhimandrit Mitrofor Dr. Vasile Vasilache 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE