Sacrificiul in hinduism

Sacrificiul in hinduism Mareste imaginea.

 

Sacrificiul in hinduism

 

Sacrificiului  in  religia hindusa  vizeaza implorarea,  intrucat  are in vedere obtinerea  unor beneficii  viitoare. Sacrificiile  sunt aduse  in mod  special  lui Varuna, pazitorul ordinei morale.

 

Scriitorii si teologii hindusi impart sacrificiile in doua clase principale: nitya (ordinare) si naimittika (ocazionale).  Sacrificiile ordinare vedice erau de trei feluri : cele legate de cursul zilei, ale lunii si cele ale anului. Ritualurile zilnice aveau loc dimineata si seara. Ele constau din oferte de foc pentru zei si alimente pentru celelalte fiinte.

 

Sacrificiile lunare se oficiau la aparitia lunii noi si a lunii pline, cand se oferea zeilor mancare gatita. Cele anuale se oficiau din patru in patru luni, la inceputut fiecarui  anotimp.

Sacrificiul este privit ca mijloc de a obtine putere asupra lumii acesteia si asupra celei de dincolo.

 

Yajna (sacrificiul) luat in totalitatea, sa este conceput ca un fel de masinarie, in care fiecare piesa trebuie sa se acorde cu cealalta. El exista din eternitate si purcede de la fiinta suprema Brahma.  Insasi crearea lumii este considerata ca fiind rezultatul unui sacrificiu oficiat de Fiinta suprema. Sacrificiul, fiind reprezentat adeseori ca un fel de fiinta cu trup omenesc, implica anumite ritualuri legate de capul sau, altele de gat, altele de ochi etc. Elementul cel mai important din sacrificiu este  ca toate aceste  parti sa fie in armonie si prin  urmare nimic sa nu fie excesiv sau sa lipseasca. Aceasta armonie a catorva parti din sacrificiu constituie forma lui, rupa. Daca forma a fost viciata, intregul sacrificiu va fi zadarnic.

 

Intrucat greselile sunt inevitabite, datorita ritualurilor foarte complicate, oficiantul este ajutat de un preot brahman, care  are datoria de a corecta fiecare greseala printr-o jertfa de  iertare.

 

Ceea ce trebuie sa retinem este faptul ca sacrificiul era mai mult un ritual cosmic de sustinere a zeilor si structurii universului, decat de a intari si promova o comunitate umana si relatiile ei cu divinitatea.

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 7277

Voteaza:

Sacrificiul in hinduism 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE