Primul muzeu ecclesial de pe Valea Ialomitei

Primul muzeu ecclesial de pe Valea Ialomitei Mareste imaginea.


Specialisti in a-si uita istoria si demola trecutul, romanii se intrec in a copia forme fara fond venite de aiurea. Preconizata „intregrare europeana“ va face prapad in capul multor compatrioti, dispusi sa „arunce peste bord” orice urma de traditie rasariteana.

Din fericire, dimensiunea pastratoare a Bisericii a ramas singura speranta de a tezauriza patrimoniul ortodox: stil, arta, vietuire etc.


In acest sens, initiativa (deocamdata singuratica) a unui preot din Fieni, de pe Valea Ialomitei capata o deosebita valoare. Ioan Rogojina, paroh in orasul „cimentistilor”, s-a gandit ca bisericuta veche din cimitir nu ar mai trebui „socotita la morti”; mai mult, ctitoria din 1804 a vatafului de plai Serban traia un prezent chinuit, deoarece de la inceputul secolului 20 nu se mai slujea in interiorul ei. Cu ziduri trainice (restaurate partial de catre acelasi paroh), cu pictura destul de valoroasa, cu mobilier specific perioadei istorice amintite, biserica veche a intrunit sufragiul de entuziasm si din partea Arhiepiescopiei Targovistei, in persoana I.P.S. Dr. Nifon. Acesta, in data de 8 martie 2004, a dat inalta binecuvantare ca monumentul istoric sa devina muzeu. Imediat, parintele s-a pus pe treaba: a contactat Ministerul Culturii si Cultelor, echipe de restauratori si constructori, cercetatori. Are un plan elaborat, iar primii bani sunt deja promisi. Desigur, ei nu vor fi de ajuns pentru a finaliza lucrarea, dar, oricum, este un bun inceput. Si toata forfota santierului se desfasoara la umbra crucii de piatra absolut speciale, facuta in 1661, cu un medalion central avand chipul Maicii Domnului.


Bisericuta cea veche, cu 3 hramuri (Sf. Nicolae, Sf. Parascheva, Sf. Dumitru) isi asteapta noii ctitori. Parintele Ioan socoteste ca va ispravi lucrarea intr-un interval de timp decent, mai ales ca proiectul este unicat, iar dorinta oamenilor de a ctitori a ramas nealterata; chiar daca banii vin de la rudele aflate la munca in Spania sau Italia, de la firme private ori de la autoritatile locale. Lumea credintei este si ea alaturi de parintele paroh, nemangaiata ca, asa cum spuneam, mult romani sunt specialisti in a-si uita istoria si demola trecutul. (R.B.)

.

31 Mai 2006

Vizualizari: 3921

Voteaza:

Primul muzeu ecclesial de pe Valea Ialomitei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE