Concurenta

Concurenta Mareste imaginea.

Concurenta articuleaza in chip definitoriu societatea noastra, fiecare institutie, companie, firma si persoana luptand sa castige o pozitie cat mai fruntasa in lumea actuala. Concurenta economica ori sociala este oarecum fireasca, pentru a ramane in functiune fiecare producator sau vanzator trebuind sa se ia la intrecere cu ceilalti parteneri de piata.

Din pacate, acest duh lumesc ii cuprinde si pe multi dintre cei numiti crestini: concurenta in familie, concurenta la locul de munca, concurenta in trafic, concurenta la cumparaturi, etc. Intreaga societate a devenit parca un urias stadion, fiecare munca ori sarcina de peste zi transformandu-se intr-o adevarata proba sportiva.

Imparatia lui Hristos nefiind insa din lumea aceasta (Ioan 18, 36), nici Biserica Sa nu poate sa functioneze dupa regulile acestei lumi. Astfel, cand concurenta se face simtita in Biserica, precum si intre crestini, aceasta nu poate fi decat o urmare a mandriei, a iubirii de cinste si a necunoasterii Evangheliei lui Hristos.

Un indemn staruitor al Mantuitorului

"Stiti ca ocarmuitorii neamurilor domnesc peste ele si cei mari le stapanesc. Nu tot asa va fi intre voi, ci care intre voi va vrea sa fie mare, sa fie slujitorul vostru. Si care intre voi va vrea sa fie intaiul, sa va fie voua sluga, dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-si dea sufletul rascumparare pentru multi" (Matei 20, 25-28).

"S-a iscat intre ucenici si neintelegere: cine dintre ei se pare ca e mai mare? Iar Iisus le-a zis: Regii neamurilor domnesc peste ele si se numesc binefacatori. Dar intre voi sa nu fie astfel, ci cel mai mare dintre voi sa fie ca cel mai tanar, si capetenia ca acela care slujeste. Caci cine este mai mare: cel care sta la masa, sau cel care slujeste? Oare, nu cel ce sta la masa? Iar Eu, in mijlocul vostru, sunt ca unul ce slujeste" (Luca 22, 24-27).

Fariseul care "i-a intrecut" pe ceilalti oameni

"Doi oameni s-au suit la templu, ca sa se roage: unul fariseu si celalalt vames. Fariseul, stand, asa se ruga in sine: Dumnezeule, iti multumesc ca nu sunt ca ceilalti oameni, rapitori, nedrepti, adulteri, sau ca si acest vames. Postesc de doua ori pe saptamana, dau zeciuiala din toate cate castig.

Iar vamesul, departe stand, nu voia nici ochii sa-si ridice catre cer, ci-si batea pieptul, zicand: Dumnezeule, fii milostiv mie, pacatosului. Zic voua ca acesta s-a coborat mai indreptat la casa sa, decat acela. Fiindca oricine se inalta pe sine se va smeri, iar cel ce se smereste pe sine se va inalta." (Matei 18, 10-14).

Intrecerea cea buna: In cinste, unii altora dati-va intaietate !

Noi, crestinii, putem concura cu toti cei de langa noi, fara a gresi catusi de putin, atata vreme cat ne intrecem intre noi in fapte bune, in milostenie si in compatimire. Facand aceasta insa, trebuie sa ne smerim neincetat, iar nu sa procedam precum fariseul cel fruntas in fapte bune, insa cu inima goala de iubire si smerenie.

Mai intai de toate este necesar insa a intelege ca a sluji altora nu inseamna a fi mai prejos decat ei, iar a fi mai mic decat toti cei de aproape nu inseamna a fi in pierdere. Precum "mica este intre cele zburatoare albina, dar rodul ei intrece orice dulceata" (Sirah 11, 3), tot asa, mic pare sa fie cel care traieste in Hristos, dar puterea lui biruie orice incercare. Sfantul Apostol Pavel, urmand lui Hristos, ne indeamna, zicand: "In cinste, unii altora dati-va intaietate. (...) Nu cugetati la cele inalte, ci lasati-va dusi de spre cele smerite" (Romani 12, 4-16).

Mantuitorul, dupa ce si-a ales mai multi ucenici, i-a trimis inaintea Sa, prin cetati, ca sa propovaduiasca apropierea Imparatiei lui Dumnezeu. Cand s-au intors, ucenicii s-au aratat incantati de puterea data lor, inaintea careia nu puteau sta nici duhurile necurate, zicand Mantuitorului: "Doamne, si demonii ni se supun in numele Tau. (...) Si le-a zis lor: Iata, v-am dat putere sa calcati peste serpi si peste scorpii, si peste toata puterea vrajmasului, si nimic nu va va vatama. Dar nu va bucurati de aceasta, ca duhurile vi se pleaca, ci va bucurati ca numele voastre sunt scrise in ceruri" (Luca 10, 17-20).

In viata crestinului esential nu este deci a scoate duhuri necurate, a face minuni sau a ajunge pe locurile cele dintai, ci mai ales a-L cunoaste pe Dumnezeu si a creste neincetat in dragoste. In acelasi duh, Sfantul Pavel ne indeamna sa nu alergam dupa daruri mari, pe care numai unii sunt in stare a le primi si a le inmulti, fara a se mandri cu ele, ci sa alergam dupa acel dar care le intrece pe toate, si anume dupa dragoste.

"Voi sunteti trupul lui Hristos si madulare (fiecare) in parte. si pe unii i-a pus Dumnezeu, in Biserica: intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecarilor, ajutorarile, carmuirile, felurile limbilor. (...) Ravniti insa la darurile cele mai bune. si va arat inca o cale care le intrece pe toate" (I Corinteni 12, 1-31). "De as grai in limbile oamenilor si ale ingerilor, iar dragoste nu am, facutu-m-am arama sunatoare si chimval rasunator. Si de as avea darul proorociei si tainele toate le-as cunoaste si orice stiinta, si de as avea atata credinta incat sa mut si muntii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. Si de as imparti toata avutia mea si de as da trupul meu ca sa fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseste" (I Corinteni 13, 1-3).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

10 Ianuarie 2012

Vizualizari: 8927

Voteaza:

Concurenta 5.00 / 5 din 2 voturi. 2 review utilizatori.

Comentarii (2)

  • Victor-Gabriel GrigorePostat la 2011-10-23 16:23

    De fiecare data cand cumparam un produs mai ieftin ne bucuram de roadele concurentei, nu de ale milosteniei. De fiecare data cand folosim un produs mai bun, ne folosim de roadele "lacomiei" cuiva, nu de ale apatiei. Sunt feluri variate de a introduce in viata actuala morala crestina. Putem popula cateva dintre parabolele amintite cu personaje contemporane: omul de afaceri "cel lacom" si salariatul stapanit de "demonul" competitiei pot fi mai etici decat asistatul social care se iluzioneaza ca duce o viata virtuoasa din contributiile primilor doi. Sa nu uitam ca "vamesul" era un fel de colector de taxe si impozite, mai detestat in vreme decat executorul bancilor sau agentul fiscului. Cat despre cauzele crizei, ele se gasesc mai curand in felul in care tot mai multi au reusit sa se sustraga concurentei, cu mijlocirea statului. Fie ca e vorba de corporatii favorizate, caste parazitare sau categorii intretinute, cu totii au incercat sa suspende pentru ei legile naturale ale economiei, iar acum traim nota de plata a acelei porniri imorale si nerealiste.

  • Alexandru Cosciug Postat la 2011-08-21 12:02

    "Criza a fost generata de lacomia bancherilor." (Papa Benedict al XVI-lea - vizita din America 2009) Concurenta, desfasurata in limitele necesitatilor organice, este principiul de baza al evolutiei speciilor si se bazeaza pe specularea oportunitatilor fara a tine cont de consecinte. Da, asa cum a spus si Darwin in teoria sa, acest fapt este valabil animalelor. Omul, "animalul cu inima de om" (vezi Daniel 7.4) trebuie sa utilizeze cu ratiune, cu simtire si cu credinta toate tehnologiile utilizate de Dumnezeu pentru a crea acest imens univers in care noi ne lafaim acum inconstienti si pe care El ni l-a dat spre administrare. Concurenta, stresul, luptele pe viata si pe moarte pentru acapararea resurselor planetei sunt acum atuurile omului modern, un animal fara inima de om, la care concurenta s-a transformat in lacomie. Fenomenele apocaliptice care vor urma, incalzire globala, molime, lipsa hranei si apei, generate de aceasta ultima specie evoluata material pe baza lacomiei, omul lipsit de credinta adevarata, va determina omul, indiferent de credinta lui, sa vada ce a insemnat concurenta pe plan material in viata lui materiala si spirituala (vezi Daniel 7.7- ultima fiara). Stramtoarea de acum (Daniel 12.1) se va sfarsi atunci cand se va ispravi de sfaramat puterea poporului celui sfant (Daniel 12.7), puterea Cezarului data de dobanzile bancare.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE