Maica Domnului - ocrotitoarea noastra

Maica Domnului - ocrotitoarea noastra Mareste imaginea.

Toate bucuriile credintei noastre, toate bucuriile crestine: bucuria de Domnul Hristos, bucuria de invatatura Domnului Hristos, bucuria din Jertfa Domnului Hristos, bucuria din invierea Domnului Hristos, bucuria din inaltarea la cer a Domnului Hristos, bucuria din gandul la cea de-a doua venire a Domnului Hristos, bucuria din tot ce stim despre Domnul Hristos, bucuria din Sfanta Liturghie pe care ne-a lasat-o Domnul Hristos, bucuria din Sfanta impartasire cu Sfintele Taine, cu Trupul si Sangele Domnului Hristos, toate acestea, intr-un fel, vin prin Maica Domnului.

Noi suntem cinstitori ai Maicii Domnului. De ce o cinstim noi pe Maica Domnului, de ce o pomenim pe Maica Domnului, de ce o marim pe Maica Domnului? Cel dintai raspuns la intrebarile acestea este: "Pentru ca asa ne invata Biserica noastra!". Asa ne-am pomenit. Ne-am pomenit in lumea aceasta ca cinstitori ai Maicii Domnului. Am trait de-a lungul vietii noastre cu gandul la Maica Domnului.

Nu stiu daca ati bagat de seama ca, intre rugaciunile de multumire dupa ce ne impartasim cu Sfintele Taine, este si o rugaciune catre Maica Domnului, in care se arata ce trebuie sa credem noi, sa simtim noi in legatura cu Maica Domnului: "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare". Nu zicem "Preasfanta Stapana noastra". Ca si cand ni s-ar atrage atentia: "Baga de seama, stai in fata Maicii Domnului si spui cuvinte care te privesc pe tine.” Nu te intereseaza ce zic altii, ce gandesc altii. Tu, "preastanta Stapana mea, Nascatoare de Dumnezeu". Deci te stiu Nascatoare de Dumnezeu si Stapana, dar Stapana mea, "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare, care esti lumina intunecatului meu suflet". Lumina intunecatului meu suflet... Deci o socotim pe Maica Domnului lumina. De ce? Pentru ca fiind Maica Luminii, Maica Domnului Hristos, este si ea lumina. Deci: "Preasfanta Stapana mea, de Dumnezeu Nascatoare, care esti lumina inmnecatului meu suflet, nadejdea, acoperamantul, scaparea, mangaierea si bucuria mea".

Ce sa fie Maica Domnului pentru noi? Nadejde, inca o nadejde! De ce? Pentru ca avem ajutorul Maicii Domnului. si daca stim de ajutorul Maicii Domnului, de ocrotirea Maicii Domnului, de acoperamantul Maicii Domnului, de mijlocirea Maicii Domnului si de rugaciunile Maicii Domnului, avem un plus de nadejde. Maica Domnului este nadejde: "Toata nadejdea mea spre tine o pun, Maica lui Dumnezeu, pazeste-ma sub sfant acoperamantul tau".

Ce mai este Maica Domnului? Acoperamant. Ce inseamna "acoperamant"? Nu ca sta Maica Domnului cu ceva intins deasupra noastra, ci ca Maica Domnului este aparatoarea noastra. Ne scoate din primejdii, ne apara de rele: "Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu", care esti aparatoare pentru noi.

Nadejdea, acoperamantul, scaparea, adica un fel de refugiu al nostru. Maica Domnului este o mangaiere pentru noi. Cata vreme ne traiesc parintii, cata vreme ne traieste mama, parca avem pe cineva. Chiar daca ne-am putea gandi vreodata ca ne-ar parasi toata lumea, mama nu ne paraseste.

Mi-aduc aminte, a fost odata la noi la manastire o imprejurare mai grea si mama a zis: "Apoi, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa, ca doar tu ai unde veni". E ceva atat de induiosator... Vedeti ce inseamna inima de mama? Nu te lasa niciodata. Te lasa altii, nu te vor, te ocolesc, te resping, te marginalizeaza, te imping, te asupresc. Asa ceva nu poate face mama! Fot face strainii, dar cine are inima de mama nu poate. Apoi tu, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa ca doar tu ai unde veni...". Daca mama cea pamanteasca poate face asa ceva, ganditi-va la Maica Domnului! Maica Domnului sa ne paraseasca vreodata? Se poate cumva sa ne paraseasca Maica Domnului? Nu se poate! De ce nu se poate? Pentru ca este mama, pentru ca are inima de mama. Noi zicem "Maica Domnului" ca si cand am zice un titlu. Or, noi trebuie sa stim ca Maica Domnului este mama. si nu este mama numai pentru Domnul Hristos, este mama pentru toti cei care vrem s-o avem de mama.

Maica Domnului ne cheama la Domnul Hristos, ne cheama sa fim aproape de Domnul Hristos. Domnul Hristos ne este binevoitor, vrea sa ne ocroteasca asa cum gaina isi intinde aripile peste puii ei. Ati vazut clostile cum isi aduna seara puisorii in jurul lor, cum ii acopera si le dau caldura din trupurile lor? Asa face mama closca, asa face mama mama si asa face Maica Domnului: ne duce la Domnul Hristos si ne recomanda si pe noi, cum i-a recomandat pe cei de la Nunta din Cana Galileii, care nu mai aveau vin si carora Domnul Hristos le-a facut vin din apa (cf. loan 2). De ce? Pentru ca a mijlocit Maica Domnului.

Sigur ca ne ajuta Dumnezeu in primul rand. Dar de multe ori ne gandim ca suntem pacatosi si ca nu suntem vrednica sa se ocupe Dumnezeu de noi. Dumnezeu nu ne lasa niciodata! Nu ne lasa niciodata, prin oricat de grele imprejurari am trece. Ori de-am fi bolnavi, ori de-am fi infirmi, ori de-am fi neputinciosi, Dumnezeu nu ne lasa. Nu ne lasa nici Maica Domnului. Maica Domnului este cu noi si ne ajuta, ne intareste, se roaga pentru noi, ne ocroteste si ne mangaie.

"Lumina intunecatului meu suflet, nadejdea, acoperamantul, scaparea, mangaierea si bucuria mea". Aceasta este Maica Domnului pentru noi: ne duce la Domnul Hristos, Care a vrut si vrea sa ne ocroteasca, sa ne ajute si sa ne acopere cum isi acopera gaina puii sai. V-as ruga, cand mai vedeti cate-o closca intinzandu-si aripile peste puisorii sai, sa va ganditi ca Domnul Hristos a zis: "De cate ori am voit sa adun pe fiii tai cum aduna pasarea puii sai sub aripi." (Luca 13,34).

Niciodata nu putem fi singuri cand il avem pe Dumnezeu. Niciodata nu suntem singuri cand o avem pe Maica Domnului. Niciodata nu suntem singuri cand ii avem pe sfintii lui Dumnezeu. Niciodata nu suntem parasiti cand Dumnezeu este cu noi, cand Maica Domnului este cu noi. stiri cine este parasit? Acela care vrea sa fie parasit: acela care injura, acela care minte, acela care fura, acela care face scandal, acela care bea, care se imbata si face rele-n casa. Acela nu este cu darul lui Dumnezeu si aceluia i-ar putea zice Domnul Hristos: "De cate ori voit-am sa va adun cum aduna gaina puii sai sub aripi, dar n-ati vrut". Cine vrea sa fie cu Dumnezeu il are pe Dumnezeu. Cuvintele lui sunt cuvintele lui Dumnezeu, gandurile lui sunt gandurile lui Dumnezeu, simtirea lui este simtirea lui Dumnezeu.

Sa aveti mai multa incredere in Dumnezeu, mai multa incredere in Maica Domnului, mai multa incredere in bunatatea lui Dumnezeu si in bunatatea Maicii Domnului. "Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, intru cantari cinstind-o sa o marim". Sa o marim cum a marit-o Dumnezeu cand a ales-o. Sa o marim cum a marit-o Fiul sau cand S-a salasluit in pantecele ci cel pururea fecioresc. Sa o marim cum a marit-o ingerul binevestitor care i-a zis: "Binecuvantati esti tu intre femei." (Luca 1, 28). Sa o marim cum a marit-o Elisabeta, plina de Duhul Sfant, care a zis: "Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau." (Luca I, 42). Sa o marim cum a marit-o femeia care a ridicat glas din popor si a zis catre Domnul Hristos: "Fericit este pantecele care Te-a purtat si fericiti sunt sanii pe care i-ai supt." (Luca 11, 27). Sa o marim cum au marit-o ingerii si toti sfintii, cum a marit-o Biserica in toata vremea si sa nu ne lasam incurcati in gandurile noastre si in simtirile noastre de oameni care nu sunt cinstitori ai Maicii Domnului. Sa-i lasam in pace, sa ne rugam pentru ei, sa-i ocolim cand ne spun ca nu facem bine cand o cinstim pe Maica Domnului.

Sfarsesc aceste ganduri si aceste cuvinte pe care vi le-am spus voua si mi le-am spus si mie, din care m-am bucurat si eu si din care v-ati bucurat si voi, si va mai zic inca o data cum a zis mama, Dumnezeu s-o odihneasca: "Tu, daca nu mai poti sta aici, sa vii acasa, ca ai unde veni.".

Apoi, sa stiti ca Maica Domnului zice tot asa catre noi. Dumnezeu sa ne ajute. Maica Domnului sa ne ocroteasca si sa ne intelepteasca, pentru ca sa avem bucuria pe care o da Maica preacurata, Maica bucuriei. Amin!

Marire Tatalui si Fiului si Sfantului Duh. Amin!

Parintele Teofil Paraian
Manastirea Brancoveanu, 8 septembrie 1997

 

Pe aceeaşi temă

11 August 2014

Vizualizari: 16099

Voteaza:

Maica Domnului - ocrotitoarea noastra 5.00 / 5 din 7 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • ghita doruPostat la 2013-08-09 12:49

    asa trebuie spunea parintele teofil, ca nu se poate alcumva , atat de evidenta este ajutorul preacuratei incat in impietrirea noastra credem ca este un drept si normal, maicuta domnului, dezleaga impietrirea noastra sa-ti cunoastem cu adevarat sfantul tau ajutor

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE