Shopping-ul sau despre omul pacalit

Shopping-ul sau despre omul pacalit Mareste imaginea.

Shopping, adica mersul la cumparaturi, insa nu oarecum, ci intr-un mod dependent. Nimic neobisnuit pana aici, insa atunci cand mersul la cumparaturi devine slabiciune sufleteasca si patima, lucrurile incep a fi ingrijoratoare.

Cine s-ar fi gandit la aceasta situatie acum cativa ani, cand lumea inca statea la cozi imense pentru cateva produse simple si limitate cantitativ?! Generatia noastra s-a vazut brusc in fata multor schimbari carora nu a fost pregatita sa le faca fata.

Dupa o foarte scurta cautare pe internet, putem gasi: documentare despre shopping (pro si contra), filme cu persoane dependente de shopping, consiliere psihologica pentru vindecarea de shopping, cat si tot felul de sfaturi rudimentare.

Shopping-ul creeaza dependenta ! In societatea actuala, mereu se gaseste ceva de cumparat, iar nevoia de a achizitiona ceva nou poate fi atat de usor de satisfacut, chiar daca de cele mai multe ori nu exista decat o nevoie inchipuita de un anumit produs, iar nu una reala.

In majoritatea cazurilor, persoanele afectate de shopping sunt femei. O nevoie imposibil de controlat de a cumpara mereu, pune stapanire pe acele persoane slabe si usor de manipulat prin reclame si oferte de genul "reduceri", "al doilea produs gratis", etc.

Intr-o lume de producatori si consumatori, totul se invarte in jurul profitului, iar nu in jurul sanatatii trupesti si mai ales sufletesti a omului. Reclame care de care mai frumoase si mai atragatoare, numai cu oameni fericiti, entuziasmati, energici, etc. Toate reclamele au acelasi mesaj, si anume: "Toate sunt atat de minunate, bucuria si fericirea sunt doar la un pas de tine. Tot ce trebuie sa faci este sa achizitionezi "noul produs ..." si vei vedea cat de bine te vei simti."

Inca de mic, copilul este supus presiunilor din societate, iar in adolescenta apare acea criza de identitate care te face sa te comporti potrivit dorintelor grupului, spre a fi acceptat ca "membru". Sa nu mai vorbim despre modelele promovate de emisiunile TV si serialele de peste zi, in care atatea non-valori si comportamente aberante sunt promovate a fi "un nou stil de viata".

Dependenta de shopping este poleita cu aur, insa in interior ea implica multe lucruri daunatoare. De pe urma ei au de suferit persoana in cauza, familia si prietenii, cat si societatea in intregul ei (atat pierderi de natura afectiva, cat si financiara). Singurii pe deplin satisfacuti sunt producatorii si distribuitorii produselor de pe rafturi.

Astazi, shopping-ul se vede a fi cel mai bun remediu impotriva tristetii, a depresiei ori a singuratatii. La cel mai mic semn de tristete, de plictiseala sau de singuratate, magazinele sunt luate cu asalt. Intr-un magazin urias, unde peste tot sunt reclame "fericite", oameni grabiti, muzica si vorba multa, nu ai cum sa te simti singur, nu-i asa ?!

Pentru multi, shopping-ul a devenit o modalitate de a fi mereu in pas cu moda, un mod de a-ti petrece timpul liber, ba chiar de a te relaxa, deci un stil de viata. Dupa parerea mea, acestia sunt cei mai saraci oameni (sufleteste), fiind complet rupti de tot ce este viu si personal, odata manipulati si depersonalizati de o industrie comerciala inumana care vrea numai sa i se slujeasca, iar nu sa slujeasca.

Fie ca este vorba de haine, de mancare, de electronice, de jocuri, muzica sau carti, linia dintre necesitate si dependenta este atat de fina, incat cu greu iti poti da seama daca ai incalcat-o sau nu. Numai un om foarte atent la el insusi, care nu fuge de a ramane singur, din cand in cand, spre o cat mai buna cunoastere de sine, isi poate da seama daca "se foloseste" sau "este folosit" de produsele de pe rafturi. Produsele sunt dependente de noi, si nu invers, caci daca noi nu le mai achizitionam, ele dispar, fiind inlocuite cu altele, intr-o noua incercare de a ne pacali, cum ca am avea "nevoie vitala" de ele.

Sa cumparam insa atat cat avem nevoie cu adevarat, iar nu atat cat putem cumpara.

Doua sfaturi oferite dependentilor de shopping, aparent amuzante:

- Ocoleste zonele comerciale ! - Nu lua cardul la tine !

Cat de odihnitoare raman cuvintele Mantuitorului, vesnic noi si pline de putere.

"Nu va ingrijiti pentru sufletul vostru ce veti manca, nici pentru trupul vostru cu ce va veti imbraca; au nu este sufletul mai mult decat hrana si trupul decat imbracamintea? Priviti la pasarile cerului, ca nu seamana, nici nu secera, nici nu aduna in jitnite, si Tatal vostru Cel ceresc le hraneste. Oare nu sunteti voi cu mult mai presus decat ele? Si cine dintre voi, ingrijindu-se poate sa adauge staturii sale un cot? Iar de imbracaminte de ce va ingrijiti? Luati seama la crinii campului cum cresc: nu se ostenesc, nici nu torc. Si va spun voua ca nici Solomon, in toata marirea lui, nu s-a imbracat ca unul dintre acestia.

Iar daca iarba campului, care astazi este si maine se arunca in cuptor, Dumnezeu astfel o imbraca, oare nu cu mult mai mult pe voi, putin credinciosilor? Deci, nu duceti grija, spunand: Ce vom manca, ori ce vom bea, ori cu ce ne vom imbraca? Ca dupa toate acestea se straduiesc neamurile; stie doar Tatal vostru Cel ceresc ca aveti nevoie de ele. Cautati mai intai imparatia lui Dumnezeu si dreptatea Lui si toate acestea se vor adauga voua. Nu va ingrijiti de ziua de maine, caci ziua de maine se va ingriji de ale sale." (Matei 6, 25-34)

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

21 Ianuarie 2011

Vizualizari: 13448

Voteaza:

Shopping-ul sau despre omul pacalit 5.00 / 5 din 1 voturi. 11 review utilizatori.

Comentarii (11)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2013-06-30 15:19

    Din nefericire,cunosc oameni, care munncesc pentru un salariu de mizerie, si-l arunca pe vicii sau mai rau, fac imprumuturi la banci, pentru a-si cumpara lucruri nefolositoare, apoi, abia supravietuiesc...si ne vaitam ca viata-i grea!

  • lacramioara jitaruPostat la 2011-01-30 15:36

    Asa este omul in lipsa de ocupatie, singuratate, merge la cumparaturi.Singuratatea se poate umple citind o carte, facind o rugaciue,cautind articole interesante de cele ce intradevar ne foloseste.Domnul sa ne ajute pe toti sa ne mintuim si s ne lecuim de aceste incercari.Doamne ajuta

  • dragos iulianPostat la 2011-01-23 11:29

    ...ma intreb oare shoppingul este oare problema principala ce ne poate tine blocati in prezent...?! Nu nu cred ....poate fi unul din nenumaratii factori dar sta in puterea fiecaruia sa ai descopere si sa se debaraseze de ei... A fi prezent este ceea ce se numeste de a simti viata in toata splendoarea creatiei sale,a tuturor fiintelor existente pe acest pamint ...ori ceea ce se numeste shopping este poate cel mai neinsemnat factor(din cati vor fi existand) ce duce la captarea atentiei catre un domeniu fals creat tocmai pentru acest scop ... Haideti sa traim viata cum se cuvine sa ne incadram in legile naturii nu contra lor ...in definitiv acest termen shopping in excees nu duce in final decat la limitarea rezervelor naturii la secarea lor iar finalul nu poate fi de bun augur pentru fiintele ce coexista pe acest pamint acum si aici ... Cautati frumuseatea,linistea,puterea si implinirea in interiorul vostru dragilor nu marketuri,facind tot felul de cumparaturi pentru implinirea diverselor fite sau nevoi ce trebuiesc etalate in fata celorlati pentru satifacerea amorului propriu ...viata nu va cere aceasta etalare ,va cere doar sa o respec...o zi buna tuturor ...

  • Eliza Diana FilipoiPostat la 2011-01-21 15:46

    Sunt de acord ca shopping-ul creeaza dependenta, si de asemenea este pacat sa cheltui banii pe ceva ce nu ai neaparata nevoie. Eu vreau sa ii sfatuiesc pe cei cu problema asta sa de-a din castigul lor celor aflati in nevoie, celor saraci si astfel Dumnezeu va rasplatii. Domnul Isus sa va binecuvanteze!

  • Postat la 2011-01-21 13:04

    eu spun ca se incurca mere cu pere. Eu unul nu mi-as face griji pentru cei care cheltuiesc fara discernamant. Domnule Danalache, credeti ca a avea bani este gresit? Eu unul cred ca nu. Credeti ca banii obtinuti prin munca se risipesc usor? eu unul nu. Vreau sa subliniez ca iresponsabilitatea la cheltuieli este a celor ce au bani "cazuti din cer". cei ce nu muncesc, evident ca nu stiu sa aprecieze ce au. In concluzie, pot sa-si cheltuie banii cand si cum vor

  • alia aliaPostat la 2011-01-21 12:31

    Trebuie sa realizam cat de dificil este sa intelegem, cat de minunat, este ceea ce Iisus a spus: "Fericiti cei saraci cu dihul..."... e un drum binecuvantat, dar adesea dificil de realizat...Fericirea adevarata este un dar pe care doar cei "norocosi" au sansa sa-l primeasca, in rest iluzia este la tot pasul. Cand sufletul e conectat la energia primordiala... ajungi sa te bucuri de tot ceea Bunul Dumnezeu a creat, de fiecare clipa... si brusc constati ca ai suficiente haine, suficienti pantofi... ca tot ce te inconjoara din punct de vedere materia vine sa puna in acord "templul" cu sufletul printr-o frumoasa lucrare a spiritului. Dumnezeu sa ne calauzeasca spre adevarata si unica fericire... "Cumparati" cunoastere... este bunul cel mai de pret pe care un iubitor de Dumnezeu il poate primi.

  • Nadina BugaPostat la 2011-01-21 12:17

    Articol autentic si foarte bun. Multumim mult. Da, cineva spunea "Eu imi rastignesc firea aceasta trupeasca in fiecare zi". Dumnezeu sa ne dea putere sa spunem NU la lucrurile de care suntem tentati sa le facem "idolii" vietii noastre. Ci ideealul nostru sa fie Isus Hristos. Dumnezeu sa va binecuvinteze D-nul Danalache. :)

  • Elena BoangiuPostat la 2011-01-21 11:31

    Cunosc acest fapt pt ca lucrez in bransa.Este un chin pt unele persoane eu chiar am pe cineva in familie care este dependenta de asa ceva.Ca sa devii dependenta de asa ceva iti trebuie banii si timp.Pe mine ma uimeste cat timp aloca unii pt asa ceva o zi intreaga.Cate ai putea face intr-o zi....dar...cati dintre noi suna la un vecin care este batran si il intreaba de ce are nevoie ca mergi tu sa-i cumperi ca sa nu mai coboare el...putini...sa ajuti sa intinzi o mana...Doamne Ajuta!

  • Postat la 2011-01-21 11:24

    Shoppingul exagerat este o falsa iluzie a fericirii si a implinirii. Este un mod fals de umple un gol sufletesc, de a trece peste singuratate. E o incercare de a da trupului cat mai mult din punct de vedere material si pana la urma ceva tot nu este bine. Pentru ca sufletul este gol si el are nevoie de atentie si de rugaciune. Trebuie sa ne rugam pentru cei ce au acest obicei daunator, caci sunt nefericiti.

  • Sandu-Gabriel VasilePostat la 2011-01-21 09:11

    foarte bun titlul articolului si continutul. din pacate, unii oameni sunt pur si simplu labili psihic. au impresia ca daca nu au cutare imbracaminte, nu sunt ca ceilalti oameni. sau (am auzit) "nu am mai fost in magazin de o luna! trebuie sa merg)"- chiar daca nu avea neaparata nevoie. marturisesc eu ca sa nu fumez, imi tin un pachet (desfacut) de tigari in casa. si reusesc sa la sfidez (sac!). nu stiu ce s-ar intampla daca nu le-as avea...oricum, asa se intampla cand nu crezi cu adevarat in dumnezeu- esti pacalit. vorba romaneasca: d'aia n-are ursu' coada. doamne ajuta

  • Constantin BernathPostat la 2011-01-21 08:35

    Intr-adevar shopping-ul este daunator. Este la fel ca fumatul, bautura, drogul etc.etc. Din fericire m-am lecuit de acest "sport" si ii multumesc Bunului Dumnezeu ca acum merg sa cumpar numai produsele strict necesare, notate pe lista.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE