Biserici din tara inchinate praznicului Inaltarea Domnului

Astazi, 29 mai, este praznicul imparatesc Inaltarea Domnului. In aceasta zi, in toate catedralele, bisericile si manastirile ortodoxe din tara si strainatate sunt pomeniti eroii poporului roman. De asemenea, numeroase biserici parohiale si manastiresti isi serbeaza astazi hramul.

In Arhiepiscopia Bucurestilor exista mai multe lacasuri de cult care isi serbeaza hramul. Intre acestea, Catedrala Mantuirii Neamului, care se inalta pe Calea 13 Septembrie din Capitala, biserica Parohiei „Domnita Balasa“-paraclis patriarhal, biserica Parohiei „Teiul Doamnei“-Ghica, Protoieria Sector 2 Capitala, singurul monument de arhitectura din Bucuresti construit (de mesterul Weltz) in stilul neoclasic italian, biserica Parohiei „Inaltarea Domnului“ din Soseaua Oltenitei, biserica Parohiei „Inaltarea Domnului“ si „Sfantul Antonie cel Mare“ din Protopopiatul Sector 1 Capitala, biserica Parohiei Marcuta, Protopopiatul Sector 2 Capitala.

Astazi mai este hramul Catedralei arhiepiscopale din municipiul Buzau, si al Catedralei episcopale din Slobozia. Praznicul Inaltarii Domnului este prilej de bucurie duhovniceasca si pentru monahii, monahiile de la Manastirea Zamfira - Arhiepiscopia Bucurestilor, Manastirea Stejaru - Arhiepiscopia Tomisului, Manastirea „Inaltarea Domnului-Cota 1000“ din Moroeni - Arhiepiscopia Targovistei, Schitul Bradet - Arhiepiscopia Argesului si Muscelului, Manastirea Saon - Episcopia Tulcii.

In Mitropolia Moldovei si Bucovinei, numerosi pelerini participa astazi la hramul Manastirii Neamt, la bisericile manastirilor Golia si Galata, dar si la Catedrala „Inaltarea Domnului“ din Bacau.

In Arhiepiscopia Sibiului, biserici de mir si de manastiri care isi serbeaza hramul sunt Schitul „Inaltarea Domnului“ din Vestem, judetul Sibiu, bisericile parohiilor Hipodrom IV si Mihai Viteazul, precum si biserica Spitalului Militar din municipiul Sibiu. De asemenea, in Arhiepiscopia Alba Iuliei, isi sarbatoresc hramul numeroase biserici, intre care si Catedrala arhiepiscopala din Targu-Mures. In Episcopia Oradiei sunt mai multe biserici de parohii care au hramul „Inaltarea Domnului“, dar si una care se afla in incinta Garnizoanei Oradea. In Episcopia Devei si Hunedoarei isi sarbatoresc hramul mai multe biserici, intre care cele din parohiile Simeria si Romos, din Protopopiatul Orastie, parohiile Carnesti, Galati, Nucsoara, Paucinesti, Rachitova si Parohia Petros.

In Mitropolia Clujului, Maramuresului si Salajului, intre lacasurile de cult inchinate praznicului Inaltarii Domnului sunt biserica Parohiei „Inaltarea Domnului“ din Cluj-Napoca si biserica Manastirii „Inaltarea Domnului“-Muntele Rece, judetul Cluj. In Episcopia Maramuresului si Satmarului, intre lacasurile de cult ce isi sarbatoresc hramul este Manastirea Faget, judetul Maramures, iar in Episcopia Salajului, praznicul Inaltarii Domnului este sarbatorit in mod deosebit la Catedrala episcopala din Zalau.

In Mitropolia Olteniei, numerosi credinciosi doljeni participa astazi la Biserica „Eroii Neamului“ din Craiova, iar cei gorjeni, la hramul bisericii din cartierul 9 Mai al municipiului Targu-Jiu. In Arhiepiscopia Ramnicului, hramul „Inaltarii Domnului“ este cinstit in doua biserici de enorie, in cartierul Ostroveni si Troianu. In Episcopia Severinului si Strehaiei, intre bisericile care isi serbeaza hramul se afla si biserica Parohiei Valea Boiereasca, tarnosita de curand. In Episcopia Slatinei si Romanatilor, praznicul Inaltarii Domnului este serbat in chip deosebit la Catedrala episcopala din municipiul Slatina.

In Arhiepiscopia Timisoarei exista mai multe parohii care isi serbeaza hramul de praznicul Inaltarii Domnului. In Episcopia Caransebesului, hram este la paraclisul Schitului „Inaltarea Domnului“ din Resita. Prilej de bucurie duhovniceasca este si pentru romanii/vlahii din Varset-Serbia, care participa la hramul Catedralei episcopale, dar si pentru credinciosii din parohiile ortodoxe romanesti din Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria, si anume Otlaca Pusta si Cenadul Unguresc.

(Ioan Busaga)

Sursa: ziarullumina.ro

.
Pe aceeaşi temă

29 Mai 2014

Vizualizari: 985

Voteaza:

Biserici din tara inchinate praznicului Inaltarea Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE