Biserica Protaton

Biserica Protaton Mareste imaginea.


Biserica Protaton

Biserica Protaton se afla in Sfantul Munte Athos. Acesta este un munte cu inaltimea maxima de 2.033 metri - Varful Athon - si o peninsula cu lungimea de 60 de kilometri si o latime ce variaza intre 8 si 12 kilometri, aria totala fiind de 360 de kilometri patrati. Sfantul Munte Athos se afla in nordul Greciei, in regiunea Macedonia.

Sfantul Munte Athos este o republica monastica cu regim administrativ autonom in cadrul Greciei, avand capitala la Careia. Sfantul Munte gazduieste douazeci de manastiri mari, zise imparatesti, cu drepturi egale, care conduc tot Muntele.

Sfantul Munte Athos - scurt istoric

Pe vremea imparatului Teodosie I (+395) si a sotiei sale Pulheria, existau cateva manastiri, care insa au fost pustiite de barbarii navalitori. Catre sfarsitul secolului al VIII-lea, venind de la Roma, Sfantul Petru Athonitul, din porunca Maicii Domnului, care i s-a aratat in vis, a gasit muntele pustiu. De aceea a trebuit sa-si caute adapost intr-o pestera intunecoasa, plina de taratoare otravitoare, pe care numai cu rugaciunea le-a alungat.

     

In a doua jumatate a seolului al IX-lea (867) vine si se aseaza in Sfantul Munte Athos, Pustnicul Ioan Colibasul, vestit prin sfintenia vietii sale. Pilda lui fu urmata de altii, asa ca in scurt timp inaltimile muntelui au fost populate cu sihastrii si monahii, ravnitori dupa viata ingereasca, post si rugaciune de zi si de noapte, in linistea profunda a muntelui.

Vasile Macedon, imparatul bizantului (867-886) ascultand rugamintea sihastrului Ioan Colibasul, ii darui lui si urmasilor sai acest munte, care de acum inainte incepe a se numi Sfantul Munte. Privilegiul acesta al lui Vasile Macedon, il intari si imparatul Leon Inteleptul. Pe langa sihastrii, mai venira apoi si chinovitii, care incepura sa zideasca manastiri.

Ca organizator al Sfantului Munte este considerat Atanasie din Trapezunda, care impreuna cu alti ravnitori de viata monahiceasca, intemeiaza Manastirea Marea Lavra, pe la anul 963. Pentru viata sa, plina de evlavie si cuviosie, Atanasie, ca si Petru Athonitul, este trecut in randul sfintilor.

Interzicerea intrarii femeilor in Sfantul Munte. Dupa o veche traditie, pastrata prin viu grai, se povesteste ca, Plagudia, sotia imparatului Teodosie cel Mare, trecand cu corabia de la Roma spre Constantinopol, s-a abatut si pe la Muntele Athos spre a vedea Manastirea Vatoped, zidita de catre sotul sau.

Primita in port de catre monahi, a mers pana in tinda Bisericii, unde este pana astazi Icoana Maicii Domnului numita "vie". Aici auzi o voce tunatoare: "Opreste-te si intoarce-te inapoi caci eu sunt imparateasa muntelui acestuia. Pentru ce ai venit sa tulburi linistea supusilor mei? Sa stiti ca de azi inainte, nici o femeie nu va mai calca pamantul sfant al acestui munte".

Auzind aceste cuvinte, imparateasa Plagudia cazuta cu fata la pamant, pocaindu-se de indrazneala ce a avut, darui manastirii odoare scumpe dupa care a plecat la Constantinopol. De atunci si pana azi, nici o femeie n-a mai intrat in republica monahilor a Sfantului Munte Athos.

Prin secolul al XI-lea, Athosul isi pierde caracterul de asezamant imparatesc, curat bizantin. Atunci rusii intemeiaza aici Mananstirea Sfantul Pantelimon, numita Rusicon, cu slujba ruseasca de pe carti slavonesti, pomenite inca pe la 1143. In curand se infiinteaza si manastirea sarbeasca Hilandar, o frumoasa manastire bulgareasca si un frumos schit romanesc: Prodromu.

In secolul al XV-lea, Imperiul Bizantin se prabuseste iar cel Otoman preia conducerea. Turcii devasteaza cateva manastiri athonite, insa cele mai multe raman in picioare. Numarul monahilor scade din ce in ce mai mult, insa incepand cu secolul al XIX, numarul acestora creste din nou, odata cu venirea multor nevoitori din Rusia, Bulgaria, Romania si Serbia.

Dupa caderea Consantinopolului, Muntele Athos a stat cinci sute de ani sub stapanire otomana. In aceasta perioada, grija intretinerii Athosului a trecut aproape in intregime pe seama celor doua tari romane - Moldova si Tara Romaneasca. Domnii romani trimiteau sub forma de danii anuale in bani, sumele necesare platii birului catre turci, pentru a-si asigura un oarecare statut de libertate, deasemeni pentru intretinere si reparatii. Se pastreaza pana azi numeroase documente romanesti de danie in tezaurul fiecarei manastiri atonite.

In anul 1912, turcii sunt fortati sa plece de pe aceste meleaguri, si dupa un scurt conflict intre Grecia si Rusia asupra suveranitatii Sfantul Munte, peninsula primeste autonomie in cadrul Greciei, dupa Primul Razboi Mondial.

In anul 1926, Sfantul Munte Athos este declarat republica monahala ortodoxa autonoma in cadrul Greciei. Cele 20 de manastiri atonite sunt urmatoarele: Manastirea Marea Lavra, Manastirea Vatoped, Manastirea Iviron, Manastirea Hilandar, Manastirea Dionisiu, Manastirea Cutlumus, Manastirea Pantocrator, Manastirea Xiropotamu, Manastirea Zografu, Manastirea Dochiariu, Manastirea Caracalu, Manastirea Fileteu, Manastirea Simonos Petras, Manastirea Sfantul Pavel, Manastirea Stavronichita, Manastirea Xenofont, Manastirea Grigoriu, Manastirea Esfigmenu, Manastirea Sfantul Pantelimon si Manastirea Constamonitu. Pe langa marile manastiri mai functioneaza si 12 schituri si o multime de chilii monahale ortodoxe, in care traiesc mai mult de 1.500 de calugari ortodocsi.

Biserica Protaton

Biserica Protaton este o biserica greceasca aflata in capitala administrativa a Sfantului Munte Athos, Careia - Karyes. Biserica, aleasa drept resedinta administrativa athonita inca din secolul al X-lea, a fost construita si a functionat initial ca schit, mai tarziu insa, avandu-se in vedere locul unde se afla, cu sfatul intregului Sfant Munte, s-a hotarat a fi socotita Catedrala orasului Careia.

In Biserica Protaton s-au tinut mai toate sinoadele si dezbaterile athonite. Astfel, Sinodul Sfantului Munte se aduna aici, anual, la data de 15 august, odata cu praznuirea Adormirii Maicii Domnului. Tot aici s-au dezbatut si mai toate neintelegerile dintre manastirile athonite, in mare parte privind teritoriile si atributiunile fiecareia dintre ele.

Biserica Protaton este cea mai importanta cladire din Careia, fiind totodata si cea mai veche biserica din Sfantul Munte Athos. Biserica este intretinuta financiar si material de catre celelalte manastiri mari ale Athosului. Chiliile fostului schit sunt folosite de catre ieromonahii slujitori ai administratiei centrale a Sfantului Munte.

Biserica Protaton - scurt istoric

Biserica Protaton, cu hramul Adormirea Maicii Domnului, a fost ctitorita de Sfantul Imparat Constantin cel Mare (324-337). In anul 361, pe vremea patriarhului arian Eudoxiu, Biserica Protaton a fost incendiata, urmand a fi rezidita de catre imparatii bizantini.

Biserica actuala dateaza din secolul al X-lea, aceasta fiind doar reparata in decursul timpului. Cea mai importanta reparatie a bisericii a avut loc sub imparatul Andronik al II-lea Palaeologul (1282-1328). In vechime, acesteia i-a fost inchinata Manastirea Cotroceni din Bucuresti si Biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

Biserica Protaton pastreaza cu mare evlavie mormintele sfintilor martiri ucisi de Ioan Vecos in anul 1204, cand cei ucisi s-au opus latinizarii Sfantului Munte, adica a unirii cu Roma. Mormintele calugarilor ce au marturisit dreapta credinta se afla in tinda bisericii, deasupra mormantului cestora arzand tot timpul patru candele mari.

     

Inchinata Adormirii Maicii Domnului, Biserica Protaton este o basilica foarte larga, cu trei abside si un doua pronaosuri. Protaton este singura biserica athonita cu trei abside si doua pronaosuri, cel nordic fiind un simplu portal. Clopotnita, ridicata la mica distanta de biserica, este zidita in anul 1534 de catre protoul Seraphim.

Iconostasul de marmura dateaza din secolul al X-lea. Acesta a fost restaurat in anul 1955, fiind printre putinele care nu respecta intru totul tipicul bizantin, care este pe baza de lemn. Icoanele de pe acesta au fost pictate de catre Teofanes pe la mijlocul secolului al XVI-lea, ramanand pana astazi unele dintre cele mai reusite lucrari ale Scolii de Pictura Cretane.

          

Biserica Protaton a fost pictata de catre Manuel Panselinos. Picturile de pe peretii bisericii, datate in jurul anului 1300, au fost atribuite zugravului Panselinos, un artist ce a ridicat valoarea artistica a Bisericii Protaton printre cele mai apreciale monumente ale lumii.

Abundenta extraordinara de fresce, total lipsite de elementele artistice ce se vor infiltra de-a lungul timpului in arta bizantina, ofera un bogat material artistic si duhovnicesc al vremii sale. Privind frescele din Protaton, putem foarte usor sa ne facem o impresie despre arta bizantina a paleologilor. Frescele din Protaton sunt considerate a fi cele mai bune exemple de arta iesita din Scoala Macedoneana.

Frescele sunt impartite in patru zone. In cea mai de jos zona se afla infatisati, in marime naturala, sfintii Bisericii; deasupra acestora se afla scena Adormirea Maicii Domnului; in cea de-a treia zona se afla scene nou-testamentare, iar in cea mai inalta zona se afla infatisati profetii si inaintasii lui Hristos.

Biblioteca monahala din Careia este veche si foarte bogata; aici se afla arhiva antichitatii si actele secrete ale manastirii, pe care calugarii le pastreaza cu mare grija, nearatandu-le celor aflati in trecere. In timpul Razboiului Mondial din 1914-918, englezii au silit pe calugarii de aici sa le arate aceste acte, pe care le-au fotografiat si apoi le-au inapoiat.

In biblioteca se mai pastreaza si primul tipic al Sfantului Munte (targos). Pe langa cele amintite deja, mai sunt pastrate si 42 de manuscrise grecesti pe pergament din secolele XII-XlV-lea, alaturi de multe altele.

Biserica Protaton - icoana Maicii Domnului "Axion Estin"

 

 

Icoana "Axion Estin", legata de minunea ce o vom pomeni mai jos, se afla in Chilia Adormirii Maicii Domnului, asezata langa Schitul Sfantul Andrei. Pe langa lucrarea acesteia intr-un deosebit si duhovnicesc stil, icoana este minunata prin descoperirea rugaciunii

"Cuvine-se cu adevarat.."

 

          

In anul 980, un ucenic se ruga in fata icoanei cu rugaciunea

"Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu Cuvantul ai nascut, pe tine cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu te marim."

 

In acel moment apare Sfantul Arhanghel Gavriil, in chipul unui calugar, si ii spune sa se roage asa "Cuvine-se cu adevarat sa te fericim pe tine Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si preanevinovata si maica Dumnezeului nostru" la care sa adauge rugaciunea pe care deja o stia "Ceea ce esti mai cinstita...", dar ucenicul, neretinand exact cantarea, ingerul a scris-o cu degetul in intregime pe o lespede de piatra. Aceasta piatra se pastreaza pana in zilele noastre.

          

Pe aceeaşi temă

27 Iunie 2012

Vizualizari: 13063

Voteaza:

Biserica Protaton 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE