PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului

PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului Mareste imaginea.


PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului

Ma numesc, din mila Domnului, Calinic Constantin Argatu, nascut in satul Cracaul-Negru, comuna Cracaoani, judetul Neamt, la 6 iunie 1944, din parinti ortodocsi romani: Elena si Haralambie.

 

Dupa absolvirea Scolii Generale in satul Cracaul-Negru si comuna Baltatesti, am urmat cursurile Seminarului Teologic de la Manastirea Neamt, pe care l-am absolvit in anul 1964 de la Hristos.

 

Mi-am continuat studiile la Institutul Teologic Universitar Sibiu, pe care le-am absolvit in anul 1968 cu teza "Lupta profetilor impotriva formalismului", sustinuta la catedra de Vechiul Testament, cu profesorul Nicolae Neaga.

 

Am fost hirotonit diacon celib la 6 septembrie 1964, iar preot la 8 septembrie 1964 de catre Teofil Herineanu, Arhiepiscopul Clujului.

 

De la 1 octombrie 1964 la 1 septembrie 1966, am slujit ca preot paroh la parohia Tioltiur din protopopiatul Gherla, si apoi, prin transfer in interesul serviciului, la parohia Inau, protoieria Targu Lapus, de la 1 septembrie 1966, pana la 1 noiembrie 1971. In cele doua parohii am construit si restaurat biserici.

 

La cerere, dorind sa intru in viata monahala, am fost inchinoviat la Manastirea Caldarusani din cuprinsul Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor, unde am stat din noiembrie 1971 pana la 1 ianuarie 1974, indeplinind diferite ascultari administrative.

 

Aici am fost tuns in monahism de actualul Mitropolit al Ardealului, Dr. Antonie Plamadeala, la 31 decembrie 1972, primind numele Calinic.

 

De la 1 ianuarie 1974 am fost transferat la Manastirea Cernica cu binecuvantarea Patriarhului Justinian, ramanand aici pana la 1 august 1977. Incredintarile primite au fost de: muzeograf, secretar si preot slujitor.

 

La 27 septembrie 1975 am fost hirotesit protosinghel de Prea Sfintitul Roman Ialomiteanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

 

La 1 august 1977 mi s-a incredintat conducerea ca staret al Manastirii Sinaia, judetul Prahova, ramanand aici pana la 1 martie 1981. In acest timp mi s-a conferit de catre Sfantul Sinod distinctia de arhimandrit pentru merite deosebite, hirotesia fiind savarsita de P.S. Roman Ialomiteanul, episcopul vicar al Sfintei Arhiepiscopii a Bucurestilor.

 

De la 1 martie 1981, Patriarhul Iustin mi-a incredintat conducerea Manastirii Cernica in calitate de staret. In timpul ascultarii de staret la cele doua obsti monahale, s-au facut lucrari de restaurare integrala a complexelor muzeale prin consolidarile monumentelor istorice in urma cutremurului din 1977, restaurari de picturi murale, reinnoirea personalului monahal atat de greu incercat, gospodarind, de buna seama, si averea manastirilor incredintate.

 

In aceasta perioada de strictete si saracie, Manastirea Cernica, prin purtarea de grija a lui Dumnezeu si a Sfantului Calinic, a putut sa sprijine: restaurarea bisericilor din Balotesti - Ilfov, manastirile: Pasarea, Ciorogarla, Suzana, Zamfira, Sinaia, Polovragi, Govora, Toplita si alte schituri din tara s-au bucurat de roua binefacatoare a Cernicai, noi dand cu imbelsugare daruri din buzunarul lui Dumnezeu si al Sfantului Calinic de la Cernica, incat ne mergea vestea ca suntem darnici.

 

In toamna anului 1985, la 30 septembrie, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, vazand realizarile avute, m-a ales arhiereu vicar la Episcopia Ramnicului si Argesului, cu titlul de Argeseanul, stabilindu-se ca resedinta Manastirea Argesului, dorinta de inima a marelui Patriarh Iustin.

 

Consacrarea intru arhiereu si intronizarea au avut loc in ziua de 17 noiembrie 1985, in Catedrala Episcopala de la Curtea de Arges, confirmare primita si prin Decretul Prezidential 224/28 octombrie 1985.

 

In perioada 1985-1990, fiind impreuna lucrator cu P.S. Episcop Gherasim al Ramnicului si Argesului, in cele trei judete: Arges, Valcea si Olt, componentele Eparhiei, s-au desfasurat vaste lucrari de consolidare si restaurare a zeci si sute de manastiri si biserici monumente istorice care au suferit din pricina timpului si al cutremurelor din 1977 si 1986, cutremure care ne-au adus pagube enorme. Este greu de descris situatia in care ne-am aflat, si fortele morale si materiale consumate.

 

Privesc in urma cu spaima, dar si cu bucurie pentru ajutorul dat de Dumnezeu si harnicia preotilor de a tamadui ranile suferite.


Un gand sfant de recunostinta pentru impreuna lucrarea cu P.S. Episcop Gherasim, si pentru aleasa cooperare cu Parintii slujitori ai Sfintelor Altare. A fost cea mai fructuoasa colaborare!

Dupa mutatiile social politice din 1989, gandul mai vechi si staruitor al Patriarhului Justin se implineste in 1990, cand Sfantul Sinod a aprobat reinfiintarea Episcopiei Argesului, iar la 4 aprilie 1990, Patriarhul Teoctist, prin Decret Patriarhal, mi-a incredintat organizarea, dupa legiuirile Bisericii Ortodoxe Romane, a Episcopiei reinfiintate, cuprinzand doua judete: Arges si Teleorman.


La 27 septembrie 1990, Adunarea National Bisericeasca, intrunita in Colegiu Electoral, m-a ales, prin vot secret, episcop titular al Episcopiei Argesului si Teleormanului, obtinand 74 de voturi din 91 posibile.

 

In primavara democratica a Romaniei, argesenii mi-au dat votul pentru a fi deputat independent in Parlamentul Romaniei, in prima legislatura, in cei doi ani si jumatate lucrand cu colegii deputati la legi noi, incununandu-se cu elaborarea Constitutiei Romaniei democratice. Si acum am vie in minte grija cu care se lucra si marea responsabilitate de a pune Tara pe noi temelii democratice, exprimand omagiul Nostru tuturor colegilor din Parlamentul Romaniei!

 

Vazand greutatile mari in pastorirea Eparhiei, care se intindea din Carpati la Dunare, Duhul Sfant mi-a poruncit sa propun Sfantului Sinod infiintarea Episcopiei Alexandriei si Teleormanului in limitele administrative ale judetului Teleorman.


Parintele Patriarh Teoctist a imbratisat cu caldura ideea, si a propus Sfantului Sinod aprobarea noii Eparhii. Tot prin Decret Patriarhal mi s-a incredintat organizarea structurii Eparhiei Alexandriei si Teleormanului, in calitate de episcop loctiitor pana la alegerea actualului titular, P.S. Galaction Stanga, care a fost intronizat ca episcop la 1 septembrie 1996, spre marea bucurie a minunatilor oameni de soare ai Teleormanului, fiind si eu foarte multumit de acest dar al lui Dumnezeu! In aceasta perioada am facut cateva drumetii in Balcani. Pentru Albania am hirotonit pe Dumitru Tache Veriga care slujeste in orasul Korcea si zideste o biserica romaneasca, cea mai mare din Balcani, dupa marturia ambasadorului Romaniei in Albania, Filip Teodorescu. Proiectul gratuit a fost oferit de I.P.J. Arges.

 

In grija Noastra au fost si mai sunt pentru pregatire teologica studentii din Albania, Macedonia, Basarabia.


Vazand aromanii din Balcani si din alte parti ale lumii ca am dragoste si ca sprijin cum pot identitatea aromana, m-au ales ca mitropolit al tuturor aromanilor din Balcani, la Congresul aromanilor de la Freiburg, Germania, in iulie 1993. Pentru pregatirea personalului bisericesc, cu ajutorul lui Dumnezeu si a oamenilor de bine, am infiintat Scoala de Cantareti Bisericesti de la Turnu Magurele si Curtea de Arges, Seminarii Teologice la Turnu Magurele, Pitesti, Curtea de Arges si Campulung Muscel, precum si Facultatea de Teologie "Sfanta Mucenita Filoteia" - Universitatea Pitesti, Arges, cu sectiile: Pastorala, Asistenta Sociala, Limbi Straine, Litere, Filozofie, Limbaj Mimico-Gestual si Arta Sacra. Astfel, invatamantul religios in Scolile de Stat din cuprinsul Eparhiei Argesului si Muscelului a fost acoperit integral cu absolventi ai Facultatii de Teologie din Pitesti - Arges.

 

In data de 12 iunie 2000 am primit titlul de "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Pitesti.
Din anul 2002 sunt membru de onoare al Societatii Profesorilor de Muzica si Desen din Romania si vicepresedinte pe tara al Societatii pentru Invatatura Poporului Roman.

 

Am publicat urmatoarele carti:

1. Istoria sfintelor manastiri Cernica si Caldarusani, lucrare diortosita si transliterata; Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1988
2. Bucuria lecturii, Editura Dacia, 1989
3. Bucuria lecturii, Editia a doua, Editura Dacia, 2000
4. Pace si bucurie cu Brancusi, editura Dacia, 2001 (editii in limbile romana, engleza si franceza)
5. Intrebari profane, lamuriri duhovnicesti, Intrebari cu Prea Sfintitul Calinic, Episcopul Argesului si Muscelului, Editura Paralela 45, Pitesti, 2001
6. Frumusetea lumii vazute, editura Dacia, 2002
7. Brancusi si Psalmul creatiei (romana, italiana, franceza si engleza), editura Anastasia, 2003
8. Sfantul Voievod Stefan cel Mare intre Cer si genune, Editura Eikon, Cluj, 2004
9. Albinele fac politica, Editura Dacpress, 2004
10. Patriarhul biblic (romana, italiana si engleza), Editura Episcopiei Argesului si Muscelului, 2005
11. Gurie Grosu, Jurnalul unui Mitropolit, Editura Dacpress, 2005
12. Traista cu stele, Editura Episcopiei Argesului si Muscelului, 2005
13. Vesnicia de zi cu zi, Editura Curtea Veche, 2006
14. Biserica Neamului in pumnii tiranului, Editura Dacpress, 2006

 

In curs de aparitie:

1. Portrete
2. Fereastra lui Iorga
Am coordonat in numele Eparhiei Argesului si Muscelului editarea primei editii a operei integrale a Patriarhului Iustin Moisescu din care au aparut in decursul anului 2003, la editura Anastasia, urmatoarele carti:
1. Ierarhia bisericeasca in epoca apostolica
2. Evagrie din Pont
3. Sfanta Scriptura si interpretarea ei in opera Sfantului Ioan Hrisostom
4. Activitatea Sfantului Apostol Pavel in Atena
5. Dosoftei Mitropolitul si alte scrieri
6. Hr. Andrutos - Simbolica
7. Omilii arhieresti
8. Cuvantari ecumenice

 

Am publicat studii, interviuri, recenzii si articole in reviste bisericesti si publicatii laice: Telegraful Roman, Luceafarul, Almanahul Vestitorul, Almanah estival Luceafarul, Steaua, Tribuna Romaniei, Familia, Scanteia tineretului. Supliment literar artistic, Romanian Orthodox Church News, Indrumator Pastoral (Episcopia Ramnicului si Argesului), Arges, Biserica Ortodoxa Romana, Magazin Istoric, Ortodoxia, Tomis, Astra, Manuscriptum, Secolul XX, Indrumator Bisericesc (Episcopia Ramnicului si Argesului), Convorbiri literare, Amfiteatru, Cronica Fundatiilor, Lumina Lina, Pastorul Ortodox, Iisus Biruitorul, Societatea Argeseana, Lumina, Evenimentul Zilei, Viitorul, Arges expres, Curierul zilei, Ziarul de Azi, Muscelul, Jurnalul de Arges, Impact.


Din anul 2001, pentru nevoile spirituale ale clerului si credinciosilor Eparhiei argesului si Muscelului am infiintat Saptamanalul de informare bisericeasca, teologie si spiritualitate al Episcopiei Argesului si Muscelului Argesul Ortodox si publicatiile Lumina lina si Pastorul Ortodox, serie noua.

 

Din anul 2006 am fost ales membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.
Totodata, in ultimii 17 ani de episcopat, am elaborat pastorale de Sfintele Sarbatori care au fost trimise preotilor si credinciosilor pastoriti.


In decursul timpului, am facut diverse calatorii in strainatate pentru documentare.

 

Sursa: eparhiaargesului.ro

 

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 18554

Voteaza:

PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE