Schitul Fedelesoiu

Schitul Fedelesoiu


Schitul Fedelesoiu

 

Schitul Fedelesoiu este asezat in satul cu acelasi nume, din Comuna Daesti. Aceasta, la randul ei, este asezata in partea de nord-est a judetului Valcea, pe malul stang al Oltului, avand satele presarate in Depresiunea Daesti si pe colinele muncelene ce se ridica la est de Olt.
 

Schitul Fedelesoiu

 

Daesti - castrul roman devenit sat

 

Inceputurile satului se scufunda in trecutul foarte indepartat. La cucerirea Daciei de catre romani, acestia au adus precum se stie colonisti in partile acestea. Din loc in loc s-au construit aceste castre - puncte de veghe si de aparare incredintate legionarilor romani.
 

Schitul Fedelesoiu

Un asemenea castru a fost ridicat in unghiul pe care il face intalnirea raului Trant cu Oltul. Acest castru, identificat de istoricii Xenopol si Iorga sub denumirea de "Castra Traiana", ei gresit il situeaza la Gura Vaii. In locul amintit mai sus, deci pe locul satului Daesti, ruinele acestui castru au fost descoperite in anul 1931.
 

Schitul Fedelesoiu

In jurul castrului s-a creat curand un mic nucleu, fie din nevoia care o aveau localnicii sa se simta aparati, fie chiar din familiile aparatorilor castrului. O dovada puternica a afirmatiei de mai sus, o constituie gasirea mai multor monede romane, la distanta de circa un kilometru de castru. Monedele dateaza din date diferite.
 

Schitul Fedelesoiu

Desi cu origine atat de indepartata, satul nu a avut continuitate, deoarece era vesnic sub amenintarea navalirilor barbare din miaza-noapte. Scurgandu-se pe aici dupa prada, fie spre a folosi o cale mai prielnica - Vadul lui Traian - fie spre a nimici armata pe care o constituiau legionarii din castre, barbarii au desfiintat satul. Cazand intr-o zona militara unde se desfasurau sigur lupte, locuitorii se retrageau fie in munti, fie in nesfarsitele paduri din apropiere.
 

Schitul Fedelesoiu

In partea de rasarit a statului, prin mijlocul padurii, legand Coisca cu Trantul, se pastreaza si astazi: "Drumul Tatarului". Se presupune ca acest drum a fost candva batut de tatari. Acesta este numai o posibilitate. Ceea ce este sigur e ca locuitorii retrasi de pe langa Vadul lui Traian, si-au deschis, pentru nevoile lor, acest drum prin paduri.
 

Schitul Fedelesoiu

Cele mai vechi ruine aflate in sat, in afara de cele ale castrului, sunt ruinele unei bisericute aflate in Bogdoaia, o poiana in mijlocul padurii Pacala. Dovada evidenta, ca in timpul navalirilor barbare, satul aici s-a dezvoltat, pentru ca sa se reverse, dupa incetarea lor inspre apa Oltului, la Babuesti mai intai si apoi la Daesti.
 

Schitul Fedelesoiu

 

Daesti - sat manastiresc

 

In forma de azi, se intelege ca satul dateaza din secolul al XV-lea, ca sat manastiresc. In anii din urma ai domniei sale, Neagoe Basarab zideste in apropiere de Cozia lui Mircea, in ostrovul Calimanestilor, o manastioara care se pastreaza si azi sub numele de "Schitul Ostrov". Acest schit de maici primeste ca danie satul si mosia Daesti, din care se intretineau ele, iar mai tarziu si detinutele din penitenciarul ce s-a infiintat aici.
 

Schitul Fedelesoiu

Locuitorii satului, afara de tiganii robi care, dupa Cuza, s-au asezat in preajma fostului metoc, de unde si numele si numele vaii care curge pe aici, Tigania, sunt in majoritate veniti, fie din comunele vecine, fie din Ardeal, Saliste si Avrig.
 

Schitul Fedelesoiu

 

Schitul Fedelesoiu - ansamblul monahal

 

Schitul Fedelesoiu este localizat in satul Fedelesoiu. Fost schit de calugari, actuala biserica de la Fedelesoiu a fost inceputa de Grigore Ghica Voievod in anul 1673 si terminata de Mitropolitul Varlaam in anul 1700. Lucrarile de ridicare a bisericii se continua si sub domnia Sfantului Constantin Brancoveanu.

 

            Schitul Fedelesoiu             Schitul Fedelesoiu

Piatra si caramida de constructie de la aceasta biserica au fost aduse din ruinele castrului roman de la Radacinesti. Fostul ansamblu monahal cuprindea Biserica Sfintii Apostoli Petre si Pavel, casa staretiei, ruinele chiliilor in care traiau maicutele, si turnul clopotnitei. Biserica a fost inconjurata de o incinta, care conferea ansamblului aspectul de cetate.
 

Schitul Fedelesoiu

Dupa anul 1990, casa domneasca a vechii incinte a fost reconstituita, urmand sa aiba aceeasi soarta si trapeza de odinioara - astazi doar o ruina. In parte afectate de scurgerea vremii, cladirile fostului schit se gasesc inca si astazi.
 

Schitul Fedelesoiu

 

Schitul Fedelesoiu - arhitectura si podoabe

 

Arhitectura Bisericii din Fedelesoiu aminteste de Schitul Ostrov, iar fresca, icoanele si iconostasul de lemn scupltat si aurit, policandrul sunt realizari remarcabile ale artei brancovenesti. Biserica detine picturi deosebite si decoratiuni sculptate remarcabile. 

           Schitul Fedelesoiu            Schitul Fedelesoiu

Pictura in fresca a fost executata de patru Zugravi: Sima, Ranite, Stefan si Gheorghe si se pastreaza in intregime. Catapeteasma este confectionata din lemn de tei aurit si este impodobita cu icoane de mare valoare, o adevarata opera a epocii Brancovenesti.

Schitul Fedelesoiu

In pronaos sunt pictate familiile ctitorilor: Gheorghe Ghica, Mitropolitul Varlaam, Sfantul Constantin Brancoveanu, Sfantul Antim Mitropolitul, Onisifor Ispravnicul, iar in naos Arhimandritii Ghenadie de Arges si Ioan de Hurez.
 

Schitul Fedelesoiu

Clopotnita Schitului Fedelesoiu a fost ridicata imediat dupa construirea bisericii.

 

Schitul Fedelesoiu - localizare

 

De pe Drumul National 7 (Ramnicu Valcea - Sibiu) se trece barajul de la Gura Vaii si se merge paralel, pe Drumul Judetean 703, in directia Calimanesti, aproximativ un kilometru.
 

Schitul Fedelesoiu

In actuala configuratie administrativ teritoriala, comuna se invecineaza la nord cu Jiblea Noua (Calimanesti), cu satul Salatrucel si cu satul Robaia; la sud cu satul Lespezi; la est cu comuna Runcu, iar la vest raul Olt.
 

Schitul Fedelesoiu

In general mai putin frecventat de turisti, fostul Schit Fedelesoiu isi recompenseaza vizitatorii care se vor abate de pe drumul de centura care strabate zona de est a orasului Ramnicu Valcea, cu atat mai mult cu cat drumul in sine, paralel cu binecunoscuta sosea care urca spre defileul Oltului, este deosebit de frumos.

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 10519

Voteaza:

Schitul Fedelesoiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact