Ceasul intai


Ceasul intai

Veniti sa ne inchinam Imparatului nostru Dumnezeu... (de 3 ori)

Psalmul 5

Graiurile mele asculta-le, Doamne! Intelege strigarea mea! Ia aminte la glasul rugaciunii mele, Imparatul meu si Dumnezeul meu, caci catre Tine ma voi ruga, Doamne! Dimineata vei auzi glasul meu; dimineata voi sta inaintea Ta si ma vei vedea. Ca Tu esti Dumnezeu, Care nu voiesti faradelegea, nici nu va locui langa Tine cel ce vicleneste. Nu vor sta calcatorii de lege in preajma ochilor Tai. Urat-ai pe toti cei ce lucreaza faradelege. Pierde-vei pe toti cei ce graiesc minciuna; pe ucigas si pe viclean il uraste Domnul. Iar eu intru multimea milei tale voi intra in casa Ta, inchina-ma-voi spre sfant locasul Tau, intru frica Ta. Doamne, povatuieste-ma intru dreptatea Ta, din pricina dusmanilor mei! Indrepteaza inaintea mea calea Ta. Ca nu este in gura lor adevar, inima lor este desarta; groapa deschisa grumazul lor, cu limbile lor viclenesc. Judeca-i pe ei, Dumnezeule; sa cada din sfaturile lor; dupa multimea nelegiuirilor lor, alunga-i pe ei, ca Te-au amarat, Doamne. Si sa se veseleasca toti cei ce nadajduiesc intru Tine; in veac se vor bucura si le vei fi salas lor, si se vor lauda cu Tine toti cei ce iubesc numele Tau. Ca Tu vei binecuvanta pe cel drept, Doamne, caci cu arma bunei voiri ne-ai incununat pe noi.

Psalmul 89

Doamne, scapare, Te-ai facut noua in neam si in neam. Mai inainte de ce s-au facut muntii si s-a zidit pamantul si lumea, din veac si pana in veac esti Tu. Nu intoarce pe om intru smerenie, Tu, Care ai zis: "Intoarceti-va, fii ai oamenilor", ca o mie de ani inaintea ochilor Tai sunt ca ziua de ieri, care a trecut, si ca straja noptii. Nimicnicie vor fi anii lor; dimineata ca iarba va trece. Dimineata va inflori si va trece, seara va cadea, se va intari si se va usca. Ca ne-am sfarsit de urgia Ta si de mania Ta ne-am tulburat. Pus-ai faradelegile noastre inintea Ta, gresealele noastre ascunse, la lumina fetei Tale. Ca toate zilele noastre s-au imputinat si in mania Ta ne-am stins. Anii nostri s-au socotit ca panza unui paianjen; zilele anilor nostri sunt saptezeci de ani; iar de vor fi in putere, optzeci de ani, si ce este mai mult decat acestia, osteneala si durere; ca trece viata noastra si ne vom duce. Cine cunoaste puterea urgiei Tale si cine masoara mania Ta, dupa temerea de Tine ... Invata-ne sa socotim bine zilele noastre, ca sa ne indreptam inimile, spre intelepciune. Intoarce-Te, Doamne! Pana cand vei sta departe... Mangaile pe robii Tai! Umplutu-ne-am dimineata de mila Ta si ne-am bucurat si ne-am veselit in toate zilele vietii noastre. Veselitu-ne-am pentru zilele in care ne-ai smerit, pentru anii in care am vazut rele. Cauta spre robii Tai si spre lucrurile Tale si indrepteaza pe fiii lor. Si sa fie lumina Domnului Dumnezeului nostru peste noi, si lucrurile manilor noastre le indrepteaza.

Psalmul 100

Mila si judecata Ta voi canta Tie, Doamne. Canta-voi si voi merge, cu pricepere, in cale fara prihana. Cand vei veni la mine... Umblat-am intru nerautatea inimii mele, in casa mea. N-am pus inaintea ochilor mei lucru nelegiuit; pe calcatorii de lege i-am urat. Nu s-a lipit de mine inima indaratnica; pe cel rau, care se departa de mine, nu l-am cunoscut. Pe cel ce clevetea in ascuns pe vecinul sau, pe acela l-am izgonit. Cu cel mandru cu ochiul si nesatios cu inima, cu acela n-am mancat. Ochii mei sunt peste credinciosii pamantului, ca sa sada ei impreuna cu mine. Cel ce umbla pe cale fara prihana, acela imi slujea. Nu va locui in casa mea cel mandru; cel ce graieste nedreptati nu va sta inaintea ochilor mei. In dimineti voi judeca pe toti pacatosii pamantului, ca sa nimicesc din cetatea Domnulul pe toti cei ce lucreaza faradelegea.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), cu trei inchinaciuni.

De se canta: Dumnezeu este Domnul..., se zice: Slava..., troparul sfantului, Si acum..., Cum te vom numi, ceea ce esti plina de har...... (vezi mai departe).

Iar de este Postul Mare, se canta troparul acesta, pe glasul al 6-lea:

Dimineata auzi glasul meu, Imparatul meu si Dumnezeul meu.

Cantandu-l, se fac metanii cu genunchii la pamant.

Stih 1: Graiurile mele asculta-le Doamne, intelege strigarea mea.

Stih 2: Caci catre Tine ma voi ruga, Doamne

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Cum Te vom numi, ceea ce esti plina de har... Cer, ca ai rasarit pe Soarele dreptatii... Rai, ca ai odraslit floarea nestricaciunii... Fecioara, ca ai ramas nestricata... Maica curata, ca ai avut in sfintele tale brate Fiu, pe Dumnezeul tuturor... Pe Acela roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

Pasii mei indrepteaza-i dupa cuvantul Tau, si sa nu ma stapaneasca nici o faradelege.

Izbaveste-mp de clevetirea oamenilor si voi pazi poruncile Tale.

Fata Ta arat-o peste robul Tau si ma invati indreptarile Tale.

Sa se umple gura mea de lauda Ta, Doamne, ca sa laud slava Ta, toata ziua mare cuviinta Ta.

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru...

De nu este Postul Mare, se zice condacul sfantului, de are, sau al Praznicului ce se va intampla.

De este Post, se zic aceste tropare ale Nascatoarei de Dumnezeu:

Luni, marti si joi:

Pe Marita Maica a lui Dumnezeu, si mai sfanta decat sfintii ingeri, fara incetare o laudam, cu inima si cu gura, Nascatoare de Dumnezeu pe dansa marturisind-o, ca pe ceea ce cu adevarat a nascut pe Dumnezeu intrupat si se roaga neincetat pentru sufletele noastre.

Miercuri si Vineri

Degrab ne intampina pe noi mai inainte pana ce nu ne robim, cand vrajmasii Te hulesc pe Tine si ne ingrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, ca sa cunoasca cat poate credinta dreptmaritorilor crestini, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Unule, Iubitorule de oameni.

Sambata

Ca o parga a firii, Tie, Saditorule fapturii, lumea Iti aduce, Doamne, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici, pentru ale caror rugaciuni, in pace adanca, Biserica Ta, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, o pazeste, mult-Milostive.

Duminica, la Praznice sau la sfintii cu Doxologie sau Polieleu, se citeste condacul glasului de rand, sau al sarbatorii respective.

Apoi: Doamne miluieste ( de 40 de ori ), Cel ce in toata vremea si in tot ceasul... (cauta la Miezonoptica). Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii... Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Iar de este Aliluia sau Postul Mare, se zice rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si Stapanul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Apoi Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Doamne miluieste (de 12 ori). Si

Rugaciunea aceasta

Hristoase, Lumina cea adevarata, Care luminezi si sfintesti pe tot omul ce vine in lume, sa se insemneze peste noi lumina fetei Tale, ca intr-insa sa vedem lumina cea neapropiata. Indrepteaza pasii nostri spre lucrarea poruncilor Tale, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor Tai. Amin.

Aparatoare Doamna, pentru biruinta multumiri, izbavindu-ne din nevoi, aducem tie, Nascatoare de Dumnezeu, noi robii tai. Ci ca ceea ce ai stapanire nebiruita, izbaveste-ne pe noi din toate nevoile, ca sa strigam tie: Bucura-te, Mireasa pururea Fecioara.

In zilele de rand se face otpustul desavarsit, iar Duminica se face otpustul mic.