Randuiala Panaghiei


Randuiala Panaghiei


Ce se face in manastiri

la zile insemnate

 

  

Dupa savarsirea dumnezeiestii Liturghii, de este Priveghere merge cel mai mare impreuna cu toti fratii in biserica. Si luand preotul cel de rand icoana praznicului sau a sfantului in cinstea caruia s-a facut priveghere, ies impreuna toti cantand troparul praznicului sau al sfantului, pana ce intra in trapeza. Dupa ce intra, citetul canta Slava... Si acum..., condacul. Si pana se canta acestea, preotul ce va fi de rand scoate o parte din prescura pusa in panaghier. Dupa sfarsitul condacului, citetul incepe indata: Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Slava... Si acum... Doamne miluieste (de 3 ori). Parinte, binecuvinteaza. Preotul, binecuvantand masa zice: Hristoase, Dumnezeule, binecuvinteaza mancarea si bautura...

 

Iar de nu este Priveghere, merge cel mai mare impreuna cu toti fratii la trapeza si citetul zice Psalmul 144: Inalta-Te-voi Dumnezeul meu, Imparatul meu... (cauta la Randuiala mesei). Si dupa sfarsitul psalmului se zice: Tatal nostru... Slava... Si acum..., Doamne miluieste (de 3 ori) parinte, binecuvinteaza. Preotul binecuvinteaza masa, zicand: Hristoase, Dumnezeule, binecuvinteaza mancarea si bautura... si celelate dupa cum s-a scris mai sus. Si dupa ce se scoala de la masa, citetul zice: Pentru rugaciunile sfintilor parintilor nostri..., Binecuvantat este Dumnezeu... Slava Tie, Doamne, Slava Tie, Sfinte, Slava Tie, Imparate... (cauta la Randuiala mesei); Slava... Si acum... Doamne miluieste (de 3 ori), parinte binecuvinteaza. Si cel randuit a ridica panaghia zice:

 

Binecuvantati, parinti sfintiti, si ma iertati pe mine pacatosul.

 

Si toti raspund:

 

Dumnezeu sa te ierte si sa te miluiasca.

 

Si luand citetul panaghia cu amandoua mainile, cu varful degetelor o inalta putin cu chipul Sfintei Treimi, zicand cu glas mare:

 

Mare este numele.

 

Iar cel mai mare sau preotul de rand zice:

 

Al Presfintei Treimi.

 

Si punand-o pe icoana Nascatoarei de Dumnezeu, insemneaza crucis, zicand:

 

Presfanta Nascatoare de Dumnezeu, ajuta-ne noua.

 

Si preotul zice:

 

Cu ale ei rugaciuni, Dumnezeule, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

 

Citetul zice apoi troparul Nascatoarei de Dumnezeu:

 

Fericimu-te pe tine toate neamurile, Nascatoare de Dumnezeu Feciaora, ca intru tine Cel neincaput, Hristos Dumnezeul nostru, a binevoit a incapea. Fericiti suntem si noi, avandu-te pe tine folositoare, ca ziua si noaptea te rogi pentru noi. Pentru aceasta laudandu-te, strigam tie: Bucura-te ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine.

 

Apoi se canta: Cuvine-se cu adevarat sa te fericim...

 

SA SE STIE: ca de este praznic imparatesc, in loc de: Cuvine-se cu adevarat... se canta irmosul Cantarii a 9-a; si aceasta cantandu-se, cel ce a inaltat panaghia poarta panaghierul pe la toti fratii, care, dupa randuiala, sarutandu-l, gusta din presfanta parte; si sfarsindu-se cantarea, preotul zice:

 

Intru multe rugaciunile Preacuratei Stapanei noastre de Dumnezeu Nascatoarei si pururea Fecioarei Maria.

 

Iar citetul zice:

 

Pentru rugaciunile ei, Dumnezeule, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi.

 

Preotul:

 

Domnul cel milostiv si indurat a dat hrana celor ce se tem de Dansul si dreptatea Lui ramane in veacul veacului.

 

Apoi citetul citeste

 

Psalmul 121

 

Veselitu-m-am de cei ce mi-au zis mie: " In casa Domnului vom merge" ! Stateau picioarele noastre in curtile tale, Ierusalime! Ierusalimul, cel ce este zidit ca o cetate, ale carei porti sunt strans unite. Ca acolo s-au suit semintiile, semintiile Domnului, dupa legea lui Israel, ca sa laude numele Domnului. Ca acolo s-au asezat scaunele la judecata, scaunele pentru casa lui David. Rugati-va pentru pacea Ierusalimului si pentru indestularea celor ce te iubesc pe tine. Sa fie pace in intariturile tale si indestulare in turnurile tale. Pentru fratii mei si pentru vecinii mei graiam despre tine pace. Pentru casa Domnului Dumnezeului nostru am dorit cele bune tie.

 

Apoi: Sfinte Dumnezeule... Presfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Citetul: Multumim Tie, Doamne, Dumnezeul nostru... si condacul praznicului sau al sfantului. Duminica se zice condacul Invierii, dupa glasul de rand. Apoi: Slava... Si acum... Doamne miluieste (de 3 ori), Parinte, binecuvinteaza. Iar cel mai mare sau pretul de rand zice: Binecuvantat este Dumnezeu, Cel ce ne miluieste si ne hraneste pe noi din darurile Sale cele bogate...

 

Apoi preotul, lovind in clopotel, zice:

 

Slava Tie, Dumnezeu nostru, slava Tie!

 

Citetul:

 

Nadejdea noastra, slava Tie!

 

Preotul:

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l mantuiasca pe Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, [pe (Inalt) Prea Sfintitul (Arhi) Episcopul nostru (N)].

 

Citetul:

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe el.

 

Preotul:

 

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca si pe prea cuviosul parintele nostru (N), dimpreuna cu toti parintii si fratii slujitori ai sfant locasului acesta.

 

Citetul:

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.

 

Preotul:

 

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca pe cei ce ne miluiesc si ne slujesc noua.

 

Citetul:

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.

 

Preotul:

 

Dumnezeu sa ierte si sa miluiasca pe cei ce se ostenesc si slujesc, parinti si farti ai nostri.

 

Citetul:

 

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l miluiasca pe ei.

 

Preotul:

 

Dumnezeu sa odihnesca pe fericitii si pururea pomenitii ctitorii sfantului locasului acestuia.

 

Citetul:

 

Vesnica lor pomenire.

 

Preotul:

 

Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Sale, ale preacuviosilor si de Dumnezeu purtatorilor parintilor nostri si ale tuturor sfintilor, sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe noi. Amin.