Ceasul al noualea


Ceasul al noualea

Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Imparate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Presfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Doamne miluieste (de 12 ori), Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori), si acesti psalmi:

Psalmul 83

Cat de iubite sunt locasurile Tale, Doamne al puterilor! Doreste si se sfarseste sufletul meu dupa curtile Domnului; inima mea si trupul meu s-au bucurat de Dumnezeul cel viu. Ca pasarea si-a aflat casasi turtureaua cuib, unde-si va pune puii sai: Altarele Tale, Doamne al Puterilor, Imparatul meu si Dumnezeul meu. Fericiti sunt cei ce locuiesc in casa Ta; in vecii vecilor Te vor lauda. Fericit este barbatul al carui ajutor este de la Tine, Doamne; suisuri in inima sa a pus, in valea plangerii, in locul care i-a fost pus. Ca binecuvantare va da Cel ce pune lege; merge-vor din putere in putere, arata-Se-va Dumnezeul dumnezeilor in Sion. Doamne, Dumnezeul puterilor, auzi rugaciunea mea! Asculta, Dumnezeul lui Iacob! Aparatorul nostru, vezi, Dumnezeule, si cauta spre fata unsului Tau! Ca mai buna este o zi in curtile Tale decat mii. Ales-am a fi lepadat in Casa lui Dumnezeu, mai vartos decat a locui in locasurile pacatosilor. Ca mila si adevarul iubeste Domnul; Dumnezeu har si slava va da. Dumnezeu nu va lipsi de bunatati pe cei ce umbla intru nerautate. Doamne al puterilor, fericit este omul cel ce nadajduieste intru Tine.

Psalmul 84

Bine ai voit, Doamne, pamantului Tau, intors-ai robimea lui Iacob. Iertat-ai faradelegile poporului Tau, acoperit-ai toate pacatele lor. Potolit-ai toata mania Ta; intorsu-Te-ai de catre iutimea maniei Tale. Intoarce-ne pe noi, Dumnezeul mantuirii noastre, si-Ti intoarce mania Ta de la noi. Oare, in veci Te vei mania pe noi? Sau vei intinde mania Ta din neam in neam? Dumnezeule, Tu, intorcandu-Te, ne vei darui viata, si poporul Tau se va veseli de Tine. Arata-ne noua, Doamne, mila Ta si mantuirea Ta da-ne-o noua. Auzi-voi ce va grai intru mine Domnul Dumnezeu; ca va grai pace peste poporul Sau. Si peste cuviosii Sai si peste cei ce isi intorc inima spre Dansul. Dar mantuirea Lui este aproape de cei ce se tem de Dansul, ca sa se salasluiasca slava in pamantul nostru. Mila si adevarul s-au intampinat, dreptatea si pacea s-au sarutat. Adevarul din pamant a rasarit si dreptatea din cer a privit. Ca Domnul va da bunatate si pamantul nostru isi va da rodul sau; dreptatea inaintea Lui va merge si va pune pe cale pasii Sai.

Psalmul 85

Pleaca, Doamne, urechea Ta si ma auzi, ca sarac si necajit sunt eu. Pazeste sufletul meu, caci cuvios sunt; mantuieste, Dumnezeul meu, pe robul Tau, pe cel ce nadajduieste in Tine. Miluieste-ma, Doamne, ca spre Tine voi striga toata ziua. Veseleste sufletul robului Tau, ca spre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu. Ca Tu, Doamne, bun si bland esti si mult milostiv tuturor celor ce Te cheama pe Tine. Asculta, Doamne, rugaciunea mea si ia aminte la glasul cererii mele. In ziua necazului meu, am strigat catre Tine, ca m-ai auzit. Nu este asemenea Tie intre dumnezei Doamne, si nici fapte nu sunt ca faptele Tale. Veni-vor toate neamurile pe care le-ai facut si se vor inchina inaintea Ta, Doamne, si vor slavi numele Tau. Ca mare esti Tu, Cel ce faci minuni, Tu esti singurul Dumnezeu. Povatuieste-ma, Doamne, pe calea Ta si voi merge intru adevarul Tau; veseleasca-se inima mea, ca sa se teama de numele Tau. Lauda-Te-voi, Doamne, Dumnezeul meu, cu toata inima mea si voi slavi numele Tau in veac. Ca mare este mila Ta spre mine si ai izbavit sufletul meu din iadul cel mai de jos. Dumnezeule, calcatorii de lege s-au sculat asupra mea si adunarea celor tari a cautat sufletul meu si nu Te-au pus pe Tine inaintea lor. Dar Tu, Doamne, Dumnezeu indurat si milostiv esti; indelung-rabdator si mult-milostiv si adevarat. Cauta spre mine si ma miluieste, da taria Ta slugii Tale si mantuieste pe fiul, slujnicei Tale. Fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze, ca Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mangaiat.

Iarasi:

Fa cu mine semn spre bine, ca sa vada cei ce ma urasc si sa se rusineze, ca Tu, Doamne, m-ai ajutat si m-ai mangaiat.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), Doamne miluieste (de 3 ori).

De s-a cantat: Dumnezeu este Domnul..., se citeste Slava... troparul sfantului, Si acum..., Cel ce pentru noi... (vezi mai jos).

Iar de este Aliluia, se canta troparul acesta, glasul al 8-lea:

Cel ce in ceasul al noualea pentru noi cu trupul moarte ai gustat, omoara cugetul trupului nostru, Hristoase Dumnezeule, si ne mantuieste pe noi.

In acest timp se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri care urmeaza:

Stih 1: Sa se apropie rugaciunea mea inaintea Ta, Doamne, dupa cuvantul Tau ma intelepteste.

Stih 2: Sa intre cererea mea inaintea Ta, Doamne, dupa cuvantul Tau ma izbaveste.

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Cel ce pentru noi Te-ai nascut din Fecioara si rastignire ai rabdat. Bunule, Care cu moartea pe moarte ai pradat si invierea ai aratat, ca un Dumnezeu, nu trece cu vederea pe cei ce i-ai zidit cu mana Ta. Arata iubirea Ta de oameni, Milostive, primeste pe Nascatoarea de Dumnezeu, ceea ce Te-a nascut pe Tine, care se roaga pentru noi, si mantuieste, Mantuitorul nostru, pe poporul cel deznadajduit.

Nu ne lasa pe noi pana in sfarsit pentru numele Tau cel sfant si nu strica legatura Ta si nu departa mila Ta de la noi, pentru Avraam cel iubit de Tine, si pentru Isaac, robul Tau, si Israel, sfantul Tau.

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia..., Condacul sfantului ce va fi de rand. Iar de este Post, troparele acestea:

Vazand talharul pe incepatorul vietii pe Cruce spanzurat zicea: De n-ar fi fost Dumnezeu intrupat, Care cu noi a fost rastignit, nu si-ar fi ascuns soarele razele sale, nici s-ar fi clatinat pamantul, cutremurandu-se. Ci, Cel ce toate le-ai suferit, pomeneste-ma, Doamne, intru imparatia Ta.

Slava...

In mijlocul a doi talhari cumpana dreptatii s-a aflat Crucea Ta; unul adica s-a pogorat in iad cu ingreuierea hulei; iar celalalt s-a usurat de greseale spre cunoasterea cuvantarii de Dumnezeu, Hristoase Dumnezeule, slava Tie.

Si acum...

Pe Mieluselul si Pastorul si Mantuitorul lumii pe Cruce vazandu-L ceea ce L-a nascut, a zis, lacrimand: Lumea se bucura luand izbavire, iar inima mea arde vazand rastignirea Ta, pe care pentru toti o rabzi, Fiule si

Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce in toata vremea...(cauta la Miezonoptica din toate zilele). Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita... Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Si de este Post, adica Postul Nasterii Domnului si al Sfintilor Apostoli, se fac 16 cele metanii obisnuite, pentru ca se canta mijloceasurile. Si in loc de: Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru... (vezi mai departe), se zice: Stapane Doamne, Parinte atotputernice... (cauta la Miezonoptica din toate zilele).

Iar in Sfantul si Mare Post se fac numai trei metanii mari, cu rugaciunea Sfantului Efrem Sirul, si indata

Rugaciunea Marelui Vasile

Stapane Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce indelung ai rabdat pentru gresealele noastre si pana la acest ceas de acum ne-ai adus pe noi, intru care pe lemnul cel de viata facator fiind rastignit, talharului celui bine-cunoscator intrarea in rai i-ai facut si cu moartea pe moarte ai sfaramat, curateste-ne pe noi pacatosii si nevrednicii robii Tai, ca am gresit si faradelegi am facut si nu suntem vrednici sa ridicam ochii nostri si sa privim la inaltimea cerului, pentru ca am lasat calea dreptatii Tale si am umblat in voile inimii noastre; ci ne rugam neasemanatei bunatatii Tale, iarta-ne pe noi, Doamne, dupa multimea milei Tale, si ne mantuieste pentru sfant numele Tau, ca s-au stins intru desertaciuni zilele noastre. Scoate-ne din mana potrivnicului, iarta noua pacatele noastre si omoara gandul nostru cel trupesc. Ca lepadand pe omul cel vechi, intru cel nou sa ne imbracam si Tie sa vietuim, Stapanului nostru si Facatorului de bine. Si asa urmand poruncilor Tale, la odihna cea vesnica sa ajungem, unde este locasul tuturor celor ce se veselesc. Ca Tu esti cu adevarat veselia cea adevarata, si bucuria celor ce Te iubesc, Hristoase Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, impreuna cu Parintele Tau cel fara de inceput si cu Preasfantul si Bunul si de viata facatorului Tau Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Sfarsitul Ceasului al noualea

Sa se stie:

Ca, daca se citeste Ceasul al noualea in pridvorul bisericii, se face si otpustul mic aici; iar daca se citeste in biserica, la strana, nu se face otpust, ci dupa rugaciunea: Stapane, Doamne, Iisuse Hristoase, Dumnezeul nostru..., binecuvantand preotul din Sfantul altar, indata se incepe Vecernia.