Pavecernita Mica


Pavecernita Mica

Dupa ce preotul da binecuvantarea, se zice: Imparate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Doamne miluieste (de 12 ori), Slava... Si acum... Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori). Apoi Psalmul 50:

Psalmul 50

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, si dupa multimea indurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vartos ma spala de faradelegea mea, si de ppcatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc, si pacatul meu inaintea mea este pururea. Tie Unuia am gresit, si rau inaintea Ta am facut, asa incat drept esti Tu intru cuvintele Tale si biruitor cand vei judeca Tu. Ca iata intru faradelegi m-am zamislit si in pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit, cele nearatate si cele ascunse ale intelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop si ma voi curati, spala-ma-vei si mai vartos decat zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele mele cele smerite. Intoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste intru mine, Dumnezeule, si Duh drept innoieste intru cele dinlauntru ale mele. Nu ma lepada de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mantuirii Tale, si cu Duh stapanitor ma intareste. Invata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor intoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sange Dumnezeule, Dumnezeul mantuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta. Ca de-ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu, duhul umilit; inima infranta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, intru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Psalmul 69

Dumnezeule, spre ajutorul meu la aminte! Doamne, sa-mi ajuti mie grabeste-Te! Sa se rusineze si sa se infrunte cei ce cauta sufletul meu; sa se intoarca inapoi si sa se rusineze cei ce-mi voiesc mie rele. Intoarca-se indata rusinati cei ce-mi graiesc mie: "Bine, bine!". Sa se bucure si sa se veseleasca de Tine toti cei ce Te cauta pe Tine, Dumnezeule, si sa zica pururea cei ce iubesc mantuirea Ta: "Slavit sa fie Domnul!". Iar eu sarac sunt si sarman, Dumnezeule, ajuta-ma! Ajutorul meu si Izbavitorul meu esti Tu, Doamne, nu zabovi.

Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric, ca mortii cei din veacuri. S-a mahnit in mine duhul meu, in mine inima mea s-a tulburat. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu, ca un pamant insetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Doamne ! La Tine am scapat, Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun ma va povatui la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Si intru mila Ta vei sfarsi pe vrajmasii mei si vei pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire. Laudamu-Te, bine Te cuvantam, inchinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie, pentru slava Ta cea mare. Doamne, Imparate ceresc, Dumnezeule, Parinte, Atottiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte. Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cela ce ridici pacatul lumii, miluieste ne pe noi, Cel ce ridici pacatul lumii. Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, si ne miluieste pe noi. Ca Tu esti Unul Sfant, Tu esti Unul Domn Iisus Hristos, intru marirea lui Dumnezeu Tatal. Amin. In toate zilele bine Te voi cuvanta si voi lauda numele Tau in veac si in veacul veacului.

Doamne, scapare Te-ai facut noua in neam si in neam. Eu am zis : Doamne, miluieste-ma, vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie. Doamne, la Tine am scapat, invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul Meu. Ca la Tine este izvorul vietii, intru lumina Ta vom vedea lumina. Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.

Invredniceste-ne, Doamne, in noaptea aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Bine esti cuvantat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau in veci, amin. Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nadajduit intru Tine. Bine esti cuvantat Doamne, invata-ne pe noi indreptarile Tale. Bine esti cuvantat Stapane, intelepteste-ma cu indreptarile Tale. Bine esti cuvantat Sfinte, lumineaza-ma cu indreptarile Tale. Doamne, mila Ta este in veac, lucrurile manilor Tale nu le trece cu vederea, ca Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cantare, Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Cred intru-unul Dumnezeu ... (cauta la Miezonoptica)

Apoi canonul din Canoanele Nascatoarei de Dumnezeu, al glasului de rand, sau sau canonul sfantului din acea zi. Iar dupa sfarsitul canonului se canta: Cuvine-se cu adevarat... Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Apoi se citeste troparul zilei, al hramului sfantului si celelalte.

Iar daca este hramul lui Hristos sau al Nascatoarei de Dumnezeu, se citesc intai al hramului si al zilei. Apoi aceste tropare, glasul al 4-lea:

Dumnezeul Parintilor nostri, Care faci pururea cu noi dupa blandetile Tale, nu departa mila Ta de la noi, ci, pentru rugaciunile lor, in pace ocarmuieste viata noastra.

Cu sangiuirile Mucenicilor Tai, celor din toata lumea, ca si cu o porfira si cu vison Biserica Ta impodobita fiind, printr-insii striga catre Tine, Hristoase Dumnezeule : Poporului Tau trimite-i indurarile Tale, pace obstii Tale daruieste si sufletelor noastre mare mila.

Slava...

Cu Sfintii odihneste, Hristoase, sufletele adormitilor robilor Tai, unde nu este durere nici intristare, nici suspin, ci viata fara de sfarsit.

Si acum...., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Pentru rugaciunile tuturor sfintilor, Doamne, si ale Nascatoarei de Dumnezeu, pacea Ta da-ne-o noua si ne miluieste pe noi, ca un indurat.

Vineri seara, troparul Tuturor Sfintilor, glasul al 2-lea:

Apostolilor, mucenicilor, proorocilor, ierarhilor, cuviosilor si dreptilor, care bine ati savarsit lupta si credinta ati pazit, indraznire avand catre Mantuitorul, pe Acela, ca pe un Bun, rugati-L pentru noi, sa mantuiasca, rugamu-va sufletele noastre.

Slava...

Cu Sfintii odihneste, Hristoase... (cauta mai sus).

Si acum...., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ca o parga a firii, Tie, Saditorului fapturii, lumea Iti aduce, Doamne, pe purtatorii de Dumnezeu mucenici; pentru ale caror rugaciuni, in pace adanca Biserica Ta, o pazeste, pentru Nascatoarea de Dumnezeu, mult-Milostive.

Iar Sambata seara, condacul glasului de rand; la praznicele imparatesti (cand nu se face priveghere) sau la sfintii mari, se zic condacele lor. Doamne miluieste (de 40 de ori). Cel ce in toata vremea si in tot ceasul... Doamne miluieste (de 3 ori), Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita... Intru numele Domnului, binecuvinteaza, parinte. Preotul: Pentru rugaciunile Sfintilor parintilor nostri... Si indata rugaciunea de cerere catre Sfanta de Dumnezeu Nascatoarea: Nepatata, neintinata, nestricata... (cauta la Pavecernita Mare).

Si rugaciunea catre Domnul nostru Iisus Hristos: Si ne da noua, Stapane... (cauta la Pavecernita Mare).

Dupa aceasta otpustul si obisnuita iertare.

Aceasta Pavecernita mica se citeste peste tot anul neschimbat, iar in Postul Mare, Sambata si Dumninica seara.