Utrenia


Utrenia

Dupa ce binecuvinteaza preotul, din fata Sfintei Mese, de este Postul Mare, se zice: Sfinte Dumnezeule... Presfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Doamne miluieste (de 12 ori), Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori). In acest timp cantaretul (citetul) se inchina de trei ori.

Iar de nu este Post, dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori) si acesti doi psalmi.

Psalmul 19

Sa te auda Domnul in ziua necazului, si sa-ti fie scut numele Dumnezeului lui Iacob. Trimita tie ajutor din locasul Lui cel sfant, si din Sion sprijineasca-te pe tine. Pomeneasca toata jertfa ta, arderea de tot a ta bineplacuta sa-I fie. Dea tie Domnul dupa inima ta, si tot sfatul tau sa-l plineasca. Bucura-ne-vom de mantuirea Ta, si intru numele Dumnezeului nostru ne vom mari. Plineasca Domnul toate cererile tale. Acum am cunoscut ca a mantuit Domnul pe Unsul Sau cu puterea dreptei Sale. Auzi-L-va pe Dansul din cerul cel sfant al Lui. Unii se lauda cu carutele lor, altii cu caii lor, iar noi ne laudam cu numele Domnului Dumnezeului nostru. Acestia s-au impiedicat si au cazut, iar noi ne-am sculat si ne-am indreptat. Doamne, mantuieste pe imparatul si ne auzi pe noi, in orice zi Te vom chema.

Psalmul 20

Doamne, intru puterea Ta se va veseli imparatul si intru mantuirea Ta se va bucura foarte. Dupa dorirea inimii lui i-ai dat lui, si de voia buzelor lui nu l-ai lipsit pe el. Ca l-ai intampinat pe el cu binecuvantarile bunatatii, pus-ai pe capul lui cununa de piatra scumpa. Viata a cerut de la Tine si i-ai dat lui lungime de zile in veacul veacului. Mare este slava lui intru matuirea Ta, slava si mare cuviinta vei pune peste el. Ca ii vei da lui binecuvantare in veacul veacului; veseli-l-vei pe dansul intru bucurie cu fata Ta. Ca imparatul nadajduieste in Domnul si intru mila Celui Preainalt nu se va clinti. Afla-se mana Ta, peste toti vrajmasii Tai, dreapta Ta sa afle pe toti cei ce Te urasc pe Tine. Pune-i vei pe ei ca un cuptor de foc in vremea aratarii Tale; Domnul intru mania Sa ii va tulbura pe ei, si-i va manca pe ei focul. Rodul lor de pe pamant il vei pierde, si samanta lor dintre fiii oamenilor. Ca au gandit rele impotriva Ta, au cugetat sfaturi, care nu vor putea sa stea. Ca ii vei pune pe ei pe fuga si cu arcul Tau vei tinti capul lor. Inalta-Te, Doamne, intru taria Ta; canta-vom si vom lauda puterile Tale.

Slava... Si acum... Sfinte Dumnezeule... Presfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este inparatia... Dator este pretul a lua aminte ca sa fie in mijlocul bisericii cand va zice: Ca a Ta este imparatia... Dupa Sfinte Dumnezeule... si Tatal nostru..., citetul zice aceste tropare:

Mantuieste, Doamne, poporul Tau si binecuvinteaza mostenirea Ta. Biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu Crucea Ta pazeste pe poporul Tau.

Slava...

Cel ce Te-ai inaltat pe Cruce de bunavoie, poporului Tau celui nou, numit cu numele Tau, indurarile Tale daruieste-i, Hristoase Dumnezeule. Veseleste cu puterea Ta pe binecredinciosii crestini, daruindu-le lor biruinta asupra celui potrivnic, avand ajutorul Tau arma de pace, nebiruita biruinta.

Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Ocrotitoare, neinfricata si neinfruntata, nu trece cu vederea, ceea ce esti buna, rugaciunile noastre, intru tot laudata Nascatoare de Dumnezeu. Intareste viata cea de obste a dreptmaritorilor crestini. Mantuieste pe cei ce a-ai randuit sa conduca si le da lor biruinta din cer, pentru ca ai nascut pe Dumnezeu, ceea ce esti una binecuvantata.

Preotul din fata Sfintei Mese, zice ectenia aceasta, la care se raspunde: Doamne miluieste (de 3 ori).

Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta, rugamu-ne Tie, auzi-ne si ne miluieste.

Inca ne rugam pentru Prea Fericitul Parintele nostru (N), Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane [ pentru (Inalt-) Prea Sfintitul (Arhi-) Episcopul (si Mitropolitul) nostru (N)] , pentru sanatatea si mantuirea lui.

Inca ne rugam pentru (aici se pomeneste carmuirea tarii, tinand seama de indrumarile Sfantului Sinod), pentru sanatatea si mantuirea lor.

Inca ne rugam pentru toti fratii nostri si pentru toti cucernicii si dreptslavitorii crestini, pentru sanatatea si manturiea lor.

Ecfonis

Ca milostiv si iubitor de oamnei Dumnezeu esti si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor.

Strana: Amin. Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte!

Preotul:

Slava Sfintei si Celei de o fiinta si de viata facatoarei si nedespartitei Treimi, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.

Strana: Amin

Iar citetul cel randuit (sau cel mai mare), cu evlavie si cu frica lui Dumnezeu, zice:

Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire (de trei ori).

Doamne, buzele mele vei deschide si gura mea va vesti lauda Ta (de doua ori).

(Preotul, cu capul descoperit, citeste in fata Sfintei Mese primele sase rugaciuni ale diminetii).

Psalmul 3

Doamne, cat s-au inmultit cei ce ma necajesc! Multi se scoala asupra mea; multi zic sufletului meu: " Nu este mantuire lui, intru Dumnezeul lui!" Iar Tu Doamne, sprijinitorul meu esti, slava mea si Cel ce inalti capul meu. Cu glasul meu catre Domnul am strigat si m-a auzit din muntele cel sfant al Lui. Eu m-am culcat si am adormit; sculatu-m-am ca Domnul ma va sprijini. Nu ma voi teme de mii de popoare, care imprejur ma impresoara. Scoala, Doamne, mantuieste-ma Dumnezeul meu; ca Tu ai batut pe toti ce-mi vrajmasuiesc mie in desert; dintii pacatosilor ai zdrobit. A Domnului este mantuirea, si peste poporul Tau, binecuvantarea Ta.

Si iarasi:

Eu m-am culcat si am adormit; sculatu-m-am, ca Domnul ma va sprijini.

Psalmul 37

Doamne, nu cu mania Ta sa ma mustri pe mine, nici cu iutimea Ta sa ma certi. Ca sagetile Tale s-au infipt in mine si ai intarit peste mine mana Ta. Nu este vindecare in trupul meu de catre fata maniei Tale; nu este pace in oasele mele, de catre fata pacatelor mele. Ca faradelegile mele au covarsit capul meu, ca o sarcina grea au apasat peste mine. Imputitu-s-au si au putrezit ranile mele de catre fata nebuniei mele. Chinuitu-m-am si m-am garbovit pana in sfarsit, toata ziua mahnindu-ma umblam. Ca salele mele s-au umplut de ocari, si nu este vindecare in trupul meu. Necajitu-m-am si m-am smerit foarte, racnit-am din suspinarea inimii mele. Doamne, inaintea Ta este toata dorirea mea si suspinul meu de la Tine nu s-a ascuns. Inima mea s-a tulburat, parasitu-m-a taria mea si lumina ochilor mei, si aceasta nu este cu mine. Prietenii mei si vecinii mei in preajma mea s-au apropiat si au sezut; si cei de aproape ai mei departe au stat. Si se sileau cei ce cautau sufletul meu, si cei ce cautau cele rele mie graiau desertaciuni si viclesuguri toata ziua cugetau. Iar eu ca un surd nu auzeam si ca un mut ce nu-si deschide gura sa. Si m-am facut ca un om ce nu aude si nu are in gura lui mustrari. Ca spre Tine, Doamne, am nadajduit; Tu ma vei auzi, Doamne, Dumnezeul meu, ca am zis, ca nu cumva sa se bucure de mine vrajmasii mei; si cand s-au clatinat picioarele mele, impotriva mea s-au semetit. Ca eu spre batai gata sunt, si durerea mea inaintea mea este pururea. Ca faradelegea mea eu o voi vesti, si ma voi ingriji pentru pacatul meu; iar vrajmasii mei traiesc si s-au intarit mai mult decat mine si s-au inmultit cei ce ma urasc pe nedrept. Cei ce imi rasplatesc rele pentru bune ma defaimau, ca urmam bunatatea. Nu ma lasa, Doamne, Dumnezeul meu, nu te departa de la mine, ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mantuirii mele.

Si iarasi:

Nu ma lasa, Doamne, Dumnezeul meu, nu Te departa de la mine, ia aminte spre ajutorul meu, Doamne al mantuirii mele.

Psalmul 62

Dumnezeule, Dumnezeul meu, pe Tine Te caut dis-de-dimineata. Insetat-a de Tine sufletul meu, suspinat-a dupa Tine trupul meu, in pamant pustiu si neumblat si fara de apa. Asa in locul Cel Sfant m-am aratat Tie, ca sa vad puterea Ta si slava Ta. Ca mai buna este mila Ta decat viata; buzele mele Te vor lauda. Asa Te voi binecuvanta in viata mea, si in numele Tau voi ridica mainile mele. Ca de seu si de grasime sa se sature sufletul meu, si cu buze de bucurie Te va lauda gura mea. De mi-am adus aminte de Tine in asternutul meu, in dimineti am cugetat la Tine, ca ai fost ajutorul meu. Si intru acoperamantul aripilor Tale ma voi bucura. Lipitu-s-a sufletul meu de Tine si pe mine m-a sprijinit Dreapta Ta. Iar ei in desert au cautat sufletul meu, intra-vor in cele mai de jos ale pamantului; da-se vor in mainile sabiei, parti vulpilor vor fi. Iar imparatul se va veseli de Dumnezeu; lauda-se-va tot cel ce se jura intru El, ca a astupat gura celor ce graiesc nedreptati.

Si iarasi:

In diminesi am cugetat la Tine, ca ai fost ajutorul meu. Si intru acoperamantul aripilor Tale ma voi bucura. Lipitu-s-a sufletul meu de Tine, si pe mine m-a sprijinit dreapta Ta.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori), fara inchinaciuni. Doamne miluieste (de 3 ori). Slava... Si acum...

Preotul iese din Sfantul Altar, isi desopera capul si citeste in taina ultimele 6 rugaciuni de dimineata, inaintea usilor imparatesti.

Psalmul 87

Doamne, Dumnezeul mantuirii mele, ziua am strigat si noaptea inaintea Ta. Sa intre inaintea Ta rugaciunea mea; pleaca urechea Ta spre ruga Mea, Doamne, ca s-a umplut de rele sufletul meu si viata mea de iad s-a apropiat. Socotit am fost cu cei ce se coboara in groapa; ajuns-am ca un om neajutorat, intre cei morti slobod. Ca niste oameni raniti, ce dorm in mormant, de care nu Ti-ai mai adus aminte si care au fost lepadati de la mana Ta. Pusu-m-au in groapa cea mai de jos, intru cele intunecate si in umbra mortii. Asupra mea s-a intarit mania Ta si toate valurile Tale le-ai adus peste mine. Departat-ai pe cunoscutii mei de la mine, ajuns-am uraciune lor, inchis am fost si n-am putut iesi. Ochii mei au slabit de suferinta. Strigat-am catre Tine, Doamne, toata ziua intins-am catre Tine mainile mele. Oare mortilor vei face minuni? Sau cei morti se vor scula si Te vor lauda pe Tine? Oare, va spune cineva in mormant mila Ta si adevarul Tau in locul pierzarii? Oare, se vor cunoaste intru intuneric minunile Tale si dreptatea Ta in pamant uitat? Iar eu catre Tine, Doamne, am strigat si dimineata rugaciunea mea Te va intampina. Pentru ce, Doamne, lepezi sufletul meu si intorci fata Ta de la mine? Sarac sunt eu si in osteneli din tineretile mele, inaltat am fost, dar m-am smerit si m-am mahnit. Peste mine au trecut maniile Tale si infricosarile Tale m-au tulburat. Inconjuratu-m-au ca apa toata ziua si m-au cuprins deodata. Departat-ai de la mine pe prieteni, si pe cunoscutii mei, si cei de aproape ai mei s-au facut nevazuti.

Si iarasi:

Doamne, Dumnezeul mantuirii mele, ziua am strigat si noaptea inaintea Ta. Sa intre inaintea Ta rugaciunea mea; pleaca urechea Ta spre ruga Mea.

Psalmul 102

Binecuvinteaza, suflete al meu pe Domnul, si toate cele dinlauntrul meu, numele cel sfant al Lui. Binecuvinteaza, suflete al meu pe Domnul, si nu uita toate rasplatirile Lui. Pe Cel ce curateste toate faradelegile tale; pe Cel ce vindeca toate bolile tale. Pe Cel ce izbaveste din stricaciune viata ta; pe Cel ce te incununeaza cu mila si cu indurari. Pe Cel ce umple de bunatati dorirea ta; innoi-se-vor ca ale vulturului tineretile tale. Cel ce face milostenie, Domnul, si judecata tuturor celor ce li se face strambatate. Cunoscute a facut caile Sale lui Moise, fiilor lui Israel voile sale. Indurat si milostiv este Domnul, indelung-Rabdator si mult-Milostiv. Nu pana in sfarsit Se va iuti, nici in veac Se va mania. Nu dupa pacatele noastre a facut noua, nici dupa faradelegile noastre a rasplatit noua, ca dupa inaltimea cerului de la pamant, a intarit Domnul mila Sa spre cei ce se tem de Dansul. Pe cat sunt de departe rasariturile de la apusuri, departat-a de la noi faradelegile noastre. In ce chip miluieste tatal pe fii, asa a miluit Domnul pe cei ce se tem de Dansul. Ca El a cunoscut zidirea noastra; adusu-si-a aminte ca tarana suntem. Omul ca iarba, zilele lui ca floarea campului, asa va inflori. Ca duh a trecut printr-insul si nu va fi si nu-si va mai cunoaste inca locul sau. Iar mila Domnului din veac si pana in veac, spre cei ce se tem de Dansul; si dreptatea Lui spre fiii fiilor, spre cei ce pazesc asezamantul de lege al Lui si isi aduc aminte de poruncile Lui, ca sa le faca pe ele. Domnul in cer a gatit Scaunul Sau si Imparatia Lui peste toti stapaneste. Binecuvantati pe Domnul, toti ingerii Lui, cei puternici la vartute, care faceti cuvantul Lui si auziti glasul cuvintelor Lui. Binecuvantati pe Domnul toate puterile Lui, slugile Lui, care faceti voia Lui. Binecuvantati pe Domnul, toate lucrurile Lui; in tot locul stapanirii Lui, binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul.

Si iarasi:

In tot locul stapanirii Lui binecuvinteaza, suflete al meu, pe Domnul.

Psalmul 142

Doamne, auzi rugaciunea mea, asculta cererea mea, intru credinciosia Ta, auzi-ma, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nimeni din cei vii nu-i drept inaintea Ta. Vrajmasul prigoneste sufletul meu si viata mea o calca in picioare; facutu-m-a sa locuiesc in intuneric, ca mortii cei din veacuri. S-a mahnit in mine duhul meu, in mine inima mea s-a tulburat. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mainilor Tale m-am gandit. Intins-am catre Tine mainile mele, sufletul meu, ca un pamant insetosat. Degraba auzi-ma, Doamne, ca a slabit duhul meu. Nu-Ti intoarce fata Ta de la mine, ca sa nu ma aseman celor ce se coboara in mormant. Fa sa aud dimineata mila Ta, ca la Tine mi-e nadejdea. Arata-mi calea pe care voi merge, ca la Tine am ridicat sufletul meu. Scoate-ma de la vrajmasii mei, Doamne! La Tine am scapat, Invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu. Duhul Tau cel bun ma va povatui la pamantul dreptatii. Pentru numele Tau, Doamne, daruieste-mi viata. Intru dreptatea Ta, scoate din necaz sufletul meu. Si intru mila Ta vei sfarsi pe vrajmasii mei si vei pierde pe toti cei ce necajesc sufletul meu, ca eu sunt robul Tau.

Si iarasi:

Auzi-ma, Doamne, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau!

Auzi-ma, Doamne, intru dreptatea Ta. Sa nu intri la judecata cu robul Tau!

Duhul Tau cel bun sa ma povatuiasca la pamantul dreptatii.

Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori). Apoi preotul, cu capul descoperit, zice ectenia mare si indata se canta:

Dumnezeu este Domnul si S-a aratat noua; bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului.

Dumnezeu este Domnul... se canta pe glasul troparului, cu aceste patru stihuri:

Laudati pe Domnul ca este bun, ca in veac este mila Lui.

Inconjurand m-au inconjurat si in numele Domnului i-am infrant pe ei.

Nu voi muri, ci voi fi viu si voi povesti lucrurile Domnului.

Piatra pe care n-au bagat-o in seama ziditorii, aceasta s-a facut in capul unghiului; de la Domnul s-a facut aceasta si este minunata in ochii nostri.

Apoi se canta troparul sarbatorii ce se va intampla, sau al sfantului, sau al invierii, pe glasul care va fi la rand.

Iar in Sfantul si Marele Post se canta Aliluia (de 3 ori), dupa glasul de rand, cu aceste patru stihuri:

De noapte maneca duhul meu catre Tine Dumnezeule, pentru ca lumina sunt poruncile Tale pe pamant.

Dreptate va invatati toti cei ce locuiti pe pamant.

Pizmuire va cuprinde pe poporul cel neinvatat si acum focul pe cei potrivnici va manca.

Adauga lor rele, Doamne, adauga rele celor mariti ai pamantului.

Si dupa Aliluia, se canta troparele Treimice ale glasului de rand, fiecare cate o data.

Cantarile Treimice

glasul 1

Cu trupesti inchipuiri, catre mintea cea netrupesca si fara materie a Puterilor celor fara de trup ridicandu-se, si prin cantare intreit-sfanta a Dumnezeirii cele in trei ipostasuri primind stralucire, ca heruvimii sa strigam catre Unul Dumnezeu: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Cu toate Puterile ceresti, ca heruvimii sa strigam celui ce este intru cei de sus, intreit-sfanta lauda inaltandu-I: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Sculandu-ne din somn, cadem catre Tine, Bunule, si cantare ingereasca strigam Tie, Puternice: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Sa se stie

Ca la sfarsitul Cantarilor Treimice in toata saptamana se zice:

LUNI

Cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

MARTI

Pentru rugaciunile Inaintemergatorului, miluieste-ne pe noi.

MIERCURI SI VINERI

Cu puterea Crucii Tale, pazeste-ne pe noi.

JOI

Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli si ale Ierarhului Nicolae, miluieste-ne pe noi.

Tot asa si la luminandele Sfantului si Marelui Post.

glasul al 2-lea

Puterilor celor de sus urmand pe pamant, cantare de biruinta aducem Tie, Bunule: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru;cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Nezidita fire, Facatorul tuturor, buzele nostre le deschide, ca sa vestim lauda ta, strigand: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Din pat si din somn m-ai ridicat, Doamne, mintea mea o lumineaza, inima si buzele mele le deschide, ca sa Te laud pe Tine, Sfanta Treime: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 3-lea

Treime de o fiinta si nedespartita, Unime in trei ipostasuri si impreuna-vecuitoare, Tie, ca unui singur Dumnezeu, cantare ingeresca strigam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Pe Tatal cel fara de inceput, pe Fiul cel impreuna fara de inceput, pe Duhul cel impreuna-vecuitor, Dumnezeirea cea una, ca heruvimii a slavi indraznind, zicem: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Fara de veste Judecatorul va veni si faptele fiecaruia se vor descoperi; deci cu frica sa strigam in miezul noptii: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 4-lea

Noi, cei muritori, indraznind sa aducem cantare slugilor Tale celor ce sunt duhuri, zicem: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Precum cetele ingerilor acum in cer, asa si starile oamenilor pe pamant, cu frica, cantare de biruinta aducem Tie. Bunule: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Pe Parintele Tau cele fara de inceput si pe Tine, Hristoase Dumnezeule, si pe Duhul cel Presfant, ca heruvimii a slavi indraznind, zicem:

glasul al 5-lea

Vremea cantarii este si ceasul rugaciunii. Cu osardie sa strigam catre Unul Dumnezeu: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Indraznind a ne asemana ostilor Tale celor intelegatoare Treime, Ceea ce esti fara de inceput, cu guri nevrednice strigam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Cel ce in pantece fecioresc ai incaput si de sanurile Tatalui nu Te-ai despartit, Hristoase Dumezeule, cu ingerii primeste-ne si pe noi, care strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 6-lea

Heruvimii, stand inainte cu frica, si serafimii, spaimantandu-se cu cutremur, intreit sfanta cantare aduc cu glas fara de tacere. Cu care si noi pacatosii strigam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Cu guri fara de trup, cu doxologii fara tacere, cei cu cate sase aripi canta Tie intreit sfanta cantare, Dumnezeul nostru; iar noi cei de pe pamant, cu buze nevrednice lauda Tie inaltam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Pe Unimea Dumnezeirii in Treime, in unire neamestecata O slavim si cantare ingereasca strigam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 7-lea

Cel ce esti laudat de heruvimi cu preinalta si cu dumnezeiasca slava de ingeri inchinat, primeste-ne si pe noi, cei de pe pamant, care cu buze nevrednice lauda Tie inaltam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Ca pe un somn lepadand lenea, suflete, indreptare spre lauda Judecatorului arata si cu frica striga: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Dumnezeirii celei neapropiate, Treimii celei intr-o Unime, intreit-sfanta lauda a serafimilor inaltand, cu frica sa strigam: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

glasul al 8-lea

Spre cer inimile avand, cetelor ingeresti sa uram si cu frica la Cel ce nu ia mita sa cadem, lauda de biruinta strigand: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Slava...

Heruvimii, neindraznind a privi la Tine, zburand striga cu inaltare de vers cantarea dumnezeiasca a glasului celui intreit-sfant; cu care si noi strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru rugaciunile tuturor sfintilor Tai, miluieste-ne pe noi.

Si acum...

Fiind robiti de multimea gresealelor noastre si neindraznind a privi la inaltimea Ta, plecam sufletul si trupul, si cu ingerii cantare strigam Tie: Sfant, Sfant, Sfant esti, Dumnezeul nostru; pentru Nascatoarea de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi.

Sfarsitul laudelor Treimice.

Urmeaza citirea Psaltirii si Sedelnele dupa randuiala lor. Psalmul 50: Miluieste-ma Dumnezeule... (cauta la Rugaciunile Diminetii), apoi Cantarile lui Moise si Canonul. Iar la Cantarea a 9-a a Canonului, se canta:

IMNUL PRESFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU

Preotul zice:

Pe Nascatoarea de Dumnezeu si Maica Luminii, intru cantari cinstind-o sa o marim.

Mareste, suflete al meu pe Domnul si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mantuitorul meu.

Strana:

Ca a cautat spre smerenia roabei Sale, ca iata de acum ma vor ferici toate neamurile.

Ca mi-a facut mie marire Cel putenic si sfant numele Lui si mila Lui din neam in neam spre cei ce se tem de El.

Facut-a tarie cu bratul Sau Domnul, risipit-a pe cei mandri cu cugetul inimii lor.

Pogorat-a pe cei puternici de pe scaune si a ridicat pe cei smeriti; pe cei flamanzi i-a umplut de bunatati, iar pe cei bogati i-a scos afara deserti.

Luat-a pe Israel sluga Sa, ca sa pomeneasca mila, precum a grait catre parintii nostri, lui Avraam si semintiei lui pana in veac.

Dupa fiecare stih se canta: Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii... si se face inchinaciune dupa fiecare stih. Apoi Cantarea a 9-a a Canonului. Dupa Canon, se canta pe glasul irmoaselor:

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii si mai marita fara de asemanare decat serafimii, care fara stricaciune pe Dumnezeu-Cuvantul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, te marim.

Dupa sfarsitul canonului, de nu este duminica, se canta: Cuvine-se cu adevarat..., ectenia mica, iar de este duminica, dupa ectenie, se zice:

Sfant este Domnul Dumnezeul nostru (de doua ori), iar a treia oara:

Sfant este Domnul Dumnezeul nostru. Inaltati pe Domnul Dumnezeul nostru si va inchinati asternutului picioarelor Lui (o inchinaciune), ca sfant este.

Apoi Luminanda invierii. Iar de este Post, se canta Luminandele glasului ce se va intampla. Sfarsitul luminandelor se face cu stihurile Treimice, precum s-a aratat la tipicul de la inceputul Cantarilor Treimice, adica:

Luni: ... Cu ocrotirile celor fara de trup, miluieste-ne pe noi.

Marti: ... Pentru rugaciunile Inaintemergatorului, miluieste-ne pe noi.

Miercuri si Vineri: ... Cu puterea Crucii tale, pazeste-ne pe noi.

Joi: ... Pentru rugaciunile Sfintilor Apostoli si ale Ierarhului Nicolae, miluieste-ne pe noi.

Luminandele Postului Mare

Fiecare luminanda se canta de trei ori, dupa glasul ce va fi de rand.

glasul 1

Cel ce rasari lumina, Doamne, curateste sufletul meu de tot pacatul, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 2-lea

Lumina Ta cea pururea vesnica trimite-o, Hristoase Dumnezeule, si lumineaza ochii cei de taina ai inimii mele, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 3-lea

Trimite lumina Ta, Hristoase Dumnezeule, si lumineaza inima mea, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 4-lea

Cel ce rasari lumina lumii Tale, sufletul meu cel ce este intru intuneric curateste-l de tot pacatul, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 5-lea

Datatorule de lumina, Doamne, trimite lumina Ta si lumineaza inima mea, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 6-lea

Doamne, trimite sufletelor noastre lumina Ta cea pururea vesnica, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 7-lea

Ridica-ma, Domane, spre lauda Ta, si ma invata sa fac voia Ta, Sfinte, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

glasul al 8-lea

Lumina fiind Hristoase, lumineaza-ma intru Tine, cu ocrotirile celor fara de trup, si ma mantuieste.

Liminandele zilelor de peste

toata saptamana

Luni

A ingerilor:

Podobie: Femei, auziti...

Arhangheli si Ingeri, Incepatorii si Domnii, Puteri, Stapanii, si Scaune, Heruvimi, cei cu ochi multi, si Serafimi, cei cu cate sase aripi, rugati-va acum pentru noi, sa ne izbavim din nevoi si de focul cel nestins.

Alta:

Cel ce ai impodobit cerul cu stele, ca un Dumnezeu, si prin ingerii Tai tot pamantul luminezi, Facatorule a toate, mantuieste pe cei ce Te lauda pe Tine.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Ceea ce esti dulceata ingerilor, bucuria celor necajiti, folositoarea crestinilor, Fecioara, Maica Domnului, apara-ne pe noi si ne izbaveste de chinurile cele vesnice.

Marti

A Inaintemergatorului:

Proorocule preamarite si Inaintemergatorule al harului, cel ce ai propovaduit pocainta mantuirii tuturor si pe Mieluselul, Cel ce a ridicat pacatul lumii L-ai aratat, fericite, pe Acela acum roga-L sa mantuiasca lumea.

Alta:

Pe Inaintemergatorul Ioan si Botezatorul Mantuitorului, pe cel ce intre prooroci prooroc si pe cel hranit in pustie, pe cel nascut al Elisabetei toti sa-l laudam.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Feciara, pe tine toti prooroci mai inainte te-au vestit. David pe tine munte te numeste, chivot si sfesnic. Scara si pod, nastrapa, ceea ce porti mana, si toiag odraslit. Iar noi, ca pe o Nascatoare de Dumnezeu, dupa vrednicie te cinstim.

Miercuri

A Crucii:

Cruce dumnezeiasca, lauda crestinilor, arma nebiruita si intarire a credintei, cu credinta te laudam si ne inchinam; pazitoarea dreptmaritorilor crestini si slava mucenicilor, dupa vrednicie pe tine te laudam.

Alta:

Crucea este pazitoare a toata lumea, Crucea, podoaba Bisericii, Crucea, stapania celor ce conduc, Crucea, intarirea credinciosilor, Crucea, slava ingerilor si diavolilor rana.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Langa cruce inainte a stat ceea ce Te-a nascut mai presus de fire si tanguindu-se a strigat: Vai mie, predulce Fiule, cum ai apus de la ochii mei... Cum intre cei morti te-ai socotit...

Joi

A Sfintilor Apostoli:

Pe Petru si pe Pavel, pe Andrei, pe Ioan, pe Iacob, pe Vartolomei si pe Matei, pe Filip, pe Toma si pe Simion, pe Iacob al lui Alfeu, pe Iuda tadeul si pe Matia, Apostolii Domnului, si pe sfintii evanghelisti Marcu si Luca cu credinta sa-I laudam.

Alta:

Apostoli ai Mantuitorului, in toata latura cea de sub soare alergand, ati propovaduit cu adevarat sfanta intrupare a lui Hristos din fecioara si, din inselaciune intorcand pe pagani si luminandu-i, pe toti i-ati invatat sa cinsteasca pe Sfanta Treime.

A Sfantului Nicolae:

Pe marele arhipastor si ierarh si intaiul sezator pe scaunul Mirelor, pe Nicolae, toti sa-l laudam, ca pe multi barbati ce erau sa moara fara dreptate i-a izbavit si imparatului si lui Avlavie s-a aratat in vis, stricand cu totul hotararea lor cea nedreapta.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Marie precurata, cadelnita de aur, ceea ce ai fost incapere Dumnezeirii celei neincapute, intru care Tatal a binevoit si Fiul s-a salasluit si Duhul cel Presfant, umbrindu-te pe tine, Fecioara, te-a aratat de Dumnezeu Nascatoare.

Vineri

A Crucii:

Bucura-te, Cruce presfanta, zidul cel nesurpat al lumii, scaparea scarbitilor si a celor ce sunt in nevoi, biruinta celor ce conduc si aparatoarea credinciosilor, surparea barbarilor, cununa Apostolilor si mantuirea credinciosilor.

Alta:

Crucea este pazitoare a toata lumea, Crucea, podoaba Bisericii, Crucea, stapania celor ce conduc, Crucea, intarirea credinciosilor, Crucea, slava ingerilor si diavolilor rana.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Pe Cruce rastignit vazandu-Te pe Tine Preacurata, plangand si tanguindu-se, striga: Cum ai apus, Soarele slavei, Incepatorul luminii... Cum pe Cruce ai fost pironit si cu sulita in coasta ai fost impuns, Fiule si Dumnezeul meu, pentru a oamenilor mantuire...

Sambata

A tuturor Sfintilor:

Prooroci preslaviti, Apostoli fericiti, dreptilor, patriarhilor, o dantuire a ierarhilor si preacuviosilor, adunarea sfintelor femei si toti sfintii mucenici, cu Maica lui Dumnezeu rugati-va Domnului sa miluiasca pe ai vostri robi.

A mortilor:

Cel ce stapanesti pe cei morti si pe cei vii, ca un Dumnezeu, si prin sfintii Tai tot pamantul luminezi, Ziditorule a toate, mantuieste pe cei ce Te lauda pe Tine.

A Nascatoarei de Dumnezeu:

Noi intru tine ne laudam, Nascatoare de Dumnezeu, si folositoare catre Dumnezeu te avem; tinde mana ta cea nebiruita si sfarama pe vrajmasii nostri; trimite robilor tai ajutor dintru Cel sfant.

Si indata

Laudele

De va fi duminica sau praznic imparatesc sau sfant care are Doxologie mare, laudele se canta pe glasul ce va fi de rand sau al primei stihiri de la laude.

Toata suflarea sa laude pe Domnul! Laudati pe Domnul din ceruri, laudati pe El intru cele inalte; Tie se cuvine cantare, Dumnezeule.

Laudati-L pe El toti ingerii Lui, laudati-L pe El toate puterile Lui; Tie se cuvine cantare, Dumnezeule.

Iar de va fi alta zi, peste saptamana, se citesc acesti psalmi:

Psalmul 148

Laudati-L pe Domnul din ceruri, laudati-L pe El in cele inalte. Laudati-L pe El toti ingerii Lui, Laudati-L pe El toate puterile Lui. Laudati-L pe El soarele si luna, Laudati-L pe El toate stelele si lumina. Laudati-L pe El cerurile cerurilor si apa cea mai presus de ceruri, sa laude numele Domnului, ca El a zis si s-au facut, El a poruncit si s-au zidit. Pusu-le-a pe ele in veac si in veacul veacului. Porunca a pus li nu o vor trece. Laudati pe El toti cei de pe pamant; balaurii si toate adancurile; focul, grindina, zapada, gheata, viforul, toate indepliniti cuvantul Lui; muntii si toate dealurile, pomii cei roditori si toti cedrii; fiarele si toate animalele cele ce se tarasc si pasarile cele zburatoare. Imparatii pamantului si toate popoarele, capeteniile si toti judecatorii pamantului. Tinerii si fecioarele, batranii cu tinerii sa laude numele Domnului, ca numai numele Lui s-a inaltat. Lauda Lui pe pamant si in cer. Si va inalta puterea poporului Lui. Cantare tuturor cuviosilor Lui, fiilor lui Israel, poporului ce se apropie de El.

Psalmul 149

Cantati Domnului cantare noua, lauda Lui in adunarea celor cuviosi. Sa se veseleasca Israil de Cel ce l-a facut pe el, si fiii Sionului sa se bucure de Imparatul lor. Sa laude numele Lui in hora; in timpane si in Psaltire sa-I cante Lui. Ca iubeste Domnul poporul Sau si va inalta pe cei blanzi si-i va izbavi. Lauda-se-vor cuviosii intru slava si se vor bucura in asternuturile lor. Laudele lui Dumnezeu in gura lor si sabii cu doua taisuri in mainile lor. Ca sa faca izbanda intre neamuri, mustrari intre popoare. Ca sa lege pe imparatii lor in obezi si pe cei slaviti ai lor in catuse de fier. Ca sa faca intre dansii judecata scrisa. Slava aceasta este a tuturor cuviosilor Sai.

Psalmul 150

Laudati-L pe Domnul intru sfintii Lui; Laudati-L pe El intru taria puterii Lui. Laudati-L pe El intru puterile Lui; Laudati-L pe El dupa multimea slavei Lui. Laudati-L pe El in glas de trambita; Laudati-L pe El in psaltire si in alauta. Laudati-L pe El in timpane si in hora; Laudati-L pe El in strune si in organe. Laudati-L pe El in chimvale bine rasunatoare; Laudati-L pe El in chimvale de strigare. Toata suflarea sa laude pe Domnul.

De va fi duminica, se zic aceste stihuri:

Scoala-Te, Domane Dumnezeul meu, inalta-se mana Ta, nu uita pe saracii Tai pana in sfarsit.

Lauda-Te-voi, Doamne, cu toata inima mea, spune-voi toate minunile Tale.

Slava..., Stihira Evangheliei,

Si acum..., a Nascatoarei de Dumnezeu:

Preabinecuvantata esti, Nascatoare de Dumnezeu fecioara, ca prin Cel ce S-a intrupat din tine, iadul s-a robit, Adam s-a chemat, blestemul s-a nimicit, Eva s-a liberat, moartea s-a omorat si noi am inviat. Pentru aceasta santand, strigam: Binecuvantat esti, Hristoase Dumnezeule, Cel ce bine ai voit asa, slava Tie.

(Daca este Praznic, sau sfant cu Doxologie, sau sfant cu Polieleu, se canta Slava... Si acum... dim Minei, Triod sau Penticostar).

Apoi

Doxologia

Preotul sau diaconul zice:

Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat noua lumina!

Strana canta:

Slava intru cei de sus lui Dumnezeu si pe pamant pace, intre oameni bunavoire.

Laudamu-Te, bine Te cuvantam, inchinamu-ne Tie, slavimu-Te, multumim Tie pentru slava Ta cea mare.

Doamne, Imparate ceresc, Dumnezeule, Parinte atottiitorule, Doamne, Fiule, Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte.

Doamne Dumnezeule, Mieluselul lui Dumnezeu, Fiul Tatalui, Cel ce ridici pacatul lumii, miluieste ne pe noi, Cel ce ridici pacatele lumii.

Primeste rugaciunea noastra, Cel ce sezi de-a dreapta Tatalui, si ne miluieste pe noi.

Ca Tu esti Unul Sfant, Tu esti Unul Domn Iisus Hristos, intru marirea lui Dumnezeu Tatal. Amin.

In toate zilele bine Te voi cuvanta si voi lauda numele Tau in veac si in veacul veacului.

Invredniceste-ne, Doamne, in ziua aceasta fara de pacat sa ne pazim noi.

Bine esti cuvantat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri, si laudat si preaslavit este numele Tau in veci. Amin.

Fie, Doamne, mila Ta spre noi, precum am nadajduit intru Tine.

Bine esti cuvantat, Doamne, invata-ma indreptarile Tale (de 3 ori).

Doamne, scapare Te-ai facut noua in neam si in neam. Eu am zis: Doamne, miluieste-ma, vindeca sufletul meu, ca am gresit Tie.

Doamne, la Tine am scapat, invata-ma sa fac voia Ta, ca Tu esti Dumnezeul meu.

Ca la Tine este izvorul vietii, intru lumina Ta vom vedea lumina.

Tinde mila Ta celor ce te cunosc pe Tine.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi (de trei ori).

Slava... Si acum... Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi

Apoi mai pe larg.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte Tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Iar de este Postul Mare sau alta zi ce n-are Doxologie mare, Dupa Laude Slava... Si acum..., citetul cel randuit zice asa:

Tie slava se cuvine, Doamne Dumnezeul nostru, si Tie slava inaltam, Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preotul: Slava Tie, Celui ce ne-ai aratat noua lumina. Citetul: Slava intru cei de sus lui Dumnezeu... Si: Doamne, scapare Te-ai facut noua...

Apoi

Invredniceste-ne, Doamne, in ziua aceasta fara de pacat sa ne pazim noi. Bine esti cuvantat, Doamne, Dumnezeul parintilor nostri si laudat si preaslavit este numele Tau in veci. Amin. Fie Doamne mila Ta spre noi, precum am nadajduit intru Tine. Bine esti cuvantat Doamne, invata-ne pe noi indreptarile Tale. Bine esti cuvantat Stapane, intelepteste-ma cu indreptarile Tale. Bine esti cuvantat Sfinte, lumineaza-ma cu indreptarile Tale. Doamne, mila Ta este in veac; lucrurile manilor Tale nu le trece cu vederea. Tie se cuvine lauda, Tie se cuvine cantare, Tie slava se cuvine: Tatalui si Fiului si Sfantului Duh, acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.

Preotul zice ectenia: Sa plinim rugaciunile noastre cele de dimineata Domnului...

Apoi, de nu este praznic, se zice Stihoavna din Octoih, cu aceste stihuri:

Stih 1: Umplutu-ne-am dimineata de mila Ta, Doamne, si ne-am bucurat, si ne-am veselit in toate zilele vietii noastre. Veselitu-ne-am pentru zilele in care ne-ai smerit pe noi, pentru anii in care am vazut rele. Si cauta spre robii Tai si spre lucrurile Tale si indrepteaza pe fiii lor.

Stih 2: Si sa fie lumina Domnului Dumnezeului nostru peste noi, si lucrurile mainilor noastre le indrepteaza.

Slava... Si acum..., de are sfantul, de nu, din Octoih. Apoi:

Bine este a ne marturisi Domnului si a canta numele Tau, Preainalte, a vesti dimineata mila Ta si adevarul Tau in toata noaptea (fara metanii).

Dupa aceea: Sfinte Dumnezeule... Slava... Si acum... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Si troparul sfantului. Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu.

Preotul zice ectenia: Miluieste-ne pe noi, Dumnezeule, dupa mare mila Ta... si celelalte. Iar dupa ecfonis: Intelepciune Strana: Binecuvinteaza. Preotul: Cel ce sete binevucantat... Strana: Amin.

Intareste, Dumnezeule, sfanta si dreapta credinta a dreptmaritorilor crestini, si Sfanta Biserica Ta in veacul veacului.

Si indata: Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori) si se incepe Ceasul intai si apoi otpustul desavarsit.

De este Post, se zice: Bine este a ne marturisi Domnului ... (de 2 ori), cu metanii, apoi Sfinte Dumnezeule... Slava... Si acum... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... si se citeste troparul acesta:

In Biserica slavei Tale stand, in cer a sta ni se pare; Nascatoare de Dumnezeu, ceea ce esti usa cereasca, deschide noua usa milei Tale.

Doamne miluieste (de 40 de ori). Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstita decat heruvimii... Intru numele Domnului binecuvinteaza, parinte.

Preotul, din fata Sfintei Mese:

Cel ce este binecuvantat, Hristos, Dumnezeul nostru, totdeauna, acum si pururea si in vecii vecilor.

Citetul: Amin.

Imparate Ceresc, pe binecredinciosul nostru popor ocroteste-l, credinta o intareste, pe cei rai ii imblanzeste, lumea o impaca, sfant locasul acesta bine-l pazeste, pe cei mai inainte raposati parintii si fratii nostri, in locasurile dreptilor ii asaza, iar pe noi intru pocainta si marturisire ne primeste, ca un bun si de oameni iubitor.

Dupa aceea se fac trei metanii zicand fiecare intru sine la fiecare metanie rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si Stapanul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica de taote zilele. Dupa ce se ridica fratii, cel mai mare sau citetul randuit incepe: Veniti sa ne inchinam..., (de 3 ori), cu inchinaciuni, si se citeste Ceasul intai.

De este duminica, dupa sfarsitul Doxologiei si Sfinte Dumnezeule..., se canta troparul Invierii.

La glasurile 1, al 2-lea, al 3-lea si al 4-lea, acest tropar al Invierii, pe glasul al 4-lea:

Astazi mantuirea a toata lumea s-a facut; sa cantam Celui ce a inviat din mormant si Incepatorului vietii noastre; ca stricand cu moartea pe moarte, biruinta ne-a daruit noua si mare mila.

La glasurile al 5-lea, al 6-lea, al 7-lea si al 8-lea, acest tropar al Invierii, pe glasul al 8-lea:

Inviat-ai din mormant si legaturile iadului ai rupt; stricat-ai osanda mortii, Doamne, pe toti din cursele vrajmasului izbavindu-i. Aratandu-Te pe Tine Apostolilor Tai; trimisu-i-ai pe dansii la propovaduire; si printr-insii pacea Ta ai daruit lumii, Unule mult-Milostive.

Apoi ecteniile si otpustul Utreniei