Ceasul al treilea


Ceasul al treilea

Dupa ce binecuvinteaza preotul, se zice: Imparate ceresc... Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... Doamne miluieste (de 12 ori), Slava... Si acum... Veniti sa ne inchinam... (de 3 ori).

Psalmul 16

Auzi, Doamne, dreptatea mea, ia aminte cererea mea, asculta rugaciunea mea, din buze fara de viclenie. De la fata Ta judecata mea sa iasa, ochii mei sa vada cele drepte. Cercetat-ai inima mea, noaptea ai cercetat-o; cu foc m-ai lamurit, dar nu s-a aflat in mine nedreptate. Ca sa nu graiasca gura mea lucruri omenesti, pentru cuvintele buzelor Tale eu am pazit cai aspre. Îndreapta picioarele mele in cararile Tale, ca sa nu sovaie pasii mei. Eu am strigat, ca m-ai auzit, Dumnezeule; pleaca urechea Ta catre mine si auzi cuvintele mele. Minunate fa milele Tale, Cel ce mantuiesti pe cei ce nadajduiesc in Tine de cei ce stau impotriva dreptei Tale. Pazeste-ma, Doamne, ca pe lumina ochilor; cu acoperamantul aripilor Tale acopera-ma de fata necredinciosilor care ma necajesc pe mine. Vrajmasii mei sufletul meu l-au cuprins; cu grasime inima lor si-au incuiat, gura lor a grait mandrie. Izgonindu-ma, acum m-au inconjurat; ochii lor si-au atintit ca sa ma plece la pamant. Apucatu-m-au ca un leu gata de prada, ca un pui de leu ce locuieste in ascunzisuri. Scoala-Te, Doamne, intampina-i pe ei si impiedica-i. Izbaveste sufletul meu de cel necredincios, cu sabia Ta. Doamne, desparte-ma de oamenii acestei lumi, ce-si iau partea in viata, caci s-a umplut pantecele lor de bunatatile Tale; saturatu-s-au fiii lor si au lasat ramasitele pruncilor. Iar eu intru dreptate ma voi arata fetei Tale, satura-ma-voi cand se va arata slava Ta.

Psalmul 24

Catre Tine, Doamne, am ridicat sufletul meu, Dumnezeul meu. Spre Tine am nadajduit, sa nu fiu rusinat in veac, nici sa rada de mine vrajmasii mei, pentru ca toti cei ce Te asteapta pe Tine nu se vor rusina; sa se rusineze toti cei ce fac faradelegi in desert. Caile Tale, Doamne, arata-mi, si cararile Tale ma invata. Îndrepteaza-ma spre adevarul Tau si ma invata, ca Tu esti Dumnezeu, Mantuitorul meu, si pe Tine Te-am asteptat toata ziua. Adu-Ti aminte de indurarile si milele Tale, Doamne, ca din veac sunt. Pacatele tineretilor mele si ale nestiintei mele nu le pomeni. Dupa mila Ta, pomeneste-ma Tu, pentru bunatatea Ta, Doamne. Bun si drept este Domnul, pentru aceasta, lege va pune celor ce gresesc in cale. Îndrepta-va pe cei blanzi la judecata, invata-va pe cei blanzi caile Sale. Toate caile Domnului sunt mila si adevar pentru cei ce cauta asezamantul Lui si marturiile Lui. Pentru numele Tau, Doamne, curateste pacatul meu, ca mult este. Cine este omul cel ce se teme de Domnul? Lege va pune lui in calea pe care a ales-o. Sufletul lui intru bunatati se va salaslui si semintia lui va mosteni pamantul. Domnul este intarirea celor ce se tem de Dansul, asezamantul Lui il va arata lor. Ochii mei pururea spre Domnul, ca El va scoate din lat picioarele mele. Cauta spre mine si ma miluieste, ca parasit si sarac sunt eu. Necazurile inimii mele s-au inmultit; din nevoile mele scoate-ma. Vezi smerenia mea si osteneala mea, si-mi iarta toate pacatele mele. Vezi pe vrajmasii mei, ca s-au inmultit si cu ura nedreapta m-au urat. Pazeste Sufletul meu si ma izbaveste, ca sa nu ma rusinez ca am nadajduit in Tine. Cei fara rautate si cei drepti s-au lipit de mine, ca Te-am asteptat, Doamne. Izbaveste, Dumnezeule, pe Israel din toate necazurile lui.

Psalmul 50 : Miluieste-ma Dumnezeule (cauta la Rugaciunile Diminetii). Slava... Si acum... Aliluia (de 3 ori).

De se canta Dumnezeu este Domnul..., se zice Slava..., troparul zilei sau al sfantului, Si acum... Nascatoare de Dumnezeu, tu esti vita cea adevarata... (vezi mai jos).

Iar de este Aliluia sau Postul Mare, se canta troparul acesta pe glasul al 6-lea:

Doamne, Cel ce pe Preasfantul Tau Duh, in ceasul al treilea, L-ai trimis Apostolilor Tai, pe Acela, Bunule, nu-L lua de la noi, ci Îl innoieste intru noi, cei ce ne rugam Tie.

În acest timp se fac metanii; asemenea si la cele doua stihuri ce urmeaza:

Stih 1: Inima curata zideste intru mine Dumnezeule, si duh drept innoieste in cele dinlauntru ale mele.

Stih 2: Nu ma lepada pe mine de la Fata Ta si Duhul Tau cel Sfant nu-L lua de la mine.

Slava... Si acum..., al Nascatoarei de Dumnezeu:

Nascatoare de Dumnezeu, tu esti vita cea adevarata, care ai odraslit Rodul vietii; tie ne rugam: Roaga-te Stapana cu Sfintii Apostoli, sa miluiasca sufletele noastre.

Domnul Dumnezeu bine este cuvantat. Bine este cuvantat Domnul, ziua, in toate zilele; sa faca priicioase cele ale noastre Dumnezeul mantuirii noastre, Dumnezeul nostru, Dumnezeul mantuirii.

Sfinte Dumnezeule... Preasfanta Treime... Tatal nostru... Ca a Ta este imparatia... si condacul sfantului.

Iar de este Post, se zic aceste tropare, pe glasul al 8-lea:

Bine esti cuvantat, Hristoase, Dumnezeul nostru, Cel ce preaintelepti pe pescari ai aratat, trimitindu-le lor Duhul Sfant, si printr-insii lumea ai vanat, Iubitorule de oameni, slava Tie.

Slava...

Grabnica si tare mangaiere da robilor Tai, Iisuse, cand se mahnesc duhurile noastre. Nu Te osebi de sufletele noastre in necazuri; nu Te departa de gandurile noastre intru primejdii, ci pururea ne intampina pe noi. Apropie-Te de noi, apropie-Te Cel ce esti pretutindeni. Precum si cu Apostolii Tai ai fost pururea, asa si cu cei ce doresc de Tine Te uneste, Îndurate, ca fiind impreuna cu Tine, sa Te laudam pe Tine si sa slavim pe Duhul Tau cel intru tot Sfant.

Si acum...

Nadejdea si ocrotirea si scaparea crestinilor, zid nebiruit celor slabi, liman neinviforat tu esti Nascatoare de Dumnezeu Preacurata. Si precum lumea o mantuiesti cu neincetata rugaciunea ta, pomeneste-ne si pe noi, Fecioara, intru tot laudata.

Apoi: Doamne miluieste (de 40 de ori), Cel ce in toata vremea... (cauta la Miezonoptica), Doamne miluieste (de 3 ori). Slava... Si acum... Ceea ce esti mai cinstitita decat heruvimii... Întru numele Domnului binecuvinteaza, parinte. Preotul: Dumnezeule, milostiveste-Te spre noi...

Iar de este Postul Mare, se zice rugaciunea Sfantului Efrem Sirul: Doamne si stapanul vietii mele..., asa cum s-a aratat la Miezonoptica din toate zilele. Si

Rugaciunea Sfantului Mardarie

Stapane, Dumnezeule, Parinte Atotputernice, Doamne, Fiule Unule-Nascut, Iisuse Hristoase si Duhule Sfinte, o Dumnezeire, o Putere, miluieste-ma pe mine, pacatosul, si cu judecatile care stii, miluieste-ma pe mine nevrednicul robul Tau, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin.