Cine iubeste, nu se teme

Cine iubeste, nu se teme

Creştinismul adevărat este acela în care începi o luptă reală şi neîncetată cu tine, cu gândurile tale, cu vorbele tale, când încerci să te înfrângi pe tine, din iubire pentru El.

Căsătoria, lepădarea de sine

Cele mai mari tristeţi, accidente, le-am văzut la oamenii care au crezut că au autoritate asupra celorlalţi oameni. Este foarte important să înţelegem că sensul nostru pe pământ nu este să-i schimbăm pe ceilalţi, ci să-i răbdăm pe ceilalţi. Eu nu ştiu vreun om care să se schimbe în urma tensiunilor provocate de un alt om. Nebun e omul care-şi închipuie că poate să-i schimbe pe alţii în jurul lui. Eu sunt duhovnic, câteodată mai frizez nebunia şi mă gândesc că omul se poate schimba, dar în cele mai multe cazuri pare o alergare după vânt. Când ai impresia că omul s-a schimbat puţin, când ai impresia că lucrurile au intrat pe un făgaş normal al vieţii, atunci se rupe totul.

Omul este cea mai mare surpriză pe care Dumnezeu a lăsat-o pe pământ şi, mai mult decât atât, nu celălalt, ci chiar eu, tu, fiecare dintre noi.

Mi-aş dori să înţelegem mecanismul lucrurilor.

Vine omul la spovedanie şi zice, săracu’: „Eu sufăr numai din pricina celuilalt, că mă scoate din minţi, mă enervează”. Ca şi cum toţi sunt vinovaţi în jurul tău, numai tu eşti drept şi bun. Nimeni nu te poate face să suferi decât dacă tu eşti dezechilibrat adânc în sufletul tău! Ceilalţi oameni din jur nu sunt „animale de companie” care să te scoată din plictiseală, nu sunt bufoni care să te distreze, nu sunt nişte „duhuri din lampă” care să-ţi împlinească dorinţele. Nu folosi oamenii în interesele tale, nu constrânge oamenii din viaţa ta în vreun fel, ci învaţă să simţi fiecare om, să-i cunoşti limitele şi să-i porţi neputinţele.

Nu există pe pământul acesta preocupare mai plină de sens decât căutarea lui Dumnezeu! Celelalte lucruri sunt surogate, mai devreme sau mai târziu ajungi la capătul lor. Nu există un alt lucru care să ne dea nouă un sens adânc, care să ne preocupe întreaga viaţă. De aceea cred că avem nevoie de spiritualitate, de credinţă, pentru că doar credinţa este în măsură să ne scoată din plictisul şi rutina vieţii, din îmbolnăvirea sufletească.

Ortodoxia propune căsătoria drept cale pe care păşeşti ca să topeşti ego-ul din tine; căsătoria este un exerciţiu zilnic care te ajută să renunţi la orgoliile şi ambiţiile tale, căci acolo unde începe topirea ego-ului, coboară Dumnezeu.

Sunt foarte mulţi oameni care, din păcate, trăiesc împreună, dar separat, în totală singurătate. Dacă închei viaţa pe pământ lângă un om pe care aproape că-l consideri străin, să ştii că acolo e un eşec, nu o virtute. E ca şi cum în inima ta ai fi divorţat demult, chiar dacă nu ai semnat actele de divorţ la vreun notar. Nu ţi-ai asumat omul de lângă tine, nu l-ai iubit, n-ai avut milă de el, ci doar l-ai învinovăţit de nefericirea ta. (Desigur, există cazuri particulare, în care unul dintre cei doi suferă de afecţiuni psihice, de boli psihice grave care fac imposibil traiul împreună, începând cu un anumit moment dat al căsniciei. Nu la acele cazuri fac referire.)

Când însă vezi căsătoria ca pe o cale a desăvârşirii, ştii că sunt necesare micile certuri, sunt necesare toate conflictele minore, pentru că în ele îţi manifeşti tăierea voii. Dacă vrei să porneşti în căsnicie un demers al dreptăţii, tocmai porneşti spre un eşec.

Trăim frustrări şi eşecuri monstruoase pentru că nu plecăm la drum cu „temele făcute”, pentru că ni se vând fel de fel de iluzii teribile despre dragoste şi despre căsnicie. Ştiu cupluri care o ţin în ceartă şi jigniri de dimineaţă până seara. Eu nu cred că asta înseamnă să-ţi porţi Crucea, să-ţi asumi un om, că asta înseamnă căsnicie.

Se mai poate repara ceva ce cu timpul s-a rupt între doi oameni? Da, dar efortul este unul foarte mare şi ambii soţi trebuie să înţeleagă, să accepte că încep un proces de vindecare.

Majoritatea oamenilor divorţează pentru că nu au un duhovnic. Eu aşa cred. Mântuirea este un act de cunoaştere, de împărtăşire reciprocă, omul se trezeşte la conştiinţa veşnică.

La biserică nu veţi găsi oameni drepţi, fără păcate, ci acolo intră oamenii care înţeleg sensul vieţii lor, oameni care au o dorinţă de desăvârşire si care vor să lupte în fiecare zi pentru asta. Un om care crede în Dumnezeu, care si-a aşezat viata în Dumnezeu, chiar de are căderi, este un om care odihneşte mulţi alţi oameni din jurul său, care aduce pace în casa sa, în viaţa sa. Un om însă care de dimineaţa până seara se plânge numai şi numai de durerea lui, de viaţa lui tristă, de problemele lui, care vorbeşte numai despre el, este un om care îi plictiseşte, îi oboseşte pe ceilalţi din jur, care nu-i ajută cu nimic.

Egoismul este de două feluri: un egoism barbar, primitiv, în care îi iei mâncarea celuilalt din faţă ca să o mănânci tu, şi un egoism fin, subţire, în care tu te consideri buricul durerii, al suferinţei, nu te interesează de nimeni şi de nimic în afară de suferinţa ta. Toată ziua te plângi de cât de rău o duci, de cât de răi sunt oamenii, de cât de urât se poartă cu tine şi de cât de grea e viaţa ta.

Aici este o formă demonică de egoism. Nu îi eşti nimănui de real folos, nu odihneşti pe nici un om, nu ieşi deloc din tine, din sinea ta îngustă, ca să întâmpini cu adevărat pe cineva.

Pacea lui Dumnezeu odihneşte omul şi e mare lucru să te poţi odihni lângă un om. Aşadar, când vă căsătoriţi, căutaţi în primul rând un om lângă care să vă odihniţi şi pe care să-l puteţi odihni, având ca punct de plecare pacea.

Pacea n-o poţi controla în celălalt, dar în tine, da. Sunt convins că nimeni nu fuge de omul păcii, de omul care tot timpul e vesel, e cu chipul vesel, cu firea veselă. Eu cred că aşa era Mântuitorul: foarte viu, vesel cu inima.

PR. VISARION ALEXA

Fragment din cartea "7 CUVINTE ALE IUBIRII", Editura Doxologia

Cumpara cartea "7 CUVINTE ALE IUBIRII"


 

 

Pe aceeaşi temă

16 Septembrie 2019

Vizualizari: 2860

Voteaza:

Cine iubeste, nu se teme 5.00 / 5 din 2 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact