Legarea cununiilor

Legarea cununiilor Mareste imaginea.

Cununiile legate reprezinta un motiv amintit de unii dintre cei care nu reusesc sa se casatoreasca, ori care intampina mari greutati in aceasta directie. Astfel, cand trece multa vreme fara a gasi un prieten/prietena, cand trec anii si tot degeaba, cand apare o neliniste puternica in momentul cererii in casatorie, cand se hotaraste anularea casatoriei chiar in ziua programata sau cand apar alte schimbari emotionale neasteptate, unii trag concluzia: "Am cununiile legate!"

Ce se pierde din vedere, mai ales in cazul celor care ajung la concluzia amintita, este faptul ca exista multe alte cauze pentru care o casatorie dorita intarzie sa aiba loc, precum existenta unor pretentii inchipuite si a unor asteptari idealiste, savarsirea unor pacate mari, ocolirea spovedaniei, ori blestemul de orice fel al parintilor, rostit in mod contient sau nu. Astfel, ceea ce se intelege prin "legarea cununiilor" nu trebuie pus numai in legatura cu vrajile si farmecele facute de vrajitoare, ci trebuie avuta in vederea mai intai o viata crestina, spovedania generala a tuturor pacatelor si dezlegarea de vreun posibil blestem.

Precum exista diavoli si vrajitoare, tot asa exista si vraji, farmece si blesteme. Precum sunt rele toate lucrarile diavolesti, tot asa sunt rele si toate lucrarile vrajitoresti. Indiferent daca este numita "alba" sau "neagra", magia este de un singur fel, diavoleasca. Pentru aceasta, daca un om ajunge legat de diavol, niciodata acela nu va dobandi izbavire de la vrajitoare, adica tot de la acela care l-a legat (de la diavol). Si chiar daca si-ar retrage diavolul o lucrare necurata, el nu ar face-o daca nu ar fi convins ca omul respectiv va ramane tot al lui si dupa aceea. Astfel, numai preotii lui Dumnezeu pot ajuta pe cei aflati in necaz.

"Legarea cununiilor" prin pacatele personale

Spre a-l pierde pe om, diavolul lucreaza atat din afara (vraji), cat si din interior (pacate personale). Pentru a nu ajunge sub influenta duhurilor necurate, omul trebuie sa se pazeasca mai ales de acele lucruri care ii stau in putere, adica de pacatele personale. Cat despre lucrarile diavolului cele din afara (vraji), omul are la indemana armele cele duhovnicesti ale Bisericii (duhovnici cu experienta, molitfe, rugaciuni de dezlegare, lucruri sfintite etc).

Cand omul nu-L cunoaste pe Dumnezeu, nici nu-i slujeste Lui, lucrarile necurate ale diavolului au sanse mai mari sa ii tulbure viata, nici atunci insa fara ingaduinta lui Dumnezeu. Indiferent de cat de inselat sau de cazut ar ajunge omul, Dumnezeu il asteapta oricand, ca pe fiul cel risipitor, caci El nu doreste moartea pacatosului, ci intoarcerea lui, spre a-L face viu.

Unii oameni sunt convinsi ca raul din viata lor (boli, suferinte, nereusite, pierderi, intarzierea casatoriei) se datoreaza numai vrajilor si blestemelor, iar nu, in mare masura, si pacatelor personale. Pentru aceasta, desi Biserica nu a negat niciodata puterea blestemelor si a vrajilor, drept pentru care a si randuit acele rugaciuni speciale care cer dezlegarea de farmece, vraji si blesteme, ea i-a indemnat pe oameni mai ales la o viata curata, la ferirea de patimi, la pocainta si la Impartasanie.

Parintele Ilarion Argatu spune ca multi nu se pot casatori deoarece sunt inrobiti de patima desfranarii. Pacatele trupesti savarsite in afara casatoriei ii aseaza pe cei care le-au facut sub influenta diavolului, care uraste Casatoria si familia. Duhurile necurate il leaga pe om cu desfranari trupesti pentru a nu se casatori, fie din egoism, fie din nepasare, fie din teama etc. Mai apoi, chiar daca isi doresc sa se casatoreasca, ei intampina mari greutati, fie din dragostea lui Dumnezeu pentru ei, care doreste ca acestia sa intre in casatorie curatiti prin pocainta, fie din mila lui Dumnezeu fata de ceilalti, care ar putea ajunge alaturi de acestia, in familie.

"Legarea cununiilor" prin blestemul parintilor

Blestemul este o invocare a lui Dumnezeu pentru a face dreptate in cazul unei nedreptati si a-l pedepsi pe cel vinovat. Daca binecuvantarile atrag mila si ajutorul lui Dumnezeu, blestemele poarta cu ele mania si pedeapsa Lui. Cele mai puternice blesteme sunt cele rostite de parinti (mama, tata), de preoti si de arhierei. Despre blestemul de mama gasim scris inca din vechime: "Binecuvantarea tatalui intareste casele fiilor, iar blestemul mamei le darama pana in temelie" (Sirah 3, 1-15).

Cand un om nedreptatit striga dupa dreptate, blestemand, el poate fi auzit de Dumnezeu, insa nu in mod automat, caci omul nu judeca intotdeauna drept. In rostirea unui blestem intervine adesea egoismul, care cere razbunare, rautatea, care nu accepta iertarea, sau interesul personal, care intuneca adevarata judecata a lucrurilor. Astfel, nu orice blestem se indeplineste, iar mai ales atunci cand el este rostit din rautate.

Cand sunt rostite, blestemele se prind mai ales asupra celor pacatosi, care aduc suferinta si greutate celor de langa ei, parintilor, rudelor sau strainilor. Cand vorbeste despre Judecata de Apoi, referindu-se la cei care nu au implinit Legea cea Noua a iubirii, Mantuitorul spune: "Duceti-va de la Mine, blestematilor, in focul cel vesnic, care este gatit diavolului si ingerilor lui" (Matei 25, 41).

Orice blestem aduce cu sine o legatura din cauza careia, unii nu se mantuiesc, iar altora le vin necazuri multe. Indiferent cum sunt rostite, blestemele nu se dezleaga decat prin Spovedanie, iertare si rugaciunile de dezlegare de blestem, pe care le citeste preotul-duhovnic sau episcopul. In rugaciunile de la slujba inmormantarii, cerand iertarea pacatelor celui adormit, preotii cer si dezlegarea de posibilele blesteme necunoscute.

"Legarea cununiilor" prin vraji

Despre "legarea cununiilor", ca lucrare diavoleasca, parintele Ilarion Argatu spune: "Legarea cununiei o fac vrajitorii, fermecatorii si oamenii cei rai. Unii din invidie, altii din razbunare, iar altii fara motiv, doar din placerea de a face rau, alearga la lucrul cel necurat si mananca viata cea buna a tinerilor. Unii iau semne de la tineri, le pun semne, arunca apa de la vrajitori in fata lor, altii lucreaza cu semne de la morti: cu piedica de la mort, capete de lumanari culese de pe morminte, cu tarana de pe morminte, cu apa cu care a fost spalat mortul, cu semne luate de la mort si zic: "Sa nu-i placa, sa nu-i trebuiasca, ori lui, ori ei. Asa cum place mortul la lume, asa sa-l placa pe acesta cine se va uita la el. Cand se va scula mortul acesta, atunci sa se casatoreasca acela."

Daca in viata omului apar anumite lucruri care nu pot fi intelese, precum intarzierea unei casatorii dorite, acesta este dator sa mediteze profund la toate cauzele posibile, iar mai apoi sa mearga la preotul duhovnic, spre a cere ajutor. Daca, pentru "dezlegarea cununiilor", unii alearga la preoti, iar altii la vrajitori, acest lucru arata in cine isi pune fiecare nadejdea si credinta. Cand sunt cu adevarat lucrari vrajitoresti, trebuie stiut faptul ca diavolul nu se alunga niciodata de unul singur.

Acelasi parinte mai spune: "Cei ce alearga la preot pentru dezlegarea de cununie si asculta de preot, dobandesc nu numai dezlegarea de cununie si soarta cea buna in viata, ci si plata mucenicului si mantuire. Cei ce alearga la vrajitori pentru a se dezlega de vraji, acestia se leaga si mai tare, chiar daca li se pare ca au reusit, s-au dezlegat si au rezolvat problema pe care o aveau. Intotdeauna cand alergi la vrajitori pentru a scapa de boala care ti-a venit prin vraji, pentru a scapa de descantece, ori pentru a te dezlega de farmece si descantece, iti pierzi sufletul. Diavolul nu te ajuta niciodata fara sa aiba ceva de castigat. Bunul cel mai de pret pentru el este sufletul tau. Deci, pe diavolul care ti-a adus necazul, in loc sa-l alungi si sa-i faci fara putere facerile lui de rau, te duci la el sa-l rogi sa-ti ia necazul pe care ti l-a dat. Pentru ca ai alergat la el si l-ai rugat, diavolul iti ia necazul dar, pentru aceasta, it ia si sufletul. Rugamintea ta fata de diavol, la sfarsitul vietii tale, va fi ca un contract al lui pentru sufletul tau, pentru care nu vor putea ingerii sa te apere."

Tot parintele Ilarion mai spune: "In unele cazuri, se dezleaga usor, iar in altele, foarte greu. Primul lucru pe care trebuie sa-l faca oricine, indiferent de gravitatea situatiei, este post o saptamana, dupa care spovedanie generala, adica marturisirea tuturor pacatelor, de la varsta de sapte ani, Sfanta Impartasanie si Taina Sfantului Maslu. Prin aceste Sfinte Taine te intaresti cu harul lui Dumnezeu, har curatitor si intaritor." Parintele recomanda, mai apoi, ca cel in cauza sa guste zilnic Aghiasma, untdelemn sfintit in Taina Sfantului Maslu, dupa ce face insa patruzeci de metanii.

Atata timp cat omul se pazeste pe sine in mod constant sa nu pacatuiasca, ducand o viata bisericeasca autentica, Dumnezeu il va binecuvanta intru toate. Mai apoi, in momentele mai grele, spovedania generala si rostirea de catre preot a unor rugaciuni speciale de dezlegare si de binecuvantare, reusesc adesea in dobandirea celor dorite. Desi nu exista o rugaciune spreciala pentru "dezlegarea cununiilor", se pot rosti insa alte rugaciuni de folos, precum cele de dezlegare de toata lucrarea diavoleasca si cele de binecuvantare si de atragere a milei si harului lui Dumnezeu.

Un crestin spovedit si impartasit periodic, avand rugaciune zilnica si dragoste de Dumnezeu, nu are de ce sa se tulbure in momentul intarzierii casatoriei. Acela care isi pune nadejdea in Dumnezeu, a carui putere zdrobeste orice lucrare necurata, nu trebuie sa se mai teama de vraji, ci numai decat de pacatele personale. Astfel, deoarece patimile noastre dau putere diavolului asupra noastra, se cade a ne teme de pacat si a alerga din toata inima spre Domnul, "ca nu cumva, ramanand departe prea multa vreme de impartasirea Lui, sa fim prinsi de lupul cel intelegator".

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

02 Iulie 2012

Vizualizari: 90726

Voteaza:

5.00 / 5 din 12 voturi.

Comentarii (7)

 • costel popescu Postat la 2014-04-25 13:27

  Laura, ia legatura cu un duhovnic si roaga-te si tu pentru binele relatiei. Noi ne putem da cu parerea, dar acest lucru nu te ajuta. Sa auzim de bine.

 • laura constantinescuPostat la 2014-04-25 12:51

  Buna ziua, Sunt casatorita religios de aproximativ 6 luni , sotul meu imediat dupa nunta s-a schimbat total . MI-a spus ca vrea sa ne despartim , ca nunta a fost o greseala . Ca viata de familie nu mai este ceea ce-si doreste. M-am lupat timp de 6 luni cu nesiguranta acesta , am crezut ca este doar o ratacire de moment dar am ajuns acum sa ne separam .El este ditrus acum , mai mult decat mine dar in continuare considera ca a luat decizia cea buna. Ce ma sfatuiti sa fac sa-mi refac casnicia pentru ca eu cred ca e ceva necurat la mijloc? Va multumesc.

 • Vasa NastaPostat la 2012-04-15 17:46

  Hristos a Inviat ! Multumesc pentru continutul articolului !

 • NEAGOE CRISTINAPostat la 2012-04-07 15:11

  Buna ziua. Sora mea are cununiile legate, va rog frumossa-mi spuneti ce trebuie sa faca pt dezlegarea cununiilor.

 • Petrache ChibzuituPostat la 2012-03-28 14:02

  Stimata Gabriela David,a fi religios este o simtire, o pornire care vine de la Dumnezeu.Prietenul tau trebuie sa fie interesat el in primul rand, de dumnezeu.Tu ai putea sa-l faci doar sa fie intai curios, si apoi sa se dedice, sa respecte, tot ceea ce tine de DIVIN.Poti face asta prin atitudinea ta in primul rand, adica sa iubesti ca un crestin, sa ierti ca un crestin,sa ai rabdare ca un crestin, sa fii tolerant ca un crestin, sa fii mereu un exemplu de morala crestina. Daca el il are pe Dumnezeu ascuns undeva in inima lui, sigur il va gasi cu ajutorul tau, daca nu, nu. Este posibil sa-l descopere si singur, dar va pierde mult si va dura mai mult.Referitor la subiectul articolului , cu legarea cununiilor sunt de parere ca totul este o chestie de psihic, de labilitate psihica, de necredinta reala in dumnezeu, de necunoastere a invataturii lui Dumnezeu, si nu de vre-o baba, tiganca,... analfabeta, vrajitoare care poate lega cununia.O fata batrana, sau un feceor batran, intotdeauna ajunge prin a se manifesta tipic , paranoic,prin atitudini care-i fac specifici, inadaptabili social. Ei vor da vina intotdeauna pe cineva, ca nu s-au maritat sau ma rog insurat, nu vor recunoaste niciodata ca ei au o hiba. Neancrederea suficienta in propriile forte, neacceptarea ideilor celorlalti, mandria, egoismul, materialismul, lipsa educatiei spirituale, incultura, snobismul,si multe alte lucruri ii fac incapabili sa se angajeze intr-o asa de mare si importanta actiune, numita casatorie. A fi casatorit, inseamna o gramada de renuntari.Un om sanatos la trup si la minte, este constient de acest lucru, si porneste in viata setat, sa se casatoreasca sa faca copii si sa perpetuieze specia. Nu contest invatatura bibliei despre acest lucru, insa nici nu pot sa cred, ca o baba nespalata si inculta, sau o tiganca cu dinti de aur si fara scoala, poate sa aiba influienta asupra psihicului meu. Si in general orice asa zis vrajitor, nu cred ca poate sa-mi afecteze mie comportamentul. Eu sunt de parere ca totul este legat de ce avem sau nu avem in capul nostru.Totul este de domeniul psihiatric, psihologic, si cat de mult ne punem nadejdea si increderea in Dumnezeu.Ca sa ai incredere in cineva in primul rand trebuie sa crezi total in el, iar asta iti va da curaj ca nimeni si nimic nu te poate atinge deoarece beneficiezi de protectie.Credinta trebuie sa fie totala si nu formala, pentru ca atunci vom crede ca este o baba care are o vaca de lemn in pod si o mulge permanent, beneficiind de lapte din abundenta in detrimentul catorva gospodari cu vaci care nu dau lapte din cauza acelei babe care le-a luat mana de la vacile lor si a dato vacii ei de lemn din pod. Este o prostie, dar in copilaria mea de la sat, asa s-a crezut multi ani ca baba Niţa i-a mana vitelor, si era privita ca un drac cu coarne. Cand a murit baba se zvonea ca au venit dracii si au devastat casa, ridicol.Mi-e legata cununia, atunci cand principiile mele de selectie, nu sunt in concordanta cu invatatura lui Dumnezeu, cand dorintele mele privind viitorul partener sunt exagerate, nerealiste si egoiste. Cand eu sunt foarte mandru, aleg si tot aleg, pana ce pe mine nu ma mai alege nimeni ca am devenit batran. Cred ca orice persoana care a trecut prin asta dupa ce s-a obisnuit cu propria drama, chiar daca a crezut o perioada ca i s-a legat cununia, la batranete, daca este un om cat de cat normal, va constientiza propriile ei greseli pe care le-a facut si nu s-a mai casatorit. Este punctul meu de vedere luati-l ca atare,nu afirm ca este si 100% corect.Dumnezeu sa ne lumineze mintea, pentru a lua decizii bune,in conformitatea cu vointa si invatatura lui Dumnezeu.

 • Gabriela DavidPostat la 2012-03-28 11:13

  Cum l-as putea face pe prietenul meu care nu este o persoana religioasa sa devina mai religios si sa fie un bun crestin?

 • Alexandru-Emil EnePostat la 2012-03-28 10:20

  E cel mai interesant aricol pe care l-am citit despe asa ceva. Mi-a deschis ochii intr-un fel si m-a facut sa ma gnadesc la unele persoane care sunt in situatia de mai sus. In plus mi-a adaugat cateva informatii la ceea ce stiu deja. Multumesc........

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE