Sapte pasi spre lumina

Sapte pasi spre lumina Mareste imaginea.

In urcusul spre mantuire, sufletului omului este pus in fata unor alegeri pe care trebuie sa le faca privind calea de urmat, dar si identificarea opririlor sau a pasilor pe care trebuie sa ii faca, cat si atitudinea pe care trebuie sa o adopte pentru reusita misiunii sale. In acest demers al drumului spre Inviere am gasit de cuviinta sa prezentam cativa pasi care speram sa fie de ajutor celor grabiti sa ajunga la viata vesnica.

In primul rand, sa avem permanent in fata noastra chipul Domnului Iisus Hristos, cel care a luat asupra Lui toate pacatele personale ale fiecaruia dintre noi, care s-a jertfit pentru mantuirea noastra. Sa ne punem nadejdea in Hristos si mai putin in oameni, asemenea imparatului David care zice: ''Adusu-mi-am aminte de Dumnezeu si m-am cutremurat''(Psalmi 76, 3).

In al doilea rand, suntem chemati cu totii sa meditam, ziua si noaptea, cu timp si fara timp, la patimile Mantuitorului pentru ca si noi sa ne purtam cu cinste si demnitate crucea noastra cea de toate zilele si sa nu cartim atunci cand vine o incercare asupra noastra. Sa cugetam la faptul ca El si-a varsat prea scump Sangele Sau pe pamant si ne-a deschis prin aceasta jertfa calea spre lumina, spre Inviere. El s-a coborat din inaltimile ceresti, s-a intrupat, iar in cele din urma a fost inaltat pe cruce in acest Trup Sfant. Prin toate acestea, El ne-a deschis, cu pace, Imparatia Cerurilor.

In al treilea rand, este foarte important, de asemenea, sa avem o cugetare smerita si sa ne recunoastem propriile patimi. In acest fel, vom dobandi ajutorul lui Dumnezeu pentru a ne putea lupta cu pacatele personale si a le indeparta din viata noastra. Sa luam aminte invataturile Sfintilor Parinti: ''cine isi simte pacatele este mai bun decat unul care, prin aratarea sa, este de folos lumii intregi. Si cine s-a invrednicit sa se vada pe sine asa cum este, e mai bun decat unul care s-a invrednicit sa vada ingeri''.

Apoi, este bine sa cugetam la ceasul sfarsitului nostru, ca sa fim totdeauna pregatiti pentru el. Toata intelepciunea omului sta in gandul la moarte. De aceasta zi s-au cutremurat si se inspaimanta chiar si marii invatati ai tuturor timpurilor.

In acelasi timp, este folositor sa avem tot timpul in fata Ziua Judecatii. Atunci cerul si acest pamant vor trece si vor iesi mortii din morminte si toate faptele oamenilor se vor invedera. Toti vor sta la fel inaintea judecatii lui Dumnezeu, ''caci nimic nu este acoperit care sa nu iasa la iveala si nimic ascuns care sa nu ajunga cunoscut'' (Matei 10, 26). Numai pacatele curatite mai inainte prin pocainta si spovedanie le va acoperi Domnul la aceasta judecata.

Al saselea pas pe care il gasim des exprimat in Sfanta Scriptura si in scrierile Sfintilor Parinti este teama de chinurile iadului. Despre acestea proorocul Isaia spune: ''''viermele lor nu va muri si focul lor nu se va stinge'''' (Isaia 66, 24). Viermele este constiinta celor ajunsi in iad, caci cei osanditi in acest loc vor cunoaste ca sufera asemenea chinuri pentru faptele lor.

Si, nu in ultimul rand, este bine sa avem pururea in minte Invierea lui Hristos, fara de care zadarnica ar fi propovaduirea noastra, spune Apostolul Pavel, iar crestinismul nu ar fi existat.

Cu acesti sapte pasi, sufletul celui drept se apara de diavol si cu ele poate sa-l invinga pe vrajmasul mantuirii noastre si sa ajunga la lumina adevarului. Atat necontenita amintire a acestora, cat mai ales cugetarea la Dumnezeu ne fac sa-L iubim mai mult decat toate. Iar prin ajutorul si puterea Sa, dupa veacul acesta, Il vom putea iubi in veci cu ingerii, cu arhanghelii si cu toti sfinti din Ceruri. Amin.

Doamne Iisuse Hristoase, fie ca toata faptura omeneasca sa cunoasca si sa guste din mireasma, dulceata si frumusetile vietii crestine ortodoxe originale si autentice, sa cunoasca adevarata lumina - Invierea.

Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatosul! Amin!

Doamne ajuta!

Stefan Popa

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
303 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

27 Aprilie 2013

Vizualizari: 1641

Voteaza:

Sapte pasi spre lumina 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE