
"Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie". Matei 10, 34
Cuvintele "Nu socotiti ca am venit sa aduc pace pe pamant; n-am venit sa aduc pace, ci sabie", ridica in noi semne de intrebare. Cunoastem ca Hristos ne-a indemnat sa fim tot timpul in pace cu semenii, a rostit de multe ori ca ne daruieste pacea Sa, iar acum spune ca nu a venit sa aduca pacea, ci sabia. Ca sa nu ne tulburam si sa intelegem corect aceste cuvinte, vom lua in discutie talcuirile Sfintilor.
Sfantul Ioan Gura de Aur spune ca prin aceste cuvinte Domnul ii mangaie pe ucenicii Sai, spunandu-le: "Sa nu socotiti ca voi sunteti pricina dezbinarii dintre oameni; Eu sunt Cel Ce fac aceasta, pentru ca sufletul oamenilor e asa! Nu va tulburati, dar, ca lucrurile se intampla impotriva asteptarilor voastre. Pentru aceasta am venit ca sa aduc razboi. Aceasta-i vointa Mea. Nu va tulburati, dar, daca pamantul este plin de razboaie si de intrigi. Cand va fi dat la o parte ceea ce-i mai rau, atunci cerul se va uni cu ceea ce-i mai bun".
Deci, sabia despre care vorbeste Mantuitorul este sabia persecutorilor impotriva adevarului mantuitor. Asadar, cel ce crede in Hristos si Ii urmeaza nu poate avea viata linistita alaturi de cei care nu cred sau nu Ii urmeaza.
In astfel de situatii, suntem chemati sa ridicam mana asa cum a ridicat-o Sfantul Apostol Petru cand se afunda in mare si sa strigam lui Hristos din toata fiinta noastra: "Doamne, ajuta-ma!". Si Mantuitorul ne va lua de mana si ne va izbavi de orice lupta si nedreptate.
Deci, nu Mantuitorul naste conflictul, insa venirea sa in lume genereaza acest conflict pentru ca lumea se afla sub o alta stapanire, a celui rau.
In alte talcuiri, sabia despre care vorbeste Hristos este sabia Duhului, care desparte adevarul de minciuna. In acest sens, Sfantul Nicolae Velimirovici spune:
"Asa a grait Domnul. A se citi: Nu am venit sa impac adevarul cu minciuna, intelepciunea si prostia, binele si raul, dreptatea si silnicia, bestialitatea si omenia, inocenta si desfranarea, pe Dumnezeu si pe mamona: ci am adus sabie, ca sa tai si sa le despart, incat sa nu se amestece. Cu ce sa le desparti, Doamne? Cu sabia adevarului. Ori cu sabia cuvantului Lui Dumnezeu, ceea ce e totuna: fiindca adevarul este cuvantul Lui Dumnezeu, si cuvantul Lui Dumnezeu este adevarul".
Daca in Evanghelia dupa Luca, capitolul al XXII-lea, versetul 36, Mantuitorul isi sfatuieste discipolii sa se inarmeze cu sabii: "cel care nu are sabie, sa-si vanda haina si sa-si cumpere", o face in sensul de a-i ridica pe cei ce lenevesc sa se inarmeze impotriva raului. Aici este vorba de sabia duhovniceasca. Sfantul Apostol Pavel indeamna crestinii sa aiba credinta drept aparatoare in lupta cu cel rau, zicand: "in toate luati pavaza credintei, cu care veti putea sa stingeti toate sagetile cele arzatoare ale vicleanului. Luati si coiful mantuirii si sabia Duhului, care este cuvantul lui Dumnezeu" (Efeseni 6, 16-17).
In concluzie, cel care crede in Hristos nu este chemat sa foloseasca sabia in numele Sau. Sa nu uitam ca in Gradina Ghetsimani, atunci cand Domnul a fost prins spre a fi dat mortii, Mantuitorul ii spune lui Petru ca "toti cei care scot sabia, de sabie vor pieri" (Matei 26, 52). Deci, nu raspunzand la rau cu rau, vom iesi biruitori. Din acest motiv, Biserica ne indeamna sa ne iubim unii pe altii si sa zicem fratilor si celor ce ne urasc pe noi.
Adrian Cocosila
-
Bucuria crestinului
Publicat in : Sfaturi duhovnicesti -
Bucuria Invierii din fiecare duminica
Publicat in : Religie -
Bucuria in Ortodoxie
Publicat in : Morala -
Bucuria si sensul credintei
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.