Fecioria

Fecioria Mareste imaginea.

Din cauza intelegerii gresite a iubirii, multi tineri renunta la varste fragede la feciorie. Ei sunt invatati si ajung sa creada ca iubirea nu ia fiinta si nu traieste decat prin pofta si satisfacerea ei. Reducerea iubirii la satisfactie sexuala, face ca persoana iubita sa devina doar un obiect de implinire a placerii, care poate fi schimbata oricand cu o alta persoana (redusa la stadiul de obiect). Faptul ca se vorbeste tot mai mult de o casatorie de proba, de pastrarea virginitatii premaritale doar pentru a evita bolile (BTS), sarcinile nedorite etc, arata ca valorile crestine au fost minimalizate.

Fecioria este un atribut al Tatalui, Fiului si Sfantului Duh.

Iar omul fiind creat dupa chipul lui Dumnezeu, a fost adus la existenta cu fecioria sadita in fire. Din cauza caderii in pacat, Dumnezeu ingaduie legatura trupeasca dintre Adam si Eva ca moartea (care intrat in lume ca urmare a despartirii omului de Dumnezeu) sa nu desfiinteze neamul omenesc. Ca firea omeneasca era capabila sa nasca fara legatura trupeasca de acum, reiese din nasterea lui Hristos. Mantuitorul nu este rodul poftei trupesti si nici nu distruge fecioria Maicii Sale prin nasterea Sa. Asadar, nu fecioria trebuie sa ne rusineze, ci desfranarea. Si sa nu uitam ca la invierea de obste vom fi precum ingerii, fiinte care nu mai cunosc atractia trupeasca.

Fecioria nu exista in zilele noastre pentru ca ar fi rea casatoria. Daca ar fi luat fiinta din acest motiv, atunci fecioria ar fi fost obligatorie pentru orice credincios. Ea nu trebuie privita nici ca un mijloc de rezolvare a problemei demografice. Ar fi nedrept ca fecioria sa fie rezumata la o piedica in cresterea populatiei.

Fecioria este un alt mod de iubire si de unire cu Dumnezeu. Cand vorbim de fecioria pe care o intalnim la monahi, trebuie stiut ca ea are la baza o harisma speciala de la Dumnezeu. Ea este un dar. Din acest motiv, nu orice persoana trebuie sa renunte la casatorie, ci numai acelea care sunt chemate de Dumnezeu spre acest mod de vietuire. A nu tine seama de aceasta harisma inseamna a fi un monah improvizat.

Sunt si persoane care nu au intrat in monahism si duc o viata in feciorie. Acestor persoane trebuie sa le spunem ca fecioria nu are nicio valoare daca este traita in afara vietii din Biserica. Adevarata feciorie nu se reduce la trup, ci la curatirea de patimi.

Fecioria nu dauneaza sanatatii, cum adeseori se crede si nici nu cere sa nu te bucuri de viata. Dimpotriva, prin unirea cu Dumnezeu, ea il face pe om partas bucuriilor care nu cunosc sfarsit.

Sa nu credeti ca doar monahii vor fi partasi fericirii vesnice. Luati seama la Moise si Ilie, primul a cunoscut casatoria, cel de-al doilea nu, dar amandoi au fost prezenti alaturi de Hristos pe Muntele Tabor cand S-a schimbat la Fata. Amandoi au ajuns la aceleasi inaltimi. Asa ca nu fecioria sau casatoria in sine ne mantuiesc, ci modul in care traim fecioria si casatoria.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 13014

Voteaza:

Fecioria 5.00 / 5 din 12 voturi. 7 review utilizatori.

Comentarii (7)

 • Vasa NastaPostat la 2012-07-25 14:50

  Va multumesc pentru articol este minunat pentru o vietuire curata ! Doamne ajuta-ne!

 • claudiu stanPostat la 2012-07-25 10:49

  buna ziua si felicitari pentru subiectul abordat si argumentare!

 • Cezar ivanescuPostat la 2012-07-25 06:27

  Fecioria este un pretios dar dat de la Dumnezeu. E foarte bine sa o pastram pana la casatorie si chiar daca altii ne judeca pt asta sa nu ne descurajam . Din pacate societatea actuala cam sprijina pierderea fecioriei. Era mai bine odata cand era o mare rusine sa o pierzi.

 • costel popescu Postat la 2012-07-25 03:52

  Sfantul Ioan Gura de Aur despre feciorie si casatorie: "Casatoria este buna; si tocmai pentru aceasta e minunata fecioria, pentru ca e mai buna decat ce este bun si este cu atat mai buna, cu cat este mai bun capitanul unei corabii decat corabierii, generalul decat soldaţii. Dar dupa cum, daca omori vaslasii unei corabii, scufunzi corabia, iar daca indepartezi de pe campul de lupta pe soldaţi, dai legat pe general in mainile dusmanilor, tot astfel si aici, daca alungi casatoria din rangul ei de vrednicie, ai desfiinţat si slava fecioriei."

 • Gabriela IstudorPostat la 2012-07-24 13:06

  Eu cred ca fecioria are o valoare si cand este traita in afara vietii de Biserica. Orice lucru bun are valoarea sa. Am cunoscut persoane care nu erau apropiate de Biserica dar si-au pastrat fecioria pentru o persoana speciala...ar fi fost si mai frumos sa fie apropiati de Biserica dar e surprinzator in vremurile noastre si deosebit

 • Marcu AdrianPostat la 2012-07-24 11:39

  Un subiect foarte dificil care are la baza asa-zisa evolutie a societatii. Care de fapt , este o involutie ! Multumesc pentru articol !

 • costel popescu Postat la 2012-07-24 02:50

  In trecut era o rusine sa-ti pierzi fecioria inainte de casatorie, in prezent e o rusine sa te casatoresti fecior. Sfantul Ioan Gura de Aur, in "Omilie la Facere" 15, 4, spune cu privire la unirea trupeasca: "Dupa calcarea poruncii au aparut cele ale impreunarii, caci pana atunci ca niste ingeri petreceau oamenii in Rai, neaprinzandu-se de pofta, nici impresurati de alte patimi, nesupunandu-se nevoilor firii, ci cu totul nestricacioasa zidire fiind si nemuritoare".

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE