Sfanta Taina a Cununiei

Sfanta Taina a Cununiei Mareste imaginea.


Sfanta Taina a Cununiei

Fiecare Taina are in comun cu celelalte prezenta Duhului Sfant, restituit lumii vazute de Iisus Hristos, salvatorul fiintei umane si garantia vietuirii ei vesnice in imparatia lui Dumnezeu. Dar fiecare din ele priveste o parte, o directie, o activitate a omului, in general, sau a unor oameni in mod special. Daca Taina Botezului, a Mirungerii, a Spovedaniei, a Euharistiei, se adreseaza tuturor oamenilor, cele doua din urma fiind si o obligatie continua a fiecarui crestin, - celelalte trei Taine: Preotia, Cununia si Maslul se impartasesc acelor crestini care au sau vocatia, sau nevoia de a le primi. Vocatia preotiei sacramentale isi are implinirea in Taina Hirotoniei. Nevoia de sanatate trupeasca si multe neputinte sufletesti isi gasesc vindecare sau alinare prin Taina oleo-ungerii (sau maslul). Vocatia sau nevoia angajarii vietii omului -barbat sau femeie - pe calea vietii conjugale, se implineste dupa voia lui Dumnezeu prin Taina Cununiei.

Tine de natura Tainei dificultatea de a o defini. Dar stim ca diversitatea si multitudinea deficientelor naturii umane cazute determina mila lui Dumnezeu de a se revarsa in harurile Lui si a se opri - in timp - la o anume chemare, nevoie, neputinta, intr-un anume semn sau materie lumeasca, ceea ce da si un aspect material atingerii noastre de El.

De aceea, in capitolul misteriologiei teologia dogmatica vorbeste totdeauna, in ceea ce ea considera specific fiecarei Taine, despre un ritual al ei, despre "materia" uneia sau alteia dintre Taine, despre beneficiarul ei si despre alte indicatii care deriva in mod obisnuit din lucrarea Duhului Sfant asupra crestinului, care este si el duh, dar si trup, traitor intr-o lume incarcata de materie.

Teologia remarca, de asemenea, ca religia revelata in Vechiul Testament contine unele antetipuri ale Tainelor, prin care Dumnezeu prefigureaza marile acte de sanctificare a lumii. Se observa astfel o corespondenta a Tainei Botezului, in circumciziunea evreilor; Euharistia este prefigurata de Mielul Pascal; oleo-ungerea este usor de acceptat pentru cei ce vindecau ranile spalandu-le cu untdelemn; ziua expierii pacatelor - desi colectiva - lasa sa se intrevada sacramentul penitentei, iar preotia era practicata de la Aaron, in deplina ei functie sacrificiala. Mai putin se poate vorbi de o corespondenta. similara in privinta mirungerii, proorocii fiind cateva mari personalitati, iar profetia ca manifestare a Duhului nu poate fi generalizata. De altfel, poporul Israel era pregatit global, colectiv, in asteptarea lui Mesia. Iar restituirea relatiei personale cu Dumnezeu este data dupa venirea si consumarea Jertfei rascumparatoare, dupa preluarea intregii omeniri in Persoana Logosului si pecetluirea cu "darul Sfantului Duh" este urmarea invierii si inaltam.

Inca mai putin se poate vorbi despre o prefigurare in antetip a Tainei casatoriei, tocmai pentru ca ea, ca viata a cuplului, era cunoscuta sub atatea forme cate erau posibile unei omeniri cazute din har, dar si tocmai pentru ca ea fusese data dintru inceput ca Taina a iubirii, de insasi Treimea creatoare a acestui cuplu, cum o aflam din primele capitole ale cartii Facerii. Atunci, in prima pereche de oameni, a infuzat Dumnezeu Taina iubirii intre barbat si femeie. Aceea este instituirea primordiala si unica a nuntii. De aceea, modul in care Mantuitorul asista la Nunta din Cana este concludent: El nu vorbeste nimic despre aceasta Taina. Daca ar fi voit sa dea un alt inteles acestei legaturi sau sa completeze ceea ce s-a dat de la inceput, ar fi actionat altfel sau ar fi completat si amplificat explicatiile pe care le-a dat in alte ocazii, privind casatoria (cf. Matei 19, 1-12, sau 5, 27-32 s.a.). Dar El se limiteaza; a binecuvantat apa, la cererea Maicii Sale si la nevoia de continuare a veseliei nuntasilor. Nici un cuvant sau aluzie la nunta, sau la miri, nici macar o binecuvantare adresata lor. Iisus asista la aceasta nunta - una din nesfarsitul numar de nunti, toate repetand articularea perechii noi de oameni, in procesul de prelungire a creatiei lui Dumnezeu.

De altfel, istorisirea petrecerii la Nunta din Cana este foarte lapidara. Sfantul Evanghelist Ioan insista nu asupra cununiei insasi, sau a mirilor; ci, dupa "chemarea" celui de al doisprezecelea ucenic - Natanael - "a treia zi, s-a facut o nunta in Cana din Galileea. Mama lui Iisus era acolo. Si la nunta a fost chemat si Iisus cu ucenicii Lui". Accentul se pune aici pe prima minune pe care o face Iisus, care este povestita pe larg. Nu nunta este evenimentul central al capitolului 2 din Evanghelie, ci finalul, "cand s-a terminat vinul". Daca Mantuitorul ar fi considerat importanta nunta, ar fi subliniat cat de putin acest eveniment. Dar, centrul atentiei este minunea transformarii apei in vin, prima minune cu care incepe activitatea in lume a lui Iisus din Nazaret.

Asadar, nu se poate vorbi despre o instituire noutestamentara a nuntii. Dar despre un element "material" al acestei Taine, ce se poate spune? Se poate vorbi aici de o materie prin care Dumnezeu transmite harul Sau, creaturii? Dar este indispensabila prezenta unui element material in Taina  cununiei, fara de care aceasta nu ar mai fi "Taina"?

Sa ne amintim ca teologia tinde sa se apropie, cu o minte exercitata si curatita, de adevarul cuprins in lucrarile lui Dumnezeu, ca ea le pipaie cu aceasta minte si le cunoaste in masura "livrarii" lui Dumnezeu catre noi, a daruirii Lui, si ca realitatea Lui este dincolo de categoriile cugetarii noastre. In acelasi sens, este de remarcat aprecierea lui Serghie Bulgakov, care in Ortodoxia lui aminteste de prudenta cu care Biserica a statuat asupra celor "sapte" Taine, destul de tarziu, si a decis ca acestea sunt purtatoarele marilor efluvii de haruri, cele in care prezenta lui Dumnezeu este masiva, dat fiind ca ele lucreaza in acele domenii ale omenescului, in care prezenta Duhului este determinanta. Atatea alte ierurgii sunt gradual aducatoare de har dumnezeiesc; atatea sfintiri - ale obiectelor, ale oamenilor, ale apelor vazduhului - se produc la rugaciunile Bisericii si sunt eficace, cu consecinte simtite, sau mai putin evidente imediat. Masura "cantitativa" a prezentei darurilor spirituale pe care le lasa Dumnezeu peste capetele noastre este ne?simtita de noi, in modul curent al limbajului, decat la un anume diapazon, si anume stare a celor prezenti, sau dintr-o speciala intentie a lui Dumnezeu.

Dar, de pilda, in actul marturisirii - mai exact, in Taina dezlegarii pacatelor - care ar fi materia? S-a spus uneori ca ea este reprezentata de rugaciunile ce se citesc. Dar se citesc rugaciuni si la botez si la mirungere si la maslu si la hirotonie, si totusi aceste Taine contin si elementul material, in acceptia lui reala. Si cum poate fi rugaciunea "materia", cand materie este tocmai ceea ce e palpabil fizic si are si o alta stare, scop, utilitate, in viata omului, decat cele nemateriale? Aceasta e insa explicatia prezentei "materiei" in actul sfintirii: acea participare a celor "vazute" la innobilarea lor prin bunul folos ce-l transmit omului.

Este mai firesc, mai aproape de realitate, sa consideram materie ceea ce si este material in sensul curent al vorbirii; si poate nu este necesar sa consideram ca rugaciunile in anume Taine "tin loc" de materie. Poate e mai firesc sa admitem ca - iata! - realitatea acestei Taine nu se adreseaza omului printr-un element-vehicol material. Este de vazut daca elementul material e indestructibil legat de esenta Tainei, daca ea isi pierde acest caracter, in lipsa elementului "purtator" al harului divin. Poate ar fi momentul azi sa se reevalueze teologic atat esenta Tainelor, cat si elementele si conditiile in care ele se savarsesc, intrucat, spre deosebire de timpurile vechi, oficierea insasi a lor impune anumite pogoraminte uneori importante.

Revenind la Taina Nuntii, este necesar sa remarcam ca ea are un caracter singular fata de celelalte: este singular modul "instituirii" ei si singular elementul " materie " al acestei Taine. Dar aceasta singularitate tine de insasi esenta ei, care este legata de - mai exact reproduce esenta relatiei dintre Hristos si Biserica, cum o stim de la apostolul Pavel.

In ceea ce priveste instituirea ei, desi unii teologi considera prezenta lui Iisus la nunta din Cana ca o instituire prin confirmare, sunt mai multi aceia care afirma ca ea nu este instituita atunci ca Taina, ca ceea ce este conform notiunii de instituire a Tainelor in general. Si e de inteles aceasta din urma opinie, intrucat casatoria - ca insotire intre barbat si femeie - dureaza de la inceputul lumii. Ca Taina, insa, in sens crestin, ea trebuie sa-si traga puterea din Jertfa lui Hristos, ca toate celelalte si este Taina, prin sfintirea pe care o da Biserica, in numele lui Hristos, prin Duhul Sfant.

Nu poate fi vorba deci de o instituire a Tainei Cununiei in Noul Testament, in felul cum o gasim pentru celelalte sase Taine, ci de o reasezare a Casatoriei pe temeliile sfinteniei, cum intreaga omenire a fost regenerata in natura ei prin asumarea ei de catre Hristos.

In acest sens, se pronunta teologi ca Hristou Androutsos sau Pavel Evdokimov. Acesta din urma, in ampla sa lucrare despre Taina casatoriei, afirma urmatoarele: "Patriarhul Ieremia II, in scrisoarea adresata teologilor protestanti, indica Facerea 2, 24 si declara ca Taina casatoriei nu este confirmata in Noul Testament. in adevar, Hristos nu a instituit nimic la Cana (subl. n.)f dar prezenta Sa revalorifica si inalta casatoria pana la plenitudinea ei ontologica".

Se poate afirma ca atat instituirea, cat si "materia" acestei Taine sunt date de la inceput in insasi esenta ei tainica. Un "semn vazut", "vehicol al harului", nu are loc in aceasta Taina. Beneficiar, sau destinatar al ei fiind perechea de oameni, ea poarta in relatia de iubire vivifianta toata capacitatea de a crea cele materiale si spirituale. Materia se afla in potenta in cuplul-celula noua a comunitatii ecleziale.

Pentru a patrunde, atat cat ne ingaduie Dumnezeu, in misterul acestei Taine, pentru a ne apropia mai mult de sensul ei voit de Dumnezeu, este necesar sa coboram in istoria ei, caci cununia e singura Taina care are o istorie veche cat lumea. Instituirea, cum si esenta si "materia" ei, le vom descoperi pe parcursul acestei incursiuni in trecutul Tainei Cununiei.

Despre vietuirea idilica a cuplului Adam si Eva, prea putine se spun in Sfanta Scriptura. Este totusi de presupus ca a trecut un timp intre aparitia omului si pacatuirea lui, timp in care perechea adamica s-a bucurat de toate cate au fost create pentru ea, caci Dumnezeu creeaza omul "ca sa stapaneasca pestii marii, pasarile cerului, animalele domestice, toate vietatile ce se tarasc pe pamant si tot pamantul" (Fc 1,26). Iar cand i-a binecuvantat spre rodire si inmultire si le-a dat stapanirea peste tot pamantul, le-a dat si hrana: "Iata, va dau toata iarba ce face samanta, de pe toata fata pamantului si tot pomul ce are rod cu samanta intr-insul. Acestea vor fi hrana voastra" (Fc 1, 29). in acest prim capitol de geneza, Dumnezeu vorbeste deja la plural, dandu-le sa se bucure de tot cadrul paradisiac pe care li-l pregatise. Indicatia acelei gradini ca atare - a Edenului - apare abia in capitolul 2 al Cartii, care descrie si existenta pomilor cu "roade bune de mancat", dar si a celor doi pomi, "pomul vietii" si "pomul cunostintei binelui si raului". Dupa diferitele amanunte privind domeniul de care urma sa se bucure omul, capitolul 2 reia in amanuntime tema creatiei lui Dumnezeu, vorbind din nou la singular: "Domnul a luat pe om si 1-a asezat in gradina Edenului, ca s-o lucreze si s-o pazeasca" (2, 15-l6) si ii da "omului porunca aceasta" (tot la singular): "Poti sa mananci dupa placere din toti pomii din gradina; dar din pomul cunostintei binelui si raului sa nu mananci, caci in ziua in care vei manca din el, vei muri negresit" (v. 17).

Suntem inca inainte de specificarea amanuntita a "facerii" Evei si Domnul ii vorbeste lui Adam - ca singurul prezent a primi poruncile. Iar, imediat, urmatorul verset contine constatarea lui Dumnezeu ca "Nu este bine ca omul sa fie singur" si hotararea Lui de a-i face "un ajutor asemenea lui" (18-l9).

Este de remarcat ca, dupa dualizarea lui Adam, din versetele 21-24, Eva vorbeste sarpelui despre porunca pe care Dumnezeu le-a dat-o. "Putem sa mancam din rodul tuturor pomilor din gradina", zicea ea. Dar despre pomul din mijlocul gradinii, Dumnezeu a zis... si relateaza ceea ce ea insasi, a auzit de la Domnul, fiind constitutiva lui Adam - Omul singular. Ea insasi vorbeste ca cea care a primit direct porunca lui Dumnezeu, pentru ca de fapt, prezenta si era in Omul colectiv, complet, cuplul barbat-femeie nediferentiat inca; si ei insasi, ca si barbatului i se adresase Dumnezeu atunci cand le-a desemnat drepturile si obligatiile. De altfel, cum ar fi fost considerata pacat neascultarea ei, daca nu ar fi fost si ea insasi in dialog cu Dumnezeu in acelasi Adam?

Dar pana a-i diferentia Dumnezeu, Omul adamic, omul unicat, traieste o viata nerepetata vreodata, iar Scriptura il arata raspunzand pozitiv si ascultator Tatalui sau. Vedem cum Domnul ii exercita inteligenta, il incita pe Omul dual, Adam, sa actioneze: "Domnul Dumnezeu a facut din pamant toate fiarele campului si toate pasarile cerului", acestea, se pare, pentru a vedea reactia "Omului", caci "le-a adus la om, ca sa vada cum are sa le numeasca " (subl. n.). Si toate acestea se produc in fata singuratatii "Omului", care "a pus nume tuturor vitelor, pasarilor cerului si tuturor fiarelor campului; dar pentru om, nu s-a gasit nici un ajutor care sa-i semene" (v. 20-21). Este de inteles ca cineva "care sa-i semene" vrea sa spuna: cineva care sa-i dea si lui nume, asa cum el a pronuntat numirea celorlalte vietuitoare, sa vorbeasca, sa exprime ceva si catre el, sa poata fi in dialog si la nivelul lui. Aceasta stare de experienta pentru Singularul Adam, in care el contine o dualitate neexteriorizata, deci fara putinta convorbirii, este curmata de Creator, care intervine pentru a diferentia omul, cum relateaza capitolul 2, 21-24. Exclamatia lui Adam in fata Evei pe care i-o prezinta Domnul este o izbucnire a regasirii unui alt "eu", pe care "omul" il exprima ca "os din oasele mele si carne din carnea mea" (2, 23). Iata, in sfarsit, zice omul, pe cineva ca mine, care sa-mi semene, cu care sa ma ajut (cf. 2,18-l9). Este elanul de bucurie a regasirii fiintei capabile de dialog, capabile sa gandeasca, nu acelasi lucru, dar impreuna. Fiind amandoi "un trup" (2, 24), ei erau "amandoi goi si nu se rusinau" (2, 25). Sentimentul alteritatii nu aparuse inca. El presupune o dislocare, o distantare, o aparitie a ceva strain intre cele doua subiecte univoce. Si acest ceva, apare ca "cineva", un subiect strain inocentei, dusmanul lui Dumnezeu si al omului.

In versetele imediat urmatoare, relatarea ne infatiseaza convorbirea femeii cu sarpele, acceptarea ispitei si calcarea poruncii divine de ambii reprezentanti ai speciei. O data acceptata distantarea de Dumnezeu, nesocotirea hotararilor Lui, apare instrainarea celor doi care erau "un trup", ei se acuza reciproc, observa fiecare ca celalalt e gol, si bucuria convietuirii esueaza in durere, inocenta in rusine, binecuvantarea in blestem.

Dupa impotrivirea pe care omul I-o arata, Dumnezeu hotaraste curmarea raului; in faza de dezordine in care se afla "omul", Domnul ii impiedica accesul la eternitatea vietii, pe care i-o destinase: "Sa-l impiedicam deci, acum, ca nu cumva sa-si intinda mana, sa ia si din pomul vietii, sa manance din el si sa traiasca in veci". De aceea - zice Scriptura in continuare - Domnul Dumnezeu 1-a izgonit pe "Adam" din gradina Edenului si a pus de paza pe heruvimi, ca "Omul" sa nu mai poata ajunge la "pomul vietii" (3, 24). In consecinta, sub amenintarea muririi, versetul urmator anunta: "Adam s-a impreunat cu nevasta sa, Eva; ea a ramas insarcinata si a nascut pe Cain" (4, 1).

Drama cuplului a inceput din interiorul lui. Adam, omul-pereche, cu superficialitatea pe care o intelegem si azi, a trecut cu vederea bunavointa Creatorului si nici unul din cei doi nu s-a oprit din intoarcerea spre acel altceva, spre sine insusi. Este evident ca in dezordinea ce ia locul randuielii puse de Dumnezeu, si raportul barbat-femeie se corupe. "in locul unei comuniuni in unitatea unui singur trup (2,24) si a unei supuneri comune fata de conditia de creatura (cf. 3,1), intre ei doi nu mai este decat o complicitate in angajamentul prometeic care i-a despartit de Creator". Raporturile dintre cei doi, care intretineau comuniunea de iubire, dupa respingerea lui Dumnezeu incep sa aiba trasaturi antagoniste: caracteristica lor este dominarea barbatului asupra femeii si dependenta femeii de barbat. "Rolul de cap atribuit barbatului s-a degradat in forta de aservire; iubirea ajutorului asemenea lui s-a degradat in dorinta", iar asigurarea fecunditatii si a supravietuirii omului se realizeaza prin suferinta femeii, in timp ce intretinerea actualei vieti o asigura barbatul prin truda.

Relatarea ulterioara din Geneza priveste sporirea neamului adamic si are mai putin interes pentru problema cuplului omenesc.

Ceea ce ramane important de retinut este mai intai coapartenenta celor doi unui singur trup, desi erau doi, cum am vazut, caci Eva reactioneaza fata de sarpe cu naturaletea celui care fusese implicat in convorbirea cu Dumnezeu, alaturi de partenerul ei.

In al doilea rand, esential este ca Dumnezeu da binecuvantarea acestui cuplu - asa cum se spune in primul capitol (v. 28) - pe langa ca 1-a facut pe om dupa chipul si asemanarea Lui. Este aici elementul substantial al Tainei nuntii rezidand intai in aceea ca binecuvantarea nu e numai implicita, in insasi realitatea actului creatiei, din "atingerea" mainii lui Dumnezeu, ci este expres adresata omului; si apoi, faptul ca binecuvantarea exprima impulsul pe care Dumnezeu il da cuplului, ca sa se inmulteasca si sa stapaneasca peste tot pamantul.

In al treilea rand este de subliniat faptul ca binecuvantarea initiala a lui Dumnezeu, chiar enuntata in vederea inmultirii, nu a trezit remarca celor doi ca sunt goi; ea nu a trezit instinctul sexual. Erau goi si nu-si dadeau seama, "nu se rusinau". Binecuvantarea dadea de la inceput firii puterea de a se inmulti fara tulburare, fara impunerea fortei, fara viclenia seductiei.

Taina cuplului adamic - receptacol al binecuvantarilor directe ale Treimii - era instituita in cuplul acesta primordial, binecuvantat spre nemurire, care isi schimba nemurirea promisa ("pomul vietii"), in dainuire prin procreatie, in suferinta. Etapele inmultirii neamului omenesc inregistreaza decaderi cumplite, istorisite de autorul Pentateuhului cu obiectivitatea omului religios, ca o marturisire a constiintei neamului. in felul acesta, citim in urmatoarele episoade crima lui Cain, bigamia lui Lameh (din neamul acestuia) si alte nelegiuiri pentru care Dumnezeu trimite potopul si incepe o prima remediere a creatiei, cu o noua binecuvantare data de asta data lui Noe: "Cresteti, inmultiti-va si umpleti pamantul" (Fac 9,1-7), dupa care Dumnezeu face un prim legamant cu Noe si fiii lui (9, 8-l7), ceea ce nu a impiedicat pe descendenti sa decada din nou. Neamul adamic nu se mai poate intoarce in Eden, in nici o forma a virtutilor pe care le vadesc unii din alesii lui, patriarhi ai poporului ales dintre toti urmasii.

Dimpotriva, politeism, poligamie, perversiune se intretes in istoria neamului omenesc, care proiecteaza in personajele mitice sau legendare ale religiilor lui, modul de viata omenesc amplificat la nivel de arhetip divin. Relatiile zeitatilor nu sunt altele decat ale oamenilor: zeii se inmultesc ca oamenii, sau intervin cu felul lor de viata in viata similara a oamenilor. Dar ceea ce primeaza in constiinta globala a umanitatii decazute, ceea ce este prezent permanent si evident in aceasta forma pe care o intercepteaza istoria, este inmultirea speciei umane - ca un ecou trivializat al poruncii initiale a lui Dumnezeu. Popoarele pagane atribuie unor anume zeitati feminine puterea reinnoirii prin fecunditate. Glorificarea vietii se insereaza in cultul adresat unor forte care produc viata, fertilitatea devenind dovada unei puteri de dincolo de lumea vazuta, de unde - adorarea ei.

In launtrul acestei lumi Creatorul se adreseaza unui ales - autorul Pentateuhului - revelandu-i modul de viata firesc al omenirii. "Este remarcabil faptul ca, intr-o societate in care poligamia era legala, modelul casatoriei omenesti (2, 24) este un cuplu monogam. Acesta era idealul voit de creator, inainte ca pacatul sa irupa in launtrul cuplului si sa arunce o umbra asupra sexualitatii ca atare...". Departe de a condamna fecunditatea, legata de sexualitate, autorul sacru arata in cartea Facerii ca o binecuvantare divina a instituit inmultirea neamului omenesc in limitele firii create de Dumnezeu. Textele Deuteronomului reprezentau o reactie "constienta si sistematica impotriva acestor culte" incercand sa trezeasca o anumita fidelitate fata de vechea traditie. Dar totusi, "sacralitatea sexului continua sa fie recunoscuta in Israel ca si pretutindeni, pentru ca tot ceea ce e in atingere cu viata este sfant, pentru ca viata isi are izvorul in Dumnezeu".

Semnalul de alarma auzit prin trimisii lui Dumnezeu isi intinde ecourile in toata istoria sfanta a neamului Israel. Constiinta unui pacat grav comis de om impotriva Creatorului lui strabate atat in Pentateuh, cat si in Cartile profetice ale Vechiului Testament. Aportul important realizat de iluminatii cartilor sfinte este determinant pentru fixarea pozitiei omului in cosmos, a rolului lui si a finalitatii lui in functie de care el trebuie sa-si ordoneze viata. Chiar daca poporul ales decade adesea, uitand avertismentele pe care le primeste de sus, chiar daca el altereaza adesea porunca pe care o cunoaste - de a se inmulti potrivit voii lui Dumnezeu - si deviaza sensul fecunditatii intr-o sexualitate deliranta ajungand la prostitutia sacra, pe care o practica cele mai multe popoare din Orientul religiilor vechi, acest popor poarta in sine germenii sfinteniei care nasc oameni alesi si-i conduc la pamantul fagaduintei, la locul in care el trebuie sa se gaseasca la ceasul fixat de providenta.

Perioada legilor scrise ale poporului Israel consemneaza pentru totdeauna indatoririle lui religioase si morale. Deuteronomul stabileste un fond religios-moral al comportarii societatii careia se adreseaza si - urmat sau nu - a mentinut permanent nivelul unei austeritati elevate la care erau chemati cei ce continuau destinul neamului Israel. Acestia aveau constiinta ca modelul dat de Tatal creator este constitutiv pentru propasirea neamului lor si ca intre acest model si celelalte religii si moduri de viata era aceeasi diferenta, ca intre realitate si fictiune. Yahve era unic: el nu are alaturi vreo zeita sau "vreun alt dumnezeu care sa i se poata asocia; nici o forta care activeaza in lume nu poate fi calificata drept divina, caci toate au existenta de la el, in calitate de creaturi ale lui. Aceasta este afirmatia de baza a religiei mozaice".

Simbolurile, legendele si miturile conturate de setea religioasa a celorlalte popoare au avut considerabila influenta in viata poporului evreu. Dar, din punct de vedere al autenticei gandiri religioase, din toate arhetipurile pe care le-a cunoscut, "limbajul religios al religiei sinaitice nu retine decat unul: acela de Dumnezeu-Tata" curatat de orice corelatie cu vreo zeitate-mama, deci, propriu-zis curatat de orice sexualitate, si se aplica exclusiv raporturilor dintre Yahve si Israel - poporul sau, fiul sau adoptiv.

Structurarea gandirii mozaice indeparteaza riturile pagane in care fermenteaza inspiratia magica; dar pastreaza predominant, sacralitatea sexului; tot ceea ce produce si continua viata este sfant, pentru ca viata este de origine divina, este insusi cuvantul creator al lui Yahve. Dar cuvantul lui Yahve a dat poporului sau si un arhetip; el nu are nevoie sa-si creeze un prototip al continuitatii vietii, ci are un prototip uman real, "creat de Dumnezeu la inceput, care ramane pentru totdeauna modelul de reprodus", iar singurul mijloc al reproducerii voite de Dumnezeu este casatoria insasi - depozitara a primei binecuvantari.

Idealul acestei societati care are la baza familia "este cuplul monogam, in care cei doi devin un singur trup (Facere 2, 24). Sexualitatea isi gaseste aici sensul sau in doua directii: pecetluind in trup raportul interpersonal al sotilor si permitandu-le sa-si exercite functia lor sociala comuna prin fecunditate". Scopul casatoriei iudaice nu avea nimic din acceptia societatii moderne; nu se tinea seama de vreun sentiment al celor destinati sa fie soti. "Afectiunea umana a sotilor, chiar daca ea se afirma uneori discret, are de obicei un loc foarte secundar: dragostea fizica, cea care intereseaza direct fecunditatea, primeaza fatis sentimentului, care este desigur mai putin util. In tot cazul, nu pare deloc ca se casatoreau ca sa fie fericiti", chiar daca Dumnezeu le dadea sotilor, pe deasupra, si fericire. Cuplul se insereaza in viata sociala, in care indeplineste o functiune.

Aceasta este atmosfera iudaismului dupa exil: casatoria este mijlocul prin care poporul ales dainuieste. Aceasta constiinta a neamului este preluata de fiecare individ si este atat de incarnata in membrii poporului iudeu incat, chiar in casniciile fericite, care se apropiau de idealul aratat initial de Dumnezeu, infecunditatea apare ca un semn de blestem, care produce rusine si durere familiei.

Mentalitatea poporului iudeu devine, prin acest specific, cu totul diferentiata de cea a paganilor: ideea de familie-celula componenta a societatii si aceea de neam deosebit, prin grija lui Yahve, de celelalte, predomina istoria iudeilor pe care Dumnezeu ii pregateste in vederea restaurarii intregii omeniri.

In acest scop, incepand cu profetii, Dumnezeu imbogateste gandirea religioasa mozaica. Tatal, creator al tuturor elementelor pamantului si al tuturor vietatilor, are fata de poporul ales un atasament special: El a stabilit un pact cu Israel, o alianta, in functie de care iudeii vor fi protejati in momentele lor grele, sau, dimpotriva, vor fi pedepsiti daca se abat de la legamantul incheiat cu Yahve. Iar legamantul, pactul dintre acest popor si Dumnezeul lui, se realizeaza in termenii unei casatorii: un raport religios, exprimat in manifestari afective, de respect, dar familiare.

Doctrina profetica privind relatia lui Israel cu Dumnezeu este o noutate in limbajul cartilor sfinte. Predica profetilor introduce un nou element in gandirea religioasa: un nou gen de relatie determina un nou model de viata, pe care paganismul il ignora complet. "Acest arhetip nu mai este cautat intr-o istorie divina, petrecuta in primele timpuri. El este descoperit in inima istoriei sfinte, care se desfasoara aici pe pamant si care da sensul sau adanc experientei istorice a lui Israel. Acest arhetip este alianta acordata de Dumnezeu, poporului sau".

Legamantul acesta incheiat pe muntele Sinai nu este numai un pact, un contract care asigura indeplinirea unor obligatii de ambele parti. In vremea profetilor, aceasta alianta capata - fata de notiunea juridica a unui pact - si o "imbogatire considerabila prin unele rezonante afective: Israel si Dumnezeul sau sunt legati prin inima, nu numai prin drept", relatiile lor sunt asemenea celor dintre soti. Aceleasi drame ale cuplului uman apar in relatiile dintre Yahve si Israel.

Este un aspect cu totul nou, intr-un cadru fantastic si de necrezut pentru spiritul ingrosat al iudeilor. E cunoscuta soarta profetilor lui Israel: ei nu au fost bine primiti de societatea in care au trait, tocmai pentru ca o acuzau, reliefand discrepanta dintre nelegiuirile comise fata de Dumnezeu, si iubirea perseverenta a Celui ce-si ia rol de sot iubitor, rabdator, asteptand intoarcerea fiilor lui Israel.

Adesea Mirele Noului Legamant aminteste prin cuvintele Lui aceasta iubire dornica de raspuns: "Ierusalime, Ierusalime, de cate ori nu am vrut sa strang copiii tai, cum isi strange gaina puii sub aripi si nu ati vrut" (Matei 23, 37). "Iata, acum vi se lasa casa pustie" (Luca 13, 34, 35)

Dar, spre deosebire de aspectul antropomorfic al relatiilor dintre Yahve si Israel, drama tradarilor si a tuturor inselaciunilor lui Israel nu mai are - in aceasta alianta - un partener omenesc. "Actorul care joaca rolul sotului nu mai este un om. Este Dumnezeul cel viu El insusi si aceasta schimba complet perspectiva deznodamantului. Cu toate infidelitatile lui Israel, mania lui Yahve impotriva pacatului nu poate desfiinta fidelitatea Lui din acest pact. Dimpotriva! Aceasta fidelitate creatoare vrea sa obtina revenirea si convertirea poporului pacatos, ca apoi sa poata restaura relatia din alianta in toata puritatea ei ideala'. Mai mult decat orice sot iubitor, acest sot -Dumnezeu sufera in iubirea Lui, ameninta si asteapta reintoarcerea, intr-o fidelitate care se lasa umilita la nesfarsit. El doreste sa ierte mereu si nu pierde nici o ocazie sa o faca.

In acest simbolism nuptial, "totalmente absent din limbajul biblic pana la profeti", cum precizeaza autorul citat mai sus, gandirea religioasa a societatii mozaice retine mai putin caracterul de model pe care sotii il au de urmat in launtrul casatoriei lor, cat, ceea ce era mai important, specificul de popor iubit cu osebire de Yahve, ceea ce-l indreptateste sa se mandreasca in momentele de liniste a existentei lui, dar si sa nu-si piarda nadejdea intr-un viitor pe care si-l stie asigurat.

Aceasta etapa din istoria iudeilor confirma pregatirea pe care Dumnezeu o face pentru momentul in care - si "Femeia" cu care - casatoria lui Yahve se va consuma; simbolul aliantei Lui va deveni realitate, "taina cea din veci ascunsa" acestui popor, care nu o va putea intelege, in afara celor cativa alesi ai lui.

Tocmai termenii acestei aliante au ramas neintelesi de iudei, cu toata insistenta profetilor in a sublinia, in limbajul lor simbolic, atat fidelitatea sotului, cat si degradarea in care se complace cetatea Ierusalimului - "sotia" care nu-si merita dragostea.

Capitolul 2 al cartii lui Osea arata desfasurarea raporturilor lui Dumnezeu cu Israel, care se contureaza si inscriu pe linia dramei unui cuplu uman. Acum, problema fecunditatii, atat de insistent infuzata iudeilor dinainte de profeti, "nu mai lasa decat o urma palida: Israelitii sunt copiii Femeii pe care Yahve a luat-o de sotie (2,4). Esentialul este problema iubirii": cand iubirea geloasa a lui Dumnezeu (2, 10), sau iubirea inselata care repudiaza (2, 4), cand iubirea perseverenta care vrea sa-si recucereasca partenerul (2, 16), pentru a regasi raspunsul iubirii de alta data (2,17), iubire care in cele din urma va triumfa; si atunci - dupa ce-si va purifica sotia vinovata - El va reinnoi legatura conjugala intr-o perfectiune paradisiaca (2, 20-25)" si vesnica.

Sub mantia simbolismului - cum se desfasoara in special gandirea Vechiului Testament - Alianta lui Yahve cu Israel poarta in ea permanent caracterul unei promisiuni. Ideea mesianica pe care o contureaza profetii mici ai Vechiului Testament este implicata in acest legamant. Dumnezeu nu este numai "iubitorul", dar si salvatorul; nu numai Cel care ii scapa pe iudei din robiile cu care i-a pedepsit, dar si Cel care va face sa straluceasca deasupra tuturor popoarelor piatra cea de pret.

Chiar daca mesianismul iudaic se reduce mereu la stapanirea lumeasca, el a predominat, minoritar, in intelepciunea celor ce stiau sa citeasca Scripturile. Acestia au putut intelege de ce au fost pregatiti atatea veacuri, ce au asteptat, si de aceea au putut exprima, fara echivoc, la plinirea vremii, adevarul: "Tu esti Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Care ai venit in lume" (loan 11, 27). In aceasta s-a "materializat" Taina casatoriei dintre Yahve si Israel: nasterea din trupul lui Israel a Fiului lui Dumnezeu, Fiul-Omului nascut din Fecioara fiind Fiul cel din veci nascut din Tatal.

Simbolismul acestei Aliante este forma in care promisiunea lui Dumnezeu a putut fi acceptata, daca nu si inteleasa la timp. Revelarea initiala a lui Dumnezeu ca Tata - nu numai ca Tata creator al tuturor celor vazute si nevazute, dar ca Tata iubitor al fiului Sau care este omul -, se dezvolta in revelarea unei noi iubiri, aceea de sot iubitor si jertfelnic. Cele doua iubiri nu se inlocuiesc, nu se prelungesc una in alta, ci se completeaza la modul divin. Numai Dumnezeu este capabil de o asemenea "injosire", o asemenea umilire. Act chenotic a fost si acceptarea acelui rol de "sot gelos", Acela care-si pastra sotia modeland-o, pregatind-o si desavarsind-o pana la acea noblete maxima a neamului omenesc: Femeia din care El naste pe Fiul Sau - Fiul Omului.

Aceasta paternitate simbolica a Vechiului Testament devine in Noul Testament paternitate ontologica. Prin preluarea naturii tuturor exemplarelor umanitatii, Fiul lui Dumnezeu face din toate aceste exemplare fii ai Tatalui Sau. Dar simbolul "sotului" din Vechiul Testament nu dispare cu totul: daca el nu mai este, in Noua Alianta, prerogativa a Tatalui ceresc, aceasta este acum a Fiului, Care devine "Mirele"; El este Cel in care Tatal a predat toata jertfelnicia sotului. El este Cel prin care se salveaza noul Israel, omenirea "schimbata la fata", neamul in care vechiul Israel trebuia sa-si vada prelungirea, continuarea, transformarea.

In Fiul Sau, Dumnezeu creeaza din nou omenirea, o restaureaza. Fiul preia rolul initial al Tatalui, Care nu mai e in dialog direct cu omul. De acum , totul se da "prin Fiul": rascumpararea si harurile, judecata si viata vesnica.

Simbolul "Mirelui" ia in Noul Testament locul celui al sotului, din Vechiul Legamant, si cu modificarea ca finalitatea relatiei este alta: actualul model al omenirii nu mai indeamna numai la fidelitate conjugala, ci la sfintenie, la desavarsire: "Fiti sfinti, precum si Tatal vostru din ceruri este sfant" (Matei 5, 48) si in ceruri nimeni nu se va mai cununa (cf. Marcu 12, 25) ci toti vor fi ca ingerii.

Cununia nu mai are rolul-functie-etno-sociala al reproducerii neamului, ci se pastreaza ca un bun sfintitor al cuplului, ca o forma de viata, dar nu singura, nu indispensabila noului Israel, care are alta viziune, alt ideal, dar si alte posibilitati de a le realiza. Hristos este Mirele unui "neam" ai carui reprezentanti se pot sfinti, ori prin Taina Cununiei, ori singularizandu-se in chipul Mirelui, in numele Lui. Neamul Noului Israel sporeste prin sfintenie, sau in sfintenie: fie printr-o cununie care naste fii, introdusi in imparatia lui Hristos prin Taina Botezului, fie prin urmarea Fiului neunit, a Mirelui care poarta in trupul Sau omenirea sfintita, Biserica.

Sa subliniem si faptul ca Mirele Noului Testament ramane "Mire"; nu-L vedem niciodata ca "Sot". La nunta Fiului de imparat sunt toti chemati: barbati si femei. Fiecare purtator de Hristos este partener al Mirelui, intr-o relatie noua asemenea casatoriei, care insa nu se consuma niciodata la modul cunoscut: ea este o vesnica chemare, un vesnic: "vino!", ca in finalul Apocalipsei. Sau, noul mod de "consumare" este acum Jertfa. Mirele Hristos are de Mireasa Biserica - acea comunitate umana care-L "mananca" si care I "se aduce": I se aduce cu iubire din iubirea Lui. Consumarea legaturii noi dintre "Mire" si "Logodnica" Sa isi are pecetea in consumarea pe Cruce: "Savarsitu-s-a". S-a consumat jertfa. Unirea cu Mirele se face in jertfirea de sine, in consumarea, arderea, impreuna-consumarea, prin focul iubirii desavarsite, la nivelul fiecarui logodit cu Hristos.

De aceea, putem afirma ca Hristos nu avea de intemeiat Taina cununiei, ca unire dintre barbat si femeie: El o confirma si o sfinteste cu prezenta Sa, pe cea care isi are arhetipul in "ziua" finala a intemeierii lumii; finalul intemeierii lumii a culminat "prin intemeierea Tainei Cununiei. Iubirea totala intre un barbat si o femeie, care se unesc in numele lui Dumnezeu, cu binecuvantarea Lui, continua si azi porunca Creatorului: cresteti si va inmultiti si stapaniti pamantul. Dar modul cresterii, al inmultirii si al stapanirii, nesesizat de perechea primelor timpuri, a fost aratat, demonstrat chiar in istoria neamului omenesc: omul este infipt in Dumnezeu si nu-si poate pastra viata decat dezvoltandu-si radacinile in El. Extragerea, ruperea din El inseamna moarte. Iar viata, cresterea si sporirea in "viata", inseamna largirea continua a unghiului deschis din si catre Dumnezeu, largirea la nesfarsit, pana la includerea totala in viata dumnezeiasca, viata de har in care a fost pus initial sa traiasca.

Ceea ce unora le e dat - sunt chemati - sa realizeze prin casatorie, prin Taina cununiei, altora le e dat - sunt chemati - sa implineasca prin deschiderea monopersonala in Dumnezeu, din Dumnezeu. Daca cuplul poate realiza sporirea personalitatii prin dialogul fiecaruia cu partenerul sau si - impreuna - cu Dumnezeu, ceilalti si-o pot realiza prin "configurarea" personalitatii dupa modul celibatului hristic. Iar "stapanirea" lumii inseamna - si incepe prin - stapanirea de sine, prin echilibrarea fiecaruia, fie in launtrul cuplului, fie in launtrul monopersonal al celibatului hristic.

Raportul actual cu Dumnezeu, al omului rascumparat, este in functie de Hristos. in El isi are fiecare modelul vietii actuale si al celei viitoare. Casatoria isi vede modelul desavarsit in relatia lui Hristos cu Biserica. "Iar eu zic despre Hristos si despre Biserica" - formula apostolului Pavel, descrie singurul mod in care casatoria urmeaza cursul voit de Dumnezeu : al iubirii totale, al daruirii depline, pana la jertfa, a unuia pentru celalalt, dar si al cuplului, pentru ceilalti. Pentru ca cuplul crestin nu este doar o finalizare a conturului celor doua persoane, o incheiere a destinului fiecaruia in Hristos: 4 el presupune uneori si o prelungire in viitorul comunitatii, a societatii umane in care vietuieste. Cuplul crestin care naste fii este deschis catre ceilalti, si pentru aceea ca viitorul lor are implicatii in societatea ce-si prelungeste mersul pe pamant. El este deci responsabil de modul cum va determina acest mers, prin plasarea fiilor sai in procesul convietuirii lor alaturi de ceilalti.

Dar aceasta corelatie a exemplarelor umane nu este lasata de Hristos la nivelul puterilor lor, sau al intelegerii lor. El a asigurat comunitatea de care s-a desprins la inaltare, i-a intarit liniile directoare ale continuitatii prin suflarea de Duh Sfant - prin acordarea putintei de a fi perpetuata realitatea Jertfei Lui, cu darul preotiei; si apoi, prin "trimiterea" la lucru a Consubstantialului Sau, a Duhului Sfant in persoana, Care preia conducerea Noului Israel intemeiat prin rascumpararea Logosului, jertfit si inviat.

Duhul, cel care incalzea, "sub aripile Sale", creatia in prima ei existenta, reintra in actiunea Lui fundamentala: "Sfintitorul", Domnul de viata-facatorul, preia lucrarea - majora globala si unica in decursul neamului omenesc - a lui Hristos si o repartizeaza in timp, amanuntit, in toate etapele vietii umane, -fiecaruia si continuu. El este cel in Care se reveleaza Dumnezeu omului, cel care lumineaza mintea si trupul, cel care sfinteste cuplul sau singulara vietuire a monahului. Pentru ca in El se activeaza toate Tainele: pe El L-a trimis Tatal la Fecioara, ca sa-L nasca pe Iisus-Logosul; pe El II trimite Hristos ca sa nasca Biserica. Iar fiii Bisericii sunt nascuti "din apa si din Duh".

Duhul Sfant, Mangaietorul, Duhul lui Hristos, este Cel care-L naste pe Hristos euharistie, in fiece zi, pe altarele mantuirii noastre; El este si Cel care naste in Biserica un nou nucleu hristic in perechea de oameni - prin sfintirea lor, in Taina nuntii. Nunta da nastere unei noi celule ecleziale, inainte de -sau fara - a se naste din cei doi o celula biologica.

Taina Cununiei consta in integrarea cuplului in societatea euharistica, in comunitatea ecleziala, in aceeasi masura in care este invelirea in duh de sfintire a partenerilor care se iubesc si si-au ales sa-si duca viata impreuna. Caracterul de mister, de Taina, consta fara indoiala si in iubirea celor care-si vor lasa pe tatal si pe mama lor si vor fi amandoi un trup. Dar specificul crestin al casatoriei - cununia - este sudarea unei noi celule, vibrante si concrescand in iubire, in trupul de Taina al Bisericii, in trupul lui Hristos, Marele Iubitor, Cap al Bisericii si deci Cap si al "bisericii domestice".

In acelasi sens vorbeste Pavel Evdokimov despre ontologia acestei Taine. "Textele Dreptului canonic ortodox definesc comuniunea conjugala chiar ca o forma deosebita a "comuniunii sfintilor". Astfel, formula clasica a lui Balsamon: "Aceste doua persoane unite intr-o singura fiinta, nu este decat o imagine concreta a Bisericii - pluralitate de persoane unite intr-un singur trup". Iar daca "fiinta conjugala" - omul - este dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, relatia comunitara a sotilor nu mai este o simpla analogie (cu Biserica, n.n.), o similitudine. Ea nu este "asemenea Bisericii", ci, "in realitatea sa harica, comunitatea sotilor este parte organica a comunitatii ecleziale, ea este Biserica".

Afirmatia poate parea exagerata modului conformist, sau chiar celui nonconformist, de a privi viata si ancorarea individului in societate. Dar ea trimite la ceea ce aduce cu adevarat nou Taina Cununiei, fata de mult cantata "iubire" a tuturor secolelor. Pentru ca e vorba nu numai de un sentiment, uneori inaltator, care trezeste imagini paradisiace unei tinere si neincercate iubiri. Taina Nuntii ramane Taina continuu intre cei doi parteneri, ca pecete sfintitoare a fiecarei clipe de viata. Legatura aceasta pentru cuplul crestin este indisolubila in masura in care Iubirea este nesfarsita. Ea presupune angajament reciproc "la bine si la rau", cum spun alte confesiuni, pentru ca iubirea sa creasca prin incercari si peste incercari, ca ea sa se consolideze, sa depaseasca pragul minor al afectiunii cotidiene si sa se reverse in Iubire -iubirea care in teologia paulina ramane inscrisa cu litere de foc. Acea iubire, care "toate le rabda, toate le crede". Iar aici intram in capitolul marilor virtuti teologice - expus dumnezeieste in teologia paulina -, dintre care cea "care ramane" este dragostea - baza insasi a Tainei Cununiei.

Binecuvantarea Bisericii - pe care preotul oficiant o da in numele Bisericii, comuniune a sfintilor - este nu o simpla luare de act a consimta?mantului partilor ; ci este concluzia actului sau actul insusi de rugaciune insistenta a comunitatii ecleziale, pentru ca Cei doi care se insotesc spre sporirea iubirii sa poata duce aceasta hotarare la bun liman. Cei doi crestini care si-au propus acelasi drum au nevoie de rugaciunile Bisericii, prin care se acorda harul special al acestei Taine, har cu care Duhul Sfant ii insoteste in toate clipele vietii lor. Daca ritualul acestei Taine foloseste in Ortodoxie "cununa mucenicilor" drept simbol, dar si avertizare, pentru tentatiile si descurajarile ce pot urma in drumul casniciei, lucrul este mai mult decat simbolic: sotii au datoria de a lupta pentru pastrarea juruintei pe care o fac unul fata de celalalt, ambii si fiecare fata de Dumnezeu si fata de comunitatea in care intra sa convietuiasca: "Iata, fiilor duhovnicesti, prin punerea mainilor pe sfanta Evanghelie si pe sfanta Cruce, ati savarsit juramant inaintea sfantului altar, ca veti pazi legatura dragostei si a unirii intre voi pana la mormant curata, neintrerupta, dreapta, cinstita si ca nu va veti abate de la datoriile voastre nici unul, urmand ce este placut lui Dumnezeu si oamenilor", spune preotul noilor cununati.

Harul primit in Taina Cununiei vine in ajutorul sotilor ca ei sa realizeze acel spor, acea crestere tainica a fiecaruia prin celalalt, ajutandu-se cu celalalt, cunoscandu-se prin celalalt, cum numai iubirea poate face sa transpara in fiecare ceea ce stralucirea iubitorului lumineaza. "Vietuind impreuna, cele doua persoane se configureaza una pe cealalta - spune Parintele D. Staniloae - incat barbatul se completeaza si ca persoana prin femeie si invers. Fiecare devine un fel de co-persoana si amandoi, o unitate co-personala".

Sensul adanc, vechi antropologic, al Tainei Cununiei rezida in unicatul-barbat pe care femeia il gaseste in alesul ei si invers, precum si in unicitatea perechii care se prezinta in fata altarului. in aceasta rezida nevoia de rugaciune si de binecuvantare a Bisericii, mai mult decat in mostenirea biblica a prolificitatii Sarei. "Pazirea patului curat" - cum spun rugaciunile din randuiala cununiei - este semnificativa si este un imperativ pentru cuplul crestin. Pentru ca Nunta este nu numai un contract care aduce o pereche de oameni "in randul lumii", cum formuleaza stereoptip limbajul comun, ci ea este Taina, descoperitoare de taine in exercitiul de iubire la care se angajeaza muceniceste mirii. Ea nu este o legitimare a practicarii unei sexualitati despersonalizate, ci promisiunea unei fidelitati reciproce, nedezmintite in perioadele de incercare ce nu vor inceta sa apara. Cei ce se iubesc promit in fata altarului sa-si pastreze iubirea; recunosc fiecare datoria de a fi alaturi de celalalt si de a ramane, invingand vicisitudinile inerente.

Fireste, este vorba de un contract matrimonial, un legamant care - prin insasi natura oricarei obligatii - creeaza impresia unei limitari libertatii partenerului, "contractantului". Dar acesta este si sensul oricarui legamant: recunoasterea unor obligatii fata de celalalt, mentinerea apropierii, respectarea promisiunii, fara de care libertatea ar insemna jocul fara de frau al capriciului, al arbitrarului, acceptarea impulsului orb al individualismului egoist.

Dar in cazul "contractarii" casatoriei (sa nu uitam ca ea este un "pact", un "legamant"; acest caracter din Vechiul Testament este doar imbogatit prin harul si puterile noi pe care le da Sfantul Duh!), angajamentul presupune obligatii infinit mai mari decat numai respectarea literei contractuale. Sotii "cresc" impreuna, isi datoreaza unul altuia chipul pe care-l capata prin celalalt, isi pot da unul celuilalt mantuirea, sau dimpotriva - cum o spune apostolul Pavel, caci ce stie femeia daca-si va mantui barbatul, si invers?!

Fiecare Taina, in credinta noastra, ne cizeleaza, ne lumineaza, ne curateste, pentru a intra cuviincios in imparatia lui Dumnezeu. Dar Taina Cununiei, pentru cei ce au aceasta chemare, are implicatii eshatologice intr-o masura mai directa in lume, intrucat familia care se naste din aceasta este unitatea ontologica a societatii umane, a complexului comunitar social in care celula umana isi duce existenta. Termenul de "ecclesia domestica", folosit de Sfantul loan Gura de Aur, evoca exact intreaga gandire patristica, foarte fidela formularilor teologice ce-l preced. Acesta este si miezul teologhisirii lui Pavel Evdokimov, cand se refera la esenta Tainei Cununiei: "Cand logodnicii isi marturisesc iubirea in fata lui Dumnezeu si pronunta acel "da" conjugal, slujba nuntii este in Ortodoxie ceva mai mult decat o simpla binecuvantare, decat un schimb reciproc de consimtaminte, ce decurg din ordinea creatiei. Aici este vorba de invierea din evanghelie, de implinirea ei totala care transcende istoria si-si trimite ecourile in vesnicie". in aceasta Taina, Biserica "acorda fiintei conjugale, astfel constituite, un har deosebit, in vederea unei slujiri, unui oficiu eclezial. Este aici crearea unei celule bisericesti, pusa in serviciul intregii Biserici, sub forma unui sacerdotiu conjugal".

Daca ne amintim ca fiecare crestin are marea cinste de a exercita o preotie imparateasca, de la Taina Mirungerii pe care a primit-o dupa botezare, expresia de "sacerdotiu conjugal", folosita de teologul rus este extrem de binevenita. Mirii care au fost incununati cu "marire si cu cinste" nu mai sunt fondatorii unui cuplu cu o "functie" sociala, ca inaintasii lor din Legea Veche: ei nu au numai indatoriri biologice, despersonalizate, care reduceau atunci cuplul la celula participanta in automatismul proliferarii iudaice. "Celula" crestina este sfintita si sfanta, chiar si fara inmultirea familiei prin copii - cel putin in sensul ortodox al credintei... Este proprie crestinismului autentic ideea unei "functii" a familiei, cu sau fara copii, dar in sens spiritual, cum am vazut, si in sensul de potentare a vietii harice a lumii. Spiritualizarea lumii, care e scopul si puterea fiecarei Taine, se lucreaza si prin desavarsirea la care este chemat sa ajunga si sa contribuie nucleul pnevmatofor. implinirea iubirii sotilor este nu numai o realizare, ci si o chemare spre lume, o propovaduire a iubiri.

Desigur, nu cazurile nereusite ale acestei intovarasiri pot fi date de exemplu. Neintelegerile, lipsa de respect in launtrul casatoriei, acuzatiile reciproce la care se ajunge uneori este o realitate trista a esecului primilor oameni si a urmasilor. invinuirile pe care si le-au adus prima pereche izbesc si acum urechile noastre. "Casatoria, ca legatura naturala a fost slabita si desfigurata in multe forme dupa cadere, prin egoismul descatusat si dezvoltat de ea. Ea a pierdut prin aceasta harul legat, de starea primordiala", iar prin restaurarea lui Hristos si prin reprimirea harului s-au dat noi puteri omului, dar el este in formare, in continua desavarsire. Fiecare are a-si dobandi el insusi conturul la care este chemat, forma optima a realizarii lui, dar atat ca monah cat si ca om casatorit e nevoie de efort, de suferinta si mai ales de rabdarea care da loc si celuilalt sa se afirme alaturi de tine. Este relevanta afirmatia Parintelui Staniloae ca momentul punerii cununilor, in timpul oficierii Tainei, e actul central al Tainei cununia, care-si ia numele de la cununile mirilor, este "semnul maririi, al demnitatii", dar aceasta este o concluzie, o confirmare a acceptarii de catre soti a raspunderii unuia fata de altul, sau fata de societate, cum de asemenea implica si renuntari si o anume asceza.

Pierre Grelot, a carui lucrare citata am folosit-o mult la inceput, pentru intelegerea vietii cuplului in Vechiul Testament, face remarca justa ca noua religie revelata in lisus Hristos aduce in aceasta problema o dubla dezlegare. in primul rand El anunta o noua austeritate, adancind sensul pacatului la inferioritatea lui; se observa o reconsiderare a starii de pacatosenie, care nu este totdeauna evidenta, dupa cum o aparenta pioasa nu corespunde totdeauna starii reale a sufletului. "Vamesii si pacatoasele vor intra inaintea voastra in imparatia Cerurilor" (Mt 21, 31-32). Iar in al doilea rand, crestinismul intelege just rolul si valorile trupului omenesc. Iubirea conjugala isi regaseste locul ei firesc: "ea nu se aseamana intru nimic acelor rabufniri de erotism al caror exemplu se gaseste frecvent in lumea pagana. Ea este casta, caci presupune la cei doi o atitudine de daruire, lipsita de egoism. Ea se purifica pe masura practicarii ascezei (1 Co 7, 2, 5) si ii smulge din radacina, acelor necuratii injositoare pe care sfantul Pavel le descrie in tablouri sumbre (Rm I, 24, 27). ...Necesitatea de a muri sie insusi pentru a trai in Hristos ...se impune si in viata conjugala: aceasta nu va arata un om nou, decat daca in centrul ei este instalata Crucea".

Dar, cum spuneam, Taina nuntii implica si un consimtamant bilateral, consimtamant-angajament al sotilor, care, fireste, este indispensabil validitatii cununiei. Problemele de drept bisericesc ce se nasc - ca si cele nebisericesti - din convietuire, au avut totdeauna in vedere raportarea la un suport dogmatic, un temei scripturistic sau patristic, in functie de care s-a emis o norma, ce a devenit intre timp lege, canon bisericesc.

Aspectul contractual bilateral al casatoriei religioase este deosebit de orice alt contract dintre doua persoane, pentru ca daca el trateaza si despre ordinea lumeasca a lucrurilor, contractul matrimonial al crestinilor are implicatii cu mult mai mari: o casatorie devine Taina numai prin angajarea celor ce au "vocatie" la aceasta, in fata unei alte lumi personale, cea a Creatorului lor. Nu este vorba numai de o promisiune reciproca a sotului si sotiei, ci si de una comuna, a cuplului, in fata lui Dumnezeu si in fata oamenilor, prin inglobarea lui expresa in comunitatea ecleziala. Este un act solemn, care cere maturitate, reflexiune si asteptare - cum o arata preludiul "Logodnei". Cand nu se ia in serios angajamentul facut lui Dumnezeu si ceea ce aceasta comporta, cand consimtamantul se ia in graba sau se da cu usurinta, surprizele pun in cumpana viata cuplului si juramantul facut de amandoi in fata lui Dumnezeu apare lipsit de continut, anulandu-se prin hotararea de despartire. Distanta intre ceea ce este Taina Nuntii si ceea ce se poate realiza de nenumaratele perechi omenesti este aceea masurata pe scara lui lacov.

Putem insa observa, ca in societatea iudaica "repudierea" era numai un drept al barbatului. Odata cu optica noua a crestinismului este permis si femeii sa se desparta de barbatul ei; dar, ca si barbatului, numai pentru considerentul grav al adulterului. Si e cazul sa subliniem acest lucru, pentru ca, inceputul Tainei Cununiei fiind dragostea reciproca, disparitia legaturii adanci care i-a unit pe soti face nula intelegerea lor. Dar Taina insasi, ca Sacrament al Bisericii cum isi pierde efectul? Retractarea omeneasca prevaleaza intr-atat incat in aceasta Taina ea invalideaza darul Duhului ?

Daca este vreun raspuns, acela este tot cel al adancului libertatii omenesti, cu dramele anihilarii vietii, sau cu darul de a o potenta. Caci Taina Nuntii, oare nu a primit si ea, in prima pereche de oameni, germenele mortii, odata cu acuzatiile reciproce ale primilor soti, si mai ales, odata cu refuzul de a asculta de Dumnezeu?

Samanta negatiei nu a afectat ea negativ si esenta Tainei, care implica triplul raport: sot-sotie, cuplu-Dumnezeu, cuplu-lume creata ? Daca pacatul protoparintilor a fost unul din versantele libertatii, nu a atras cu el pe aceasta panta negativa insasi esenta Tainei, care cuprinde toata Taina inceputului existentei umane, dupa conceptia crestina?

Cum Dumnezeu nu a obligat de la creatie pe protoparinti sa aleaga binele, ci s-a retras lasandu-le loc si pentru "altceva", nici in actuala Taina a Cununiei nu poate interveni Biserica, pentru a obliga prelungirea ei, acolo unde primitorii o refuza. Pentru ca, sa ne amintim, consimtamantul primitorului tine de validitatea Tainei. Iar Taina pe care o reediteaza cuplul si o sfinteste Biserica este doar activata atunci prin oficierea clericului, dar ea se prelungeste continuu, se intretine cata vreme se mentine consimtamantul. Taina "curge", se prelungeste, cat poate "concurge" in fiinta celor doua ipostasuri, cat sotii "sunt amandoi un trup", pentru ca iubirea ii tine si ii face "un trup". Nu ambele trupuri sunt iubire, nu relatia fizica mentine iubirea, ci cele doua vointe intalnite in iubire, devenite "una", determina unitatea acelui "singur trup". Iar dislocarea lor, chiar cand nu a avut loc un alt sacrilegiu, face loc renegarii, retractarii acordului initial. Consimtamantul e nul, disensiunea e instalata in launtrul cuplului, iar Taina iubirii, Taina Cununiei a incetat.

Dumnezeu nu a prelungit nici starea de fericire adamica, prin constrangerea cuplului din afara lui, nici macar printr-o evidenta proprie prezenta a Lui, care sa le atraga permanent atentia. El Se face vazut, cand are sa le deschida ochii asupra culpei lor, atunci cand a fost necesar ca ceea ce urma - alungarea din rai - sa fie motivat, recunoscut ca dreptate, drept consecinta a pacatului. Dumnezeu "se justifica", "se explica", le explica alungarea, le respecta dreptul de a intelege reprobarea Lui.

De aceea, spre deosebire de atitudinea doctrinei romano-catolice in chestiunea divortului, Biserica Ortodoxa a pastrat acelasi respect si o anume discretie, neintervenind cu hotarari brutale in viata familiei. Cum bine remarca Olivier Clement - vorbind despre gandirea lui Evdokimov - Biserica Ortodoxa nu are o "teologie a divortului; insa se intampla ca ea sa constate absenta durabila a iubirii". In fata acestui hiatus, ea nu se pronunta nici oficial, nici neoficial, ci "constata" si absolva.

In practica primelor secole crestine, experienta Bisericii inregistreaza cazuri de despartire a sotilor pentru considerente grave: ingerinte ale unuia din soti contra celuilalt, sau adulter. Interpretand epistola catre Corinteni, Sfantul Ioan Hrisostom spune: "este preferabil sa sfarami legatura casatoriei, decat cea a credintei". in caz de adulter, sau daca unul din soti obliga pe celalalt sa sacrifice idolilor, "nu ezitati - spune sfantul - sa va retrageti de indata ce el va crea zilnic certuri, pentru ca Dumnezeu ne-a chemat sa traim in pace". De altfel, in perioada aceea adulterul era considerat ca sacrilegiu, ca fiind o calcare de juramant; Sfantul Ambrozie afirma ca cel ce intineaza patul nuntii calca porunca dumnezeiasca, "schimband" harul lui Dumnezeu, pierzand adica harul nuntii.

In situatiile de mai sus, atat Biserica primara, cat si cea a primelor veacuri avea aceasta intelegere pentru sotul sau sotia care nu mai considera posibila convietuirea. Dar daca reluam cuvintele Mantuitorului, inscrise in Evanghelie, situatia pare mai grava in privinta convietuirii. Nu numai actul fizic al indepartarii dintre soti poate insemna o calcare a juramantului facut, ci si o detasare neexprimata, atunci cand devine ireversibila. In acest sens, o jignire grava si continua atrag iesirea din comuniunea iubirii si a respectarii reciproce, insemnand si caderea din harul casatoriei. Chiar daca instantele de rigoare nu pronunta formal o despartire, harul nuntii nu mai are obiect; destinatarul era perechea care a cerut consfintirea acelei comuniuni care acum a incetat.

De fapt, independent de justificarea actiunii de despartire, renegarea legamantului facut pentru totdeauna constituie si o nedreptate ; orice divort este o nedreptate facuta de sotul care paraseste, care jigneste, care anihileaza pe celalalt. Iar in cazul unui real acord comun, adica o exprimare comuna a disensiunii, un divort implica o nedreptate - de asta data facuta lui Dumnezeu: "Tu mi-ai dat-o!", spune Adam, reprosand lui Dumnezeu neputinta sa de a se opri la timp.

Dar, cum s-a mai remarcat, divortul nu constituie o preocupare pentru Biserica Ortodoxa; teologia ei nu face un capitol de dogmatica din dezacordurile intre soti, iar indisolubilitatea Tainei Cununiei nu se impune cu masuri represive. Taina aceasta a suferit zdruncinari in launtrul ei cel mai adanc; iar dupa esecul total al primei perechi de oameni, germenul separarii intre soti sau al discordiei intre semeni, nu mai dispare.

Biserica intervine doar cand, dupa esecul unor casatoriti, se cere repetarea Tainei Cununiei, in care caz ea o admite pana la a treia casatorie, ceea ce reprezinta un insemnat pogoramant. S-ar putea spune ca este chiar o lezare a Tainei, a juramantului care s-a facut. Dar, ca in orice pogoramant, Biserica are in vedere prevenirea unor primejdii mai mari, cum o anuntase deja apostolul Pavel in prima epistola catre Corinteni: "...ca paza impotriva desfraului, fiecare barbat sa-si aiba femeia lui si fiecare femeie sa-si aiba barbatul ei...; fiindca este mai bine sa se casatoreasca decat sa arda" (7,1-9).

In orice alta Taina, nevrednicia primitorului este mai putin evidenta si consecintele - daca sunt - raman pana la un punct legate de individ si destul de ascunse45. In Taina Cununiei, nepregatirea, neverificarea chemarii la crearea unei mici comunitati, denota o necunoastere a responsabilitatii umane. Asa de pilda, o gresita intelegere a casniciei, considerata, ca opusa vocatiei monahale, face sa se ia in usor, acest pas care, asa cum o arata toata traditia noastra, pune sarcini grele, dar nu invincibile, pe umerii intemeietorilor unei noi familii. Pentru ca "starea conjugala, ca si cea monahala sunt doua forme de castitate, proprie fiecare modului ei de existenta" si pe oricare drum, acceptarea sau respingerea suferintei vor fi marturia pentru modul cum s-a apreciat de fiecare data seriozitatea acestei alegeri.

Subliniind simtul pastoral al apostolului Pavel, teologul Evdokimov citeaza interpretarea Sfantului Ioan Gura de Aur la pasagiile epistolare privind cele doua moduri de vietuire: "Cand Hristos porunceste sa urmam calea cea stramta, El nu se adreseaza numai calugarilor, ci fiecaruia. De asemenea, El avertizeaza pe fiecare ca trebuie sa-si urasca viata proprie in aceasta lume. Din aceasta urmeaza ca monahul si laicul trebuie sa ajunga la aceeasi inaltime, iar cand cad, se ranesc in aceeasi masura"... "Va inselati cu totul daca socotiti ca sunt unele lucruri care se cer laicilor si altele, monahilor: ...ei vor avea de dat socoteala in aceeasi masura"... "Nu casatoria este cauza poticnirii, liberul arbitru de care (unii) se folosesc rau in casatorie".

Pentru ca, "toate imi sunt ingaduite, dar nu toate sunt de folos" si mai ales, "nimic nu trebuie sa puna stapanire pe mine", cum puncteaza atat de subtil apostolul: gandurile ispititoare, slabiciunile starii noastre omenesti, tendintele de libertate care uneori exced cadrul firescului - pentru faptul ca sunt posibile, nu inseamna ca sunt si binevenite, iar acceptarea lor nu este de folos, deci nu trebuie sa-si faca loc in viata crestinului. Iar casatoria, cadrul in care doi oameni isi sunt mai apropiati decat in orice alta forma de relatie umana, poate deveni campul de lupta al infinitelor tentatii pe care, atat neputinta ramasa dupa pacatul stravechi, cat mai ales insistentele atacuri ale dusmanului omului, le prilejuiesc cu predilectie. Si aceasta, tocmai pentru ca e o Taina, poate tocmai pentru ca aceasta este Taina pe care duhul cel rau o cunoaste de la inceputul omenirii si in care a triumfat chiar de atunci impotriva ei. Creatura fara de trup a invins pe om, pe calea posibila lui, prin aprinderea mandriei si a impresiei de independenta pe care o da orice neascultare. Dar consecintele acestei caderi, care a fost de ordin spiritual si-au vadit primele manifestari mai ales in trup. Trupul este latura prin care ele devin evidente. Adam si Eva atunci au "vazut" trupul lor; atunci li s-au deschis ochii trupescului. Iar Taina Nuntii paradisiace a cunoscut, dupa dispretuirea spiritului, legile unui trup al pacatului: inmultirea prin sexualitate, durerea si moartea.

Nu este inexplicabil ca trupescul determina adeseori aprecierile noastre, pentru ca el este cel care ne reprezinta si, adeseori, fidel. O forma maniheista a intelegerii crestine a considerat, poate din unele manifestari de inferioritate ale trupului, ca materia si deci si trupul sunt de dispretuit. Dar ele sunt creatia lui Dumnezeu - foarte buna la inceput - si recladita de Hristos in stare foarte buna, in "trup al invierii". Incapacitatea de a intelege tainicul mecanism al spiritului care conduce materia a produs in curentele gandirii vechi - si uneori in cea moderna - digresiuni total contrare doctrinei crestine. Oscilatiile intre un exces in aprecierea si un exces in dispretuirea lui au condus ambele la folosirea nefireasca a trupului. Depravarile de orice natura din perioadele care au cunoscut o obnubilare a spiritului - cum au fost credintele vechi orientale cu culte orgiastice - ca si gnozele ivite din crestinismul primelor secole - au supus trupul acelorasi degradari si au adus dovada ca drumul cel greu, calea cea stramta este pretuirea creatiei lui Dumnezeu si invatarea artei de a stapani si conduce tendintele irationale ce se nasc in cuget, in suflet, constient sau nu.

In secolele II-III o ramura a acestor curente gnostice atacase Taina Casatoriei, reinviind una din aceste conceptii exagerate. Marii ierarhi bisericesti le-au combatut sustinand - ei, monahi si asceti recunoscuti pentru viata lor austera - ca aceasta institutie este cinstita de Dumnezeu si promoveaza un bogat echilibru social. In Omilia XII la Coloseni, Sfantul Ioan Hrisostom acuza: "Acest dar al lui Dumnezeu a fost acoperit de rusine pana la radacina. Sa-l curatam!... Vreau sa curat casatoria si sa o readuc la nobletea care-i este proprie, ca sa inchid gura ereticilor". Iar in alt loc: "Nu va ridicati contra acestei institutii, spune Sfantul Ioan Gura de Aur; ea prezinta un imens avantaj, nepermitand ca madularele lui Hristos sa fie necinstite, ca sfintenia templului sa fie profanata de coruptie. Da, este un bine; ea sustine si indreapta pe cel ce stie sa o respecte".

Aceasta indarjita aparare a casatoriei este pronuntata de sfantul parinte chiar in tratatul sau Despre Feciorie, care intareste si reliefeaza opinia Bisericii despre cele doua feluri de viata, ambele consacrate si ancorate in castitate: una, prin Taina Cununiei, cealalta, prin accederea in cinul monahal. O echilibrare a celor doua cai se face vazuta aceea ca, in randuiala Tainei Nuntii are loc simbolul muceniciei, iar in ritualul tunderii in monahism sunt randuite imagini ale nuntii: "promisul" se "logodeste" cu Hristos. Pastrarea promisiunii este la fel de imperioasa, in ambele cazuri si in ambele situatii se primeste pentru aceasta un dar, o putere de la Dumnezeu, prin Duhul Sfant.

Paralelismul acestor cai diferite dar convergente a fost inteles ca atare din Biserica primara. Numai departarea de intelegerea prima a sensului lor le-a colorat mai tarziu divergent. Asa cum mirii isi promiteau fidelitate deplina unul altuia, monahul isi inchina deplin viata, lui Hristos. Mai mult, calugaria era intr-o vreme considerata Taina, iar harul primit la nunta era considerat pe aceeasi treapta cu darul celor ce intrau in monahism.

In fapt, cele doua feluri de promisiune constituie fiecare un angajament fata de cineva si amandoua sunt facute in Hristos si in Biserica. Dar angajamentul nu se refera numai la castitatea fizica, ci la pregatirea pentru a intra in imparatia lui Dumnezeu, ceea ce presupune renuntarea la sine -pentru celalalt, sau cu ajutorul celuilalt, in casnicie - exercitiu pe care monahul il practica de la prima treapta a calugariei sale.

Cu toate ca doctrina crestina arata pretuire pentru trupul omului (el e doar "templu" al Duhului Sfant), nu-i acorda totusi decat o semnificatie imediata. "in mod evident, spune P. Grelot, viata sexuala nu este condamnata (in crestinism) ca fiind ceva rau. Dar ea apartine unei ordini imperfecte a lucrurilor, chemata sa dispara : aceleia "a lumii prezente... Aceasta ordine a lucrurilor va fi depasita in lumea care va sa vina, aceea in care cei casatoriti vor trai ca si cand nu ar fi casatoriti, "cand nu va mai fi nici femeie, nici barbat, ci toti vor fi una in Hristos" (cf. Gal 3, 28).

Dupa o lunga perioada in care sexualitatea a predominat societatea omeneasca, mentinand-o cu prea putin deasupra notiunii de specie, odata cu aparitia crestinismului, aceasta functie a supravietuirii speciei umane s-a schimbat dintr-o necesitate, intr-o posibilitate. Numai harul, cu care natura umana a fost impregnata substantial, a putut echilibra in regnul nostru functia sexualitatii. Numai prezenta perpetua a Duhului lui Hristos in celula ecleziala a casatoriei - de la oficierea Tainei Casatoriei pana la finele vietii cuplului -ii asigura supravietuirea, transformand nereusita intr-un resort de forte noi, sau canalizand impetusul excesiv de vitalitate debordanta, intr-un rezervor de energie spirituala! Afirmatia este in acelasi mod valabila pentru singularul vietuitor in cinul monahal.

Dupa analiza Tainei Cununiei, pe care am incercat-o in randurile de mai sus, credem ca putem incheia cu urmatoarea concluzie:

Taina Nuntii are caracter ecleziologic, cu radacini in revelatia primordiala a Dumnezeului-Treime. Ea presupune - fara a avea in aceasta un caracter constitutiv - o sporire a trupului adamic: intai al primului cuplu adamic, apoi al Celui de al doilea Adam, prin adaugarea harului dat in Biserica de Duhul Sfant, dar accentul principal si indispensabil (constitutiv) este prezenta iubirii creatoare in aceeasi masura in care este jertfelnica.

Prin Hristos ea recapata caracterul pierdut de mister, de sacrament al Bisericii, pe care nu il are decat in forma inglobarii ecleziale a cuplului ca nucleu comunitar, in marea comunitate a Imparatiei-Mirese a lui Hristos, care e "Biserica-Trup al lui Hristos".

Caracterul de Taina, pierdut prin cadere, se restabileste de la Hristos si functioneaza ca atare numai in omul-pereche-membru al Trupului hristic. Aceasta pereche, sfintita de Biserica constituie "crearea unei celule a Bisericii, asezata in serviciul intregii Biserici sub forma unui sacerdotiu conjugal".

Anca Manolache

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 42736

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE