Putina lumina si mult fum de tamaie

Putina lumina si mult fum de tamaie Mareste imaginea.

Exista o categorie de persoane, care atunci cand doreste sa se casatoreasca, nu ia in discutie decat bisericile mari, impunatoare. Nu-i intamplator ca si in Bucuresti sunt cateva vestite in acest sens. Trist. Ele nu sunt cunoscute datorita istoriei lor, duhovnicului de acolo, picturii, .

ci pentru ca anumite persoane vin aici sa se casatoreasca. Ceea ce intereseaza este pozitia si inaltimea lor. Observam ca nu mai este important ca cei doi devin un singur trup prin Taina Casatoriei, accentul este pus pe estetic. Dar si in acest caz, esteticul nu poate inspira decat cel mult “sentimente” pozitive minore: “ce draguta este icoana asta”. Nu mai este important sa se stie care este semnificatia turlei, important e ca in aceste biserici sa fie multa lumina, sa se poata arata unii altora. Fara aceste biserici, lacasurile de cult ale ortodocsilor ar putea fi definite ca fiind locuri cu “putina lumina si mult fum de tamaie”.

Cum se pregatesc pentru casatoria din biserica? Reconstituind o casatorie oficiata. Iar ca la orice reconstituire, nu se ia in discutie decat ceea ce s-a vazut: este nevoie de vin, piscot, bomboane, lautar si fotograf. Celelalte aspecte pot fi ignorate, de vreme ce ele nu au fost sesizate. De la ceea ce trebuie sa fie Taina Casatoriei si pana la ceea ce se intampla, drumul este parcurs prin abateri si greseli. Mirii nu se mai spovedesc si nu se mai impartasesc. Si nu de putine ori, preotii slujitori inchid ochii in fata unor deplasari de sens si de semnificatie. Motivul? Nu are in fata persoane obisnuite. Sunt “vedete”. Persoane care nu pot sta mult timp in picioare, suparate ca nu-L vad pe Dumnezeu si deranjate de fumul de tamaie.

Acestei categorii de persoane este bine sa-i spunem ca exista oameni care ies din aceste “locuri intunecoase” fara a-si pierde vederea si fara a fi afectati de fumul de tamaie. Sunt oameni care nu se ratacesc daca bisericile sunt asezate printre blocuri. Recomandarea mea este sa nu se mai opreasca doar la imaginea impunatoare a bisericii, ci la oamenii cercati - cei care traiesc adevarurile de credinta sau la cei invatati de aceia.

Adrian Cocosila

.
Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 4196

Voteaza:

Putina lumina si mult fum de tamaie 3.00 / 5 din 2 voturi.

Cuvinte cheie:

taina casatoriei nunta

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE