
La drum, roagă-te o dată. La război, roagă-te de două ori. La căsătorie, roagă-te de trei ori. (proverb)
Una dintre cele mai importante mişcări pe care o face omul în viaţa sa este alegerea soţului. Şi asta pentru că, în funcţie de soţul pe care îl vei alege, vei avea şi consecinţele bune sau rele asupra psihicului tău, asupra caracterului, asupra vieţii şi celelalte.
Cei mai mulţi însă nu-şi aleg soţul, ci Ii-l „impune" sentimentul, dragostea. Insă, „când dragostea intră în inimă, mintea fuge din cap". Iar când va fugi dragostea, atunci mintea va reveni la locul ei şi atunci vom vedea realitatea dură. Şi de obicei asta se petrece deja în timpul căsătoriei. „Căsătoria este mormântul dragostei" (Victor Hugo).
După căsătorie, încep problemele celor până atunci îndrăgostiţi. „Când m-am căsătorit, ştiam că m-am îndrăgostit de doi ochi verzi minunaţi. N-a durat însă mult până să înţeleg că am luat o fată întreagă", spunea un bărbat divorţat. De aceea, tu încearcă să-ţi alegi soţul (soţia) pe baza raţiunii, şi nu doar a sentimentelor, care au termen scurt de valabilitate.
Toţi vor ca soţul (soţia) să fie frumos (frumoasă) şi desigur că ar trebui să fie aşa, altfel există o problemă! Insă, atenţie! Ar trebui să fie frumos pe dinăuntru, sufleteşte; să aibă, cum spunem, inimă bună. Altfel, oricât ar fi de frumos pe dinafară, va ajunge repede urâcios, dizgraţios. Dimpotrivă, oricât de urât ar fi pe dinafară, dacă are inimă bună, va deveni repede iubit şi atrăgător. „Dar nu e atât de urât precum spuneau!", zicea o văduvă după ce l-a întâlnit pe A. Lincoln şi i-a cerut ajutorul, iar acesta a acceptat să o ajute. Bunătatea lui a acoperit chipul său respingător!
Soţul cel bun
S-a dovedit ştiinţific de către o echipă de cercetători ai Facultăţii de Medicină de la Universitatea din Creta că encefalul nostru înregistrează comportamentul oamenilor care ne înconjoară. „Cu saşiul te-ai culcat, saşiu te trezeşti", zice proverbul. Mai mult:
Nicholas Christakis, profesor de sociologie la Universitatea Harvard, unul dintre cei 20 de cercetători renumiţi ai anului 2009, vorbeşte despre „virusul fericirii", vrând să spună că fericirea se transmite de la om la om, la fel ca virusul gripei. Zice: „Când prietenii mei, rudele mele, colegii mei, vecinii mei devin mai fericiţi, devin şi eu mai fericit." Gândiţi-vă acum cât de bun lucru este să ai mereu alături pe cineva bun.
Insă una este să găseşti pe cineva de două-trei ori într-un grup voios şi bucuros şi alta este să trăieşti cu el toată viaţa. Intrebarea grea este dacă această persoană anume din mediul tău este capabilă să trăiască pe viaţă alături de tine, să-ţi devină soţ. Să explicăm asta:
- Bunico, mi-am logodit fata. A găsit un băiat educat, cu studii, cu un serviciu bun - îi zicea un tată unei femei înţelepte de 80 de ani.
Femeia însă nu s-a entuziasmat, nu i-a răspuns nimic. Atunci, tatăl i-a zis din nou:
- Mi-am logodit fata! Ia un tânăr cultivat, cu salariu bun! Ce altceva să-ţi mai zic?
Bunica a tăcut din nou, iar tatăl a insistat a treia oară:
- Bunico, mă auzi? Mi-am logodit fata! Ia un băiat chitit, cu bani.
Iar bătrâna i-a răspuns pe un ton aspru fericitului tată:
- Ia spune-mi, acest tânăr care îţi ia fata primeşte sfaturi?
Bătrâna a pus o întrebare realistă şi înţeleaptă. De ce? Omul care nu acceptă sfaturi arată că are un egoism evident, un complex de superioritate, aroganţă şi celelalte. Şi oricât de vesel şi politicos ar părea în societate, nu are calităţile de a fi un soţ bun, pentru a convieţui pe viaţă, în pace, cu celălalt. Egoismul lui învederat va căuta mereu doar propriul interes, ignorându-l şi călcându-l în picioare pe soţul său. Dimpotrivă, omul care acceptă sfaturi arată că are cuget smerit, că este răbdător, ia în calcul şi părerea celuilalt, nu le vrea pe toate doar pentru sine şi este deci potrivit pentru o viaţă conjugală pe termen lung. Atenţie, deci: „Deschide larg ochii înainte de a te căsători, iar după căsătorie, ţine-i pe jumătate închişi" (proverb).
Prietene cititor, e posibil să-mi zici: „Pentru mine e prea târziu! Am făcut alegerea şi am eşuat. M-am căsătorit cu o femeie dificilă. M-a orbit dragostea."
Totuşi, există o soluţie. Ascultă: căsătoria ta se compune din două persoane: tu şi soţia ta. Dacă se va îndrepta unul, dacă va deveni mai smerit, mai răbdător şi celelalte, deja căsnicia s-a îmbunătăţit cu 50%. Deci, fă tu această mare faptă bună. Fii tu mai smerit, mai răbdător, vorbeşte mai frumos, şi atunci, încet-încet, se va schimba şi soţia ta.
Cartea pe care o ţii în mână are exact acest scop: să te ajute să-ţi îmbunătăţeşti căsnicia, pentru a nu o pierde. Iţi dorim acest lucru din tot sufletul.
ARHIMANDRIT VASILIOS BACOIANIS
Casatoria. Secretele alegerii, secretele bucuriei, secretele trainiciei, Editura Sophia
Cumpara cartea "Casatoria. Secretele alegerii, secretele bucuriei, secretele trainiciei"
-
Cel mai frumos dar de Nunta
Publicat in : Editoriale -
Inmormantarea amana Nunta ?
Publicat in : Viata liturgica -
Nunta - suprema intalnire
Publicat in : Editoriale
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.