Arunca fularul tristetii

Arunca fularul tristetii Mareste imaginea.

Nu vreau sa conving pe nimeni prin cuvinte; nu am persuasiunea minima. Nu intentionez sa torquemadez principiile. Doar stau de vorba; cu mine insumi. Sunt neplacut surprins de ce gasesc de fiecare data acolo, in cotloanele prafuite ale spiritului. Incurajez poezia inimii, libertatea ancorata in bine, iubirea centrata pe Tata. Dar nu adaug nici o cirta; nu caut originalitatea. Nu am revelatii; doar pareri dupa lecturi. Doar sentimente dupa slujire. Iertare pentru sarma din gardul scrisului meu.

Nu exista "big secrets" rezervate elitistilor; daca te hranesti cu file de scriptura si candele de acatist, esti initiat. Totul e pe fata, nimic ciudat, banuibil sau confuz. Portia biblica e atat de hranitoare, incat nu mai poti adauga nici un strop de apa, chiar daca ai vrea. Nu exista titulari si rezerve in echipa Ecclesiei luptatoare. Ce bine e sa renunti la carcoteli si invidii!... E revigorant sa musti o creanga de har. Sa plangi de tresaltarea sincerilor. Sa inviezi speranta in cafenii.

Sa nu fii acaparat de telenovele; sa renunti la finalele live. Sa schimbi registrul de muzica; sa iti creezi alta atmosfera casnica, imbietoare nu de desfrau, ci de lacrima sfintitoare. Sa fii uns cu mirul de la candela sfintilor aiudeni. Sa vorbesti in nestire cu avva Arsenie Boca. De trei zile citesc cartea minunilor povestite de Velimirovici, sfantul Ohridei. Vorbeste despre o lume in care Dumnezeu intervine concret. O bucurie, o incantare, o lumina. Suferinte, cruci, dar mai ales tamaduiri si tamaie edenica.

Acesta e drumul; scurtatura poate fi inselatoare. Ghidul scripturistic vorbeste de calea stramta; pe scurtatura esti pe cont propriu. Nu scurtezi decat fericirea-ti. Rasete de inger; bucurie enorma: pacatosul vine la credinta. Nu scurteaza calea, ci scruteaza orizontul vesniciei. Vrea sa arunce fularul tristetii, il stranguleaza. Vrea sa simte cuiele bucuriei si tresaltarea luminii. Pentru aceasta, se dedica. Nu mai fusareste, nu mai hartuieste (nu isi mai acorda harti), nu mai badaraneste. Incandescenta luminii purifica-va-l.

Marius Matei

Despre autor

Marius Matei Marius Matei

Senior editor
256 articole postate
Publica din 29 Octombrie 2010

Pe aceeaşi temă

31 Iulie 2012

Vizualizari: 597

Voteaza:

Arunca fularul tristetii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE