
Necredinta in atotputernicia lui Dumnezeu si increderea orgolioasa si inconstienta in suprematia omului erau deziderate ale vremurilor comuniste, impuse vointei omenesti. Unul dintre cei mai mari teologi rusi, Pavel Evdochimov, a surprins, la vremea respectiva, in cateva cuvinte, esenta necredintei: "Structura mental si afectiva a vremii noastre este specific atee… "Astazi, din pacate asistam la cresterea indiferentei oamenilor fata de religie, fata de Dumnezeu, dar si la o campanie de denigrare a crestinismului, in special, a ortodoxiei.
Biserica Ortodoxa, in mod deosebit, prin calugarii de la Muntele Athos a trecut, in ultimele decenii printr-un calvar al acuzatiilor de tot felul: de la practicarea homosexualitatii pana la droguri si fraude. Pana in prezent, nici o acuzatie nu a fost argumentata, dovedita si supusa dezbaterii serioase opiniei publice si Bisericii Ortodoxe.
Muntele Athos este considerat bastionul credintei ortodoxe in spatiul European, nu numai prin originalitatea si isihasmul ortodox practicat, dar si prin numeroasele interventii la mai mule Organizatii si Structuri Europene si, nu numai, pentru mentinerea crestinismului si a ortodoxiei in contextul globalizarii.
Este cunoscut faptul ca Muntele Athos are un statut privilegiat, adica majoritatea vietuitorilor sunt cetateni ai locului, ca monahii de aici practica isihasmul, varful de lance al credintei ortodoxe, ca nu le este permis accesul femeilor in zona. In plus, in ultimele doua decenii, cateva manastiri mari, printre care si Vatopedi, au cunoscut un progres duhovnicesc, dar si material.
Acestea, dar si altele au starnit invidia guvernului grec care a pus in practica un plan diabolic de denigrare a liderilor spirituali, de a pune stapanire pe Muntele Athos si de a-l transforma intr-o regiune, exclusiv turistica. Aceasta disputa intre statul grec si Muntele Athos persista de mai bine de zece ani, iar de acest lucru nu sunt straini nici liderii importanti ai Uniunii Europene. Unul din lideri s-ar fi exprimat in felul urmator: “Ia mai terminati odata cu ciorile din Muntele Athos si faceti o zona turistica de lux unde sa ne simtim si noi bine!”
In primul rand, autoritatile din Grecia sunt intr-un proces mai vechi cu Manastirea Vatopedi ca urmare a unor retrocedari imobiliare controversate. Acum cativa ani, doi demnitari greci au fost obligati sa demisioneze din acelasi motiv. In al doilea rand, multi sustin ca tristul eveniment cu arestarea unui parinte staret, de anul trecut, chiar in preajma Praznicului Nasterii Domnului, este o ofensa adusa celei mai puternice manastiri din Muntele Athos si, implicit, la adresa ortodoxiei.
Pe de o parte, este cunoscut faptul ca monahii fac trei legaminte monahale, printre care si cel al saraciei, lipsa lucrurilor materiale, iar, pe de alta parte, nu se poate ascunde lucrul acesta, si anume ca unii din calugari, pentru a supravietui, altii pentru ceva mai mult, exercita activitati comerciale.
Asa s-a ajuns ca, in momentul de fata, sunt doua extreme in Muntele Athos: sunt cateva manastiri mari cu conditii deosebite, de lux, si majoritatea manastirilor, schiturilor si chiliilor, care abia au cu ce sa supravietuiasca. Aceasta nu inseamna ca harul si binecuvantarea teritoriului Patroanei Fecioara Maria s-ar fi imputinat. Nu, sub nici o forma, oricare ar fi slabiciunile omenesti.
In joc se afla altceva, de o calitate aparte. Este vorba de credinta crestina care este si ea supusa profundelor schimbari ale timpurilor pe care le traim, precum si la pervertirea acesteia in mai multe moduri, din punct de vedere filosofic. Odata cu crestinismul, istoria va pune din nou fata in fata ratiunea si credinta, argumentatia filosofica si increderea nu in oameni si in lucrurile pe care le fac acestia, ci in revelatiile evanghelice.
Cu toate acestea, desi "a crede ca mai credem", cum zicea filosoful Gianni Vattimo da o nuanta de necredinta credintei, raspunsul poate fi aici si acum: “Cred, Doamne, ajuta necredintei mele!” (Marcu 9, 24).
Stefan Popa.
-
Necredinta cea buna a lui Toma
Publicat in : Duminica Tomei -
Caderea in necredinta
Publicat in : Credinta -
Necredinta - o optiune morala, nu un calcul gresit
Publicat in : Morala
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.