
Pace las voua. (Ioan14, 27)
Pacea este rodul virtutilor, un bun de mare pret al omenirii si conditia insasi a existentei si desfasurarii vietii.
Intemeiata pe adevar si pe dreptate, pacea este binele cel mai inalt, un bun necesar vietii in general si vietii morale in special. Ca virtute morala, ea se realizeaza in cadrul social si in conformitate cu el. De aceea, in Sfanta Scriptura, pacea este aşezata in legatura cu dreptatea: "Mila si adevarul s-au intampinat, dreptatea si pacea s-au imbratisat " (Psalm 84, 11); "Imparatia lui Dumnezeu este dreptate si pace bucurie in Duhul Sfant" (Rom. 14, 17); "roada dreptatii se seamana intru pace" (lacov 3, 18).
In Noul Testament, pacea este identificata cu implinirea binelui: "Cine voieşte sa iubeasca viata si sa vada zile bune, sa se fereasca de rau si sa faca bine, sa caute pacea si s-o urmeze" (I.Pt. III, 10-12). Deci prin pace nu intelegem nelucrare, ci dinamism.
Pacea este Insusi Dumnezeu, pe Care Sfantul Apostol Pavel il numeşte "al iubirii si al pacii" (II, Cor. XIII, 11). Mantuitorul Hristos este "Domn al pacii, Parinte al veaculuii ce va sa fie; si mare va fi stapanirea Lui si pacea Lui nu va avea hotar " (Is. IX, 5-6); imparatia mesianica este aceea a pacii nesfarsite (Zaharia VI, 13). Mesajul Mantuitorului catre lume este implinirea pacii: "Pace las voua, pacea Mea dau voua” (in. XIV, 27), scopul venirii sale in lume este acela de a aduce pacea omului cu Dumnezeu, cu sine si cu semenii sai.
Dobandirea pacii inseamna eliminarea manifestarilor tulburatoare si neapartinatoare firii, o armonie ce se stabileste intre fire si vointa: nepatimiire, liniştea simtirii. In fiinta credinciosului, pacea se realizeaza intr-o forma activa, corespunzand ascensiunii morale. Trairea in pace cu Dumnezeu si cu sine are ca urmare fireasca pacea cu semenii, pe care, spune Sfantul Grigorie de Nyssa, „ nu ar putea s-o impartaseasca cineva altuia, daca n-ar avea-o el insusi” .
Cei care au dobandit pacea si se nevoiesc a face pace intre semeni, rugandu-se pentru ei , implinesc indemnul Sfantului Apostol Pavel: "Pacea sa urmati cu totii si sfintenia, fara de care nimeni nu va putea vedea pe Domnul” (Evr. XII, 14).
Izvorand din Dumnezeu, orizontul pacii este nelimitat; este o virtute cu caracter personal, dar inseamna si o legatura a credinciosului cu alte persoane, avand drept rezultat ordinea fireasca si armonia in lume. Este aşadar, drumul asemanarii cu pacea lui Hristos, care covarşeşte toata mintea (Fil- IV, 6). Virtutea pacii se arata ca un echilibru duhovnicesc in persoana virtuoasa si o armonie a relatiilor interpersonale, drept cadru firesc al desfasurarii vietii in Univers.
Pacea este o lucrare sinergetica, o impreuna-lucrare a omului cu harul sfintilor, un dar si o datorie. Viata creştina este viata ingereasca a celor ce savarsesc "pe pamant pace, intre oameni bunavoire" (Lc. II, 14). Fiul lui Dumnezeu S-a intrupat ca sa dea lumina celor din intuneric si din umbra mortii, indreptandu-i pe oameni pe calea pacii (Lc. I, 79). Prin jertfa si învierea Sa, l-a impacat pe om cu Dumnezeu si i-a dat puterea de a realiza pacea cu sine si cu semenii.
Pacea inlatura fatarnicia, invidia, ura, vrajba, cearta, mania, dezbinarile, uciderile, starile potrivnice vietii si desfasurarii ei fireşti, spre scopul sadit de ziditorul lumii. Pe calea pacii, devenim fiii lui Dumnezeu dupa har, Sfantul Ioan Evanghelistul pronuntandu-se clar in acest sens: "... iar celor cati L-au primit si cred in numele Lui, le-a dat putere sa se faca fiii lui Dumnezeu” (Ioan I, 12).
Despre infaptuirea pacii vorbeşte deseori Sfantul Apostol Pavel: "pacea sa urmati cu totii si sfintenia" (Evr. XII, 14); " sa domneasca in inimile voastre pacea lui Dumnezeu "(Col. III, 15): "traiti in pace cu toti oamenii" (Rom. XII, 18). Dobandirea pacii este astfel, semnul distinctiv al celor care vor intra in imparatia lui Dumnezeu. Pentru cei numiti cu numele lui Hristos, pacea incepe acum si va continua desavarsita, in veacul viitor.
Ciortan Mariean
-
Ce este dreptatea dumnezeiasca si cum se aplica aceasta?
Publicat in : Credinta -
Cateva ganduri despre dreptatea lui Dumnezeu
Publicat in : Editoriale -
Dreptatea lui Dumnezeu si dreptatea omeneasca
Publicat in : Religie -
Mila si dreptatea dumnezeiasca
Publicat in : Credinta -
Pacea, de patru ori mai mare decat dreptatea
Publicat in : Religie
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.