
„Bucurați-vă pururi în Domnul. Și iarăși vă zic: bucurați-vă” (Filipeni 4, 4). Într-adevăr, legătura tainică, în rugăciune, cu Domnul Iisus Hristos este singura prietenie adevărată, este singura bucurie adevărată, este pregustarea vieții veșnice. Bucuria curată este roada prezenței Sfântului Duh în inima omului, iar dobândirea prezenței Duhului Sfânt și a bucuriei în inimă se face prin rugăciune. Din acest motiv, Biserica Ortodoxă a pus prima între rugăciunile începătoare, pe aceea a invocării Duhului Sfânt, „Împărate ceresc, Mângâietorule…”.
Care este scopul vieții noastre creștine? Iată ce ne spune Sfântul Serafim de Sarov: „scopul vieții creștine este dobândirea Duhului Sfânt”. De ce trebuie obligatoriu să ne rugăm? Pentru a dobândi Duhul Sfânt. Rugăciunea, ca prezență și lucrare a Sfântului Duh în om, aduce mângâiere, pace, bucurie, ea ne unește cu Sfânta Treime, izvorul bucuriei și vieții veșnice, dar și cu Biserica lui Hristos din toate timpurile și din toate locurile. Fără rugăciune, nu există Biserică, nu există viață creștină. Când pierdem bucuria și pacea sufletului este semnul sigur că nu ne mai rugăm cum trebuie sau cât trebuie.
Când ne rugăm, noi suntem însoțiți de sfinți prin rugăciunile lor, după cum ni se arată în descoperirea făcută de Sfântul Ioan: „… și fumul de tămâie s a suit din mâna îngerului înaintea lui Dumnezeu împreună cu rugăciunile sfinților". Dar modelul cum trebuie să ne rugăm și ce trebuie să cerem în rugăciunile noastre îl avem în rugăciunea „Tatăl nostru...", care ne a fost transmisă prin ucenicii Mântuitorului care l au implorat: „Doamne învață ne să ne rugăm".
Pentru a arăta legătura dintre bucurie și rugăciune, Apostolul neamurilor ne îndeamnă: „Bucurați-vă neîncetat! Rugați-vă neîncetat!” (I Tesaloniceni 5, 16-17). Creștinul ortodox trebuie să se roage cât mai mult fiindcă rugăciunea aduce multă iubire sfântă în inimă, ne unește cu Dumnezeu, ne ajută să vedem în fiecare om un frate și în fiecare frumusețe a naturii un dar al lui Dumnezeu. Rugăciunea ne ajută să înfruntăm greutățile vieții și să pregustăm, încă din această viață, tăria și bucuria Învierii și a vieții veșnice. Ea ne inspiră pentru cuvântul frumos și fapta bună.
Există mai multe moduri de a ne ruga care au fost practicate de către Sfinții Părinți, de-a lungul istoriei ortodoxiei. În acest sens, cartea de rugăciuni este o călăuză și un îndemn la rugăciune, dar ne putem ruga și fără carte de rugăciuni, cu rugăciuni personale, improvizate, dar cel ce se roagă folosind rugăciunile Bisericii, acela are smerenie și nu se roagă niciodată singur, ci împreună cu Biserica și cu sfinții ei, oriunde s-ar afla.
Rugăciunea este maica tuturor virtuților. Rugăciune este izvor nesecat pentru că din ea izvorăsc toate virtuțile creștinești: credința, nădejdea, dragostea, smerenia, milostenia, bunătatea, înțelepciunea, priceperea, harul etc. Nu în ultimul rând, rugăciunea este și un medicament, atât pentru suflet, cât și pentru trup. De aceea, se mai spune că Ortodoxia este o ramură a medicinei. Păcatul înseamnă boală, înseamnă moarte, de aceea avem nevoie de cele șapte taine ale ortodoxiei. Rugăciunea este izvor de bucurie, dar este și o taină.
Doamne Iisuse Hristoase, Fiul și Cuvântul lui Dumnezeu, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Amin!
Doamne, ajută!
Ștefan Popa
-
Rugaciunea inimii
Publicat in : Religie -
Rugaciunea lui Iisus
Publicat in : Religie -
Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul talcuita de Olivier Clement
Publicat in : Religie -
Rugaciunea
Publicat in : Credinta -
Rugaciunea sotilor
Publicat in : Credinta
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.