Saracii cu duhul

Saracii cu duhul Mareste imaginea.

Mi s-a intamplat adeseori ca in convorbirea cu anumite persoane si chiar in texte scrise sa constat o grava eroare legata de acesta expresie "sarac cu duhul"... poate si datorita si faptului ca nici in Sfanta Evanghelie si nici in alta parte nu ni se spune cine sunt cei "saraci cu duhul." Ei nu sunt cei neintelepti, nestiutori sau simpli cum la prima vedere am fi inclinati sa credem.

Adresandu-se ucenicilor Sai, Domnul Hristos a spus "Fericiti voi cei saraci cu duhul ca a voastra este  imparatia lui Dumnezeu"(Matei 5,3). Cuvintele acestea ale Domnului indreptate catre ucenicii Sai ne conduc la intelegerea adevarului ca vrednci de inparatia lui Dumnezeu sunt in primul rand cei dintre noi care pot spune Mantuirtorului precum a spus odinioara Sfantul Apostol Petru "Iata noi lasand toate ale noastre am venit dupa Tine" (Luca 18,28)..Acestia au renuntat de bunavoie la bunurile materiale de prisos ele inrobind pe on si departandu-l de Imparatia lui Dumnezeu.

Renuntarea de bunavoie la multe dintre cele materiale creaza conditii favorabile imbogatirii duhovnicesti caci omul care are multe se rispipeste de "grija cea lumeasca" pe care Mantuitorul ne recomanda "sa o lepadam". Pe astfel de saraci cu duhul ii fericeste Domnul Hristos si ii asigura ca "a lor este imparatia cerurilor".

Dupa Sfantul Ioan Gura de Aur "sarac cu duhul" inseamna "smerit de bunavoie", adica lipsit de trufia mintii si de nemasurata iubire de sine pacate prin care s-au pierdut ingerii cei rai si primii oameni.

Cei saraci cu duhul sunt oamenii care cred despre sine ca nu au lucruri de lauda şi considera pe toti mai buni decat ei adica sunt smereiti. Tot acestia sunt cei care privesc fara incetare la desavarsirea dumnezeiasca, dandu-si seama cat de departe sunt de ea.

Dupa Fericitul Augustin "saracia cu duhul" trebuie intaleasa socotinta noastra ca suntem saraci in puteri spirituale.Un om trufas care se considera ca ar avea harisme pe care altii nu le au acela nu e sarac cu duhul chiar daca este oarecum sporit.

Cuviosul Arsenie cel Mare se ruga lui Dumnezeu astfel: "Dumnezeule,nu ma parasi! Nimic bun nu am facut inaintea Ta, dar da-mi dupa bunatatea Ta, sa pun inceput."

Fericitul Dorotei, in invatatura sa, spune: "Pe cat se apropie omul de Dumnezeu, pe atat se vede pe sine cat este de nedesavarsit." Asadar, cei ce  se vad nedesavarsiti sunt pe calea inaintarii spre bine.

Saraci fiind asadar de toate acestea nu ne ramane decat sa ne straduim in fiecare clipa sa ne imbogatim cu smerenie si cu toate virtutile care decurg din ea pentru a merge in Imparatia cereasca bogati in virtuti placute lui Dumnezeu.

M-am folosit in scrierea acestui articol de "Talcuirile Fericirilor", de parintele arhimandrit Teofil Paraianu.

Dorina Stoica

Despre autor

Dorina Stoica Dorina Stoica

Senior editor
88 articole postate
Publica din 27 August 2009

Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2015

Vizualizari: 6383

Voteaza:

Saracii cu duhul 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • andriesei florentinaPostat la 2011-01-25 14:20

    Ceea ce este mai mangaietor ptr noi si ceea ce trebuie sa ne ramana în minte este ca Sfantul Duh se pogoara în fiecare zi în sufletele noastre ptr a ne da viata si a ne sfinti cu Harul Sau, pentru a ne feri de atatea curse întinse din partea ratacirii si a minciunii. EL ne întareste si EL este Cel care ne face sa-l cautam pe Dumnezeu. EL lucreaza în sufletele noastre. Atunci cand Sfantul Duh se pogoara în sufletele noastre este ca soarele cand apare pe cer, raspandeste caldura si lumina. În statul Sau este ca un împarat,conduce si guverneaza, este ca un gradinar în gradina lui, ne mangaie suferintele de aceea Duhul Sfant poarta denumire de MANGAIETORUL, Duhul Adevarului. Si noi în aceasta lume de chin avem atata nevoie de mangaiere! Încotr-o vezi cu ochii, încotr-o ne-am duce, nu vezi si nu auzi decat dureri,plangeri suspinari si necazuri. Dureri pretutindeni si totdeauna si unde poti avea si afla leacul la atatea rele? Unde poti gasi mangaiere la atatea dureri dacat la Dumnezeu, Duhul Mangaietor?! Ca sa cunoastem Duhul Sfant sa deschidem Sfanta Scriptura-BIBLIA- SI VOM GASI LA ÎNCEPUT, la Facere cap.1,28 ca at cand l-a facut Dumnezeu pe om S-a sfatuit cu Fiul si cu Duhul Sfant si a zis:” Sa facem om dupa chipul si asemanarea nostra!” Omul care Îl are pe Duhul Sfant în inima are roadele Duhului Sfant iar daca traim cu Duhul noi umblam si cu Duhul. Ati citit carticica ”Oglinda inimii omului”? ati vazut imaginea cu Duhul Sfant în chip de porumbel, înconjurat de raze de lumina, în mijlocul inimii? Acel om Îl are în inima lui pe Vistierul bunatatilor de aceea scoate din inima atatea bunatati si revarsa în lume raze de mangaieri si lumina. Trupul acestui om pe buna dreptate este biserica Duhului Sfant care este trupul nostru, este templu al Duhului Sfant. „ NU stiti ca trupul vostru este templu al DUHULUI SFANT?” Slaviti dar pe Dumnezeu în trupul vostru si în duhul vostru care sunt ale lui Dumnezeu.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE