Slujba Cuviosului Parinte, de Dumnezeu purtatorul, Antipa de la Calapodesti

Slujba Cuviosului Parinte, de Dumnezeu purtatorul, Antipa de la Calapodesti Mareste imaginea.


Slujba Cuviosului Parinte, de Dumnezeu purtatorul, Antipa de la Calapodesti

 

LA VECERNIE

 

Dupa psalmul 103 si ectenia mare, cantam: Fericit barbatul., starea intai.

La Doamne, strigat-am.

, se pun stihirile pe 8, glasul al 5-lea:

 

Podobie: Cuvioase Parinte.

 

Cuvioase Parinte, de Dumnezeu purtatorule, Antipa, odrasla rugaciunilor maicii tale fiind, te-ai aratat cu adevarat nevoitor si fierbinte rugator catre Dumnezeu. Si te-ai ridicat, prin ravna ostenelilor pustnicesti la inaltimea cugetarii celei dumnezeiesti, invatandu-ne a urma si noi vietii tale celei fara de prihana. Si acum dantuiesti impreuna cu ingerii, slavind pe Hristos Dumnezeu, pe Care roaga-L sa daruiasca lumii unire, pace si mare mila.

 

Cuvioase Parinte, de Dumnezeu purtatorule, Antipa, din pruncie cu osardie te-ai aratat lucrator al virtutilor, rabdand cu indrazneala amaraciunile si defaimarile cele pentru fapta cea buna si pentru dragostea cea negraita catre Dumnezeu, caci urand desertaciunea lumii si inselaciunea celor trecatoare ai castigat bogatia cea nepieritoare a desavarsirii dumnezeiesti, avand mijlocitoare si folositoare pe Preacurata Fecioara. Ajuta-ne si pe noi cu rugaciunile tale, sa urcam cu duhul spre cele inalte, ca sa dobandim de la Hristos Dumnezeu, unire, pace si sufletelor noastre mare mila.

 

Cuvioase Parinte de Dumnezeu inteleptite, Antipa, imbratisand instrainarea ca un al doilea Avraam si luand calea pribegiei, te-ai salasluit in muntele Athonului unde nevoindu-te cu evlavie te-ai facut locas sfintit al Sfantului Duh, de la Care tainica chemare luand, te-ai indreptat spre Athosul cel de la miazanoapte, Valaam. Acolo, ti-ai implinit cu sfintenie calatoria cea pamanteasca, pentru care Hristos Dumnezeu te-a incununat, salasluindu-te in camarile cele ceresti. Iar acum, stand in ceruri, impreuna cu cetele cele fara de trup, mangaie pe robii tai cei instrainati de fapte bune, rugand pe Milostivul Dumnezeu sa daruiasca lumii pace si sufletelor noastre mare mila.

 

Antipa, Preafericite, curatindu-ti trupul de toata patima prin ostenelile cele de multe feluri, ai ajuns in Sionul cel ceresc. Lauda Moldovei, bucuria Athonului, fericirea Valaamului, nu inceta a ne ridica pe noi cei cazuti in patimi, rugandu-te cu dinadinsul Domnului sa daruiasca lumii unire, pace si mare mila.

 

Alte stihiri, glasul al 4-lea:

Podobie: Dat-ai semn.

 

Pazirea dumnezeiestilor porunci scara s-a facut, suindu-te la cer, mult nevoitorule. Privegherile de toata noaptea si asprimea postului ti-au luminat haina sufletului tau, cu care te-ai inaltat la cerestile locasuri, unde acum te desfatezi in chip minunat, indraznire avand catre Hristos, Preaintelepte Parinte, pe Acela nu inceta a-L ruga sa ne izbaveasca din primejdii, sa mantuiasca si sa lumineze sufletele noastre.

 

Cuvioase Parinte Antipa, glasul Evangheliei Domnului ai urmat si ai lepadat dulcetile vietii celei pamantesti, ca sa mostenesti viata cea nestricacioasa. Si imbratisand ascultarea cea sfanta, sufletul ti-ai intraripat cu gandirea la cele inalte si vietuind printre oameni ca un inger cu voia ta cea ravnitoare te-ai impodobit cu infranarea si cu neintinata curatie, marturisind pe Hristos prin cinstitele tale nevointe. Pe Acela roaga-L sa mantuiasca si sa lumineze sufletele noastre.

 

Parinte, de Dumnezeu inteleptite, aratatu-te-ai pilda monahilor prin implinirea virtutilor. Infranarea ai socotit-o desfatare cereasca; saracia, bogatie; neaverea, adevarata comoara; rugaciunea, mana cereasca. Prin acestea ai aflat odihna sufletului tau, invrednicindu-te de semne binecuvantate, in trup fiind. Iar acum, prealaudate, cel ce esti podoaba monahilor, si impreuna vorbitorule cu ingerii, cere lui Hristos Dumnezeu sa mantuiasca si sa lumineze sufletele noastre.

 

Pilda de nevointa pustniceasca si dreptar al faptelor celor bune te-ai aratat, iubitorule de Dumnezeu, Parinte Antipa, alaturandu-te parintilor ce au sihastrit in Manastirea Valaam, a caror viata duhovnicesca ai urmat. Caci oprind navalirea patimilor cu curgerile lacrimilor celor de umilinta ai dobandit in ceruri plata ostenelilor tale de la Hristos Dumnezeu, pe Care roaga-L sa mantuiasca sufletele noastre.

 

Slava., glasul al 5-lea:

 

Bucura-te, Moldova-gura de rai, ca ai odraslit pe fericitul intre monahi, Antipa Cuviosul. Bucura-te, Munte Sfant al Athonului care ai primit in smeritele tale locasuri pe turtureaua pustiului si odrasla cea binecuvantata a neamului nostru. Bucura-te, ceata monahilor si tu, sihastrie a obstii Valaam, ce ati mangaiat duhovniceste sufletul iubitorului de osteneli si rugator neincetat al lui Hristos Dumnezeu. Pe acesta si noi, smeritii, avandu-l ocrotitor si fierbinte sprijini­tor inaintea Domnului il rugam, zicand: Bucura-te, lauda schimonahilor si podoaba sihastrilor, si ca cel ce locuiesti in lumina cea neinserata, lumineaza cugetele si sufletele noastre, Antipa, Parintele nostru.

 

Si acum., a Praznicului, glasul al 4-lea:

 

Cutremuratu-s-a mana Botezatorului, cand s-a atins de preacuratul Tau crestet; intorsu-s-a inapoi raul Iordanului, neindraznind a sluji Tie; ca cel ce s-a sfiit de Isus al lui Navi, cum era sa nu se teama de Facatorul sau? Dar toata iconomia ai plinit-o, Mantuitorul nostru, ca sa mantuiesti lumea cu Aratarea Ta, Unule Iubitorule de oameni.

 

VOHOD: Lumina lina.

 

Prochimenul zilei

 

PAREMIILE

 

Din intelepciunea lui Solomon, citire: (V, 16 - VI, 3)

 

Dreptii in veac vor fi vii si la Domnul este plata lor, si purtarea de grija pentru dansii este de la Cel Preainalt. Pentru aceasta vor lua imparatia podoabei si stema frumusetii din mana Domnului; caci cu dreapta Sa ii va acoperi pe ei si cu bratul Sau ii va apara. Lua-va ravna lui drept arma si va intrarma faptura spre izbanda asupra vrajmasilor. Imbraca-se-va in platosa dreptatii si-si va pune drept coif judecata cea nefatarnica. Lua-va drept pavaza nebiruita sfintenia, va ascuti mania cumplita drept sabie si impreuna cu Dansul, lumea va da razboi impotriva celor fara de minte. Porni-se-vor, bine ochite, sagetile fulgerelor si ca dintr-un arc bine incordat al norilor la tinta vor lovi. Si din mania Lui ca dintr-o masina zvarlitoare de pietre incarcatura de grindina se va arunca. Intarata-se-va asupra lor apa marii si raurile ii vor ineca de naprasna. Sta-va impotriva lor Duhul puterii Dumnezeiesti si ca un vifor ii va vantura pe ei, si faradelegea va pustii tot pamantul si rautatea va rasturna scaunele celor puternici. Auziti dar, imparati, si intelegeti; luati invatatura judecatori ai marginilor pamantului. Luati aminte cei ce stapaniti multimi si cei ce va trufiti cu ocarmuirea multimii neamurilor. Ca de la Domnul s-a dat voua stapanirea si puterea de la Cel Preainalt.

 

Din intelepciunea lui Solomon, citire: (III, I - 9)

 

Sufletele dreptilor sunt in mana lui Dumnezeu si nu se va atinge de ele

chinul. Parutu-s-a in ochii celor nepriceputi ca au murit si iesirea lor din aceasta lume s-a socotit pedepsire si plecarea lor de la noi, sfaramare, iar ei sunt in pace. Ca de ar fi si pedepsiti in fata oamenilor, nadejdea lor este plina de nemurire. Si putin fiind pedepsiti, cu mari faceri de bine se vor darui, ca Dumnezeu i-a ispitit pe dansii si i-a aflat Luisi vrednici. Ca pe aur in topitoare i-a lamurit pe ei si ca pe o jertfa de ardere de tot i-a primit. Si in vremea cercetarii lor vor straluci, si ca scanteile de paie vor fugi. Judeca-vor neamuri si vor stapani popoare si va imparati peste dansii Domnul in veci. Cei ce nadajduiesc spre Dansul vor intelege adevarul si credinciosii vor petrece in dragoste cu Dansul. Ca har si mila este intru cuviosii Lui si cercetare pentru alesii Lui.

 

Din Intelepciunea lui Solomon, citire: (IV, 7-15)

 

Dreptul de va ajunge sa se sfarseasca, intru odihna va fi. Ca batranetile sunt cinstite, nu cele de multi ani, nici cele ce se masoara cu numarul anilor. Si caruntetile sunt intelepciunea oamenilor si varsta batranetilor, viata nespurcata. Placut lui Dumnezeu facandu-se, l-a iubit, si vietuind intre pacatosi, a fost mutat. Rapitu-s-a, ca sa nu schimbe rautatea mintea lui, sau viclenia sa insele sufletul lui. Ca ravna rautatii intuneca cele bune si neinfranarea poftei schimba gandul cel fara de rautate. Desavarsindu-se in scurt timp, a implinit ani indelungati; ca placut era Domnului sufletul lui. Pentru aceasta S-a grabit a-l scoate pe dansul din mijlocul rautatii. Iar popoarele au vazut si nu au cunoscut, nici nu au pus in gand una ca aceasta. Ca har si mila este intru cuviosii Lui si cercetare intru alesii Lui.

 

LA LITIE

 

Idiomela Sfantului, glasul al 2-lea:

 

Atottiitorule, Doamne, Cel ce cunosti multimile stelelor si la toate nume le dai, Tu singur stii pe fiecare dintre cei ce bine Ti-au placut Tie in viata aceasta pamanteasca. Pe multimea sihastrilor ce s-au nevoit pentru tine in pustietati si in pesterile pamantului, ai binevoit a o aseza in latura cea luminoasa, si impreuna cu dansa a numara pe Cuviosul Parinte Antipa cel prea imbunatatit, floarea cea bine mirositoare, odraslita in gradina Moldovei impodobitorul Athonului si luminatorul Valaamului. Pe acesta, Bunule, ca cel ce si-a implinit chipul sau intru Tine, randuieste-l spre milostiva cercetare, ca sa ne povatuiasca si sa ne izbaveasca din valul ispitelor si al necazurilor ce navalesc asupra noastra.

 

Slava., glasul al 5-lea:

 

Cuvioase Parinte, ascultand de glasul Evangheliei Domnului, ai parasit lumea; iar bogatia si marirea le-ai socotit lucruri de nimic. Pentru aceasta tuturor strigi: iubiti pe Dumnezeu si veti afla har vesnic; nimic sa nu doriti mai mult decat dragostea Lui. Ca atunci cand va veni intru slava Sa, sa aflati odihna cu toti sfintii; cu ale carui rugaciuni, Hristoase, apara si mantuieste sufletele noastre.

 

Si acum., a Praznicului, glasul al 8-lea:

 

Doamne, vrand sa plinesti cele ce ai randuit din veac, slujitori Tainei Tale ai luat. Dintre ingeri, pe Gavriil, dintre oameni, pe Fecioara, din ceruri, steaua si din ape, Iordanul, intru care ai pierdut faradelegea lumii, Mantuitorul nostru, slava Tie.

 

LA STIHOAVNA

 

Stihirile cuviosului, glasul 1:

Podobie: Prealaudatilor mucenici.

 

Urmator ravnei lui Ilie te-ai aratat, Cuvioase Parinte Antipa, si ascultator sfatului duhovnicesc, ai surpat cu rugaciunea ta cea fierbinte inselaciunea diavolilor. Faclia cea luminoasa a monahilor athoniti, bucuria Valaamului si mangaierea parintilor nevoitori ai Moldovei, lui Hristos roaga-te sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

 

Stih: Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui.

 

Ajungand la limanul cel duhovnicesc al Athonului, te-ai aratat stanca neclintita a credintei dreptmaritoare, Sfinte Cuvioase Parinte. Si intrarmandu-te cu armele nevointei si cu pavaza smeritei cugetari, ai primit darul minunilor, indraznire avand catre Dumnezeu, pe Care roaga-L, sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

 

Stih: Fericit barbatul care se teme de Domnul si doreste sa pazeasca poruncile Lui.

 

„Lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui, ci impotriva duhurilor rautatii, care sunt in vazduhuri", spune fericitul Pavel. Drept aceea, Parinte Antipa, unind rugaciunea cu insemnarea atotputernicei Cruci si cu indelunga rabdare, ai dobandit desfatarea Raiului si odihna cea cereasca. Iar acum, Cuvioase Parinte, roaga-te lui Dumnezeu sa daruiasca sufletelor noastre pace si mare mila.

 

Slava., glasul al 8-lea:

 

Multimile calugarilor pe tine indreptatorul te cinstim, Antipa, Parintele nostru; ca prin tine pe cararea cea dreapta, cu adevarat, a umbla am cunoscut. Fericit esti ca lui Hristos ai slujit si puterea vrajmasului ai biruit, cel ce esti cu ingerii impreuna vorbitor, cu dreptii si cuviosii impreuna - locuitor, cu care impreuna roaga-te Domnului sa miluiasca sufletele noastre.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Cel din cea stearpa, sfesnicul luminos, vazand pe Soarele Cel din Fecioara la Iordan cerand botez, cu frica si cu bucurie, a strigat catre Dansul: Tu ma sfinteste, Stapane, cu Dumnezeiasca Ta Aratare.

 

La binecuvantarea painilor

 

Troparul Cuviosului de doua ori si al Praznicului, o data.

 

Troparul Cuviosului, glasul al 3-lea:

 

Povatuitor preaintelept al calugarilor si inger pamantesc te-ai aratat, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, infranandu-ti trupul cu nepatimirea si luminand inimile credinciosilor cu stralucirea virtutilor tale. Pentru aceasta te-ai facut locas preacinstit al Sfantului Duh si in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale de la Dumnezeu, pe Care roaga-L sa ne daruiasca noua mare mila.

 

Troparul Cuviosului, glasul al 5-lea:

 

Peste pamant arcuindu-te ca un curcubeu, ai ajuns din Sfantul Munte in Athosul de la miazanoapte, Valaam. O, Sfinte Parinte Antipa, mult laudatule, asemenea mult minunatilor batrani ai Moldovei te-ai facut; si acum, locuind in slava cerescului Valaam, roaga-L pe Hristos Dumnezeul nostru sa ne povatuiasca pe calea ingereasca.

 

UTRENIA

 

La Dumnezeu este Domnul. se canta troparul Praznicului de 2 ori, Slava., al Cuviosului, Si acum., iarasi al Praznicului.

 

Dupa intaia Catisma, Sedealna Cuviosului, glasul al 7-lea:

 

Topindu-ti trupul cu ostenelile pusniciei, si-au aflat intr-insul salas soborul virtutilor, Parinte. Caci de ce daruri nu te-ai invrednicit din noianul milostivirii lui Hristos? Rugaciunea ti-a fost oaza a duhului; rabdarea, tarie in ispite; mana, hrana din pustie; instrainarea, dulce mangaiere; saracia, comoara nedesertata. Cu acestea binecuvinteaza-ne si pe noi, cei ce praznuim cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Slava.

 

Cum doreste cerbul apa izvoarelor, asa ai dorit tu pustia, Parinte Cuvioase. Te-ai supus cu smerenie sfatului duhovnicesc, potolindu-ti arsita sufletului cu roua sfintelor rugaciuni. Pentru aceasta, te rugam, inroureaza duhurile noastre parjolite de seceta acestui veac.

 

Si acum., a Praznicului, glasul al 3-lea:

Podobie: Fecioara astazi.

 

Stapanul astazi a venit la Iordan si S-a botezat in ape de catre dumnezeiescul Inaintemergator. Iar din cer Tatal il marturisea: Acesta este Fiul Meu cel iubit; si Duhul S-a aratat peste El, in chip minunat de porumb.

 

Dupa a doua Catisma, Sedealna Sfantului, glasul al 4-lea:

 

Podobie: Spaimantatu-s-a Iosif.

 

Dezrobindu-te de patimi si intarindu-ti cugetul ca o cetate, ai surpat puterea diavolului, Parinte preaintelepte. Te-ai facut mirare ingerilor caci purtator de trup fiind, cu privegherea si cu postul ai ajuns la cugetarea cea dumnezeiasca si prin trezvie ai deslusit tainele credintei in Treimea cea de o fiinta, Care te-a proslavit pe tine.

 

Slava.,

 

Petrecandu-ti viata cea imbunatatita, in zbor vulturesc te-ai avantat. Si uitand de trupul cel neputincios, te-ai facut salas al Duhului Sfant. Vistierie nefurata ti-ai agonisit in ceruri, Parintele nostru Antipa. Din aceasta indulceste sufletele noastre cuprinse de viforul pacatelor.

 

Si acum. a Praznicului, acelasi glas: Podobie: Spaimantatu-s-a Iosif.

 

Este vremea Aratarii lui Dumnezeu; Hristos ni S-a aratat noua la raul Iordanului. Veniti, credinciosi, sa scoatem apa de iertarea pacatelor noastre. Ca Hristos a venit in trup, cautand oaia cea prinsa de fiara; si afland-o iarasi a adus-o in rai ca un Milostiv. Hristos S-a aratat la Iordan si lumea a luminat.

 

Polieleul

 

Marimurile:

 

1. Fericimu-te pe tine, Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, si cinstim sfanta pomenirea ta, povatuitorule al calugarilor si impreuna – vorbitorule cu ingerii.

 

2. Veniti, iubitorilor de praznuire, sa fericim pe Cuviosul Antipa, zicand: lauda Valaamului si a Moldovei.

 

Stih 1: Asteptand am asteptat pe Domnul si El a cautat spre mine si a auzit rugaciunea mea (Ps. 39,1).

 

Stih 2: Genunchii mei au slabit de post si trupul meu s-a istovit din lipsa untului de lemn (Ps. 108,23).

 

Stih 3: Pentru cuvintele buzelor Tale, eu am pazit cai aspre (Ps. 16,4).

 

Stih 4: Schimbat-ai plangerea mea intru bucurie, rupt-ai sacul meu si m-ai incins cu veselie (Ps. 29,11).

 

Stih 5: Sa stiti ca minunat a facut Domnul pe cel cuvios al Sau (Ps. 4,3).

 

Stih 6: Cantati Domnului cei cuviosi ai Lui si laudati pomenirea sfinteniei Lui (Ps. 29, 4).

 

Apoi: Slava., Slava Tie, Treime Sfanta., si celelalte.

 

Dupa Polieleu, Sedealna, glasul al 8-lea:

 

Podobia: Pe intelepciunea.

 

Parasind tulburarile lumesti si crucea pe umeri luand, ai biruit taberele vrajmasilor nevazuti. Ca izvorul vietii Hristos salasluindu-se intru tine, te-a facut tarina dulce insutit roditoare. Si arzand cu focul rugaciunilor neghinele cele ucigatoare de suflete, ale patimilor, ti-ai agonisit in ceruri comoara bunatatilor celor nepieritoare. Ai lasat credinciosilor prea cinstitele tale moaste, bogatie neimputinata, din care izvorasc rauri de tamaduiri celor ce le cinstesc cu evlavie. Pentru aceasta si noi strigam catre tine: roaga-te lui Hristos Dumnezeu iertare de greseli sa daruiasca celor ce praznuiesc cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Slava. Si acum., a Praznicului, glasul al 4-lea:

 

Podobia: Spaimantatu-s-a Iosif.

 

Veniti credinciosii sa vedem unde S-a botezat Hristos. Sa mergem la raul Iordanului, catre glasul celui ce striga si sa vedem pe Facatorul lui Adam, sub mana robului plecat, pentru milostivirea Sa cea mare. Si catre Dansul sa

strigam: Venit-a la Iordan Cel ce S-a aratat sa sfinteasca apele.

 

Antifonul I, glasul al 4-lea.

 

Prochimen, glasul al 4-lea:

 

Scumpa este inaintea Domnului moartea Cuviosului Lui.

 

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie.

 

Toata suflarea sa laude pe Domnul. Evanghelia de la Matei (XI 27-30)

„Zis-a Domnul ucenicilor Sai: toate-Mi sunt date de catre Tatal Meu."

 

Psalmul 50.

Slava., glasul al 2-lea:

 

Pentru rugaciunile Cuviosului Tau Antipa, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, Milostive, curateste multimea greselilor noastre.

 

Stih: Miluieste-ne, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si dupa multimea indurarilor Tale, curateste toate faradelegile noastre.

 

Stihira idiomela, glasul al 6-lea:

 

Cuvioase Parinte, in tot pamantul a iesit vestirea faptelor tale; pentru aceasta in ceruri ai aflat plata ostenelilor tale; taberele demonilor le-ai pierdut, cetele ingeresti ai ajuns, a caror viata fara prihana ai urmat.

Indraznire avand catre Hristos Dumnezeu, cere pace sufletelor noastre.

 

CANOANELE

 

Se pune Canonul intai al Praznicului cu irmosul pe 6 si al Cuviosului, pe 8.

 

Canonul Cuviosului

Cantarea 1, glasul 1:

 

Irmos: „Dreapta Ta cea purtatoare de biruinta,."

 

Stih: Sfinte Cuvioase Parinte Antipa, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi.

 

Din parinti binecredinciosi rasarind ca un crin, Parinte Antipa, te-ai impodobit cu roua Duhului prin Taina Sfantului Botez. Si, aprinzandu-ti dorul catre cele inalte, cu bucurie ai strigat: Doamne, eu vreau sa las toate sa-mi iau crucea, sa-ti urmez Tie.

Din pruncie te-ai aratat purtator al harului, Cuvioase, caci simplu in infatisare fiind, te-ai facut celor din jur minunata priveliste cand serpi veninosi in mainile tale de copil ai purtat. Pentru aceasta, Hristos, inca din frageda varsta, te-a pregatit sa pasesti peste serpi, peste scorpii si peste toata puterea vrajmasului, nimic vatamandu-te, Parinte Cuvioase Antipa.

 

Slava.,

 

Cu trupul nemangaiat de cele pamantesti, iar cu duhul sarguindu-te a intra in locasurile cele ceresti, ai parasit patria si neamul tau, Cuvioase. Cu rugaciunile tale cele catre Dumnezeu, apara si miluieste pe binecredinciosul tau popor, cel ce cu dragoste te cheama pe tine in nevoi si in necazuri.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Cufundand in ape framantatura trupului cea omeneasca, pe care a luat-o Domnul din sangiuirile tale cele fecioresti, a facut-o neimblanzita fata de taberele cele potrivnice.

 

Catavasie: Fundul adancului l-a descoperit.,

 

Cantarea a 3-a:

 

Irmos: „Insuti Cel ce stii neputinta fiintei omenesti."

 

Sfesnic luminos te-ai aratat cu lucrarea virtutilor, Cuvioase Parinte, celor ce cu credinta si cu evlavie se apropie de tine. Lumineaza-ne si pe noi, fiii tai duhovnicesti, aflati in intunericul acestui veac inselator, ajutandu-ne sa implinim dumnezeiestile porunci ca sa-L slavim pururea pe Hristos, Datatorul bunatatilor celor vesnice.

Cum sa nu fericim, Parinte, ravna ta cea dumnezeiasca? Caci trup din tarana avand, te-ai aratat inger pamantesc slujind neincetat lui Dumnezeu. Iar acum, in ceata cuviosilor te veselesti, slavind pe Cel ce te-a incununat.

 

Slava.

 

Cu smerenia ta cea prea adanca ai alungat duhurile rautatii, Parintele nostru Antipa. Cu podoaba obiceiurilor bune ti-ai infrumusetat sufletul tau cel feciorelnic, pentru preadulcele tau Hristos nascut din Fecioara. Pe Acela, Cuvioase, nu inceta a-L ruga sa mantuiasca sufletele noastre.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Din tine nascandu-Se, fara de samanta, Fiul cel mai inainte de veci, Fecioara-Maica, a zidit din nou lumea, Domnul omorand cu botezul Sau pe sarpele cel ascuns in ape si izbavind oamenii din stricaciune.

 

Catavasie: Domnul, Cel ce da.

 

Condacul si icosul Praznicului

 

Condacul sfantului:

Podobie: Porunca cea de taina.

 

Viata pustniceasca dorind, fericite, si grijile pamantesti lepadand, ai parasit desertaciunea celor trecatoare si ca un nou David de la turmele tatalui fiind luat, in singuratatea pustiului ai intrat, nevoindu-te barbateste in postiri si in privegheri. Pentru aceasta te-ai facut pilda infrumusetata a sihastrilor, impodobindu-ti sufletul cu neprihanita curatie si cu untdelemnul rugaciunii, si luminandu-ti mintea cu privirea la locasurile cele dumnezeiesti, acum te bucuri impreuna cu ingerii inaintea imparatului fapturii. Pe Acesta roaga-L sa izbaveasca din nevoi si din primejdii pe cei ce savarsesc cu credinta si cu dragoste sfanta pomenirea ta.

 

Sedealna, glasul 1:

 

Iubitorul de oameni - Hristos - porunca noua ne-a dat tuturor: „Sa va iubiti unul pe altul, precum v-am iubit Eu". Cu adevarat, dumnezeiasca iubire ai aratat, Cuvioase, pentru toate fapturile, pe care dar al lui Dumnezeu l-ai socotit. Da-ne si noua, fiii neamului tau, a ne impartasi din iubirea ta cea sfanta ca sa umblam cu tarie pe calea cea dreapta si sa aflam mila si har in ziua judecatii de la Hristos Dumnezeu, Cel ce te-a incununat pe tine.

 

Slava.,

 

Cu duhul nemangaiat de cele pamantesti, Cuviosul Antipa Romanul - a luat Crucea si a urmat lui Hristos. Prin osteneli, lacrimi si suspinuri neincetate, s-a invrednicit de binecuvantarea Ta, Doamne. Pentru rugaciunile sale, numara-ne si pe noi, in ceata alesilor tai.

 

Si acum., a Praznicului, acelasi glas:

 

Iisus nascandu-Se din Fecioara Maria si in Iordan botezandu-Se de la Ioan, Duhul S-a pogorat peste Dansul, vazut, in chip de porumb. Pentru aceasta proorocul, impreuna cu ingerii, a zis: slava venirii Tale, Hristoase; slava Imparatiei Tale; slava iconomiei Tale, Unule Iubitorule de oameni.

 

Cantarea a 4-a:

 

Irmos: „Munte umbrit cu harul."

 

Imbratisand cu dragoste crucea lui Hristos, Cuvioase, ai purtat cu osardie lupta impotriva taberelor demonice, facandu-ti inima rai duhovnicesc. Cu rugaciunile tale, ocroteste pe credinciosul tau popor cel ce cu dragoste, in sfintite asezaminte, te lauda pe tine.

 

Iubirea curata catre Dumnezeu si catre aproapele ai aratat, Sfinte Cuvioase. Caci in toate zilele, cu blandete si uitare de sine i-ai mangaiat pe toti, cei ce cu osardie te cautau pe tine. Iar acum, veselindu-te in ceruri, nu-i uita pe smeritii tai fii de pe plaiurile obarsiei tale.

 

Slava.,

 

Din dumnezeiestile Scripturi te-ai adapat, Parinte Antipa, si lauda lui Dumnezeu in dulce grai romanesc cu dragoste osardnica i-ai adus. Rugamu-ne cu umilinta si cantam in sfintitele biserici inaltate in cinstea numelui tau:

Bucura-te, Sfinte Antipa, Parintele nostru.

 

Si acum., a Nascatoarei:

 

Cuvantul, ca un Dumnezeu, fiind nevazut, luand din Fecioara fire omeneasca, Se face vazut si Se curata in Iordan, Cel strain de pacat, ca sa curete de greseli pe cel cazut.

 

Catavasie: Auzitu-s-a, Doamne, glasul Tau.

 

Cantarea a 5-a:

 

Irmos: „Cel ce ai luminat cu luminarea venirii Tale,."

 

Dragostea de Dumnezeu si instrainarea de cele pamantesti le-ai castigat, Cuvioase, si ai pazit cu sfintenie sfaturile evanghelice. Pentru aceasta, locuitor al cetatii ceresti te-ai facut, vrednicule de lauda, Parinte Antipa. Indraznire avand catre Dumnezeu, roaga-te sa dobandim si noi crestineasca dragoste ca sa smulgem printr-insa neghinele rautatilor.

Cu multimea lacrimilor tale ai curatit intru tine dumnezeiescul chip, Parinte. Iar demonii ce te-au necajit pe tine multa vreme, au fost alungati cu biciul sfintelor tale rugaciuni. Fii mijlocitor noua catre Stapanul sa ne izbaveasca de cursele vrajmasului celui viclean.

Slava.,

Izbavitu-te-ai de patimile trupului, Cuvioase, prin truda nevointelor tale. Iar in obstea Valaam ai petrecut duhovniceste in virtuti, aducand jertfa de lauda Mirelui Hristos, Cel ce te-a ales pe tine.

Si acum., a Nascatoarei:

Elisei a indulcit amaraciunea apelor cu sare; iar Fiul tau si Dumnezeu, botezandu-Se in ape, a ridicat amaraciunea si durerea pacatului.

Catavasie: Iisus, incepatorul vietii.

Cantarea a 6-a:

Irmos: „Inconjuratu-ne-a pe noi adancul cel de desubt.,"

In trupul tau firav, Parinte, ai impletit din dragoste adanca, postul indelungat si rugaciunea curata ca lucrari ale sufletului. Ca si fericitul Pavel Apostolul ai invatat pe ucenicii tai: „in orice si in toate m-am invatat sa fiu si satul si flamand; si in belsug, si in lipsa", minunate Parinte Antipa.


Oare, nu ti-au venit ganduri de a face rau cuiva, Parinte, te-a intrebat ucenicul iubit? „Niciodata nu pot veni astfel de ganduri parintelui iubitor de fii, dar cu atat mai mult, nu pot veni parintelui duhovnicesc", ai raspuns, Parinte. Din iubirea ta cea curata si sfanta revarsa picaturi de roua duhovniceasca celor incercati cu multe feluri de ispite.


Slava.,

„Viata monahului e in biserica; iar lucrarea lui e pravila monahala" ai spus celor ce erau in neoranduiala, invata-ne sa staruim in rugaciune si-n implinirea poruncilor ca sa scapam de vatamarea ispitelor. Ajuta-ne in ostenelile noastre cele duhovnicesti si roaga-te sa se mantuiasca sufletele noastre.


Si acum., a Nascatoarei:


Spaimantatu-s-au cetele ingerilor, vazand pe Cel nevazut, nascut din Fecioara cu trup si cufundat in rau spre a Se boteza; pe Cel ce este slavit de cei fara de trup.


Catavasie: Glasul Cuvantului.

Condacul: glasul al 4-lea:

Podobie: Aratatu-te-ai astazi.


Din framantatura ostenelilor inmuiate cu lacrimile milostivirii tale, ai dospit rugaciunea cea mult roditoare, Parintele nostru Antipa. Adu-ti aminte si de neamul nostru din care ai odraslit, Preafericite, si ocroteste patria ta cu mijlocirile tale catre Dumnezeu ca sa-ti cantam tie: Bucura-te, odrasla a Moldovei, iubitorule de pustnicie.

Icos


La chemarea dumnezeiasca, bucurandu-te cu duhul, ai fugit de desertaciunile lumii, primind jugul cel usor al lui Hristos. Pentru aceasta, cetele monahilor iti canta tie cu evlavie in sfintitele locasuri: bucura-te, mladita cea bogata din Calapodesti; bucura-te, fiule ales al tinutului Zeletin; bucura-te, ostenitorul schitului romanesc din Athon; bucura-te, al monahilor instrainati de tara, dulce mangaiere; bucura-te chip al blandetii; bucura-te, adanc de smerenie; bucura-te, necurmata rugaciune pentru neamul tau; bucura-te, iubitorule de isihie; bucura-te, vorbitorule cu Dumnezeu; bucura-te, lauda Valaamului; bucura-te, si a noastra dulce alinare in viforul ispitelor; bucura-te, Sfinte al neamului romanesc; bucura-te, Parinte Antipa, iubitorule de pustnicie.


SINAXAR

In aceasta luna, in ziua a zecea, pomenirea Sfantului Cuviosului Parintele nostru Antipa de la

Calapodesti. Cu ale lui sfinte rugaciuni, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi. Amin.

Cantarea a 7-a:

Irmos: „Pe tine, de Dumnezeu Nascatoare,."

 

Cuvioase Parinte Antipa, te-ai invrednicit a te atinge de moastele vladicai Teodosie mucenicul, incredintandu-ne si pe noi de sfintenia lor. Si primind ingerescul chip cu numele de Alimpie, ai cantat cu ravna: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat.


Bucura-te, Parinte prealaudate, caci Domnul ti-a harazit sa te impartasesti de darurile Duhului Sfant la racla moastelor Sfantului Tihon, cel din Zadonsk. Pentru aceasta te-ai sarguit a-i urma vietii acestuia si a canta in toate zilele: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat;


Slava.,


Astazi si noi alergam la racla moastelor tale, Parinte de Dumnezeu fericite. Cu trupul ostenit de patimi, ne inchinam icoanei tale si insetati de dorul, dumnezeiestii veselii, strigam: Vino, Parinte, odorul si folositorul nostru, ocroteste evlaviosul tau popor din care ai iesit, ca sa cantam cu totii intr-un glas: Dumnezeul parintilor nostri, bine esti cuvantat.


Si acum., a Nascatoarei:


Nu s-a osebit de firea Tatalui dumnezeiescul Cuvant, intrupandu-Se din Fecioara; ca si pe ea, intru intrupare a pazit-o cu adevarat nemicsorata. Si acum Hristos Cel preaslavit primeste marturia Tatalui.


Catavasie: Pe tinerii cei binecredinciosi.

Cantarea a 8-a

 

Irmos: ”In cuptor tinerii lui Israel,."

Dorind sa se bucure, Cuvioase Parinte, de binecuvantarea ta si evlavioasele femei, ai cerut sa ai mormantul in afara schitului in care cu osardie duhovniceasca te-ai nevoit. Pentru aceasta, indraznind la bunatatile tale cele bogate, te rugam: Cauta spre noi si binecuvanteaza cu racla cinstitelor tale moaste, ca sa cantam neincetat: Toate lucrurile Domnului pe Domnul laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.


Cantari de multumire iti aduce tie tinutul Zeletinului, Parinte, simtindu-te prezent cu duhul cum mijlocesti neincetat pentru binecredinciosii tai fii. Vino, Parintele nostru Antipa, si inzestreaza sfintitele asezaminte inchinate tie, ca sa cantam: Toate lucrurile Domnului, pe Domnul laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.


Binecuvantam pe Tatal.


Pentru rugaciunile Cuviosului Tau, Antipa, Milostive, miluieste pe robii Tai si revarsa bucuria cea desavarsita poporului roman care canta in locasurile Tale cantarea Sfintei Treimi: Toate lucrurile Domnului, pe Domnul, laudati-L si-L preainaltati intru toti vecii.

Si acum., a Nascatoarei:


In cuptor, in chip tainic te-au inchipuit pe tine tinerii, mai inainte, Fecioara, si in rug Moise mai inainte te-a insemnat; iar Isaia te-a vazut nascand, fara de barbat, Prunc, pe Domnul slavei, pe Care Il preainaltam intru toti vecii.


Sa laudam, bine sa cuvantam.

Catavasie: Taina minunata.


Cantarea a 9-a


Irmos: „Chipul curatei nasterii tale."


In ceata cuviosilor salasluindu-te cu sufletul, Parinte, te veselesti de vederea Dumnezeiestii Treimi. Si indraznire avand catre Dansa, roaga-te neincetat sa ocroteasca neamul nostru si sa-l izbaveasca din cumplitele nevoi si din necazuri.


In sfintitele locasuri moldovene rasuna glasul fiilor tai duhovnicesti. Fii stalp de intarire si reazim de mangaiere celor ce te lauda si cu credinta iti canta: Bucura-te, Parinte Sfinte, indreptatorul calugarilor si lauda sihastrilor.


Slava.,


Ce este mai placut decat a lauda pe Dumnezeu, Cel ce este minunat intru sfintii Sai! Veniti, dar, toti iubitorii de praznuire din Dacia strabuna sa-l laudam pe Cuviosul Antipa - Romanul. Si intr-un glas sa-i cantam: Bucura-te, Sfinte Parinte, odrasla cea sfanta a Moldovei si rugator fierbinte al celor ce alearga la tine cu credinta si cer ajutorul tau cel grabnic.


Si acum., a Nascatoarei:


Stapanit-a moartea pana la Tine, Cel ce ai binevoit a Te naste ca noi din Maica nenuntita, ca sa ne mantuiesti pe noi, Fiule al lui Dumnezeu, Cel mai presus de fire, si in ape sa ne topesti din nou cu focul cel dumnezeiesc al botezului.


Catavasie: Nuizbuteste nici o limba.

LUMINANDA

Podobie: Aratatu-S-a Mantuitorul.


Indreptandu-ti privirea spre cele inalte, Cuvioase, suisuri in inima ta ai pus, de Dumnezeu inteleptite Antipa; si ajungand in camarile ceresti, te desfatezi acum cu cetele cuviosilor si dumnezeiestilor parinti. Nu inceta a te ruga pentru noi, cei ce cu dragoste praznuim sfanta pomenirea ta.


Slava., Si acum., a Praznicului

 

LA LAUDE

pe 4, insusi glasul:


Veniti, toate cetele monahilor, in sfintitele locasuri, pe Cuviosul Antipa sa-l laudam, dupa vrednicie, si cu totii intr-un glas sa-i strigam: Vino, Cuvioase, in pamantul parintilor tai si binecuvinteaza-ne pe noi, cei ce te cinstim pe tine.


Veniti, iubitorilor de isihie, adunandu-va in cete la rascruci de tainice poteci, sa-l intampinam cu bucurie pe Antipa, lauda isihastilor romani. Cu inimile arzande de dor dumnezeiesc si mainile inaltate la rugaciune, sa-i cantam: Bucura-te, Parinte, purtatorule de duh dumnezeiesc si vorbitorule cu ingerii.


Veniti, soborul sfintitilor slujitori ai altarelor strabune, pe mladita duhovniceasca cea mult roditoare a Calapodestilor, cu cantari si psalmi sa o laudam, cununa nevestejita impletindu-i. Caci mai mult decat toti, petrecerea in biserica soborniceasca a iubit, iar acum in ceruri veselindu-se, slaveste neincetat pe Dumnezeu impreuna cu cetele cele fara de trup. Pentru aceasta sa-i strigam: Bucura-te, mangaierea si odihna sufletelor noastre.


Veniti, adunarea credinciosilor romani de pretutindenea, cei ce ati urmat credintei dreptmaritoare, pe Cuviosul Antipa sa-l laudam: ca acesta, cu adevarat, mai presus de om s-a aratat, ca trup materialnic avand, viata celor fara de trup a ravnit, invrednicindu-se a vedea, in chip negrait frumusetea cea prealuminata a Sfintei Treimi.

 

Slava., glasul al 5-lea:


Cuvioase Parinte, nu ai dat somn ochilor tai, nici genelor tale dormitare, pana ce sufletul si trupul nu ti le-ai curatit de patimi si pe tine insuti te-ai gatit locas al Duhului. Ca venind Hristos impreuna cu Tatal, salasluire intru tine au facut si Treimii celei de-o fiinta slujitor ai ajuns; propovaduitorule de lucruri mari, Antipa, roaga-te pentru sufletele noastre.


Si acum., a Praznicului.


DOXOLOGIA MARE


Troparul Cuviosului


Slava., Si acum., al Praznicului.

Ecteniile si Otpustul.

CEASUL INTAI

 

LA SFANTA LITURGHIE

 

Fericirile, pe 8 din Cantarea a 5-a a Praznicului si a 6-a a Cuviosului.

 

Prochimen, glasul al 4-lea: Cinstita este inaintea Domnului moartea cuviosului Lui.

Stih: Ce voi rasplati Domnului pentru toate cate mi-a dat mie.

 

Apostolul: din Epistola intai catre Corinteni (IX, 2-12):

 

„Fratilor, voi sunteti pecetea apostoliei mele."

 

Evanghelia de la Luca (VII, 37-50):

„In vremea aceea, L-a rugat unul dintre farisei pe Iisus."

 

Chinonicul: Fericit barbatul care se teme de Domnul.

 

.

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 12027

Voteaza:

Slujba Cuviosului Parinte, de Dumnezeu purtatorul, Antipa de la Calapodesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE