Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi

Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi Mareste imaginea.

Arbanasi este o localitate din provincia Veliko Tarnovo, asezata in zona central nordica a Bulgariei. Aceasta isi inalta acoperisurile pe un platou mai inalt, la mica distanta de marile orase Veliko Tarnovo si Gorna Oryahovitsa. Fosta capitala a Bulgariei - Veliko Tarnovo - se afla la o distanta de doar 3-4 kilometri nord-est.

Arbanasi este foarte cunoscuta pentru bogata ei istorie, dar mai ales pentru minunatele ei locasuri de cult, cu arhitectura simpla, dar profunda, si vechile fresce. Bisericutele care inca impodobesc localitatea dateaza din secolele XVII-XVIII, fiind exemple perfecte ale renasterii arhitecturale nationale.

Numele locului vine de la cuvantul de origine albaneza "arberes" sau "arbanas", care inseamna "agricultor", "lucrator al pamantului". Din acest cuvant vine si turcescul "arnavut", care desemneaza pe albanezi si pe cei veniti de prin partile Macedoniei si Albaniei, indiferent de nationalitate.

Incepand cu anul 1921, Arbanasi a fost declarat drept complex de vacanta, printr-un decret regal. Din anul 2000, locul este general recunoscut drept monument istoric de importanta nationala. Arbanasi este astazi un intreg muzeu national si arhitectural, in aer liber. Muzeul Arbanasi cuprinde 144 de vechi casa fortificate, 5 biserici in intregime restaurate si 2 manastiri. Locasurile de cult sunt urmatoarele: Biserica Nasterii Domnului, Biserica Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, Biserica Sfantul Dimitrie, Biserica Sfantul Atanasie, Biserica Sfantul Gheorghe, Manastirea Maicii Domnului si Manastirea Sfantul Nicolae.

Din punct de vedere arhitectural, toate bisericutele sunt foarte asemanatoare: basilici cu o singura absida, cu tavanul boltit si acoperite cu un acoperis in doua ape. Acestea sunt constructii din piatra, avand ferestruicile micute si protejate de bare de fier, iar podelele din caramizi. Fiecare are cate un naos si in pronaos, pe laterala nordica, un culoar ducand intr-o micuta capela. Toate bisericutele isi pastreaza frescele originale. Frescele arata fata picturii din perioada Renasterii Bulgare, toate stand in stransa legatura cu capitala celui de-Al Doilea Regat Bulgar - Tarnovgrad.

         

Biserica Nasterii Domnului din Arbanasi - scurt istoric

Biserica Nasterii Domnului din Arbanasi este cea mai veche bisericuta din Arbanasi. Aceasta este formata din Altar, naos si pronaos, o galerie laterala, paralele cu peretii de nord si vest ai bisericii, iar in partea estica a bisericii se afla capela Sfantului Ioan Botezatorul.

In istoria bisericii pot fi identificate mai multe etape de constructie. Astfel, la inceput, naosul actualei bisericute era o biserica in sine. Pictura in fresca, ce imbraca peretii acestui smerit locas de cult, au fost lucrate in anul 1597. Compozitia "Judecata de Apoi" si cea care infatiseaza "Nasterea Domnului" dateaza inca din acea data. Adormirea Maicii Domnului si Judecata de Apoi atesta interesul aratat de zugravi fata de facerea lumii, fata de destinul si moartea omului.

Frescele din spatiul rezervat femeilor (pronaosul) dateaza din anul 1638. In pronaos, atat peretii, cat si arcele si barnele ce intaresc structura aceperisului, sunt pictate in intregime. Aici pot fi vazute urmatoarele scene: Adormirea Maicii Domnului, Arborele lui Iesei, Judecata de Apoi. Arborele lui Iesei infatiseaza arborele genealogic al Mantuitorului. In cadrul arborelui apar insa si cativa filosofi (Homer, Aristotel si Plato), ca urmare a umanismului prezent in epoca.

Capela Sfantului Ioan Botezatorul a fost pictata in anul 1632. Scenele zugravite pe peretii acesteia sunt luate, in mare parte, din viata Sfantului Ioan Botezatorul. Iconostasul intalnit aici este unul dintre cele mai vechi de acest fel (sculptura in lemn) intalnite in intreaga Bulgarie.

Cea mai mare parte a icoanelor au fost pictate in anul 1649. Frescele sunt grupate pe mai multe categorii. Astfel, scenele din Vechiul Testament sunt urmate de scene din Noul Testament, iar mai apoi de icoanele celor Sfapte Sfinte Sinoade Ecumenice.

Ciclurile tematice din galeria bisericii impresioneaza prin scena cu "Roata Vietii", infatisand semnele zodiacale. Frescele din naos infatiseaza Praznicele Imparatesti, Patimile Domnului si Minuni savarsite de Hristos, pastrate in Sfanta Evanghelie. Frescele au fost terminate in anul 1681.

Pe aceeaşi temă

26 Iunie 2012

Vizualizari: 5264

Voteaza:

Biserica Nasterii Domnului - Arbanasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE