Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari Mareste imaginea.

Biserica Adormirea Maicii Domnului, din parohia Mierlari, judetul Ilfov, a fost construita in anul 1843, de catre Constantin si Zoita Cretulescu, proprietarii mosiei Odaile-Mierlari. Alaturi de cei doi, tot in randul ctitorilor, sunt pomeniti si urmatorii: Gheorghe, Ivan, Ghetco, Teodor, Teodor, Stefan, Nicolae, Stoian, Caro-Ali si Stroe. Biserica a fost zidita din caramida, pe o temelie din piatra.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari

Se crede ca inainte de construirea acestei biserici, in satul Odai a existat o biserica mai veche, din lemn, cu acelasi hram. Primul preot slujitor al satului cunoscut cu numele apare in anul 1803, dupa cum marturiseste o veche insemnare: "Mihai sin Baciul de 32 de ani... de neam roman... hirotonisit in leat 1803, martie 21."

Pentru a nu se prabusi, biserica a fost amplu reparata, in anii 1853 si 1871. In cele din urma, in anul 1897, biserica a fost renovata si largita, pe cheltuiala ctitorilor Gheorghe si Elena Diamandi, proprietarii mosiei. Odata cu adaugarea absidelor laterale, biserica a fost inaltata cu aproape un metru. Cu ocazia resfintirii bisericii, acesteia i-au mai fost adaugate doua hramuri: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari

Pana in anul 1930, biserica din satul Mierlari a depins de parohia Jilava. Incepand cu acest an, insa, ea a fost numita parohie de sine statatoare. Primul preot paroh a fost parintele Vasile Mihaiescu. In anul 1932, preotul a demarat ample lucrari de reparatie si extindere a bisericii. Pronaosul bisericii a fost lungit cu aproape sase metri, iar cafasul si pridvorul au fost construite. Mai mult, a fost construita cea de-a doua turla si frontonul asezat pe pridvor. Biserica a fost imprejmuita cu un trotuar, iar interiorul acesteia a fost pavat cu dale din piatra.

In anul 1934, biserica a fost repictata, de catre pictorii Dumitru Nicolaide si Dimitrie Hornung, in ulei, in stilul neobizantin. Odata cu resfintirea bisericii, acesteia i-a fost redat vechiul hram, Adormirea Maicii Domnului. Clopotnita a fost construita in anul 1942, din caramida, si a fost invelita cu tabla galvanizata.

In anul 1952, parintele Vasile Mihaiescu a fost arestat de comunisti, pentru cunoscuta vina de "activitate legionara", si condamnat la 25 de ani de munca silnica. Din pedeapsa, parintele va implini peste 17 ani. In urma sa, preotii care au urmat au invelit din nou biserica si clopotnita, in anul 1965, si au repictat-o, in anul 1986, cu ajutorul pictorului Ion Tudorache.

Catapeteasma bisericii, din lemn, este impodobita cu o serie de 51 de icoane deosebite, pictate intre anii 1843-1850, in stilul scolii de pictura de la Manastirea Caldarusani. Acestea au fost repictate in anul 1994, pierzand astfel valoarea lor primara.

Biserica din Mierlari este construita din caramida, in forma de cruce, si are doi contraforti langa Altar si alti doi langa pronaos. Turla si boltile sunt din lemn, acoperite cu tencuiala. In cadrul ultimei restaurari, vechile tencuieli din exteriorul bisericii si al clopotnitei au fost curatate si inlocuite cu altele noi, din var si nisip.

Policandrul cel mare dateaza din anul 1828 si are 24 de brate. Cele doua sfesnice imparatesti si scaunul arhieresc, toate aflate in naos, sunt sculptate in lemn de esenta tare si acoperite cu un strat gros de bronz. Aceste piese de mobilier au fost aduse de catre Georghe Diamandi, in anul 1897, de la Biserica Sarindar, din Bucuresti. In biserica se mai pastreaza un potir din argint aurit. Pe acest potir se poate citi, in limba greaca: "Pomeneste, Doamne, pe roaba ta, Ecaterina. 1801."

Iulian Predescu

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari

31 Mai 2013

Vizualizari: 3630

Voteaza:

Biserica Adormirea Maicii Domnului - Mierlari 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE