Biserica Eroilor

Biserica Eroilor Mareste imaginea.


Biserica Eroilor

Biserica Eroilor este ridicata in incinta Cimitirului Eroilor Martiri din Decembrie 1989, prin straduinta "Asociatiei pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989". Complexul inchinat Eroilor Martiri este amplasat in imediata vecinatate a Cimitirului Bellu, in Piata Eroii Revolutiei, avand hramul "Nasterea Domnului".

Biserica Eroilor este ridicata in incinta Cimitirului Eroilor Martiri din Decembrie 1989, prin straduinta

Lacasul comemorativ, omagiu adus tinerilor cazuti in timpul Revolutiei din decembrie 1989, este amplasat in partea nordica a Cimitirului Eroilor Martiri din Calea Serban Voda. Biserica a fost realizata la initiativa "Asociatiei pentru cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989" - presedinte profesor Anghel Cioran, a parintilor si a urmasilor celor disparuti, sub indrumarea duhovniceasca a P.F.P. Teoctist, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si a I.P.S. Teodosie Arhiepiscop al Tomisului.

Biserica Eroilor - scurt istoric

Ctitorirea catedralei Eroilor a inceput in anul 1993, pe baza unui proiect elaborat de "Institutul de Proiectare Bucuresti", in conditii de gratuitate, dupa o idee a arhitectului Diaconu Nicolae si sub coordonarea arhitectului Popescu Greaca.

Biserica Eroilor

In ziua de 19 martie 1993, P.F.P. Patriarh Teoctist a binecuvantat locul si a pus piatra de temelie a sfantului lacas. La data de 27 mai 1993, de Inaltarea Domnului, s-a introdus in fundatia Sfantului Altar, un tub cu numele eroilor martiri. Lucrarile de executie au inceput in anul 1993, prin Trustul Energoconstructia. Lucrarile au fost intrerupte si apoi continuate de catre trustul AEdificia Carpati.

Biserica Eroilor -

Cheltuielile s-au facut la inceput, din "Fondul Libertatea" administrat de Fundatia cu acelasi nume. S-au primit donatii din partea Ministerul Culturii si Cultelor, a Patriarhiei Bisericii Ortodoxe Romane, Guvernului Romaniei, Fundatiei Elias si a peste 700 de persoane. In baza schitelor concursului castigat de arhitectul Nicolae Diaconu (1914-1997), documentatia a fost intocmita in cadrul S.C. Proiect Bucuresti S.A., de un grup de arhitecti coordonat de arhitectul Alexandru Popescu-Greaca si arhitectul Mihaela Stanescu, iar partea de structura a fost semnata de inginerul Victor Nedrita.

Biserica Eroilor - <a href='/acatiste/67101-acatistul-sfintilor-epictet-si-astion' _fcksavedurl='/acatiste/67101-acatistul-sfintilor-epictet-si-astion' title='Acatistul Sfintilor Epictet si Astion' class='linking auto'>Sfintii Epictet si Astion</a>

Proiectul de rezistenta a apartinut inginerului Victor Nedrita, cu precizarea ca asistenta tehnica in executarea proiectului a fost asigurata pe tot parcursul timpului de persoanele mai sus mentionate.

Executarea constructiei a fost incredintata trustului "Energoconstructia", care a incheiat lucrarea "la rosu", la sfarsitul anului 1996. Continuarea lucrarilor de finisare s-a facut de catre trustul "Aedificia Carpati", incheindu-se la sfarsitul anului 1999.

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Partea de stereotomie - lucrarile in marmura: pardoseala, ancadramentele ferestrelor, soclul bisericii, pridvorul, stalpii, treptele si pisaniile interioare - a inceput in 1997, fiind executata de catre firma "Marmy Vest", lucrare finalizata in anul 2003.

Catedrala Eroilor a fost dotata cu tot mobilierul interior din lemn ce intra in componenta oricarei biserici ortodoxe: catapeteasma, strani, jilturi arhieresti s.a., pe parcursul ultimilor sase ani, lucrarile fiind executate la Targu Neamt de catre sculptorii din familia Fosalau. Corpurile de iluminat au fost realizate de catre S.C. F.D. Stil International Art S.R.L.

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

 

Pictura interioara a fost lucrata in tehnica "fresco", incepand din anul 2000, de catre pictorul Vasile Anghelache. In anul 2004, s-au incheiat lucrarile, prin realizarea celor 7 panouri mozaicare ce impodobesc peretii pridvorului, creatie a artistilor firmei "Ambient Studio", director Valentin Tanase. Aceeasi firma a executat si tencuielile decorative de tip "sgraffitto" la boltile pridvorului.

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Preotul paroh Marius Lacatusu a slujit prima liturghie la 1 iunie 1995, in biserica inca neterminata. In anul 2002 s-au contractat si lucrarile de amenajare a curtii si de imprejmuire, conform proiectului elaborat tot de "Institutul de Proiectare Bucuresti".

Slujba de sfintire a bisericii s-a savarsit la 1 iunie 2003 de catre P.F.P. Patriarh Teoctist, impreuna cu I.P.S. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului, Episcopii Vicari Patriarhali Varsanufie si Ambrozie, precum si Nathanael - Arhiepiscop roman de America si Canada, in prezenta unui numeros public. I.P.S. Theodosie Arhiepiscopul Tomisului si al intregii Dobroge a donat o particica din moastele Sfintilor Martiri Epictet si Astion, care de atunci sunt ocrotitorii bisericii.

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Cu prilejul sfintirii au fost depuse in biserica moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion, sfinti tamaduitori si facatori de minuni, care au suferit moarte martirica, intre anii 298-303, in cetatea Halmyris, pe teritoriul Dobrogei de azi.

Cei doi martiri sunt pomeniti in fiecare an in data de 8 iulie. Moastele Sfintilor Mucenici Epictet si Astion au fost aduse in Biserica Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989 prin bunavointa Arhiepiscopiei Tomisului si cu binecuvantarea I.P.S. Teodosie al Tomisului si a P.F. Patriarh Teoctist.

Biserica Eroilor

Biserica Eroilor - arhitectura bisericii

Catedrala Eroilor are o suprafata proiectata pentru a putea primi circa 300 de persoane la savarsirea sfintelor slujbe, avand o inaltime de 42 de metri, trei turle si o suprafata a picturii de 1.800 metri patrati.

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Biserica, construita dupa un plan triconc, este o incercare de sinteza intre stilul moldovenesc din vremea Sfantului Stefan cel Mare si a lui Petru Rares cu stilul muntenesc din secolele XVI - XVII si elemente neo-clasice, respectiv pridvorul si cele doua turnuri vestice, caracteristice arhitecturii muntenesti, cu forma invelitorilor si cu silueta generala a lacasului specifice bisericilor din Nordul Moldovei.

 Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion          Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Structura de rezistenta este din beton armat, dublat cu zidarie de caramida la interior si exterior. Acoperisul bisericii este in patru ape, cu streasina larga, franta. Pridvorul are acoperis separat, intr-o singura panta, ce porneste de sub friza de ocnite care incheie fatadele. Invelitoarea a fost executata din tabla de arama, de o echipa din judetul Neamt - fratii Lica, Ioan si Gheorghe.

 

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion          Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Absida Sfantului Altar este poligonala in exterior si semicirculara in interior, fiind acoperita cu o conca de mari dimensiuni. Urmeaza naosul spatios (9.80 x 10 metri), completat de absidele laterale adanci de 3 metri, cu inaltimea de 9.5 metri.

Peste naos se ridica turla centrala, descarcata pe patru arce mari in plin cintru; diametrul turlei este redus prin intermediul "arcelor moldovenesti", pana la racordul dintre baza turlei si tamburul zvelt al acesteia.

 Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion          Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

Naosul continua cu un spatiu intermediar, acoperit in centru cu o calota semisferica, fiind delimitat de pronaos prin trei arcade in plin cintru, inegale. Pronaosul, are lateral, accesele la scarile intr-o rampa catre subsolul tehnic, cafas si cele doua tumuri-clopotnita.

Pardoseala interioara s-a executat din placaje decorative de andezit negru si gri cu marmora alba de Ruschita. Ancadramentele usilor, ferestrelor, soclul, sunt realizate din travertin. Treptele largi ce inconjoara pridvorul sunt placate cu marmora.

Un amplu pridvor, inconjurand pronaosul pe cele trei laturi exterioare, se exprima pe fatada vestica prin cinci arcade largi in plin cintru, din beton armat, iar pe fatadele laterale prin trei arcade similare, toate descarcate pe stalpi cruciformi; acestia sunt uniti de peretii exteriori ai pronaosului prin intermediul unor arce dublou in plin cin-tru, pe care reazema "bolti manastiresti".

Extradosul boltilor si peretii pridvorului sunt finisati in tencuieli impodobite cu ornamente in tehnica "sgrafiitto". Cele 7 panouri mozaicate ce impodobesc peretii pridvorului sunt lucrate in mozaic de Murano, reprezentand icoanele: Nasterea Domnului, Sfintii Petru si Pavel, Sfintii martiri Epictet si Astion, Botezul Domnului, Rastignirea, Invierea si Inaltarea Domnului.

Biserica Eroilor - programul sfintelor slujbe

Lacasul de cult, cu hramul "Nasterea Domnului", este deservit de doi preoti, Parintele Marius Lacatusu si Parintele Dorin Baduna, fiind deschis credinciosilor in fiecare zi, cu exceptia zilei de luni, deocamdata, datorita lucrarilor in desfasurare.

Sfintii Epictet si Astion

Sfintele slujbe se desfasoara dupa un program bine stabilit si afisat la intrarea in biserica. Miercurea de la orele 17.00 se oficiaza Paraclisul Maicii Domnului, vinerea la orele 17.00 Sfantul Maslu, respectiv slujba de "Te Deum" in prima zi de vineri a fiecarei luni, sambata dimineata Sfanta Liturghie si parastas pentru pomenirea eroilor martiri si a celor adormiti, urmate la orele 17.00 de Vecernie, iar duminica Sfanta Liturghie.

"Calcand la pamant dulcetile cele ravnitoare ale celor de jos, v-ati ridicat prin dar catre dumnezeiasca inaltime a muceniciei, patimitorilor Epictet si Astion, luminatori ai lumii. Pentru aceea, ne rugam sa ne aparati pe noi de intunericul pacatelor si de boli, rugandu-va Dumnezeului tuturor pentru noi" (Sedelna la Sfintii Mucenici Episctet si Astion)

Biserica Eroilor

Biserica Eroilor - localizare si date de contact

Biserica Eroilor Martiri din Decembrie 1989 se afla in imediata apropiere Cimitirului Bellu, in Piata Eroii Revolutiei. Adresa exacta este: Calea Serban Voda, nr. 237, sector 4, Bucuresti.

* Cont lei C.E.C Cotroceni - RO37CECEB50336RON0650069 *

Asociatia amintita mai sus, care se ocupa cu ingrijirea acestei biserici, este formata exclusiv din parinti, vaduve si copii ai celor cazuti in Bucuresti, in luna decembrie 1989, fiind infiintata la 17 aprilie 1990 si legalizata prin hotararea judecatoreasca nr. 1252/1990, avand peste 600 de membri. Ridicarea bisericii constituie o obligatie prevazuta in capitolul 2 al statutului asociatiei.

Asociatia pentru Cinstirea Eroilor Martiri ai Revolutiei din Decembrie 1989, Calea Serban Voda, nr. 237, sector 4, Bucuresti, tel. 021 336 58 12.

* Cont lei BCR SMB - RO82RNCB5101000005800001 *

Biserica Eroilor - <a href='/biserica-in-lume/67710-biserica-sfantul-apostol-andrei-patras' _fcksavedurl='/biserica-in-lume/67710-biserica-sfantul-apostol-andrei-patras' title='Biserica Sfantul Apostol Andrei - Patras' class='linking auto'>Sfantul Apostol Andrei</a> predicand romanilor

Biserica Eroilor - Pogorarea Sfantului Duh

Biserica Eroilor

Biserica Eroilor - Sfintii Epictet si Astion

14 Iunie 2012

Vizualizari: 15438

Voteaza:

Biserica Eroilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE