Manastirea Bascovele

Manastirea Bascovele Mareste imaginea.

Manastirea Bascovele

 

Numele manastirii vine de la "bascov", pisc impadurit cu stejari. Asezata intr-o depresiune larg deschisa spre soare, adapostita de jur-imprejur de paduri care o feresc de asprimea iernii si de arsita verii, manastirea are o pozitie geografica privilegiata, fiind situata la o departare de 25 km de Pitesti pe soseaua ce duce spre Ramnicu-Valcea.
 

          Manastirea Bascovele             Manastirea Bascovele      

Acest sfant lacas a fost zidit in vremea domnitorului Constantin Brancoveanu, de Vel Comisul Serban Cantacuzino, care facuse mai inainte fagaduinta lui Dumnezeu ca, daca-i va darui un fiu, va construi o manastire.
 

Manastirea Bascovele

Dorinta i s-a implinit, dobandind o fiica pe care o boteaza Maria. Dumnezeu a voit altfel, fiica mult dorita s-a nascut, dar dupa nastere sotia s-a prapadit, iar la varsta de trei ani si fetita. In aceasta grea incercare el nu s-a deznadajduit si a implinit ceea ce a fagaduit, zidind o manastire pentru maici, careia i-a pus hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".

Manastirea Bascovele

Din tot trecutul manastirii si pana la 1835, nu avem nici o stire despre viata dusa de maicile de aici. La 1835 aflam ca, in urma unui cutremur, biserica s-a ruinat, fiind refacuta abia in 1843, cu sprijinul piosului crestin Stefu Nicolau din Pitesti. Cu acest prilej s-au mai adaugat si doua hramuri, tot in cinstea Maicii Domnului si anume Nasterea si Adormirea.
 

Manastirea Bascovele

In 1863, secularizandu-se averile manastiresti, se ia si proprietatea Manastirii Bascovele, 17 pogoane pamant cultivabil si 27 pogoane gradini. In 1869, din cauza unui traznet, acoperisul bisericii si o parte din chilii au ars, fiind refacute.
 

Manastirea Bascovele

In 1883, Episcopia cere Ministerului de Culte sa desfiinteze manastirea, pe motiv ca se afla in ruina si are personal putin.
 

          Manastirea Bascovele             Manastirea Bascovele

Cel care a facut sa renasca viata spirituala a manastirii Bascovele a fost P.S. Episcop Nichita Duma al Argesului care, la propunerea preotului slujitor Ion Balasescu, reinfiinteaza acest sfant lacas.

Manastirea Bascovele

 In timpul Arhimandritului Grigorie Uritescu, vicarul Eparhiei, manastirea cunoaste o perioada de intense innoiri edilitare: corpuri noi de chilii, restaurarea cladirilor vechi si a bisericii - repictata de Teodor Petrescu din Tutana - Arges, inte anii 1948-1950.

Manastirea Bascovele

In 1959, acest sfant lacas este din nou desfiintat, iar in chiliile manastirii ia fiinta Centrul de Ingrijire si Asistenta Bascovele. In 1991, prin purtarea de grija a Prea Fericitului Patriarh Teoctist, Sfantul Sinod aproba reinfiintarea a trei manastiri, monumente istorice: Bascovele, Cotmeana si Glavacioc.

Manastirea Bascovele

In urma acestui act de dreptate, patru dintre fostele vietuitoare s-au reintors in manastirea de metanie, avnd la dispozitie doar trei chilii, celelalte fiind ocupate cu bolnavii centrului. Aceasta situatie a durat pana in iulie 2005 cand, dupa indelungi staruinte la forurile judetene, s-a reusit eliberarea intregului ansamblu monahal.
 

Manastirea Bascovele

In 2006, s-a construit trapeza manastirii. In iulie 2007, in urma unei furtuni, acoperisul bisericii s-a spart, fiind refacut tot cu sita.

        Manastirea Bascovele           Manastirea Bascovele

 Manastirea Bascovele este un loc de alinare si sporire duhovniceasca pentru tot sufletul credincios.

Pe aceeaşi temă

14 Iunie 2012

Vizualizari: 14549

Voteaza:

Manastirea Bascovele 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE