
Manastirea Bascovele
Numele manastirii vine de la "bascov", pisc impadurit cu stejari. Asezata intr-o depresiune larg deschisa spre soare, adapostita de jur-imprejur de paduri care o feresc de asprimea iernii si de arsita verii, manastirea are o pozitie geografica privilegiata, fiind situata la o departare de 25 km de Pitesti pe soseaua ce duce spre Ramnicu-Valcea.
![]() ![]() |
Acest sfant lacas a fost zidit in vremea domnitorului Constantin Brancoveanu, de Vel Comisul Serban Cantacuzino, care facuse mai inainte fagaduinta lui Dumnezeu ca, daca-i va darui un fiu, va construi o manastire.
Dorinta i s-a implinit, dobandind o fiica pe care o boteaza Maria. Dumnezeu a voit altfel, fiica mult dorita s-a nascut, dar dupa nastere sotia s-a prapadit, iar la varsta de trei ani si fetita. In aceasta grea incercare el nu s-a deznadajduit si a implinit ceea ce a fagaduit, zidind o manastire pentru maici, careia i-a pus hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului".
Din tot trecutul manastirii si pana la 1835, nu avem nici o stire despre viata dusa de maicile de aici. La 1835 aflam ca, in urma unui cutremur, biserica s-a ruinat, fiind refacuta abia in 1843, cu sprijinul piosului crestin Stefu Nicolau din Pitesti. Cu acest prilej s-au mai adaugat si doua hramuri, tot in cinstea Maicii Domnului si anume Nasterea si Adormirea.
In 1863, secularizandu-se averile manastiresti, se ia si proprietatea Manastirii Bascovele, 17 pogoane pamant cultivabil si 27 pogoane gradini. In 1869, din cauza unui traznet, acoperisul bisericii si o parte din chilii au ars, fiind refacute.
In 1883, Episcopia cere Ministerului de Culte sa desfiinteze manastirea, pe motiv ca se afla in ruina si are personal putin.
![]() ![]() |
Cel care a facut sa renasca viata spirituala a manastirii Bascovele a fost P.S. Episcop Nichita Duma al Argesului care, la propunerea preotului slujitor Ion Balasescu, reinfiinteaza acest sfant lacas.
In timpul Arhimandritului Grigorie Uritescu, vicarul Eparhiei, manastirea cunoaste o perioada de intense innoiri edilitare: corpuri noi de chilii, restaurarea cladirilor vechi si a bisericii - repictata de Teodor Petrescu din Tutana - Arges, inte anii 1948-1950.
In 1959, acest sfant lacas este din nou desfiintat, iar in chiliile manastirii ia fiinta Centrul de Ingrijire si Asistenta Bascovele. In 1991, prin purtarea de grija a Prea Fericitului Patriarh Teoctist, Sfantul Sinod aproba reinfiintarea a trei manastiri, monumente istorice: Bascovele, Cotmeana si Glavacioc.
In urma acestui act de dreptate, patru dintre fostele vietuitoare s-au reintors in manastirea de metanie, avnd la dispozitie doar trei chilii, celelalte fiind ocupate cu bolnavii centrului. Aceasta situatie a durat pana in iulie 2005 cand, dupa indelungi staruinte la forurile judetene, s-a reusit eliberarea intregului ansamblu monahal.
In 2006, s-a construit trapeza manastirii. In iulie 2007, in urma unei furtuni, acoperisul bisericii s-a spart, fiind refacut tot cu sita.
![]() ![]() |
Manastirea Bascovele este un loc de alinare si sporire duhovniceasca pentru tot sufletul credincios.
-
Manastirea Brebu
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Nicolae Tabaci
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Adormirea Maicii Domnului
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Nica Filip
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Berevoiesti
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.