Schitul Izvorul Posaga

Schitul Izvorul Posaga Mareste imaginea.

Schitul Izvorul Posaga

Construit intr-un loc deosebit de pitoresc, schitul Izvorul Posaga este situat in comuna Posaga, jud. Alba, 43 km SV de Turda si 50 km E de Campeni. In apropiere, curge paraul "Valea Posagai" precum si izvorul datorita caruia schitul este cunoscut, numit "Izvorul Tamaduirii". Intrarea in incinta manastirii se face pintr-o poarta masiva din lemn de stejar, cu o frumoasa sculptura, executata in 1981 de mesterul Vasile Salajan din Baia Sprie, judetul Maramures.

          Schitul Izvorul Posaga Schitul Izvorul Posaga

 Schitul Izvorul Posaga

Biserica cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" a fost construita in 1933 de preotul paroh al satului, Alexandru Rujdea. Viata monahala a inceput in 1948 si a durat pana in 1960, cand, ca urmare a Decretului nr. 410/1959, schitul a fost desfiintat.

          Schitul Izvorul Posaga Schitul Izvorul Posaga

In 1979, parintele Paisie Cosma, restaureaza biserica, construieste cladirea staretiei si clopotnita, precum si gardul de imprejmuire a incintei impreuna cu poarta masiva de la intrare. Insa viata monahala incepe cu adevarat in 1990, cand schitul si-a dobandit dreptul legal de functionare.


 Schitul Izvorul Posaga

Biserica este din lemn, pe fundatie de piatra avand forma dreptunghiulara. Naosul cu pronaosul nu sunt separate, suprafetele formand un spatiu comun. Pridvorul deschis este sprijinit pe stalpi din lemn, foarte frumos sculptati. Catapeteasma din lemn, de asemenea are o sculptura foarte frumoasa. Usile de la intrare sunt masive, din lemn de stejar cu o sculptura ornamentala. Biserica are doua turle, una mare pe naos si alta mai mica pe pridvor. Este tencuita in interior si captusita cu sipca in exterior. Biserica a fost pictata in fresca de pictorul Carol Gross.


 Schitul Izvorul Posaga

Schitul Izvorul Posaga

Clopotnita, construita din lemn si acoperita cu sindrila, este sustinuta de stalpi puternici din lemn si ei frumos sculptati. In incinta schitului sa afla un altar de vara construit din lemn, acoperit cu tigla si sustinut de sase stalpi din lemn sculptat. Cladirea pentru chilii, trapeza, bucatarie, staretie este din lemn, peretii fiind tencuiti in interior si captusiti cu sipca in exterior. Imprejmuirea din fata, paralela cu drumul, este din zid masiv de piatra la baza iar deasupra acestui soclu este uluca din lemn.
 

Schitul Izvorul Posaga

Schitul Izvorul Posaga

Schitul Izvorul Posaga

Schitul Izvorul Posaga

          Schitul Izvorul Posaga Schitul Izvorul Posaga

Pe aceeaşi temă

10 Iulie 2012

Vizualizari: 33983

Voteaza:

0 / 5 din 0 voturi.

Comentarii (2)

  • Ioan TimarPostat la 2016-05-09 16:14

    Am ramas profund impresionat de tot ce am vazut si auzit la aceasta sfanta manastire.Bunul Dumnezeu sa pazeasca sub sfant acoperamantul Sau obstea acestei manastiri.Recomand sa cercetati aceste locuri binecuvantate.

  • vitalis cristianPostat la 2012-07-10 16:48

    frumoasa zona,frumoasa manastirea,miar place sa vizitez aceasta manastire,oare ar avea locuri de cazare?as dori daca as putea sa ma cazez o noapte cu cine as putea vorbi,DOAMNE AJUTA

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE