Inceputul credintei

Inceputul credintei Mareste imaginea.

Inainte de toate as vrea sa urez tuturor cititorilor ca prin lucrarea Harului Duhului Sfant, sa se bucure la acest Praznic Dumnezeiesc de nasterea Domnului nostru Iisus Hristos, ca si atunci cand s-au nascut copiii lor. Sperand ca in acest fel vom incepe sa ne bucuram si de taina binecuvantarii ce se revarsa peste noi.

Nu va indoiti de faptul ca Hristos se naste ca un simplu om, nici de fecioria Maicii Domnului inainte si dupa nasterea Lui. Sunt doua "noutati" ale lumii, dar nu imposibile, caci "cele ce sunt cu neputinta la oameni, sunt cu putinta la Dumnezeu" (Luca 18, 27). Indoiala este ca otrava, distruge puterea de credinta si ucide sufletul prin deznadejde.Prima icoana a Mantuitorului pe acest pamant este imaginea copilului infasat in iesle pe care-L incalzesc animalele sa nu raceasca, in aproape toate icoanele Maicii Domnului este pictat ca un prunc in bratele ei; oare intamplator?. Cred si marturisesc ca este una din incercarile Sfintilor Parinti spre a ne face sa iubim pe Pruncul Hristos intr-un sfarsit! Iar atunci cand vezi un copil pur si simplu il iubesti, nu ai ganduri de indoiala daca va ajunge un om bun, sau daca este sincer cu tine…

Revenind la Taina Intruparii ne rugam "iar cand a venit plinirea vremii, ne-ai grait prin insusi Fiul Tau, prin care si veacurile le-ai facut. Care, fiind stralucirea slavei Tale si chipul ipostasului Tau si purtand toate cu cuvantul puterii Sale, nu rapire a socotit a fi asemenea Tie, lui Dumnezeu-Tatal, ci Dumnezeu fiind, mai inainte de veci, pe pamant s-a aratat si cu oamenii a vietuit; si din Sfanta Fecioara intrupandu-Se, S-a smerit pe Sine, chip de rob luand, facandu-Se pe Sine asemenea cu chipul nevrednicului nostru trup, ca sa ne faca asemenea chipului slavei Sale. Ca, de vreme ce prin om a intrat pacatul in lume si prin pacat moartea, a binevoit Unul- Nascut Fiul Tau, cel ce este in sanurile Tale, Dumnezeule si Tata, sa se nasca din femeie, din Sfanta Nascatoare de Dumnezeu si pururea Fecioara Maria, nascandu-Se sub lege, ca sa osandeasca pacatul in trupul Sau, pentru ca cei morti intru Adam sa invieze intru Insusi Hristosul Tau. Si, vietuind El in lumea aceasta, dandu-ne porunci spre mantuire, scotandu-ne din ratacirea idolilor, ne-a adus la cunoasterea Ta, a Adevaratului Dumnezeu si Tata…" (Rugaciune din Liturghia Sf. Vasile cel Mare)

"Niciodata minciuna nu a indraznit sa spuna ca Dumnezeu s-a intrupat, niciodata ereziile nu au sustinut ca Dumnezeu poate sa se faca om, din dragostea ce-o are pentru om" spunea Prof. Stelianos Papadopulos din Atena; de aceea credinta noastra este Adevar, caci se impartaseste din revelatia Dumnezeiasca, si doar marturiseste fara sa caute argumente de credinta.

Cat despre feciorie, cand este omul curat?. Chiar si dupa randuiala lumii acesteia, atunci cand isi pastreaza fecioria! Iar daca Maica Domnului care fusese crescuta la templu nu ar fi fost curata la trup si la suflet, nu ar fi putut fi "gazdui" pe Cuvantul Lui Dumnezeu in pantecele ei! Dupa cele noua luni de sarcina si o nastere minune, o experienta unica si de nedescris, nu cred ca se putea lasa prada "bucuriilor" lumesti!!! Cei mai multi dintre noi cand au o mica pregustare a Harului Ceresc se retrag in pustie, nefiind in stare sa descrie starea traita si luptandu-se sa pastreze Harul, dar Maica Domnului??!.

Cu durere in suflet am observat ca exista oameni care traiesc cu gandul ca a crede este un lucru demodat, chiar injositor! "Crezand, devin rob si imi pierd libertatea! Fiind credincios ii dau lui Dumnezeu putere!". As vrea sa-i intreb: "pot adauga eu ceva la Slava Lui? Are Dumnezeu nevoie de credinta mea pentru a Fi, sau eu am nevoie de credinta pentru a trai?"…

Credinta inseamna pace, iubire, bucurie, mantuire… Iar toate acestea imi sunt mie de folos! Trebuie sa-l cunosti pe om pentru a-l iubi, pe Dumnezeu insa, trebuie sa-L iubesti pentru a-L cunoaste!

Ajuta-ne Doamne sa credem, sa iubim, sa iertam si sa Te marturisim!"

Arhim. Siluan Visan
 

.

Despre autor

Siluan Visan Arhim. Siluan Visan

Senior editor
153 articole postate
Publica din 01 Ianuarie 2011

Pe aceeaşi temă

02 Ianuarie 2013

Vizualizari: 1545

Voteaza:

Inceputul credintei 0 / 5 din 0 voturi. 1 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

credinta

Comentarii (1)

  • Laura GramadaPostat la 2013-01-02 06:57

    Da, asa este! Din pacate foarte multi cred ca a crede, a posti, a te ruga etc. sunt lucruri care le rapesc libertatea de a face ce vor, cand vor si cum vor ei. Nu inteleg ca acestea toate sunt pentru noi, ne fac noua bine, nu lui Dumnezeu! El nu are nevoie nici de postul nostru, nici de rugaciunile sau de faptele noastre bune! Toate poruncile si sfaturile pe care ni le-a transmis sunt pentru noi, nu pentru EL!Dar e imposibil sa inteleaga cineva acest lucru teoretic. Trebuie trait! Un an nou fericit tuturor! Doamne ajuta!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE