Sfantul Gheorghe in iconografie

Sfantul Gheorghe in iconografie Mareste imaginea.

Sfantul Gheorghe infatisandu-se inaintea lui Diocletian cu indrazneala

Palat si imparatul [pagan] Diocletian sezand pe scaun, si aproape langa el, pe alt scaun mai mic, sezand sfetnicul sau Magnentie. cu o diadema mai mica [pe cap]. Si dindaratul imparatului, doi ostasi [pazitori], purtand toiege de aur, si aproape alti dregatori si ostasi. Si sfantul, stand inaintea imparatului. intinde dreapta catre el, iar doi |din] ostasi il impung in pantece cu sulite.



Sfantul Gheorghe este pus in temnita
Temnita si sfantul inlauntru, zacand cu fata in sus, avandu-si picioarele in butuc, si un ostas pune un lacat la buluc si-l incuie; si alti doi ostasi pun pe pieptul lui o piatra mare.
 

                   Sfantul Gheorghe in iconografie 

Sfantul Gheorghe este pus pe roata
Lemn in patru muchii, cu lame de cutit strambe si drepte infipte [in el); si deasupra roata; si sfantul legat pe ea de maini si de picioare; si doi calai, tinand in maini lunii, invartesc roata.-Si imparatul sade in preajma-i pe scaun, iar Magnentie stanci [nainte-i, i-l arata pe sfant. Si dinsusul roatei un inger pe nori, aproape de sfant il dezleaga. Si afara de cetate doi boieri, si multi ostasi, cu capetele taiate de alti [ostasi si] de calai.

Sfantul Gheorghe incaltat cu incaltaminte infocate
Sfantul sezand cu mainile legate inapoi, si un ostas ii ridica un picior, iar alti doi, tinand cu niste clesti incaltamintea inrosita [in foc], baga piciorul sfantului in ea si dindaratul lor este focul [arzand], in care este incinsa si incaltamintea cealalta.

                    <a href='/biserica-in-lume/67757-biserica-sfantul-mare-mucenic-dimitrie-tesalonic' _fcksavedurl='/biserica-in-lume/67757-biserica-sfantul-mare-mucenic-dimitrie-tesalonic' title='Biserica Sfantul Mare Mucenic Dimitrie - Tesalonic' class='linking auto'>Sfantul  Mare Mucenic</a> Gheorghe

Sfantul Gheorghe band otravuri omoratare
Imparatul sezand pe scaun si Magnentie usemenea amandoua mainile avandu-le intinse catre sfant; si sfantul, stand inaintea lor bea otrava dintr-un vas de lut stramt la gura; si fermecatorul Atanasie, stand inaintea lui si tinand un alt vas, ca acela, in stanga, cu dreapta il arata pe sfant imparatului, si multi ostasi aproape.

Sfantul Gheorghe inviind un mort
Imparatul sezand pe scaun, de asemenea si Magnentie; si aproape vrajitorul Atanasie minunandu-se; si sfantul, putintel mai departe inaintea lor, rugandu-sc; si inaintea sfantului o groapa deschisa si intr-insa mortul inviat stand drept; si aproape, mult popor minunandu-se. Si iarasi putin mai incolo, lui Atanasie vrajitorul si mor¬tului inviat taindu-li-se capetele de catre calau.

                     Sfantul Gheorghe

Sfantul Gheorghe e bagat in groapa cu var
Sfantul, in pielea goala, bagat in [varnita cu] var pana la brau, avandu-si mainile inaltate la cer; si doi ostasi, de o parte si de cealalta parte. il dezgroapa |din var] cu lopeti de fier. Si aproape, multime multa de oameni.

Sfantul Gheorghe inviind boul plugarului
Sfantul, sezand in temnita, binecuvanteaza; si inaintea lui, afara din temnita, stand viu boul lui Glicherie, si langa el Glicherie ingenuncheat, avandu-si mainile si ochii catre sfant.

                     Sfantul Gheorghe

Sfantul Gheorghe sagetat de pagani
Sfantul legat de un stalp si paganii il sageteaza cu sageti.

Sfantul Gheorghe binecuvantand pe imparateasa
Sfantul Gheorghe, stand, binecuvanteaza, si inaintea lui imparateasa Alexandra, sezand la picioarele lui, se marturiseste a fi crestina.

                     Sfantul Gheorghe

 Imparateasa murind prin rugaciunea sfantului
Imparatul (Diocletian) sade in scaun cu multa manie, si imprejurul lui multi ostasi, carora le porunceste sa-i taie capul imparatesei, iara sfanta imparateasa Alexandra, lesinand pe drum, si-a dat sufletul.

Multumirea Sfantului Gheorghe pentru sfarsitul imparatesei
Temnita si intr-insa Ssfantul Gheorghe rugandu-se, avand ochii si mainile ridicate spre cer si inaintea lui Domnul Hristos, fiind inconjurat de lumin, il binecuvinteaza zicandu-i in hartie: „Indrazneste, viteazule Gheorghe !".

                     Sfantul Mucenic Gheorghe

Sfantul Gheorghe scapand copilul de la Amira
Baie si in ea stand Amira, si langa el, un copil avand mana dreapta intinsa spre Amira, ii da ceaiul; iar Sfantul Gheorghe rapindu-l pe copil il da parintilor lui; sfantul calare si copilul dinapoia lui, si o femeie si un om inaintea sfantului iau copilul, multumindu-i].

Taierea capului Sfantului Gheorghe
[Cetate si afara de cetate] ingenuncheat sfantul si deasupra lui calaul cu sabie: si putintel mai incolo imparateasa Alexandra moarta, zacand pe o piatra, si un inger ii ia sufletul.

Dionisie din Furna

.

22 Aprilie 2010

Vizualizari: 8619

Voteaza:

Sfantul Gheorghe in iconografie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE