Biserica - inca o victima de la 'Colectiv'

Biserica - inca o victima de la 'Colectiv' Mareste imaginea.

Nu cred ca este ierarh sau preot în această țară, sau de oriunde, care să nu fi fost mișcat de ceea ce s-a întâmplat la “Pionierul”. Preoții - și eu – avem familii, copii și am privit la televizor cu multă emoție și părere de rău tragedia de la “Colectiv.”

Și totuși Andreea Esca a început știrile cu o mică răutate întrebând reporterul de pe teren; “unde sunt preoții ? ... ai văzut vreun preot pe acolo ?” Ca să nu fim ipocriți, dacă doamna Andreea Esca este atât de preocupată de importanța misiunii preoților o întreb și eu respectuos; “când și-a împărtășit copilul ultima data ?”

Poate contrazice cineva din țara asta, chiar necredincios fiind, pe fostul papă Ioan Paul al-II-lea ? A numit România “grădina Maicii Domnului.” Am văzut un film artistic, cu mulți ani în urmă, despre viața fostului papă care și-a desfășurat activitatea ca preot și cardinal în Polonia comunistă și a spus la un moment dat - țin minte aceste cuvinte – autorităților comuniste că; “șase zile sunt ale omului, iar a șaptea zi este a Domnului,” îndemnând tinerii să vină la biserică duminica.

Am văzut la TV în această zi o doamnă care chema Patriarhul “să vină să facă slujbă ! Eu nu merg la biserică – spunea – dar să bată clopotele, de ce nu bat clopotele ?” Aveam impresia că cineva încerca să acuze Biserica de ce se întâmpla acolo.

Îmi amintesc că în anul 1990 la primul “Paște - liber” chiar în noaptea de Înviere “știrile” de seară se întrerupeau din când în când și cânta o interpretă aproape dezbrăcată. A fost un mare scandal de presă – acum 25 de ani – că “așa ceva” s-a dat pe postul TV.

Ce vedem acum ? În noaptea de Înviere, la știri, este un reportaj de două minute într-o biserică unde ne sunt prezentate două, trei femei în vârstă și apoi reportaj de 20 de minute în cluburile din capitală. Dansatoare – iepurași cu codiță și o domnișoară care țipă din toți rărunchii că... “e coool !” Unde să meargă tânărul în urma acestui reportaj, la biserică sau în club ?

În educația tinerilor Biserica e subminată de televiziune.

Ce spune un preot la ora de religie la școală ? Tinerii să nu fure, să nu se drogheze, să aibă o relație sănătoasă și serioasă între ei, să-L respecte pe Dumnezeu – sau tradiția - să-și iubească părinții, prietenii și să fie corecți și demni în viață, respectând cele 10 porunci care dacă ar fi ținute în litera și spiritul lor nu am mai avea nevoie de nici un cod penal. Și ce primește Biserica ? Să scoatem popii din școală cu religia lor cu tot !!!

În școli intrăm “pe gâtul” celor care nu ne înțeleg, popii au mașini de lux, iau zeci de milioane la cununii și înmormântări, au biserici poleite cu aur sau argint (apropo, dacă găsiți o biserică în această țară poleită cu aur eu mă arunc de pe ea) sunt hoți, pungași, primim milioane de la stat și toate nenorocirile din țara asta se întâmplă din cauza Bisericii care e depășită. Construim biserici pe spinarea tuturor. Instituție parazitară... ce mai !!!

Dar și eu plătesc casa de sănătate, impozit, șomaj, curent electric, utilități, reparații curente (nu mai vorbesc de cele capitale) la biserică etc... Și de unde ?

“Cerșim” la cei care ne intră în biserică și pentru a primi bani de la autorități ne “căciulim” de zeci de ori la Primărie sau Consiliul Județean, pentru că în biserica mea nu intră numai credincioșii mei ci și votanții lor. De aia cerem bani la autorități că biserica nu e a preotului ci a comunității. Dar e liber să se “căciulească” la autorități pentru bani și directorul școlii... și doctorul... și cine o mai vrea ! De ce nu o fac ? Nu e treaba Bisericii. Eu nu m-am gândit să plec “dincolo” când a trebuit să repar biserica (veche din 1649).

Tinerilor, căutați binecuvântarea lui Dumnezeu peste voi și gândiți-vă că atunci când vă împărtășiți Îl duceți pe Mântuitorul Hristos musafir la voi acasă. Iar dacă veți veni la Casa lui Dumnezeu care este Biserica strămoșilor noștri și Dumnezeu va avea grijă de casa, viața și familiile voastre. Uitați-vă la cei care vin la biserică și observați binecuvântarea lui Dumnezeu asupra lor. Nu luați în seamă sărbătorile din import, ci țineți-le pe acelea care le-au cinstit bunicii voștri și voievozii neamului nostru despre care citim în istorie cu admirație și respect.

Vă propun să ne ducem cu gândul la tinerii de la “Colectiv” care au plecat dintre noi citind versurile lui Ducu Bertzi – “Floare de colț”: Vis de-argint și de petale / Cuibul tău e sus pe creste / Raza ta-mi coboară-n cale / Mai presus ca-ntr-o poveste. / Floare ninsă-n vârf de stâncă / Mai presus de nor și stele / Cine oare să te-ajungă ? / Numai dorurile mele.

În încheiere pun și eu o întrebare la care fiecare să-și răspundă în gând; “Dacă – Doamne ferește – s-ar fi întâmplat o tragedie ca la “Colectiv” în pelerinajul de acum câteva zile de la Sfântul Dumitru ? Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi spus de popi și moaște.” Ar mai fi întrebat doamna Andreea Esca “unde sunt preoții ? Ai văzut vreun preot pe acolo ?” Sau s-ar fi mulțumit cu ceea ce vede ?

Preot Nicolae Trușcă
Parohia Negoiești

 

Despre autor

Nicolae Trusca Nicolae Trusca

Senior editor
59 articole postate
Publica din 21 Martie 2010

Pe aceeaşi temă

03 Noiembrie 2015

Vizualizari: 27508

Voteaza:

Biserica - inca o victima de la 'Colectiv' 3.75 / 5 din 12 voturi. 8 review utilizatori.

Comentarii (8)

  • Constanta SzlavicsPostat la 2015-11-10 20:47

    Dumnezeu sa-i ierte pe acesti copii, iar noi, sa plangem si sa ne rugam alaturi de suferintele infioratoare ale parintilor. E greu de inteles ce s-a intamplat, dar sa nu aruncam cu pietre in casa Lui Dumnezeu, care este singurul loc de pe pamant, in care primim alinare, cand ne e greu. Strigam, fara sa stim ce spunem " vrem spitale, nu biserici" Oare, chiar vrem spitale, ne dorim sa fim un popor bolnav? Daca bisericile ar fi pline, spitalele ar fi goale, caci biserica ne tine sanatosi, la trup si suflet!

  • delia-gabriela basnoPostat la 2015-11-05 10:52

    Dumnezeu sa-i ierte si sa-i odihneasca in pace pe cei trecuti in nefiinta , iar ce care sufera sa le aline suferinta! Din pacate s-a creat o "busculada" impotriva Bisericii si ai "slujitorilor" ei pentru ca este mai usor pentru cei care refuzau oricum ideea de a merge la Biserica si inainte sa arate vinovati dintre cei care o reprezinta , decat sa se roage pentru iertarea pacatelor lor si pentru sanatatea acelor tineri supravietuitori . Traim intr-o lume care vrea o schimbare , dar schimbarea ar trebui sa vina in primul rand de la noi. Nu cred ca o sa traim intr-o lume mai buna daca suntem saraci, si cand spun saraci ma refer in primul rand la "saraci spirituali" ,"fara Dumnezeu". Doamne ajuta si lumineaza-ne mintea!

  • Virgil PopescuPostat la 2015-11-04 09:12

    Sarut mana parinte si buna dimineata. Mi a placut foarte mult articolul publicat de dvs. In primul rand pentru ca este foarte echilibrat. In al doilea rand pentru ca indeamna la meditatie, mai mult, la rugaciune. Sigur ca atunci cand apare o nenorocire in viata cuiva, tendinta este aceea de a invinui pe toata lumea. Este de inteles acest lucru pana la un punct. Nu vreau sa insist asupra reprosurilor pe care unii sau altii le aduc la adresa bisericii. Este dreptul lor. Din pacate insa, multi dintre acestia nu cunosc traditia si valorile bisericii noastre ortodoxe, nu cunosc invataturile sfintilor parinti dar comenteaza aproape orice manifestare vizibila a acesteia. Mi as dori foarte mult ca tot mai multi tineri sa acceseze comoara invataturilor noastre crestine ortodoxe si autentice.Recomandarea mea de inceput, cu voia dvs, parinte, ar putea fi CALAUZA IN CREDINTA ORTODOXA a Parintelui Ilie Cleopa, carte pe care ar trebui sa o citeasca orice elev incepand cu clasa a 9a sau poate chiar mai devreme. De ce ? Pentru ca apropierea de biserica si implicit apropierea de Dumnezeu, de Mantuitorul nostru Iisus Hristos si de Maica Domnului ne poate aduce nu numai alinare in suferinta sau in multele necazuri marunte zilnice ci si o stare de spirit mult mai pozitiva. Mantuitorul nostru Iisus Hristos ne a lasat ca prima lege iubirea fata de semenii nostri si cred ca daca am incerca sa facem acest lucru mai des, poate chiar in fiecare zi, lumea ar putea fi schimbata in bine. Nu este usor dar nici nu cred ca acest lucru este imposibil. "Indrazniti, eu am biruit lumea" ne spune insusi Domnul si Mantuitorul Hristos. Doamne ajuta.

  • George Romeo DiaconuPostat la 2015-11-03 18:27

    Harul Duhului Sfant este cu Dvs. Cucernice Parinte ! Ma intrebam cu ceva timp de ce nu mai apar articole scrise de Sfintia Voastra si iata ca a aparut acest articol la momentul oportun. Este clar ca Dumnezeu lucreaza si nu lasa lucrurile la voia unei categorii de oameni , precum Andeeea Esca si cei de teapa ei, respectiv patronul ei aflat dupa gratii .Biserica ortodoxa are nevoie de preoti precum Dvs. Va doresc multa sanatate si va astept cu alte articole si predici , care sa curme raul de la radacina .

  • rosca ioanaPostat la 2015-11-03 14:01

    Toata lumea se revolta despre cate biserci sunt in aceasta tara, multi sunt suparati ca se face ora de religie, alti ca de ce conduc preotii masini scumpe dar nimeni nu spune nimic despre faptul ca la fiecare colt de bloc este un birt ca intr-un oras sunt o multime de cluburi, ca la fiecare pas s-au deschis birturi cu jocuri de noroc....parinti (uni dintre ei) ar trebui sa fie fericiti ca, copii lor macar odata pe saptamana rostesc Tatal Nostru la ora de religie, ca acolo invata Ingerasul sau colinde (lucruri de baza), omul trebuie sa carcoteasca mereu...ce ne intereseaza pe noi ce masina conduce un preot cand ar trebui sa fim ocupati cu multumirea catre Dumnezeu pentru tot ce ne ofera el, pentru sanatatea noastra si a copiilor nostri. Si cu toate astea ar trebui sa ne intoarcem fata catre Dumnezeu si sa ne rugam lui ca indiferent ce primim tot se datoreaza lui si cand noi o ducem creu alti poate o duc mai greu ca noi, cand imi duc fetita la impartasanie si deschide gurita mare sa primeasca papa de la Doamne-Doamne, cand vede mirul si zice -mir mami- si intinde manutele sa o dau cu mir, lucrurile astea imi umplu sufletul de bucurie si ii multumesc la Dumnezeu pentru tot ce am. Dumnezeu sa ii odihneasca in pace pe cei trecuti in nefiinta si sa ii ajute pe cei care sunt in suferinta.

  • Nadia LemnaruPostat la 2015-11-03 10:43

    Sarut mana,Parinte! Mi-a mers la suflet acest articol scris de Sfintia voastra si este foarte binevenit.As dori sa-l citeasca cat mai multe persoane si sa ia aminte.Da,asa este.Astazi,educatia crestineasca in familie si in societate este foarte limitata,pe primul plan fiind distractiile mai putin ortodoxe.Ma intreb:dece acest concert nu s-a putut realiza in aer liber,chiar seara fiind,daca tot au participat citeva sute de tineri?Astfel,focul de artificii nu ar fi facut nici un rau nimanui.Si iarasi ma intreb:Cum au putut sa numeasca cantecul sau albumul"In seara asta vom muri"?Au folosit cuvintele fara ca sa le gandeasca si sa cantareasca greutatea lor,parca incurajand si atragand puterea diavoleasca?!Bunul Dumnezeu sa ne intelepteasca pe toti,celor adormiti in chinuri groaznice in urma tragediei dela clubul Colectiv, sa le fie iertate pacatele,iar pt. cei care sunt in chinuri,in spitale,Sfintele Puteri ceresti sa reverse harul peste ei si sa-i insanatoseasca.Doamne ajuta!

  • Elena SrourPostat la 2015-11-03 09:53

    Dumnezeu sa i ierte si sa i odihneasca in pace pe cei care au pierit in tragicul eveniment ! Multumim parinte pentru comentariu.. Aveti mare dreptate! In fiecare zi ma rog bunului Dumnezeu sa lumineze mintile noastre si ale copiilor nostrii! Doamne ajuta!

  • SAILA DANIELAPostat la 2015-11-03 09:31

    Sarut dreapta, parinte! Cred ca daca ar fi fost o problema la hramul Sfantului Dumitru nu doar ca nu interesea pe nimeni, dar nici macar nu dadeau la tv asa ceva..o lasau pe seama Trinitasului si cam atat...poate doar cateva secunde ca si stire in calup! Dumnezeu sa ne ierte pe toti si sa ne lumineze...partial au reusit cu majoritatea ceea ce si-au dorit si anume sa intorca atentia presarata cu ura asupra Bisericii si preotilor!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE