Cine este crestinul?

Cine este crestinul? Mareste imaginea.

Foarte des aflam cum trebuie sa fie crestinul: smerit, rabdator, ascultator, iubitor, milostiv, bland etc.

Dar cine este crestinul? Cine este el, in adancul fiintei lui? Este parvenitul filantrop crestinul? Sau crestinul este blandul staret? In aceasta lume in care totul pare cu susul in jos, cine este crestinul? Unde il gasim?

Crestinul s-a nascut martir. Martirajul este sacrificiu, jertfa. Intru jertfa a intemeiat Hristos Biserica Sa. A intemeiat-o in balegarul din grajdul in care S-a nascut, in sudorile amestecate cu sange, in patimile si rastignirea Sa.

Prin mahnirea Sa ne-a bucurat pe noi.

Asadar, nu exista Biserica fara jertfa, nu exista neam crestinesc fara jertfa … “neam sfant, preotie imparateasca” … Nu este crestin cel ce nu se jerfeste pe sine lui Hristos prin oameni.

In lupta aceasta a mantuirii sale, crestinul nu tine seama de nimic – de conveniente sociale, obligatii, sminteli – el este totdeauna constient de prezenta lui Hristos si pe Acela Il doreste, uitand cele ale lumii. Se arunca in arena precum gladiatorul, cu fiecare lupta devenind mai puternic. Spre deosebire insa de gladiator, el fuge de aplauze, pentru ca si aplauzele ii sunt inamic.

Crestinul uraste lumea. Adica o iubeste, precum si Hristos, cu inima sfaramata; dar ii uraste caile, metodele, meschinariile, fatarnicia. O uraste, pentru ca el iubeste viata vesnica, in timp ce ea iubeste viata cotidiana.

Crestinul doreste moartea lumii: intai a lumii din el, si apoi a lumii exterioare. Pe ambele le voieste innoite, invesnicite. El doreste moartea ca pas obligatoriu spre innoirea vietii, in Inviere … „intru moartea Lui ne-am botezat”.

Crestinul iubeste. Crestinul iubeste. Crestinul iubeste.

Crestinul nu doar iubeste, ci iubeste cu dragostea intreita a lui Hristos. El se roaga: „Doamne, da-mi sa iubesc cu iubirea Ta”. Ce-i va folosi crestinului de va iubi firesc, de va implini posibilul? Crestinul tinteste imposibilul, iubirea paradoxala a lui Hristos.

Intru aceasta, crestinul esueaza total, caci doar esuand, ca om, este gata sa primeasca victoria indumnezeirii lui Hristos. Abia cand reuseste deplina golire de sine, crestinul se umple de plinatatea smereniei lui Hristos.
Murind ca om, el este inviat de Hristos ca dumnezeu prin har.

Oare noi suntem crestini?

Asadar, totul incepe si se sfarseste in jertfa. Doar intru aceasta este crestinul crestin, asa cum arata si numele lui.

Daca vom uita aceasta, daca vom uita ca parintii nostri duhovnicesti sunt cei care mureau in Colosseum, cei care mureau inghetati in Sevastia, cei care mureau arsi, decapitati, trasi pe roata sau crucificati sau, mai recent, de vom uita jerfele parintilor nostri, de vom uita altarele de la Aiud, Gherla, Pitesti, Jilava, Canal etc., de vom uita bisericile in care s-au transformat adevaratii nostri parinti intru Hristos, nu ne meritam numele de crestini.

Ce fel de crestin este acela care in loc sa-si laude martirii se lauda pe el insusi? Cel care in loc sa faca procesiuni cu moastele acestora, face parada de „virtutile” sale? Cand este acela crestin, cel care in loc sa caute sa ajunga la cununile acestora, el uita de ei si cauta sa devina campion universitar?

Cand isi va aduce acest crestin aminte de acesti martiri ai credintei? Peste 100 de ani, cand le va veni randul la canonizare? Canonizarea sfintilor incepe cu evlavia credinciosilor. Daca altii pot, noi nu putem uita, precum nici Hristos nu uita jertfa lor si ii marturiseste in vesnicie, asa cum a promis.

Asadar, sa nu pregetam a lua modelul si crucea acestor fratiori ai lui Hristos, care au patimit pentru El sub ochii nostri si ai parintilor nostri. Haideti dar ca acelora care au savarsit arderea de tot a lor pentru Hristos, sa le cantam dupa vrednicie:

„Sfintilor mucenici, care bine v-ati nevoit si v-ati incununat, rugati-va Domnului sa se mantuiasca sufletele noastre!”

Paul Cocei

.

Despre autor

Paul Cocei Paul Cocei

Colaborator
104 articole postate
Publica din 29 Decembrie 2011

Pe aceeaşi temă

04 Aprilie 2012

Vizualizari: 4906

Voteaza:

Cine este crestinul? 5.00 / 5 din 1 voturi. 2 review utilizatori.

Cuvinte cheie:

crestinul ortodoxia

Comentarii (2)

  • Ionel RosuPostat la 2010-05-25 03:52

    Precum in comentariul precedent, vin si eu cu parerea mea. Va rog ca prin articolele expuse pe aceasta pagina sa nu se mai scrie de ura , de ura a lumii , si ea, lumea, este creatia Tatalui Ceresc, Domnul Iisus Hristos nu a urat lumea si nici chiar pe diavol cand a venit la El sa Il ispiteasca , ci A spus acelui sa plece din fata Lui . Scrie-ti, va rog,cat mai multe articole despre cum putem prin iubire sa ne mantuim si cum putem mentine sufletul hristofor asa cum l-am avut la botez. Multumiri site-ului. Doamne Ajuta!

  • Tatiana NanisuPostat la 2010-03-30 09:35

    Cred ca e eronat sa declaram ca un crestin adevarat doreste moartea lumii deoarece am fost boezati intru moartea lui Crisots ; noi ne-am botezat in numele lui si in numele sacrificiului facut de El pentru noi toti ca noi dupa Botezul nostru sa ne iubim asa cum El ne-a iubit si ne iubeste inca pe noi toti ...si sa ne purtam unii cu altii fara a provoca unii altora suferinte si umilinte asa ca cele prin care a trecut El in viata lui Pamant ...sa nu oferim lacrimi si varsare de sange nevinovat celor din jurul nostru , sa nu-i umilim asa cum El a fost umilit ...asta vrea El de la noi si la fel Tatal nostru ceresc, Dumnezeu ...; nu trebuie sa uram lumea , trebuie sa o iubim in asa fel incat sa o schimbam in bine , sa facem aici pe pamant un mic Rai si sa traim in armonie unii cu altii; este posibil daca ne-am stradui cu toii in acceasi masura ...asta ar trebui sa ne invete Biserica pe noi ...cum sa transformam lumea in bine ...where is a will there is a way !!!

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE