Parintele Ioan Pancu de la Biserica din Carnateni, raionul Causani

Parintele Ioan Pancu de la Biserica din Carnateni, raionul Causani Mareste imaginea.


Biserica din Carnateni, raionul Causani, Republica Moldova (din 2005 in Mitropolia Basarabiei)

Hramul bisericii este in cinstea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil

  

Pe Protoiereul mitrofor Ioan Pancu din satul Carnateni, raionul Causani, Republica Moldova, l-am intalnit recent la Bucuresti unde venise intr-o scurta vizita. L-am rugat sa ne acorde un interviu pentru site-ul www.crestinortodox.ro pentru a afla mai multe informatii despre viata credinciosilor din satul sau si despre activitatea pastorala pe care o desfasoara preacucernicia sa.

Ioan Pancu- Sarut mana, Parinte! Bine ati venit la noi. Va rugam sa ne vorbiti despre viata crestina din satul dvs. si despre biserica in care slujiti.

- Biserica noastra a fost construita in anul 1818, este o biserica din piatra. Satul Carnateni este un sat pitoresc, cu oameni credinciosi care, cu adevarat, depun toate eforturile pentru a pastra acest monument istoric, pentru generatiile care vor veni dupa noi. In anul 2005, in luna august, la dorinta credinciosilor dar si a mea, am aderat la Mitropolia Basarabiei. A existat Mitropolie si inainte de 1940, acea Mitropolie veche care a condus bisericile din Republica Moldova.

 

- Ati trecut si dvs. prin anii grei ai comunismului. A renascut viata crestina? Vine lumea la biserica?

 

- Da, din anul 1990 de cand sunt paroh in satul Carnateni lumea frecventeaza biserica si oamenii sunt multumiti cu ceea ce cultivam noi in sufletele lor, acea hrana duhovniceasca pe care omul a scapat-o o vreme din vedere.

 

- In ce parte a Republicii Moldova se afla satul dvs.?

 

- In partea de sud care se margineste cu Tighina. Acum intre Causani si Tighina sunt posturi vamale puse de rusi pentru a exista un oarecare control pentru romanii din partea aceasta.

 

- Cati enoriasi aveti?

 

- Sunt in jur de 3000 de enoriasi in sat. Satul e mic dar oamenii sunt foarte gospodari.

 

- Cum sunt slujbele la dvs.?

- Slujbele se fac in limba romana iar daca este nevoie se face slujba si in limba rusa cand mai vin la noi locuitori din satele invecinate care sunt rusi.

 

- Ne-ati adus mai multe fotografii si va multumim foarte mult. Vad aici intr-o fotografie o icoana foarte frumoasa...

 

- Aceasta icoana este icoana din biserica, este "Icoana Maicii Domnului a tuturor scarbitilor", noi aducem toate greutatile noastre la Maica Domnului si vedem cum Maica Domnului are lacrimi pe fata pentru rugaciunile pe care le face in fata lui Dumnezeu pentru iertarea pacatelor noastre.

 

- Aveti si alte odoare sfinte in biserica?

- Avem si icoane mai vechi pastrate in biserica. Avem si o placinita care se afla de multi ani in biserica, are o vechime de aproape 80 de ani, este adusa de la Kiev, de la Lavra Pecerska, este brodata de maicute. Se afla in biserica noastra la intrare in partea stanga unde este "Adormirea Maicii Domnului"

 

- Intr-o alta fotografie va aflati in fata bisericii tinand in maini o alta icoana foarte frumoasa. Despre ce icoana este vorba?

 

Ioan Pancu

 

- Este Icoana Maicii Domnului de la manastirea Harbovat, o icoana foarte vestita pe pamantul nostru. Icoana a fost adusa din Rusia si e facatoare de minuni, a fost donata Republicii Moldova si in vremuri foarte grele, de prigoana, icoana a ramas nevatamata in urma unui incendiu care a distrus totul in jurul ei. Si-n zilele noastre vin crestinii si se roaga la icoana, vin cu necazurile si durerile lor ca sa fie izbaviti de raul care astazi cuprinde lumea.

 

- Unde se afla acum Icoana Maicii Domnului de la Harbovat?

 

- Se afla in Catedrala din Chisinau.

 

- Si a fost adusa la dvs. in procesiune?

 

- A fost adusa la cererea preotilor si a credinciosilor care au dorit sa vina si la noi aceasta icoana sfanta, aceasta comoara. S-a facut acatistul in biserica, apoi am mers pe la fiecare casa, iar crestinii, cu lacrimi pe fata, o intampinau pe Maica Domnului in casele lor. Aceasta a fost in anul 1999.

 

- Ati venit acum la Bucuresti. Faceti des drumuri in Romania, aveti legaturi cu preoti din Romania?

 

- Da, avem legaturi cu preoti din Romania, il cunoastem pe parintele Ioan Ceausu de la Targoviste, de la Biserica Alba, il cunoastem pe parintele protopop Gheorghe, il cunoastem pe parintele Modest de la manastirea Cetatuia - Negru Voda si cunoastem mai multi preoti din judetul Iasi.

 

- Cei din tara, romanii nostri de-aici, ajung pe la dvs.?

 

- Da, mai ajung.

 

- Care este hramul bisericii din Carnateni?

 

- Hramul bisericii noastre este in cinstea Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil.

 

- Vorbiti-mi despre familia dvs.

 

- Suntem dintr-o familie de oameni crestini, parintii nostri au fost oameni simpli, ne-au educat inca de cand eram copii sa avem grija de viata noastra pamanteasca, de viata vesnica. La varsta la care noi singuri ne-am hotarat sa alegem in viata o cale, fratele cel mai mare a ales calugaria si a ajuns mai tarziu staret la manastirea Condita, din sectorul Buicani, Chisinau, pe urma in 2005 a fost ridicat de catre Patriarhul de la Kiev, Filaret, la rang de episcop. Eu, din 1988 am urmat Seminarul Teologic de la Odessa, m-am intors apoi si am fost numit preot paroh in satul Carnateni unde si in prezent imi desfasor activitatea si unde traiesc impreuna cu familia mea. Mai am o sora care lucreaza la pamant, si mai am un frate care este tot calugar, este mezinul din familia noastra, fiind staret in prezent, la manastirea "Sfantului Cneaz Vladimir".

 

- Aveti copii?

 

- Da, avem doua fete. Mariana are 15 ani iar Ioana are 12 ani.

 

- Doamna preoteasa va ajuta in munca dvs.?

 

- Da, ma ajuta mult, este un sprijin foarte mare pentru mine si ne bucuram amandoi de ceea ce dorim sa le oferim atat copiilor nostri cat si credinciosilor. Din 1990 avem la biserica un cor pe care-l conduce doamna preoteasa si multi copii doresc sa impartaseasca aceasta cantare duhovniceasca in fata credinciosilor.

 

- Parinte, am inteles ca ati avut ocazia sa ajungeti in multe locuri sfinte. Pe unde ati fost?

 

- In anul 2004 am avut cea mai mare bucurie a vietii mele, am ajuns la Ierusalim, am fost martor ocular cand a coborat focul haric din Cer si toata lumea plangea, plangeam si noi, ne bucuram ca am fost vrednici sa ajungem in acele locuri sfinte. Si am adus atunci si la noi, cu cea mai mare bucurie, focul haric pe care unii credinciosi l-au primit cu lacrimi pe fata in toate bisericile pentru ca pe vremea aceea eu eram protopop de Causani si de Cainari. Toti preotii si credinciosii asteptau acest foc haric care a fost adus in satele noastre, insa cu putina intarziere.

 

- Ati fost si protopop?

 

- Da, am fost ales protopop de catre Mitropolitul Vladimir in anul 2000 pentru raionul Causani si Cainari dar in 2005 cand am aderat la Mitropolia Basarabiei am ramas fara acest post.

 

Ioan Pancu

 

- In drumurile dvs. ati ajuns si la Kiev, la Lavra Pecerska?

 

- Da, am avut ocazia sa merg la Kiev si acolo m-am inchinat la toate Sfintele Moaste care se afla in Pecerskaia Lavra, a fost o foarte mare bucurie sa ma inchin la aceste Sfinte Moaste care astazi ne vorbesc despre viata curata in fata lui Dumnezeu.

 

- Aveti nevoie de ajutor din partea romanilor din tara?

 

- Avem nevoie de ajutor pentru ca suntem toti romani, vorbim aceeasi limba, avem aceleasi traditii si ar fi bine ca sa ne sustinem unii pe altii, fie chiar si cu un cuvant bun.

 

- Parinte, ati slujit vreodata in Romania?

- Da, din 1990 pana in 2006 am avut ocazia sa slujesc la mai multe manastiri si biserici din Romania, chiar si la parintele Modest de la "Cetatuia-Negru Voda", si am slujit impreuna cu P.S. Casian si P.S. Calinic de la Arges.

Ioan Pancu

- Parinte, purtati o cruce foarte frumoasa. Este deosebita aceasta cruce?

 

- Da, aceasta cruce este deosebita, pentru mine inseamna foarte mult, este o cruce care a trecut prin multe greutati. A fost crucea unui schimnic care se numea Elisei si care a fost condamnat pentru credinta la 25 de ani de inchisoare foarte grei. A revenit dupa anii de inchisoare, a ajuns pana la varsta de 86 de ani. Cand s-a stins din viata, crucea a ramas in chilia parintelui. Eu mi-am luat toata straduinta ca, in viata mea cat voi fi pe pamant, sa ma rog pentru parintele si aceasta cruce este pentru mine cel mai mare dar pe pamantul acesta. Aceasta cruce a ajuns pana in Siberia, unde a fost inchis parintele. Dupa moartea parintelui am dus crucea la Moscova, la fabrica unde se confectioneaza obiecte bisericesti, pentru a fi reparata si pentru a putea sa o port cu dragoste, fiind vrednic de aceasta cruce.

 

- Ce le doriti cititorilor site-ului www.crestinortodox.ro ?

 

- Sa aiba credinta.

  

Dorina Zdroba si Florentina Venter - Radio Romania Actualitati

 

Ioan Pancu

 

Ioan Pancu

 

Ioan Pancu

 

Ioan Pancu

 

 

Ioan Pancu

 

Ioan Pancu

 

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 11684

Voteaza:

Parintele Ioan Pancu de la Biserica din Carnateni, raionul Causani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE