Prea Sfintitul Petroniu Salajanul

Prea Sfintitul Petroniu Salajanul Mareste imaginea.

 

De la 1 octombrie 2000, Episcopia Oradiei are pe langa episcopul Ioan si un arhiereu vicar, in persoana Prea Sfintitului Petroniu Salajanul.   In 14.09.2000 Inalt Prea Sfintitul Parinte Arhiepiscop Andrei de Alba Iulia l-a hirotesit arhimandrit.

     
In 01 10 2000 a fost hirotonit si instalat arhiereu vicar al Eparhiei Oradiei, cu titulatura de Salajanul. Hirotonia a avut loc in "Biserica cu luna" din Oradea.

     
Prea Sfintitul Petroniu SalajanulDin noiembrie 2003 este reprezentantul Sfntului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in Comisia Mixta Internationala de Dialog Teologic Ortodox - Catolic.

      
Ca ierarh a efectuat vizite pastorale, misionare si ecumenice in diverse tari ale lumii, precum: Austria, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Italia, Mexic, Noua Zeelanda si Statele Unite ale Americii.

 

La Catedrala Episcopala "Invierea Domnului" din municipiul Oradea a avut loc recent lansarea cartii "Merinde pentru suflet", semnata de Preasfintia Sa doctor Petroniu Salajanul, arhiereul vicar al Episcopiei ortodoxe a Oradiei, Bihorului si Salajului. Este o noua carte a preasfintitului Petroniu, ce contine invataturi pentru slujitorii altarelor si pentru credinciosi.

  

P.S. Petroniu Salajanul:

Dupa ce am ajuns Episcop la Oradea, in urma cu aproape sase ani de zile, efectuand vizite pastorale sau canonice prin eparhie, am vizitat preoti, parohii, credinciosi si atunci am constatat, printre altele, ca pictura bisericii nu era destul de frumoasa ceea ce m-a determinat sa scriu o carte despre icoana ortodoxa. Ulterior am avut adunate mai multe predici de pe vremea cand eram preot la Alba Iulia si de asemenea cateheze si predicand prin eparhie mi-a venit ideea de a aduna intr-un manunchi aceste predici. Asa mi-a aparut cartea de predici la Duminici, numita "Cuvintele Domnului", unde explicam exegetic textele sau pericopele evanghelice prezentate duminica la Sfanta Liturghie. Apoi am scris o carte de predici la Sarbatori numita "Alesii lui Dumnezeu" pentru ca sfintii sunt de fapt niste alesi ai lui Dumnezeu deoarece multi sunt chemati dar putini sunt alesi si atunci mi-a venit ideea sa scriu o carte de cateheze pentru a oferi preotilor, pe langa predicile din Duminici si Sarbatori si hrana duhovniceasca sau cateheze pentru duminica seara pentru a-i invata pe credinciosi invatatura de credinta a Bisericii. Astfel a aparut cartea “Merinde pentru suflet” in care explic Crezul. Acesta sintetizeaza de fapt in cele douasprezece articole intreaga invatatura de credinta a Bisericii iar eu am luat articol cu articol si l-am explicat. Am prezentat de asemenea Sfintele Taine, acestea sunt mijloacele prin care noi ne impartasim de Harul dumnezeiesc, am de asemenea mai multe dintre virtuti explicate in mod cu totul exceptional de catre Sfintii Parinti si mai sunt cateva teme precum Sfanta Cruce, pronia dumnezeiasca si altele. Practic aceasta carte prezinta invatatura de credinta a Bisericii pentru 50 de Duminici, pentru ca de Pasti si de Rusalii nu se obisnuieste sa se tina predica seara , nu se face vecernia propriu-zis, la Rusalii Vecernia este unita practic cu Liturghia iar la Pasti se face Vecernia dimineata si atunci, nepredicandu-se, am ales doar 50 de cateheze pentru celelalte Duminici pentru ca preotii sa poata impartasi aceste cuvinte de invatatura, de hrana duhovniceasca, credinciosilor in Biserica.

 
A consemnat Stelian Radu Cacuci - Corespondentul Radio Romania Actualitati de la Oradea

Pe aceeaşi temă

25 Iulie 2012

Vizualizari: 7798

Voteaza:

Prea Sfintitul Petroniu Salajanul 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE