Valentines day - o pseudo sarbatoare religioasa

Valentines day - o pseudo sarbatoare religioasa	Mareste imaginea.

Ziua de 14 februarie, a fiecarui an, este asteptata cu nerabdare de catre negustorii de tarabe, de magazine si de mall - uri, deoarece in aceasta zi cresc vanzarile la majoritatea produselor, in special, la cele specifice sarbatorii Valentine's day: inimioare, fundite roz, bomboane ambalate in tipla purpurie, amorasi suspendati printre norisori pufosi si albastri, iepurasi si ursuleti de plus, carti, felicitari, dulciuri si tot felul de produse in forma de inima, iar restaurantele ofera meniuri speciale pentru aceasta ocazie.
 
Originea sarbatorii
La originea acestui faimos patronaj legat de ziua indragostitilor ar sta un fenomen legat de lumea pasarilor, si anume “imperecherea acestora” chiar in data de 14 februarie. Unii cercetatori in domeniul folclorului, pun acest eveniment pe seama unui ritual arhaic conectat la fertilitate, numit "Lupercalia" si care se desfasura in aceeasi zi, la Roma. Altii spun ca aceasta credinta vine din secolul XIV, fiind ideea poetului englez Geoffrey Chaucer.
 
Traditia crestina

Lumea crestina in data de 14 februarie il sarbatoreste pe Sfantul Valentin care isi are obarsia intr-o traditie a Romei antice, respectiv serbarile numite Lupercalia, care se organizau, de fapt, pe 15 februarie, in onoarea zeitatilor Juno si Pan.

Pentru ca era si o sarbatoare a fertilitatii, obiceiul cerea tinerelelor necasatorite sa scrie biletele de amor, iar mesajele erau puse intr-o urna din care flacaii de insurat extrageau, la intamplare, cate unul. Conform obiceiului, participantii erau obligati sa o curteze apoi cu precadere pe semnatara mesajului ales, si de aici, desigur, porneau tot felul de „mici povesti de iubire”.

Biserica Romano-Catolica il sarbatoreste pe Sf. Valentin din secolul al V-lea d. Hr. cu binecuvantarea Papei Ghelasie I. In ziua de 14 februarie, romano-catolicii merg la biserica pentru a rosti rugaciuni, se spovedesc si aduc sacrificii. Zidarii se roaga pentru a primi binecuvantarea Sfantului, mai ales atunci cand lucreaza pe schele, in dimineata acestei zile se pune apa sfintita in apa pe care animalele de casa urmeaza sa o bea. Unii fermieri fac ocolul proprietatii lor inca din zorii zilei, pentru a fi feriti, chipurile, de hoti si de pasarile hraparete. Apoi, acesta a fost scos din calendarul roman de sfinti in anul 1969 de catre Papa Paul al VI-lea, dar sarbatoarea a ramas in continuare in constiinta spirituala a credinciosilor.

Interesant este faptul ca, in prezent, nici Biserica Romano-Catolica si nici Biserica Ortodoxa nu sarbatoresc niciun sfant cu numele Valentin in data de 14 februarie. Astfel, potrivit Calendarului romano-catolic la 14 februarie, sunt pomeniti Sfintii Chiril si Metodie, iar conform Sinaxarului ortodox, in ceeasi zi, sunt pomeniti mai multi sfinti: Cuviosii Auxentiu, Maron, Avraam si Sfantul Filimon, episcopul Gazei.

In schimb, in cadrul Calendarul ortodox, pe langa Sfantul Ierarh Mucenic Valentin, praznuit pe 30 iulie, intalnim mai multi mucenici care au purtat acest nume: Sfintii Mucenici Marcu, Sotirih si Valentin - 24 octombrie, Sfanta Mucenita Valentina - 10 februarie, Sfantul Mucenic Valentin - 16 februarie; Sfantul Mucenic Valentin - 24 aprilie, Sfantul Valentin Preotul - 06 iulie, Sfanta Mucenita Valentina - 18 iulie.
 
Valentine's day, o afacere

Este mai mult decat evident ca toti negustorii incearca sa profite, in fond, iubirea comerciala dureaza doar o zi. O zi in care majoritatea afaceristilor incearca din rasputeri sa dea "tunuri": un buchet de flori - 40 de euro, o inima de plus de la 10 lei la 150 lei, o lumanarica sub forma de inima ce arde doar o ora - 10 lei. In mod firesc, atata timp cat exista cerere, kitsch-urile vor continua sa se vanda. Tot ce vrei si ce nu vrei, de la vaze de ceramica, lenjerie intima, maimutoi, bijuterii, carti si, de ce nu, papuci si prosoape de baie. Toate ca intr-un adevarat Turn Babel.

Valentine's day, o provocare

Sunt state, spre exemplu tarile islamice sau Rusia, care critica aspru fenomenul occidental “Valentine’s day”, spunand despre aceasta ca este o sarbatoare superficiala cu accente comerciale. In acest sens, sunt interzise tiparirea, fabricarea si distribuirea de produse specifice acestei celebrari: cum ar fi cele care fac trimitere la sex, felicitarile, florile, in special trandafirii rosii, ursuletii de plus.

Astfel, in regiunea Belgorod, din sudul Rusiei, autoritatile au interzis sarbatoarea Sfantului Valentin, sustinand ca este una “ce contravine culturii ruse”. Grigory Bolotnov, purtatorul de cuvant al administratiei din Belgorod, a declarat ca sarbatoarea Sfantului Valentin nu are nimic de-a face cu traditia ruseasca, iar daca ar accepta-o ar fi ca si cand ar introduce sarbatoarea “Vodka Day”.
 
Valentine's day versus Dragobete

Pe plaiurile mioritice, sarbatoarea traditionala pentru indragostiti este Dragobetele, fiul Dochiei, un fel de "omolog local" al lui Cupidon si se tine pe 24 februarie. Cu toate ca aceasta este trecuta in Calendarul ortodox, ea nu este o sarbatoare strict religioasa, ci provine din zona folclorului romanesc traditional si poarta numele fiului Babei Dochia. Ea simbolizeaza fiorul iubirii, dar marcheaza si inceputul primaverii, anotimpul in care intreaga natura se trezeste la viata.

Cu toate ca au povesti si simbolistici asemanatoare, in duelul cu Dragobetele Valentine''s day are un oarecare avans, deoarece si-a insusit deja tehnicile moderne de lucru, prin urmare are o echipa de relatii publice imbatabila. Totusi, romanticul Dragobete ii face pe multi sa viseze la inceput de primavara, in padure se dezleaga ciocul pasarilor care n-au plecat peste iarna, in gradini vrabiile se strang in stoluri, incep sa ciripeasca si sa-si dureze cuiburi. Cei mici urca in deal sa culeaga ghiocei si branduse, iar fetele strang apa din zapada ne-topita, cu care isi dau pe obraz, pentru a-si mentine tineretea si frumusetea.


Asadar, sarbatoarea occidentala Valentine''s day, cu tot fastul acesteia, ramane o festivitate falsa, care nu are nimic in comun cu crestinismul, nici cu ortodoxia si, cu atat mai mult, cu traditia spiritualitatii romanesti.
 
Stefan Popa

.

Despre autor

Stefan Popa Stefan Popa

Senior editor
494 articole postate
Publica din 28 Septembrie 2012

Pe aceeaşi temă

15 Februarie 2013

Vizualizari: 5000

Voteaza:

Valentines day - o pseudo sarbatoare religioasa 5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE