Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti Mareste imaginea.


Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti - Monumentul Eroilor din Razboiul de Intregire Nationala se afla la kilometrul 202 pe drumul national ce leaga orasul Focsani de Adjud, pe locul in care, in vara anului 1917, s-a desfasurat glorioasa batalie de la Marasesti.

Mausoleul de la Marasesti este cel mai impunator din tara si printre cele mai maiestuoase de acest fel din Europa, fiind un monument dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

Mausoleul de la Marasesti

Pe campiile de lupta de la Marasesti armata romana a tinut piept atacurilor armatei inamice, care voia sa strapunga poarta Moldovei pe la Marasesti. Raspunsul a venit cu o forta de nezdruncinat: "Pe aici nu se trece!". Intre 21 iulie - 21 august 1917 la Marasesti si in imprejurimi armata romana a obtinut o stralucitoare si rasunatoare victorie.

Mausoleul de la Marasesti

In confruntarile de la Marasesti au pierit 480 de ofiteri si 21.000 de soldati romani. Actualmente mausoleul adaposteste 5.073 de soldati si ofiteri in 154 de cripte individuale si 9 cripte comune de pe 18 culoare.

Mausoleul de la Marasesti - "Intru slava eroilor neamului"

In memoria celor care si-au jertfit viata in luptele de la Marasesti, s-a inaltat Mausoleul "Intru slava eroilor neamului", cum sta scris pe frontispiciul acestuia. Initiativa construirii Mausoleului Eroilor apartine Societatii Ortodoxe Nationale a Femeilor Romane in cadrul Congresului din data de 8 iunie 1919.

Mausoleul de la Marasesti

La data de 8 octombrie 1919 s-a fixat locul unde urma sa se inalte Biserica Neamului, pamantul pe care avea sa se ridice Mausoleul fiind donat in anul 1921 de catre Georges Ulise Negropontes.

Monumentul, printre cele mai importante de acest fel din Europa, a fost realizat dupa planurile arhitectilor George Cristinel si Constantin Pomponiu - castigatori ai concursului de proiecte si premiati cu 40.000 de lei aur - intre anii 1923-1938 si a fost inaugurat in mod oficial oficial la data de 18 septembrie 1038.

Mausoleul de la Marasesti

Piatra de temelie s-a pus in data de 6 august 1923. La data de 28 septembrie 1924 s-au inaugurat criptele in prezenta Reginei Maria si a unor personalitati ale timpului. Edificiul are 154 de cripte si gropi comune, in care sunt ingropati peste 5.000 de soldati si ofiteri romani cazuti in Marele Razboi. Lucrarile s-au reluat dupa 12 ani, in anul 1936.

Mausoleul de la Marasesti

In vara anului 1924 a inceput reinhumarea osemintelor ostasilor cazuti pe campul de lupta in criptele mausoleului, iar in august s-au depus osemintele Generalului Eremia Grigorescu, comandantul Armatei I Romane pe timpul luptelor de la Marasesti.

Mausoleul de la Marasesti

Dupa 12 ani de la inaugurarea criptelor, in anul 1936, s-au reluat lucrarile de zidire la "Cupola Gloriei" ale carei basoreliefuri au fost sculptate de catre Cornel Medrea si Ion Jalea , acestea redand diferite episoade din timpul crancenelor batalii de la Marasesti. Pictura interioara a fost executata de catre Eduard Saulescu.

La data de 18 septembrie 1938, in prezenta Regelui Carol al II-lea, s-a desfasurat ceremonia inaugurarii Mausoleului. Monumentul adaposteste in 154 de cripte individuale si 9 cripte commune dispuse pe 18 culoare un numar de 5.073 de ostasi si ofiteri.

Mausoleul de la Marasesti

Tot in anul 1938, cu prilejul inaugurarii, a fost emisa o medalie jubiliara, cu diametrul de 60 de milimetri, in trei variante: aur, argint si bronz. Pe aversul medaliei se aflau efigiile regilor Ferdinand I (in dreapta) si Carol al II-lea (in stanga), fata in fata, iar in mijloc, dedesubt, se afla stema Regatului Romaniei. Pe revers, in mijloc, este infatisat Mausoleul Eroilor de la Marasesti.

Mausoleul de la Marasesti

Pe frontispiciul Mausoleului s-au inscris si numele localitatilor unde s-au purtat principalele batalii de pe frontul romanesc.

Mausoleul de la Marasesti - stabilirea Eroului Necunoscut

In anul 1923, in fata Mausoleului, a fost stabilit Eroul necunoscut de catre un copil de trupa. Tatal baiatului murise in primul razboi mondial, fiind unul dintre miile de eroi necunoscuti. Dupa ce si mama lui a murit, baiatul a fost crescut langa Regimentul din Craiova. Pentru ca a fost cel mai bun elev din promotie, Sandulescu a fost desemnat sa aleaga eroul necunoscut.

Mausoleul de la Marasesti

In fata Mausoleului au fost aduse 10 sicrie cu cate un erou necunoscut din fiecare zona istorica a Romaniei. Baiatul s-a oprit in fata sicriului din Oltenia. Se pare ca ar fi spus: "Acesta este tatal meu".

Acest sicriu a fost transportat in Parcul Carol din Bucuresti, unde a ramas pana in 1958, cand a fost construit Mausoleul Eroilor Comunisti, apoi dus din nou la Marasesti si ingropat in fata Mausoleului.

Mausoleul de la Marasesti

In annul 1993, sicriul a fost scos din cripta si depus pentru o luna si patru zile in Mausoleu, iar cripta, mutata in Parcul Carol. In luna septembrie a anului 1993, Eroul Necunoscut a ajuns din nou in Capitala, unde se afla si acum.

Mausoleul de la Marasesti - "Cupola Gloriei" si "Culoarul Cavalerilor"

Construit din beton armat placat cu blocuri de andezit de Deva, acesta are o forma circulara - 30 de metri inaltime si 40 de metri in diametru. Partea superioara a monumentului este terminata cu o cupola - "Cupola gloriei" - a carei baza este flancata de patru vulturi din granit de Deva, inconjurata de o imensa friza in basorelief, cu o suprafata totala de 100 de metri patrati.

Mausoleul de la Marasesti

 

Trei terase suprapuse conduc spre intrarea in cupola, care este decorata in interior cu o pictura in fresca creata de pictorul Eduard Saulescu. La parterul impresionantului monument se afla criptele care adapostesc osemintele soldatilor si ofiterilor romani.

Mausoleul de la Marasesti

In centrul mausoleului este dispus sarcofagul generalului Eremia Grigorescu, decedat la 21 iulie 1919. Generalul Eremia Grigorescu fost decorat cu Steaua Romaniei si Ordinul Sfantul Gheorghe si Sfanta Ana al Tarului Rusiei, a fost Prim Cavaler al Legiunii de Onoare si a primit o sabie de samurai avand gravate cuvintele "Pe aici nu se trece!".

Mausoleul de la Marasesti

Pe "Culoarul Cavalerilor", alaturi de maiorul mitralior Grigore Ignat sau locotenentul Gabriel Pruncu, se afla si mormantul Mariucai Zaharia, copila de 12 ani din Haret care a ajutat armata romana, transmitand din nucul aflat in spatele casei date despre inaintarea nemtilor, pana in momentul in care a fost doborata de glontul unui lunetist neamt.

Mausoleul de la Marasesti

In incinta mausoleului a fost amenajat, intr-o cladire separata, un muzeu al luptelor desfasurate pe aceste locuri, care ofera vizitatorului imagini foto-documentare, armament si echipament militar din dotarea armatei romane la vremea respectiva, obiecte personale ale Ecaterinei Teodoroiu cazuta in timpul luptelor desfasurate pe valea Susitei.

La etajul superior se afla o rotonda in care sunt asezate, in mod simbolic, drapelele unitatilor romane participante la batalia de la Marasesti.

 Mausoleul de la Marasesti          Mausoleul de la Marasesti

Mausoleul de la Marasesti - Monument Istoric National

Mausoleul este inscris la pozitia nr. 271, cu codul "VN-IV-m-A-06632", in Lista Monumentelor Istorice, actualizata prin Ordinul ministrului Culturii si Cultelor nr. 2314/8 din luna iulie a anului 2004.

Se spune ca Mausoleul de la Marasesti impune un respect atat de mare, incat insusi Hitler, in momentul in care aviatia aliatilor bombarda Valea Prahovei si ameninta Moldova, i-a cerut lui Antonescu sa trimita la Marasesti doua subunitati de antiaeriana care sa apere Mausoleul.

Pentru mai multe fotografii cu Mausoleul de la Marasesti, vizitati Galeria foto - Mausoleul de la Marasesti.

Mausoleul de la Marasesti

Pe aceeaşi temă

15 Iunie 2012

Vizualizari: 58458

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Cuvinte cheie:

marasesti mausoleu

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE