Patrie - Patriarh!


Patrie - Patriarh!

DOAMNE, ce-i puntea aceasta de AER, dintre Numele Patriei si Numele Lui?! Numele PATRIARHULUI! Iertata sa-mi fie intrebarea, dar odata  astept un raspuns ! Timp de zece ani a fost si Episcopul nostru, al Aradului, Ienopolei, Halmagiului si Hunedoarei. A pastorit aici si a pastorit bine! Amintirile Prea Fericirii Sale sunt inca vii, pretutindenea! S-a dus acum sa se odihneasca putin, acolo, unde se "ne-odihnesc" ingerii... Si nu a plecat de pe vatra acestui Dor netradus, decat la chemarea Celui ce l-a trimis aici, printre noi, pe pamant, in pantecele Maicii Sale, in urma cu 92 de ani...

La 07 aprilie, 2003, la noua ani dupa primirea delegatiei comunei Sagu, din judetul Arad, la Patriarhie, delegatie care purta rugamintea tuturor locuitorilor ei de a participa la sfintirea Bisericii Ortodoxe, (participare onorata de Domnia Sa, la 14 Octombrie 1994, de Sarbatoarea Sfintei Parascheva, sarbatoare la care tinea atat de mult!), ii scria, pe o carte postala, autorului acestor ganduri, urmatoarele cuvinte: "Va multumim pentru cartile pe care ati avut amabilitatea sa ni le trimiteti si pentru frumoasa dvs. scrisoare. Rugand pe Bunul si Milostivul Dumnezeu sa Va binecuvanteze viata si stradaniile duhovnicesti si carturaresti. Cu parinteasca dragoste si binecuvantare, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane", inscrisuri care poarta semnatura Preafericitului Parinte!

Auzind, atunci, la 04 octombrie1994, ca suntem aradeni, a oprit in loc ceasornicul vremii Sale, al tuturor audientelor si a stat de vorba cu noi timp nemasurat! Doamne, cata blandete in glas, cata Lumina, ne-marturisita de-ajuns, pe chipul acestui Patriarh! Pe chipul acestui OM!Mi-a daruit, in clipele acelea, "Cu binecuvantari", Vol. I, Slujind altarul strabun, aparut la Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1992.

Acum, cand lespedea amintirii Sale e umeda inca de lacrimile noastre, vin in genunchi si ma rog, asemenea tuturor drept-credinciosilor neamului meu, vietuitori la poalele acestui Munte: "DOAMNE, nu ne lasa orfani si da-ne carari vrednice sa putem urca aceasta Golgota a neamului nostru! Da-ne un vrednic Pastor, pe masura vremii noastre!..."

NICOLAE NICOARA-HORIA

Carti Ortodoxe

Cuprins